Ada Tanah Di Tengah Hutan? Ini Idea Bisnes Untuk Anda

Dalam pelaburan hartanah, unit kediaman atau komersial sebagai aset digunakan sebagai instrumen menjana pendapatan hasil daripada pelaburan menerusi pulangan sewa (rental yield) dan capital gain.

Boleh jadi unit hartanah itu dibeli oleh pelabur individu, sekumpulan pelabur atau organisasi pelaburan seperti Investment Holding Company (IHC).

Ramai yang tersilap dalam pelaburan hartanah, untuk mendapat keuntungan pulangan sewa, unit kediaman tersebut seharusnya disewakan kepada penyewa berkeluarga.

Logiknya dengan harapan mereka menyewa lebih lama dan pemilik tidak perlu runsing dan khuatir untuk mencari penyewa baru setiap tahun.

Jika unit kediaman anda mempunyai pemandangan yang unik, terletak di lokasi strategik dengan kedinginan embun pagi, bunyi bunyian unggas hutan dan boleh memberikan pengalaman berbeza, apa salahnya jika buat bisnes dengan rumah tersebut?

Kita bukan bercakap tentang menjual rumah itu kepada pemaju hartanah swasta untuk dibina kondominium mewah yang bakal dijual pada harga berdarah poket.

Sebaliknya, dengan membina rumah tumpangan pelancongan berdasarkan panorama indah dan landskap alam semula jadi.

Untuk pengetahuan anda, trend digital nomad di Asia Tenggara pada hari ini sedang berkembang pada skala yang sangat positif.

Digital nomad merupakan segolongan manusia yang bekerja sebagai penulis, programmer, graphic designer dan apa – apa sahaja pekerjaan melibatkan digital yang membolehkan mereka bekerja di mana – mana sahaja.

Syukur, Asia Tenggara merupakan lokasi paling digemari golongan digital nomad dari Eropah kerana faktor :-

  • kos sara hidup yang rendah
  • kaya dengan adat dan budaya
  • makanan yang enak
  • capaian internet yang baik

Rata – rata mereka gemar menyewa secara tahunan rumah yang memberikan pengalaman unik kepada mereka seperti di tengah hutan, berdekatan sungai, air terjun dan juga di pinggiran pantai.

Di sini, jelas sebenarnya memang ada permintaan dari pasaran domestik dan antarabangsa untuk menyewa kediaman yang terletak di kawasan dengan keindahan alam.

Jadi, apa langkah yang anda perlu buat? Jom baca artikel ini sampai habis.

Ada Rumah Di Tengah Hutan? Ini Idea Bisnes Untuk Anda

1. Renovasi

Perkara pertama yang anda perlu buat adalah dengan melakukan renovasi dalam rumah anda supaya kekal cantik, selesa untuk didiami tetamu.

Seterusnya, sediakan perkakas keperluan rumah dan utiliti untuk keselesaan tetamu seperti dapur gas, katil, almari, peti besi, meja dan kerusi, televisyen, langsir atau apa sahaja yang anda rasakan relevan.

Jika anda tidak pasti konsep rumah yang anda ingin bawakan kepada tetamu, apa kata anda lakukan kajian di Pinterest. Banyak idea kreatif akan dalaman rumah yang cantik dikongsikan pengguna Pinterest di seluruh dunia.

Hari ini, WiFi bukan lagi satu kehendak tetapi sudah menjadi satu keperluan dan penting untuk anda semak jaringan internet yang stabil di lokasi kediaman anda.

2. Online-kan Rumah Anda

Selesai dengan renovasi dalaman dan keperluan rumah, tibalah masa untuk anda menjalankan sesi mengambil gambar dan video rumah anda.

Keluarkan sedikit modal dengan mengupah jurugambar dan juruvideo yang profesional supaya kualiti imej dan video rumah anda nanti berkualiti tinggi.

Kemudian, senaraikan rumah anda secara online di platform Airbnb, HomeAway, Booking.com, TripAdvisor dan Homestay.com untuk pasaran antarabangsa.

Untuk pasaran domestik, anda boleh senaraikan di Agoda, Booking.com atau iklankan rumah anda di media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter.

Sebaiknya, anda membina sebuah website untuk rumah anda supaya anda boleh promosikan rumah anda tanpa caj yang dikenakan platform – platform seperti di atas.

Ada ke rumah yang buat konsep seperti ini? Ya, ada. Ini beberapa contoh yang popular.

1. Refreshing Springs Resort

Mukim Sungai Gumut,, Kampung Gumut Tambahan, 44100 Kerling, Selangor

Kredit Gambar: Agoda

2. Rumah Perak Boutique Villa @ Batu Feringghi, Pulau Pinang

72A, Jalan Batu Ferringhi, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang

Kredit Gambar: Rumah Perak Boutiquevilla

3. Terrapuri

Kampung  Mangkuk, 22120 Setiu, Terengganu, Malaysia

Kredit Gambar: Terrapuri.com

4. Desa Balqis

Jalan Kuala Sungai Baru / Kuala Linggi, 78200 Kuala Sungai Baru, Melaka

Kredit Gambar: SAYS

Sementara itu, negara jiran kita Thailand dan Indonesia mempunyai banyak co-working space berasaskan landskap alam semula jadi khususnya di kawasan sawah padi seperti di Chiang Mai, Thailand dan Ubud, Bali.

Kredit Gambar: Tech In Asia

Kredit Gambar: Women Digital Nomads

Sungguhpun krisis kesihatan yang dihadapi seluruh dunia memaksa seluruh operasi co-working space untuk ditutup sementara waktu, ini bukanlah pengakhirannya.

Selepas badai COVID-19 selesai, Asia Tenggara bakal dibanjiri golongan digital nomad dari seluruh dunia.

Kesimpulannya, rumah yang terletak di tengah hutan sekalipun dengan infrastruktur asas seperti jalan raya, api, air, internet dan kemudahan yang betul dan bantuan internet pasti mampu menjana pendapatan buat pemilik rumah.

Untung nasib, rumah tersebut dijadikan lokasi aktiviti berkeluarga atau syarikat yang ingin mengadakan program pembangunan staf.

Stigma bahawa rumah yang terletak ceruk di tengah hutan tidak sesuai untuk pelaburan mungkin kurang tepat pada era internet di hujung jari ini.

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 23 Mei 2021, jam 930 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.