Pemandu Uber Atau Grab VS Trader Saham

Punca rezeki yang halal menjamin keberkatan hidup. Apa yang kita buat dan dari mana punca rezeki datang menentukan halal dan haram rezeki yang diperoleh.

Tuntutan hidup kini juga makin tinggi. Ada yang buat dua tiga kerja untuk memastikan dapat hidup selesa. Tapi dalam tidak sedar, bebanan kerja yang banyak telah menggadaikan masa yang sepatutnya diberikan kepada diri sendiri, isteri, anak-anak dan ibu bapa malah untuk Pencipta.

Ramai mencuba dan mencari cara bagaimana membuat duit sampingan tanpa mengerah keringat dan masa yang terlalu banyak. Ada yang cuba menjadi pemandu Grab atau Uber sebagai kerja kedua di Kuala Lumpur dan bandar-bandar besar.

Siang Kerja Full-Time, Malam Bawa Uber

Ini alternatif lain untuk mencari rezeki halal di kota raya. Bagaimanapun, sebanyak mana masa yang ada bersama keluarga kalau selepas kerja biasa 8 hingga 10 jam, anda mula bergelar pemandu hingga ke tengah malam.

Percaya tak, ada kerjaya yang tidak memerlukan masa hingga 4 5 jam sehari tapi boleh menjana pulangan lumayan? Mari dengar ini cerita, kalau berkenan boleh mohon, tapi kalau tak berminat, bacalah sekadar pengetahuan.

Jom berjinak dengan kerjaya sebagai seorang pelabur di Bursa Malaysia kalau anda berniat untuk mencari duit sampingan yang tidak memerlukan masa dan keringat yang banyak.

Dua-Dua Memerlukan Modal

Sama seperti pemandu uber yang memerlukan modal untuk mengisi minyak kereta, kerjaya sebagai pelabur juga memerlukan modal untuk melabur. Anda boleh memulakan pelaburan dengan modal tidak sampai RM100 jika saham yang dibeli berharga tidak sampai RM1 seunit.

Sama dengan pemandu Uber atau Grab yang berdepan dengan risiko kereta rosak, kemalangan dan kesesakan lalu lintas, kerjaya sebagai pelabur juga mempunyai risiko.

Dua-Dua Mempunyai Risiko Tersendiri

Ye, risiko untung dan rugi. Sebenarnya pelabur merupakan seorang peniaga. Dalam perniagaan sudah tentu ada untung dan rugi. Namun, bagi mereka yang pandai berniaga dan mempunyai ilmu, biasanya mereka boleh mengelakkan kerugian atau mengecilkan nilai kerugian.

Bayangkan, kalau anda tahu laluan tikus di kota raya, anda boleh mengelakkan laluan yang berisiko sesak malah menjimatkan masa perjalanan.Begitu juga pelaburan.

Konklusinya, untuk memohon jawatan pelabur, ada tiga elemen paling penting iaitu niat yang berserta keberanian, modal dan ilmu. Orang kata, nak jadi pelabur kena berani dan bersedia untuk rugi. Paling penting, kena bersedia untuk jadi kaya. Jadi, anda berminat tak nak memohon jawatan sebagai pelabur?

Katakanlah anda berminat, tapi tiada ilmu dan tidak tahu tentang jalan tikus untuk mencari untung, apa kata kami sarankan anda menyertai seminar pelabur terbesar di Malaysia yang akan berlangsung pada Februari ini.

Mulakan Langkah Untuk Melabur Dengan Menuntut Ilmu

Mengikut cerita yang didengar, ia dikelolakan oleh Mentor Saham No. 1 Malaysia, Tuan Haji Mohd. Asri Ahmad yang diiktiraf oleh Bursa Malaysia malah Pusat Pungutan Zakat (PPZ) sendiri. Jika ada PPZ, maksudnya, ia merupakan punca rezeki yang halal lah kan?

Dengar cerita juga, seminar Berani Melabur 2018 (BM18) satu hari ini akan mendedahkan gambaran sebenar kerjaya sebagai seorang pelabur malah boleh membongkar laluan tikus yang ada dalam dunia pelaburan.

SEMINAR BERANI MELABUR 2018
Belajar bagaimana meraih pulangan yang luar biasa melalui pelaburan saham secara sah, selamat, mudah serta patuh syariah di Bursa Malaysia. Program ini adalah eksklusif untuk anda yang sentiasa SIBUK tetapi ingin tambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Adakah anda masih selesa mengharap pulangan 6% setahun sedangkan anda mampu belajar buat sendiri lebih dari itu?

Program ini adalah dengan kerjasama bersama Bursa Malaysia, BursaMarketPlace, Hong Leong Investment Bank, & Pusat Pungutan Zakat MAIWP akan berlangsung pada:

Tarikh : 24 Febuari 2018, Sabtu
Lokasi : SACC, Shah Alam
Masa : 8.30 pagi – 5.30 ptg

Nak tahu lebih lanjut, sila layari lawan web Asri Ahmad Academy.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!