Sejarah Toyota Yang Bermula Dari Syarikat Pembuat Mesin Penenun Kain

Tahan lasak dan harga yang berpatutan. Mungkin itu adalah trademark yang sesuai diberikan kepada syarikat pengeluar automotif terbesar di Jepun, Toyota.

Jenama Toyota ini dikenali di seluruh dunia sebagai kenderaan yang lasak dan mudah dibaiki berbanding dengan pesaingnya yang lain disebabkan bilangan penggunanya yang ramai.

Tapi tahukah anda asal-usul Toyota ini?

Bagaimana Toyota Bermula?

Kredit Gambar: Toyota

Toyota diasaskan oleh Sakichi Toyoda yang merupakan seorang industrialist. Syarikat ini pada mulanya menghasilkan mesin untuk tenunan kain yang dikenali sebagai Toyoda Automatic Loom Works.

Syarikat ini mula berkembang pesat selepas perang dunia pertama akibat permintaan yang tinggi di dalam industri pakaian. Pada tahun 1933, anak kepada pengasas syarikat ini iaitu Toyoda Kiichiro, telah menjadikan syarikat ini sebuah syarikat kenderaan yang mana pada ketika itu, permintaan kenderaan penumpang adalah tinggi di sana.

Beliau kemudiannya telah menamakan syarikat kenderaan ini sebagai Toyota.

Mereka mengkaji kenderaan dari negara barat seperti General Motors, Ford Motors dan Chrysler bagi menghasilkan kenderaan pertama mereka yang dikenali sebagai Toyota Model AA.

Ketika perang dunia kedua berlaku, syarikat ini beralih kepada pembuatan trak untuk digunakan di dalam peperangan. Selepas Jepun tewas di dalam perang dunia kedua, syarikat ini kembali dalam menghasilkan kenderaan penumpang untuk pasaran domestik.

Teknik Pengilangan Yang Unik

Kredit gambar: Toyota

Pada era 1950-an, executive dari Toyota melawat kilang penghasilan kenderaan di Michigan untuk melihat bagaimana syarikat automotif dari Amerika Syarikat menghasilkan kenderaan dengan kuantiti yang sangat banyak.

Taiichi Ohno yang merupakan seorang jurutera hebat, adalah orang yang mengetuai lawatan itu bagi pihak Toyota. Beliau yang begitu kagum dengan teknik cara mereka tetapi dalam pemerhatiannya, banyak kelemahan yang ada dalam teknik tersebut walaupun ianya dapat menghasilkan pengeluaran dalam skala yang besar.

Pada era tersebut, teknik pembuatan tersebut tidak boleh digunapakai kerana Jepun tidak mempunyai banyak bahan mentah seperti Amerika Syarikat.

Oleh yang demikian, mereka telah membangunkan satu teknik penghasilan kenderaan yang dikenali sebagai lean manufacturing di mana konsep penghasilan kenderaan hanya dilakukan apabila terdapat permintaan sahaja.

Semua bahagian kenderaan di dalam kilang juga dibuat berdasarkan permintaan kenderan yang perlu disiapkan.

Dengan mengaplikasi teknik ini, penjimatan tenaga buruh dan bahan mentah adalah sangat ketara dan ianya membolehkan Toyota mampu menghasilkan kenderaan dengan lebih banyak tanpa perlu menyimpan stok kenderaan yang tidak terjual.

Mula Menakluk Amerika Syarikat

Di era 1970-an ketika krisis harga minyak meruncing, kenderaan buatan Jepun mula mendapat tempat di kalangan penduduk Amerika Syarikat.

Ini disebabkan oleh kapasiti enjin yang dihasilkan oleh kenderaan Jepun adalah lebih kecil berbanding dengan kenderaan buatan Amerika Syarikat yang menggunakan petrol yang banyak. Kenderaan buatan Toyota turut terkena tempias daripada peristiwa ini.

Kredit Gambar: FREE 3D

Dan kalau nak tahu, Toyota menjadi syarikat Jepun pertama yang berjaya mencapai jualan satu juta unit kenderaan di Amerika Syarikat.

Dari setahun ke setahun, kenderaan keluaran Toyota mendapat kepercayaan pengguna di sana disebabkan ketahanan enjin yang dimilikinya.

Toyota juga turut memperkenalkan model mewah mereka yang dikenali sebagai Lexus untuk bersaing dengan kenderaan mewah dari Eropah terutamanya dari Jerman.

Kredit Gambar: Lexus Enthusiast

Penerimaan kenderaan Lexus semakin mendapat tempat di Amerika Syarikat disebabkan keseronokan pengalaman pemanduan serta ketahanan enjin yang luar biasa.

Pada tahun 2008, Toyota secara rasminya telah mengambil tahkta yang dipegang oleh General Motors sebagai syarikat pengeluar kenderaan utama dunia.

Kini mereka bersaing dengan Volkswagen di dalam pengeluaran kenderaan. Kedua-dua syarikat ini telah meghasilkan sebanyak 10 juta unit kenderaan pada tahun 2020, satu angka yang sangat tinggi.

Sumber Rujukan:

Britannica

Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.