Ramalan Tepat Yang Dibuat Jeff Bezos 20 Tahun Yang Lalu

Dalam perniagaan, sesiapa yang boleh menjangkakan tren yang bakal berlaku pada masa hadapan akan mudah berjaya; berbanding dengan seseorang yang tidak mempunyai visi masa hadapan untuk syarikatnya.

Sebab itu kita boleh lihat kebanyakan syarikat teknologi terutamanya dari Lembah Silikon (Silicon Valley) berlumba-lumba bagi membangunkan teknologi baru, bagi merelisasikan visi mereka berdasarkan apa yang difikirkan oleh mereka apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Salah satu faktor mengapa Amazon pada hari ini berjaya menguasai pasaran Amerika Syarikat dan menewaskan pesaing mereka, adalah berdasarkan ramalan yang dilakukan oleh pengasasnya sendiri iaitu Jeff Bezos.

Beliau telah berjaya menjangkakan beberapa perkembangan teknologi yang akan  dibangunkan pada masa hadapan dan Amazon telah terlibat sekali dalam perubahan teknologi tersebut. Jangkaan yang dibuat Jeff Bezos ini telah diramal oleh dirinya pada 20 tahun yang lepas dan kini ianya berlaku seperti yang dijangka!

Shopping Online Berkembang Maju

Di antara ramalan yang dibuat 20 tahun yang lalu adalah dia ingin mengembangkan Amazon kepada sebuah syarikat yang mana pada masa itu, orang ramai tidak lagi perlu pergi ke kedai fizikal untuk membeli barang dan kebanyakan barang yang mereka mahu boleh dibeli secara online sahaja.

Ini terbukti pada kajian yang dilakukan oleh institut NPR and Marist yang menunjukan Amazon adalah syarikat pertama yang dicari oleh pengguna internet di Amerika Syarikat untuk pembelian online, berbanding dengan laman web yang lain pada masa kini. Kesan daripada perkembangan e-commerce pada hari ini telah menyebabkan kebanyakan pusat beli-belah menjadi sunyi sepi tanpa pengunjung dan ada di antara mereka terpaksa menutup operasi.

Seterusnya Jeff Bezos menjangkakan bahawa pusat beli-belah akan terselamat jika mereka mempunyai dua teras perniagaan yang mana akan menjaminkan kemandirian perniagaan pada era tersebut. Perniagaan tersebut perlu untuk mempunyai teras entertainment value atau immediate convenience, di mana dua teras ini sangat diperlukan oleh mana-mana perniagaan untuk berjaya pada era tersebut.

Jangkaanya betul kerana hanya pusat beli belah yang mempunyai entertainment value sahaja yang berjaya menarik ramai orang pada masa kini untuk ke sana.

Rumah Pintar

Jeff Bezos juga meramalkan bahawa wujudnya rumah pintar di mana barangan elektrik atau elektronik ada di dalam rumah dapat dapat berhubung dengan pemilik rumah tersebut. Konsep rumah pintar ini dijangka akan wujud bagi memudahkan kita dan hari ini terbukti dengan wujudnya teknologi seperti pembantu rumah maya.

Hari ini, Amazon dan beberapa lagi syarikat teknologi yang berada di Silicon Valley membangunkan pembantu rumah maya untuk kemudahan orang ramai menguruskan urusan harian mereka di rumah.

Amazon Tiada Pesaing Dalam Penjualan Buku Online

Jeff Bezos turut menyatakan bahawa pada masa hadapan Barnes & Noble bukan lagi pesaing utama untuk Amazon. Seperti yang kita tahu, permulaan Amazon adalah sebuah syarikat yang menjual buku secara online dan Barnes & Noble merupakan pesaing utama kerana mereka menjual buku secara fizikal.

Kini jangkaan yang dibuat oleh Jeff Bezos amat tepat kerana Barnes & Noble kekal sebagai sebuah syarikat yang menjual buku manakala Amazon merupakan gergasi e-commerce yang terbesar di Amerika Syarikat.

Iklan Yang Tepat Kepada Pengguna

Jeff Bezos juga membayangkan pada masa hadapan kaedah pengiklanan akan menjadi lebih tepat kepada golongan kolompoknya. Beliau menjangkakan pengiklanan sememangnya mampu memberi nilai tambah di dalam perniagaan, dan pengiklanan yang tepat kepada gologan sasaranya tidak mungkin boleh dicapai melaui arus media perdana.

Kini kata-kata tersebut terbukti benar apabila syarikat seperti Facebook dan Google serta Amazon; yang memberi khidmat pengiklanan yang lebih tepat kepada golongan sasaran berbanding dengan pengiklanan melalui media perdana.

Telefon Pintar Menakluk Dunia

Jeff Bezos juga menjangkakan pada masa depan peralatan ringkas akan menggantikan komputer. Ini kerana komputer dilihat sebagai leceh dan lambat, kerana boot time untuk ON komputer saja mengambil masa beberapa minit.

Jangakaan itu tepat kerana pada masa kini, penggunaan komputer hanya tertumpu kepada kerja berat dan segala urusan harian lain kita boleh gunakan telefon pintar.

Begitulah ramalan yang dibuat oleh Jeff Bezos terhadap perkembangan dunia teknlogi, dengan hampir kesemua ramalan yang dibuatnya itu tepat pada masa kini. Beliau tidak hanya meramal, tetapi juga turut serta membangunkan apa yang diramalkanya itu agar ianya menjadi kenyataan.

Sumber Rujukan: 8 predictions made by Amazon CEO Jeff Bezos 20 years ago that were right on the money

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!