Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar

Pernah dengar tentang istilah Dark Pool, atau dikenali juga sebagai Black Pool dalam dunia kewangan?

Secara ringkasnya Dark Pool boleh didefinisikan sebagai sebuah isolasi forum kewangan swasta yang tertutup, terpencil, atau pun sangat privasi kepada orang luar. Ianya juga merupakan pertukaran jual beli bagi sesebuah aset sekuriti perdagangan.

Dark Pool membolehkan pelabur dan pedagang melakukan aktiviti jual beli tanpa pendedahan identiti sehinggalah aktiviti jual beli tersebut berjaya dilaksanakan. Dark Pool adalah sejenis sistem perdagangan alternatif yang memberi peluang kepada pelabur dan pedagang untuk membuat pesanan dan melakukan perdagangan tanpa mengetahui tujuan sebenar aktiviti perdagangan mereka, sewaktu pencarian penjual atau pembeli dilakukan.

Bagi kita pelabur runcit, Dark Pool mungkin satu istilah yang membingungkan. Ianya tidak boleh diakses oleh retail player seperti kita dan kebanyakan orang lain, hanya terhad untuk jerung dengan modal yang besar.

Tujuan utama Dark Pool dicipta adalah untuk memperdagangkan saham secara pukal. Apabila perdagangan besar dilakukan secara awam, dikhuatiri akan menjejaskan harga saham dengan begitu kuat sekali.

Menurut buku hasil penulisan Michael Lewis yang popular iaitu bertajuk Flash Boys: A Wall Street Revolt, Dark Pool bersifat terlalu berselindung sehinggakan mampu menyembunyikan pelbagai kontroversi. Namun itu adalah salah satu kebaikan yang disediakan oleh Dark Pool bagi institusi-institusi kewangan besar, dalam perdagangan saham.

Dark Pool bukannya fenomena baharu dalam dunia kewangan. Dark Pool muncul pada pertama kali pada tahun 1980-an. Menurut Institut CFA, Dark Pool pertama kali ditubuhkan di Amerika Syarikat.

Perdagangan dalam Dark Pool telah menyumbang kepada 40% daripada keseluruhan volume perdagangan di Amerika Syarikat pada musim luruh 2017, jauh lebih besar berbanding tahun 2010 yang hanya menyumbang sebanyak 16%.

Jenis-Jenis Dark Pool

Terdapat lebih daripada 40 Dark Pool yang telah berdaftar dengan US Securities and Exchange Commission (SEC), dan boleh dipecahkan kepada tiga kategori:

1. Dimiliki Oleh Broker-Dealer

Dalam kategori ini, Dark Pool dibina untuk menghasilkan persetujuan harga masing-masing, tanpa berpandukan harga semasa pasaran. Contoh-contoh Dark Pool dalam kategori ini ialah Credit Suisse’s CrossFinder, Goldman Sachs’ Sigma X, Citibank’s Citi Match dan Citi Cross, dan Morgan Stanley’s MS Pool.

2. Dimiliki Oleh Agensi Broker Atau Bursa Pertukaran

Dark Pool menjadi medium perantara untuk mencari nilai harga yang sama rata di antara penjual dengan pembeli. Contohnya Instinet, Liquidnet & ITG Posit.

3. Dimiliki Oleh Electronic Market Marker

Dihoskan oleh pengendali seperti Getco dan Knight, bagi memanfaatkan aktiviti jual beli aset mereka sendiri.

Dark Pool juga dikenali sebagai “dark pools of liquidity”, kerana aktiviti perniagaan mereka yang tidak telus.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA