Ada Tanah Di Tengah Hutan? Ini Idea Bisnes Untuk Anda

Dalam pelaburan hartanah, unit kediaman atau komersial sebagai aset digunakan sebagai instrumen menjana pendapatan hasil daripada pelaburan menerusi pulangan sewa (rental yield) dan capital gain.

Boleh jadi unit hartanah itu dibeli oleh pelabur individu, sekumpulan pelabur atau organisasi pelaburan seperti Investment Holding Company (IHC).

Ramai yang tersilap dalam pelaburan hartanah, untuk mendapat keuntungan pulangan sewa, unit kediaman tersebut seharusnya disewakan kepada penyewa berkeluarga.

Logiknya dengan harapan mereka menyewa lebih lama dan pemilik tidak perlu runsing dan khuatir untuk mencari penyewa baru setiap tahun.

Jika unit kediaman anda mempunyai pemandangan yang unik, terletak di lokasi strategik dengan kedinginan embun pagi, bunyi bunyian unggas hutan dan boleh memberikan pengalaman berbeza, apa salahnya jika buat bisnes dengan rumah tersebut?

Kita bukan bercakap tentang menjual rumah itu kepada pemaju hartanah swasta untuk dibina kondominium mewah yang bakal dijual pada harga berdarah poket.

Sebaliknya, dengan membina rumah tumpangan pelancongan berdasarkan panorama indah dan landskap alam semula jadi.

Untuk pengetahuan anda, trend digital nomad di Asia Tenggara pada hari ini sedang berkembang pada skala yang sangat positif.

Digital nomad merupakan segolongan manusia yang bekerja sebagai penulis, programmer, graphic designer dan apa – apa sahaja pekerjaan melibatkan digital yang membolehkan mereka bekerja di mana – mana sahaja.

Syukur, Asia Tenggara merupakan lokasi paling digemari golongan digital nomad dari Eropah kerana faktor :-

  • kos sara hidup yang rendah
  • kaya dengan adat dan budaya
  • makanan yang enak
  • capaian internet yang baik

Rata – rata mereka gemar menyewa secara tahunan rumah yang memberikan pengalaman unik kepada mereka seperti di tengah hutan, berdekatan sungai, air terjun dan juga di pinggiran pantai.

Di sini, jelas sebenarnya memang ada permintaan dari pasaran domestik dan antarabangsa untuk menyewa kediaman yang terletak di kawasan dengan keindahan alam.

Jadi, apa langkah yang anda perlu buat? Jom baca artikel ini sampai habis.

Baca : Sistem Kira Untung Jualan Makanan #1 di Malaysia

Ada Rumah Di Tengah Hutan? Ini Idea Bisnes Untuk Anda

1. Renovasi

Perkara pertama yang anda perlu buat adalah dengan melakukan renovasi dalam rumah anda supaya kekal cantik, selesa untuk didiami tetamu.

Seterusnya, sediakan perkakas keperluan rumah dan utiliti untuk keselesaan tetamu seperti dapur gas, katil, almari, peti besi, meja dan kerusi, televisyen, langsir atau apa sahaja yang anda rasakan relevan.

Jika anda tidak pasti konsep rumah yang anda ingin bawakan kepada tetamu, apa kata anda lakukan kajian di Pinterest. Banyak idea kreatif akan dalaman rumah yang cantik dikongsikan pengguna Pinterest di seluruh dunia.

Hari ini, WiFi bukan lagi satu kehendak tetapi sudah menjadi satu keperluan dan penting untuk anda semak jaringan internet yang stabil di lokasi kediaman anda.

2. Online-kan Rumah Anda

Selesai dengan renovasi dalaman dan keperluan rumah, tibalah masa untuk anda menjalankan sesi mengambil gambar dan video rumah anda.

Keluarkan sedikit modal dengan mengupah jurugambar dan juruvideo yang profesional supaya kualiti imej dan video rumah anda nanti berkualiti tinggi.

Kemudian, senaraikan rumah anda secara online di platform Airbnb, HomeAway, Booking.com, TripAdvisor dan Homestay.com untuk pasaran antarabangsa.

Untuk pasaran domestik, anda boleh senaraikan di Agoda, Booking.com atau iklankan rumah anda di media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter.

Sebaiknya, anda membina sebuah website untuk rumah anda supaya anda boleh promosikan rumah anda tanpa caj yang dikenakan platform – platform seperti di atas.

Ada ke rumah yang buat konsep seperti ini? Ya, ada. Ini beberapa contoh yang popular.

1. Refreshing Springs Resort

Mukim Sungai Gumut,, Kampung Gumut Tambahan, 44100 Kerling, Selangor

Kredit Gambar: Agoda

2. Rumah Perak Boutique Villa @ Batu Feringghi, Pulau Pinang

72A, Jalan Batu Ferringhi, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang

Kredit Gambar: Rumah Perak Boutiquevilla

3. Terrapuri

Kampung  Mangkuk, 22120 Setiu, Terengganu, Malaysia

Kredit Gambar: Terrapuri.com

4. Desa Balqis

Jalan Kuala Sungai Baru / Kuala Linggi, 78200 Kuala Sungai Baru, Melaka

Kredit Gambar: SAYS

Sementara itu, negara jiran kita Thailand dan Indonesia mempunyai banyak co-working space berasaskan landskap alam semula jadi khususnya di kawasan sawah padi seperti di Chiang Mai, Thailand dan Ubud, Bali.

Kredit Gambar: Tech In Asia

Kredit Gambar: Women Digital Nomads

Sungguhpun krisis kesihatan yang dihadapi seluruh dunia memaksa seluruh operasi co-working space untuk ditutup sementara waktu, ini bukanlah pengakhirannya.

Selepas badai COVID-19 selesai, Asia Tenggara bakal dibanjiri golongan digital nomad dari seluruh dunia.

Kesimpulannya, rumah yang terletak di tengah hutan sekalipun dengan infrastruktur asas seperti jalan raya, api, air, internet dan kemudahan yang betul dan bantuan internet pasti mampu menjana pendapatan buat pemilik rumah.

Untung nasib, rumah tersebut dijadikan lokasi aktiviti berkeluarga atau syarikat yang ingin mengadakan program pembangunan staf.

Stigma bahawa rumah yang terletak ceruk di tengah hutan tidak sesuai untuk pelaburan mungkin kurang tepat pada era internet di hujung jari ini.

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 23 Mei 2021, jam 930 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA