Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Seperti yang ramai sedia maklum, Shah Alam merupakan ibu negeri Selangor dan merupakan bandar terancang pertama di Lembah Klang yang terletak 25 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Shah Alam dibuka secara rasmi pada tahun 1963 sebagai alternatif pusat pentadbiran Selangor bagi menggantikan Kuala Lumpur yang mengalami kepadatan penduduk pada tahun 1 Februari 1974.

Baca : 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Sebelum kemerdekaan Malaysia, Shah Alam dikenali sebagai Sungai Renggam dan merupakan estet perladangan getah dan kelapa sawit dan dikenali sebagai Batu Tiga selepas kemerdekaan.

Nama Shah Alam diambil sempena nama bapa kepada Sultan Selangor ketika itu Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yaqni Sultan Alam Shah.

Bangi Bandar Ilmu

Bangi merupakan sebuah bandar di dalam daerah Kajang di bawah Majlis Perbandaran Kajang dan merupakan pusat pendidikan yang turut dijoloki ‘bandar ilmu’ dek kewujudan Universiti Kebangsaan Malaysia, UNITEN dan Universiti Putra Malaysia.

Kewujudan pusat pendidikan antarabangsa menyebabkan kadar pendudukan di Bangi meningkat daripada pelajar warga asing dan pelajar warga tempatan.

Juga terletak 25 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur, Bangi menempatkan pelbagai sekolah persendirian berteraskan aliran Arab untuk pelajar-pelajar Melayu.

Jadi, apa kaitannya kedua-dua bandar di Lembah Klang ini dengan lokasi yang sesuai untuk diduduki?

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Sebenarnya jika kita lihat persamaan di antara Bangi dan Shah Alam, kedua-dua bandar ini mempunyai pusat pendidikan antarabangsa, peluang pekerjaan dan merupakan bandar industri.

Tahukah anda, kewujudan peluang pekerjaan menyebabkan sebuah bandar itu sesuai untuk diduduki? Kerana apabila wujudnya peluang pekerjaan, maka pusat komersial akan wujud sekaligus mewujudkan banyak projek perumahan baru di sesebuah kawasan.

Baca : 4 Tips Beli Rumah Bawah Harga Pasaran

Jom kita lihat kenapa kajian menunjukkan Shah Alam & Bangi lokasi paling ideal untuk diduduki!

1. Bandar Industri

Semenjak tahun 1970-an lagi, Shah Alam telah menjadi bandar industri utama di Lembah Klang dengan kewujudan kilang INDKOM, Nestle, Hitachi, Japan Chemical, Panasonic, Pharmaniaga, Clipsal, Gardenia dan pelbagai lagi kilang-kilang industri dari luar negara.

Ini tidak termasuk kilang industri milikan Bumiputera yang banyak wujud di Seksyen 2, Seksyen 7 dan sebagainya.

Perkara sama juga berlaku di Bangi semenjak akhir 1980-an dan awal 1990-an apabila wujud kilang industri seperti Hosiden Electronics, Scotch, Denso, Sapura Industrial, Pharmaniaga, Sony, Ryoka dan banyak lagi.

Di antara sebab wujudnya pusat perindustrian di kedua-dua kawasan ini adalah kerana jaringan pengangkutan di mana terdapat KTM yang menghubungkan dua kawasan ini dengan Port Klang, selain daripada lebuhraya PLUS.

2. Peluang Pekerjaan

Semenjak Shah Alam dan Bangi menjadi pusat perindustrian antarabangsa, hampir 100,000 anak muda telah mengambil bahagian di dalam pelbagai jenis jawatan bagi mengisi kekosongan di kilang – kilang tersebut.

Ini tidak termasuk peluang pekerjaan dari syarikat milikan tunggal (enterprise) yang wujud akibat terdapatnya rantaian perindustrian di Shah Alam & Bangi.

Umum tahu bahawa kepesatan penduduk di Shah Alam & Bangi adalah gara-gara penawaran peluang pekerjaan dari syarikat perindustrian di kedua-dua buah kawasan.

3. Pusat Komersial

Dengan wujudnya jaringan pengangkutan dan peluang pekerjaan, maka banyaklah pusat komersial baru yang wujud di Shah Alam & Bangi.

Pusat komersial ini menempatkan pasaraya, kedai serbaneka, restoran, kedai cetak, kedai pakaian, bengkel servis kereta / motor dan pelbagai lagi perniagaan yang wujud.

Hari ini, terdapat 17 pusat beli belah dan 90 klinik dan pusat kesihatan di Shah Alam sahaja.

Rantaian ini hanya akan wujud apabila wujudnya peluang pekerjaan dan sistem pengangkutan yang baik; seperti Shah Alam & Bangi sungguhpun jaraknya dari pusat bandar memakan masa kurang lebih 30-40 minit.

Hartanah Shah Alam

Setakat tahun 2018 hingga tahun 2019, median harga rumah teres di Shah Alam adalah RM380,000 atau RM405/ kaki persegi.

Kawasan tumpuan yang paling dicari orang ramai dalam membeli rumah di Shah Alam adalah Seksyen 7, Taman Sri Muda dan Alam Impian.

Seksyen 7 merupakan lokasi terletaknya I-City, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan mempunyai akses lebuhraya Persekutuan & NKVE.

Taman Sri Muda ialah sebuah township yang terletak di kawasan perindustrian dan mampu diakses dengan KESAS & LKSA.

Alam Impian merupakan township terbaru yang siap pada Oktober 2019 yang lalu dan juga mampu diakses dengan lebuh raya Persekutuan, LKSA, KESAS, ELITE dan WCE.

Kewujudan kilang perindustrian, peluang pekerjaan, pusat pendidikan dan akses pengangkutan menyebabkan permintaan hartanah meningkat dengan mendadak di Shah Alam.

Hartanah Bangi

Manakala median harga rumah teres di Bangi pada tahun 2019 adalah RM499,500 atau 369/ kaki persegi.

Lokasi tumpuan orang ramai membeli rumah di Bangi adalah di Bandar Bukit Mahkota, Bangi, Seksyen 4 dan Taman Impian Putra.

Bangi mampu diakses dengan Kajang SILK, NKVE, SKVE dan Grand SAGA.

Terdapat 13 klinik atau pusat kesihatan, 1 pusat beli belah dan 31 projek perumahan terbaru.

Sungguhpun Shah Alam adalah jauh lebih baik berbanding Bangi, kewujudan pusat pendidikan antarabangsa, peluang pekerjaan dan kilang perindustrian menyebabkan Bangi lokasi ideal untuk didiami dan permintaan terhadap hartanah turut meningkat di Bangi.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah di Malaysia

Artikel ini bukanlah menggalak anda membeli rumah di Shah Alam atau Bangi. Sebaliknya, menunjukkan kepada kita bahawa kewujudan peluang pekerjaan merupakan faktor pembangunan sebuah bandar sungguhpun terletak hampir 30KM dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Apabila wujud aktiviti ekonomi di sesebuah kawasan, secara automatik permintaan rumah turut meningkat. Semoga harga rumah di Shah Alam & Bangi sentiasa terkawal dan kadar kenaikan tahunan berada dalam paras yang sihat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mercedes Menguasai Pasaran Kenderaan Mewah Dunia Termasuk Di Malaysia Pada Tahun Lepas

Segmen kenderaan mewah merupakan segmen yang penting di dalam industi automotif terutamanya bagi pelanggan yang mempunyai status tinggi dalam masyarakat.

Jenama yang tidak asing lagi bagi dunia automotif adalah jenama kenderaan dari Jerman yang terdiri daripada pengeluar kenderaan mewah yang menjadi pilihan orang ramai.

Tiga pemain utama jenama kenderaan dari Jerman adalah Mercedes-Benz, BMW dan juga Audi yang menguasai hampir 80% pasaran dunia. Di antara ketiga buah jenama tersebut, hanya BMW dan Mercedes-Benz sahaja yang terkedepan memegang pasaran segmen kenderaan mewah di dunia.

Kedua-dua syarikat ini merupakan pilihan orang ramai bagi segmen kenderaan mewah di dunia. Jika sebelum ini, syarikat BMW telah berjaya mendominasi pasaran segmen kenderaan mewah untuk sekian lama dan mengelarkan kenderaan keluaran mereka dengan jolokan Ultimate Driving Machine. Namun, kini BMW tidak lagi boleh mendabik dada dengan gelaran tersebut.

Syarikat Daimler melalui kenderaan Mercedes-Benz telah berjaya mengambil pasaran segmen kenderaan mewah daripada BMW sejak tahun 2016 lagi. Syarikat Daimler di bawah pengurusan Dr. Dieter Zetsche telah memberi saingan yang hebat kepada BMW dan segala strategi perancangan yang dilakukan oleh beliau telah membuahkan hasil.

Di anatara strategi yang digunapakai oleh Daimler adalah dengan mengeluarkan pelbagai jenis model baru yang mengikut citarasa seperti disasarkan kepada golongan muda. Daimler juga mempelbagaikan pilihan harga untuk model yang baru.

Selain itu juga,kepuasan pelanggan amat dititikberatkan bagi menjaga reputasi jenama Mercedes-Benz.

BMW di bawah pengurusan Harald Krueger pula dilihat hilang arah tujuan terhadap perkembangan Syarikat BMW. Beliau yang dilihat tidak membawa perubahan yang drastik terhadap perkembangan jualan kenderaan BMW dan hanya bahagian pengeluaran motosikal sahaja yang memberi keuntungan kepada syarikat.

Beliau yang mula menjawat jawatan sebagai CEO untuk BMW pada tahun 2015 dan bermulalah era kejatuhan BMW di dalam persaingan pasaran kenderaan mewah. Ketika Krueger memegang jawatan sebagai CEO Syarikat BMW, harga saham BMW didagangkan pada harga €102.50 untuk satu unit dan kini harga untuk saham syarikat tersebut adalah €66.84 (Ketika beliau meletak jawatan sebagai CEO)

Selain itu juga, BMW telah  didenda oleh makahamah di bawah undang–undang antitrust law yang membawa kerugian sebanyak €1.4 billion kepada BMW pada tahun lepas.

Persaingan dengan pengeluar kereta elektrik dari Tesla, BMW juga dilihat sukar untuk memecah dominasi dan ketinggalan jauh di belakang. Di bawah pengurusan Krueger, BMW dilihat tidak begitu agresif dalam menghasilkan kenderaan elektrik.

Syarikat Daimler pula yang dilihat semakin ke hadapan dalam menjaga segmen pelanggan mereka.

Dr. Dieter bermula sebagai seorang jurutera di syarikat tersebut pada tahun 1970-an dan mempunyai pengetahuan yang luas di dalam bidang kejuruteraan dan membolehkannya memahami kehendak orang ramai mengenai kenderaan.

Beliau juga merupakan tiga tokoh besar didalam industri automotif dunia yang lama memagang jawatan sebagai CEO syarikat kenderaan selepas Carlos Ghosn yang menjadi CEO untuk Nissan dan Sergio Marchionne dari Fiat.

Apa yang unik mengenai tiga ikon automotif ini adalah hanya Dr. Dieter sahaja yang masih menonjol dan bersara pada tahun lepas sedangkan Carlos telah mengalami skandal pecah amanah yang menyelubungi dirinya manakala Sergio telah meninggal dunia pada tahun 2018.

Dengan kejayaan yang dibawa oleh Daimler di seluruh duniai, Malaysia juga tidak terkecuali menerima perkembangan positif pasaran kereta mewah. Syarikat tersebut berjaya mengusai pasaran kenderaan mewah pada tahun lepas meninggalkan pesaing mereka termasuk BMW.

Rakyat Malaysia yang gemar akan pembaharuan yang dibawa oleh syarikat tersebut dan menyumbang kepada peningkatan jualan kereta Mercedes-Benz di dalam segmen pasaran mewah. Adakah anda bakal menjadi penyumbang kepada jualan kereta Mercedes-Benz tahun ini?

Untuk bacaan yang menarik mengenai model turbo Mercedes-Benz, klik di sini.

Sumber Rujukan:

Iklan

4 Sebab Graduan Perlu Beli Rumah Lepas Dapat Kerja

Apakah yang sering kali berlaku kepada anak muda yang baru mendapat gaji pertama selepas mula bekerja? Beli telefon bimbit? Beli baju baru? Pergi makan di restoran mahal?

Usah terpedaya dengan semua itu, kerana ada banyak lagi perkara yang lebih penting. Beli rumah sebagai contoh.

Tapi nak beli rumah perlukan masa yang agak panjang. Sebagai contoh, kita kena mula menyimpan daripada sekarang sebab nak kumpul duit deposit 10%. Kalau harga rumah RM200,000, nak kena ada RM20,000 sebagai deposit. Sebab itu pentingnya anda mula seawal yang mungkin, sebaik dapat gaji pertama.

Jom kita tengok 4 sebab kenapa anak muda perlu cepat-cepat beli rumah sebaik sahaja dapat kerja.

1. Ansuran Rumah Lebih Panjang

Sekiranya anda membeli rumah ketika di usia muda, maka ansuran bulanan akan menjadi lebih rendah disebabkan anda boleh membuat lanjutan tempoh bayaran bulanan tersebut. Berbeza jika anda membeli rumah ketika usia anda sudah meningkat kelak.

Kebanyakan bank akan memberikan tempoh pembiayaan sehingga umur 65 tahun dengan tempoh maksimum selama 35 tahun. Sekiranya anda berjaya membeli rumah ketika umur anda dalam lingkungan 24-25 tahun, anda boleh mendapat tempoh pembiayaan yang panjang.

Jelas ini dapat membantu meringankan beban anda pada masa akan datang.

Ambil tahu juga Pembiayaan Perumahan – Beza Panjangkan Tempoh Bayaran Dengan Bayar RM100 Lebih Sebulan. Anda pasti terkejut!

2. Tiada Komitmen Besar

Bila telah mula bekerja, sebaiknya separuh daripada duit gaji tersebut disimpan dan bukannya dibuat belanja. Penuhkan akaun bank anda dengan simpanan yang banyak.

Apabila anda telah cukup duit simpanan di akaun, anda boleh beli rumah dan jadikannya sebagai pelaburan. Bayaran ansuran bulanan pembiayaan anda kepada pihak bank akan dibayar oleh penyewa rumah anda.

Jika anda masih bujang dan belum mendirikan rumah tangga, simpanan anda dapat meningkat dengan lebih cepat. Berbanding dengan mereka yang sudah mempunyai anak isteri, yang menelan belanja yang agak besar setiap bulan.

Baca juga Tips Berguna Untuk Anak Muda “Curi Buat Duit”Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun dan Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini.

3. Harga Rumah Semakin Naik

Harga rumah dilihat semakin naik saban tahun. Ada yang naik banyak, ada yang naik sedikit – yang penting ianya naik. Bayangkan harga rumah pada 10 tahun akan datang. Amatlah rugi jika anda menangguh pembelian rumah sambil nak tunggu gaji besar.

Nanti dikhuatiri gaji semakin besar, harga rumah semakin tinggi pula.

Jemput baca Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah, boleh buat online je.

4. Dapat Jana Pendapatan Pasif

Masa muda inilah, masa yang terbaik untuk anda tingkatkan pendapatan. Kerah tenaga dan berusaha bersungguh-sungguh. Gunakan duit daripada kerja part-time untuk menabung. Sifu kata, rumah pertama adalah untuk disewakan. Bila dah beli rumah nanti, dapat juga merasa pendapatan pasif setiap bulan.

Tapi pastikan rumah sewa tersebut mendatangkan positif cash flow, kalau tak susah pula nak beli rumah kedua untuk kediaman anda nanti.

Iklan

Implikasi Suami Isteri Membeli Rumah Bersama

Setiap pasangan yang berkahwin pasti mempunyai impian untuk memiliki sebuah kediaman sendiri berbanding terus menyewa rumah orang.

Tujuan untuk memiliki rumah sendiri itu bagus tetapi dengan harga rumah hari ini yang melambung tinggi dan keadaan kewangan yang tidak kukuh ramai pasangan yang berkahwin terutamanya mengambil keputusan membeli rumah bersama.

Membuat permohonan pembelian secara joint loan dilakukan supaya peluang untuk bank meluluskan pinjaman perumahan menjadi lebih tinggi.

Tahukah anda risiko yang diundang apabila kita membuat pembelian rumah secara bersama pasangan ini?

Risiko Beli Rumah Bersama Pasangan, Ini Yang Berlaku Apabila Salah Seorang Meninggal Dunia.

Kebiasaannya, apabila pasangan membeli rumah secara joint loan, mereka juga akan mengambil takaful secara bersama juga Mortgage Reduction Term Takaful (MRTT).

Jadi dalam Sell and Purchase (S&P) agreement ada dua nama (suami dan isteri) dan perlindungan takaful pun secara Bersama; 50%, suami dan 50% isteri.

Kita andaikan harga rumah tersebut RM500,000 apabila perlindungan takaful dibahagi 2, maka :

  • 50% Suami (RM250,000)
  • 50% Isteri (RM250,000)

Apa terjadi kepada rumah tersebut jika salah seorang meninggal dunia?

Jika suami meninggal dunia, 50% bahagian suami sudah tidak perlu dibiayai, kerana takaful sudah bayarkan.

Manakala isteri masih perlu meneruskan baki hutang selebihnya.

Masalah yang timbul adalah, 50% pemilikan suami terhadap rumah tersebut menjadi harta pusakanya. Jika si suami masih mempunyai ayah atau mak, mereka berhak mendapat sebahagian daripada pemilikan tersebut (hak faraid). 

Anda mungkin fikir, takkan mertua sampai hati nak tuntut bahagian mereka dan biarkan menantu terpaksa berhempas pulas membayar baki hutang rumah.

Berdasarkan pengalaman peribadi menguruskan pusaka pelanggan, saya boleh katakan, ya perkara sebegini berlaku dalam masyarakat kita walaupun tidak dinafikan ada mertua yang tidak langsung menuntut hak mereka.

Sebagai contoh, beberapa bulan lepas saya menerima satu mesej daripada seorang balu yang mana ayah mertuanya yang menuntut hak terhadap pemilikan rumah anak lelakinya.

Jika tidak dituruti, maka ayah mertua inginkan pampasan yang setara dengan hak faraid yang dia patut dapat iaitu 1/6. Bila dikira-kira berdasarkan nilai semasa rumah tersebut, lebih 100 ribu ringgit juga yang perlu si balu berikan pada bapa mertuanya.

Dari mana nak dapatkan wang sebanyak itu?

Jika si suami ada tinggalkan pampasan takaful yang banyak boleh la bayar. Kalau tiada?

Ada kes yang akhirnya si balu terpaksa menjual rumah untuk membayar pampasan kepada waris-waris lain.

Banyak lagi kes-kes masalah yang melibatkan isu membeli rumah secara joint loan ini.

Jadi fikirlah masak-masak sebelum membuat keputusan untuk membuat pembelian rumah bersama pasangan.

Tapi bagaiamana kalau dah terbeli rumah bersama pasangan?

Pertama jaga hubungan dengan ahli keluarga mertua. Banyak kes yang terjadi perbalahan kerana tiada hubungan yang baik antara menantu dan keluarga mertua.

Walaubagaimanapun, ini tidaklah menjamin tidak berlaku perebutan harta.

Jadi solusi yang lebih terjamin adalah dengan membuat satu dokumen deklarasi hibah bersyarat (ruqba).

Dokumen hibah ini akan menyatakan hasrat untuk memberikan bahagian pemilikan kepada pasangan yang masih hidup.

Bahasa yang lebih mudah, jika suami meninggal, rumah tersebut menjadi milik isteri 100% dan begitu juga kalau isteri yang meninggal dunia, bahagian isteri menjadi hak suami yang masih hidup.

Kesimpulannya, pastikan kita merancang dengan teliti setiap aset dan harta yang kita miliki. Kepada siapa kita nak wariskan harta-harta kita, agar tidak berlaku perbalahan antara keluarga di kemudian hari.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Iklan

Tips Selesaikan Pembiayaan Rumah 10 Tahun Lebih Awal

Adakah anda sudah memiliki rumah idaman? Atau pun mungkin juga ada di antara anda yang sedang berkira-kira untuk membeli rumah pertama? Saya yakin anda sudah sedia maklum bahawa rata-rata pembiayaan rumah mempunyai tempoh pembayaran yang panjang, iaitu selama 30 atau pun 35 tahun.

Seandainya anda berusia 35 tahun, tempoh pembayaran pembiayaan rumah pula sehingga 30 tahun, ini bermakna anda hanya akan selesai membayar hutang rumah tersebut pada usia 65 tahun!

Sebagai rakyat marhaen yang kebiasaannya bekerja sehingga usia 55 tahun atau mungkin sehingga 60 tahun, apakah perancangan anda untuk menyelesaikan pembiayaan rumah ini lebih awal? Jika tiada perancangan, adakah anda bercadang untuk terus membayar hutang tersebut sehingga ke usia emas walaupun tiada lagi pendapatan bulanan disebabkan anda telah bersara?

Kalau sebelum ini kita ada kupas berkenaan Beza Panjangkan Tempoh Bayaran Dengan Bayar RM100 Lebih Sebulan, tapi jom tengok dengan lebih mendalam beserta dengan 3 pilihan yang boleh kita guna untuk setelkan pembiayaan rumah 10 tahun lebih awal daripada tempohnya.

Sebelum melangkah lebih jauh, eloklah kiranya kita buat sedikit kira-kira mengenai baki jumlah yang perlu diselesaikan.

Berikut adalah senario untuk contoh hari ini

  • Jumlah Rumah:RM350,000 (deposit telah ditolak untuk memudahkan kiraan)
  • Tempoh Pembiayaan: 30 tahun
  • Kadar Keuntungan: 4.3%
  • Usia Peminjam: 35 tahun

Sumber: Home Loan Calculator

Pembiayaan akan tamat dalam masa 30 tahun dengan jumlah keseluruhan yang dibayar adalah RM623,538.02.

Pada permulaan bayaran, lebih 70% daripada bayaran bulanan adalah untuk membayar kadar keuntungan.

Sekiranya si peminjam yang berusia 35 tahun ini berhasrat untuk menyelesaikan pembiayaan 10 tahun lebih awal, jumlah baki pembiayaan yang perlu dilangsaikan pada tahun ke-20, ketika peminjam berusia 55 tahun adalah sebanyak RM168,689.14.

Berikut adalah pilihan-pilihan yang boleh anda pertimbangkan

1. Gunakan Wang KWSP

Ini adalah cara yang paling mudah. Pada usia 55 tahun anda boleh mengeluarkan kesemua wang simpanan KWSP, seandainya cukup, anda boleh selesaikan baki RM168,689.14 dan tidak lagi perlu berkongsi pemilikan rumah tersebut dengan bank.

Kelebihan untuk pilihan ini adalah, anda tidak memerlukan kos tambahan. Kekurangan untuk pilihan ini pula adalah, sebahagian besar daripada simpanan KSWP habis untuk sebuah rumah semata-mata.

Hasil simpanan selama 30 tahun berkhidmat sebagai pekerja yang baik jujur dan amanah tidak dapat dinikmati untuk melalui hari-hari persaraan dengan lebih indah.

2. Bayar Pembiayaan Lebih Dari Sepatutnya (Dalam kes ini bayar RM400++ setiap bulan)

Dengan cara ini, anda boleh menyelesaikan pembiayaan (ketika usia 55 tahun) tanpa perlu mengeluarkan satu sen pun wang KWSP. Cara ini lebih bijak. Namun memerlukan peminjam membayar sekitar RM400 lebih banyak daripada bayaran sepatutnya (RM1,732). Konsep ini adalah bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.

3. Sertai Plan Takaful Khas Untuk Mendapat Keuntungan Berganda

Ini adalah cara yang paling bijak. Jumlah bayaran tambahan yang diperlukan lebih kurang sama dengan pilihan nombor 2 di atas. Dalam kes peminjam yang berusia 35 tahun ini, bayaran tambahan diperlukan juga sekitar RM400 sebulan. Kelebihan pilihan ini berbanding pilihan #2 tadi adalah

  • Anggaran simpanan pada tahun 2037 cukup untuk menyelesaikan baki pembiayaan rumah
  • Seandainya umur peminjam tidak panjang, waris akan mendapat hibah minimum RM500,000
  • Seandainya peminjam meninggal dunia disebabkan kemalangan, waris akan menerima hibah minimum RM1,000,000 (1 juta)
  • Seandainya peminjam meninggal dunia disebabkan kemalangan ketika menaiki pengangkutan awam, waris akan menerima hibah minimum RM1,500,000 (1.5 juta)

Sumber: Duit Aku Hal Aku

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd. dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham.

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!