Nasihat Dan Kata-kata Hikmah Daripada ‘The Father Of Focus Trading’ – Stanley Druckenmiller

Sebelum ini kami ada kongsikan perihal beliau dalam artikel Daripada Gagal Menamatkan PhD Berubah Menjadi Hedgefund Superstar – Stanley Druckenmiller, beliau merupakan orang di sebalik tabir kejayaan fenomena “Broke the Bank of England” pada tahun 1992 dengan keuntungan $1 Billion dalam masa sehari,

Jom kita ambil manfaat pula daripada kata-kata hikmah dan pengajaran yang boleh kita ambil daripada perjalanan hidup beliau.

The Father of Focus Trading

Put all your eggs in one basket and watch the basket very carefully

Disebabkan beliau telah merentasi pelbagai aset kewangan dan pelbagai kelas kewangan dalam perdagangan dan pelaburan, beliau mendapat satu pembelajaran dengan menumpukan sepenuh perhatian kepada satu big set-up/entry position.

Seperti George Soros selaku mentor beliau, apa yang mereka bangunkan tidak pernah sama dengan pendekatan yang disarankan atau digunakan oleh orang lain.

Macam pelik pula kan? Sebab biasanya kita disaran untuk mempelbagaikan pelaburan kita. Sebab itulah kot beliau menjadi superstar dan lain daripada yang lain.

Top-Down Approach dan Macro Global Trader

Jika diperhalusi strategi yang beliau bangunkan, tiada siapa yang tahu. Namun berdasarkan daripada beberapa temubual, ramai yang merumuskan cara perdagangan dan pelaburan beliau sama seperti Top-Down Approach dan Macro Global Trader

Berdasarkan fakta, beliau lebih pakar dalam bon, mata wang dan Interest Rate, tetapi kurang cemerlang dalam dunia saham.

Pakar dalam Bear Market atau dalam bahasa lain pakar Short Seller

Kejayaan beliau paling banyak ketika situasi disequilibrium berlaku dalam dunia kewangan. Tatkala pasaran memasuki fasa Bear Market, sehinggakan beliau telah membantu George Soros bergelar ‘The Man Who Broke The Bank of England’ pada tahun 1992.

Super Trader dan Hedgefund Superstar

Beliau bergelar seorang Hedgefund Money Manager, iaitu sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh mana-mana individu. Beliau telah mengurus dana orang ramai bersama George Soros untuk tempoh masa 30 tahun dan secara konsisten menjana keuntungan.

Contrarian Thesis

Seperti mentornya George Soros, beliau juga membangunkan Contrarian Thesis-nya sendiri dalam pelaburan dan perdagangan yang beliau gunakan.

Ini bermakna, kita perlu takut apabila orang ramai semakin tamak, tetapi kita perlu tamak apabila orang ramai semakin takut.

Di antara kata-kata hikmah beliau:

  • Soros has taught me that when you have tremendous conviction on a trade, you have to go for the jugular. It takes courage to be a pig. It takes courage to ride a profit with huge leverage.
  • If you’re early on in your career and they give you a choice between a great mentor or higher pay, take the mentor every time. It’s not even close. And don’t even think about leaving that mentor until your learning curve peaks.
  • I believe that good investors are successful not because of their IQ, but because they have an investing discipline. But, what is more disciplined than a machine? A well-researched machine can make many average investors redundant, leaving behind only the really good human investors with exceptional intuition and skill.
  • If you’re extremely confident, taking a loss doesn’t bother you.
  • The first thing I heard when I got in the business – not from my mentor – was, ‘Bulls make money, bears make money, and pigs get slaughtered.’ I’m here to tell you I was a pig. And I strongly believe the only way to make long-term returns in our business that are superior is by being a pig.
  • I like putting all my eggs in one basket and then watching the basket very carefully.
  • For 30 years I’ve been responsible for managing client money, and it’s been a joy, but at some point I need to move on. Thirty years is enough.
  • Soros is the best loss taker I’ve ever seen. He doesn’t care whether he wins or loses on a trade. If a trade doesn’t work, he’s confident enough about his ability to win on other trades that he can easily walk away from the position.
  • I’ve always loved to play games, and face it: investing is one big game. You need to be decisive, open-minded, flexible and competitive.
  • I don’t really like hedging. To me, if something needs to be hedged, you shouldn’t have a position in it.
  • With my business, the way you make big money is you find a great management team and a good concept, and you stick to it, and you add to it over time. In philanthropy, there was more this idea that once an idea was formulated, you moved along.
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing