Pemandu Uber Atau Grab VS Trader Saham

Punca rezeki yang halal menjamin keberkatan hidup. Apa yang kita buat dan dari mana punca rezeki datang menentukan halal dan haram rezeki yang diperoleh.

Tuntutan hidup kini juga makin tinggi. Ada yang buat dua tiga kerja untuk memastikan dapat hidup selesa. Tapi dalam tidak sedar, bebanan kerja yang banyak telah menggadaikan masa yang sepatutnya diberikan kepada diri sendiri, isteri, anak-anak dan ibu bapa malah untuk Pencipta.

Ramai mencuba dan mencari cara bagaimana membuat duit sampingan tanpa mengerah keringat dan masa yang terlalu banyak. Ada yang cuba menjadi pemandu Grab atau Uber sebagai kerja kedua di Kuala Lumpur dan bandar-bandar besar.

Siang Kerja Full-Time, Malam Bawa Uber

Ini alternatif lain untuk mencari rezeki halal di kota raya. Bagaimanapun, sebanyak mana masa yang ada bersama keluarga kalau selepas kerja biasa 8 hingga 10 jam, anda mula bergelar pemandu hingga ke tengah malam.

Percaya tak, ada kerjaya yang tidak memerlukan masa hingga 4 5 jam sehari tapi boleh menjana pulangan lumayan? Mari dengar ini cerita, kalau berkenan boleh mohon, tapi kalau tak berminat, bacalah sekadar pengetahuan.

Jom berjinak dengan kerjaya sebagai seorang pelabur di Bursa Malaysia kalau anda berniat untuk mencari duit sampingan yang tidak memerlukan masa dan keringat yang banyak.

Dua-Dua Memerlukan Modal

Sama seperti pemandu uber yang memerlukan modal untuk mengisi minyak kereta, kerjaya sebagai pelabur juga memerlukan modal untuk melabur. Anda boleh memulakan pelaburan dengan modal tidak sampai RM100 jika saham yang dibeli berharga tidak sampai RM1 seunit.

Sama dengan pemandu Uber atau Grab yang berdepan dengan risiko kereta rosak, kemalangan dan kesesakan lalu lintas, kerjaya sebagai pelabur juga mempunyai risiko.

Dua-Dua Mempunyai Risiko Tersendiri

Ye, risiko untung dan rugi. Sebenarnya pelabur merupakan seorang peniaga. Dalam perniagaan sudah tentu ada untung dan rugi. Namun, bagi mereka yang pandai berniaga dan mempunyai ilmu, biasanya mereka boleh mengelakkan kerugian atau mengecilkan nilai kerugian.

Bayangkan, kalau anda tahu laluan tikus di kota raya, anda boleh mengelakkan laluan yang berisiko sesak malah menjimatkan masa perjalanan.Begitu juga pelaburan.

Konklusinya, untuk memohon jawatan pelabur, ada tiga elemen paling penting iaitu niat yang berserta keberanian, modal dan ilmu. Orang kata, nak jadi pelabur kena berani dan bersedia untuk rugi. Paling penting, kena bersedia untuk jadi kaya. Jadi, anda berminat tak nak memohon jawatan sebagai pelabur?

Katakanlah anda berminat, tapi tiada ilmu dan tidak tahu tentang jalan tikus untuk mencari untung, apa kata kami sarankan anda menyertai seminar pelabur terbesar di Malaysia yang akan berlangsung pada Februari ini.

Mulakan Langkah Untuk Melabur Dengan Menuntut Ilmu

Mengikut cerita yang didengar, ia dikelolakan oleh Mentor Saham No. 1 Malaysia, Tuan Haji Mohd. Asri Ahmad yang diiktiraf oleh Bursa Malaysia malah Pusat Pungutan Zakat (PPZ) sendiri. Jika ada PPZ, maksudnya, ia merupakan punca rezeki yang halal lah kan?

Dengar cerita juga, seminar Berani Melabur 2018 (BM18) satu hari ini akan mendedahkan gambaran sebenar kerjaya sebagai seorang pelabur malah boleh membongkar laluan tikus yang ada dalam dunia pelaburan.

SEMINAR BERANI MELABUR 2018
Belajar bagaimana meraih pulangan yang luar biasa melalui pelaburan saham secara sah, selamat, mudah serta patuh syariah di Bursa Malaysia. Program ini adalah eksklusif untuk anda yang sentiasa SIBUK tetapi ingin tambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Adakah anda masih selesa mengharap pulangan 6% setahun sedangkan anda mampu belajar buat sendiri lebih dari itu?

Program ini adalah dengan kerjasama bersama Bursa Malaysia, BursaMarketPlace, Hong Leong Investment Bank, & Pusat Pungutan Zakat MAIWP akan berlangsung pada:

Tarikh : 24 Febuari 2018, Sabtu
Lokasi : SACC, Shah Alam
Masa : 8.30 pagi – 5.30 ptg

Nak tahu lebih lanjut, sila layari lawan web Asri Ahmad Academy.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.