Senarai Tokoh dan Pakar Kewangan Islam di Malaysia

Sememangnya Malaysia telah berjaya menarik perhatian dunia sebagai model atau acuan terbaik dalam aspek kewangan Islam. Malah pada tahun 2012 Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) mengiktiraf Malaysia sebagai salah sebuah negara perintis sistem kewangan Islam dunia dengan pengenalan dana kewangan Islam atau sukuk.

Kalau dah jadi rujukan dunia mestilah kita mempunyai pakar-pakar kewangan Islam kita sendiri.

Sebenarnya ramai tak tahu telah lahir ramai pakar dan tokoh kewangan Islam, antaranya:

1. Datuk Dr. Mohd Daud Bakar
2. Datuk Dr. Abdul Halim Ismail
3. Dr. Aznan Hasan
4. Dato Haji Syed Moheeb Syed Kamarulzaman
5. Dr. Zaharuddin Abd Rahman
6. Haji Razli Ramli
7. Dato’ Dr. Asyraf Wajdi Dusuki

Jom kita berkenalan dengan lebih mendalam tokoh-tokoh dan pakar-pakar ini.

#1. Datuk Dr. Mohd Daud Bakar

Sumber: Amanie Advisors

Datuk Dr. Mohd Daud merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors, sebuah firma penasihat Syariah yang mempunyai pejabat di Kuala Lumpur, Dubai, Luxembourg, Kaherah, Tunis dan Dublin. Di bawah kepimpinan keusahawanan dan pengurusan strategiknya, Amanie Advisors tampil cemerlang dengan meraih anugerah ‘Infrastruktur Pengetahuan Ekonomi Islam’ oleh Duli Yang Teramat Mulia, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE serta Pemerintah Dubai di Sidang Kemuncak Ekonomi Islam Global 2015.

Sebelum itu, pada 2014, Datuk Dr. Mohd Daud telah dianugerahkan gelaran ‘Tokoh Perdana Anugerah Maulidur Rasul 2014’ oleh Yang di-Pertuan Agong sempena sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan.

Beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan dan Perbadanan Pengurusan Kecairan Islam Antarabangsa. Beliau juga merupakan bekas Naib Canselor bagi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan merupakan ahli lembaga pengarah untuk Sime Darby Property Berhad.

Selain daripada itu, Datuk Dr. Mohd Daud merupakan ahli lembaga Syariah bagi National Bank of Oman (Oman), Noor Islamic Bank (Dubai), Amundi Asset Management (France), Morgan Stanley (Dubai), Bank of London and Middle East (London), BNP Paribas (Bahrain), Bank Al Khair (Bahrain), Dow Jones Islamic Market Index (New York) dan SEDCO Capital (Saudi Arabia).

Beliau turut menghasilkan sebuah buku bertajuk Shariah Minds In Islamic Finance dan Minda Syariah Kewangan Islam yang boleh didapati di MPH, Kinokuniya dan juga laman web Shariah Minds.

Facebook: Mohd Daud Bakar

#2. Datuk Dr. Abdul Halim Ismail

Sumber: World Islamic Economic Forum

Datuk Dr. Abdul Halim Ismail juga dikenali sebagai Bapa Perbankan Islam Malaysia dan menjadi rakyat Malaysia pertama dinobatkan sebagai penerima Anugerah Diraja Kewangan Islam bersempena Forum Kewangan Islam Antarabangsa (GIFF) 2014.

Pemilihan beliau sebagai penerima anugerah berprestij ini adalah tepat berdasarkan pencapaian dan jasa yang disumbangkan terhadap kemajuan industri kewangan Islam negara dan antarabangsa.

Berdasarkan sumbangan Abdul Halim dalam bidang kewangan Islam, beliau layak untuk dinobatkan sebagai Bapa Perbankan Islam di Malaysia kerana telah memainkan peranan penting dalam merangka penubuhan Bank Islam pertama di Malaysia pada tahun 1983.

Beliau juga telah dilantik sebagai Pengarah Urusan pertama Bank Islam Malaysia Bhd. (Bank Islam). Di bawah kepimpinannya, bank tersebut membangun pesat dan unggul di peringkat antarabangsa.

Datuk Dr. Abdul Halim merupakan anak Melayu pertama yang berjaya menjadi graduan Universiti Oxford, United Kingdom (UK) di peringkat ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang Ekonomi pada tahun 1969.

Pengalaman berkhidmat sebagai Dekan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1975, Abdul Halim dilantik sebagai Ketua Unit Perancangan bagi Perunding Bersatu Bhd. sebelum berkhidmat di Bank Bumiputra Malaysia Bhd. sebagai Ketua Ahli Ekonomi dan Ketua Jabatan Perancangan dan Pembangunan.

Pada tahun 2001, beliau dianugerahkan sebagai penerima Anugerah Tokoh Kewangan Islam oleh Persatuan Bank-Bank Islam Malaysia (AIBIM) atas pencapaian yang berterusan dalam bidang kewangan Islam. Abdul Halim juga merupakan Tokoh Maal Hijrah peringkat kebangsaan pada tahun 2004.

Di samping mempunyai ilmu yang luas dalam bidang pengurusan ekonomi, beliau juga berkeupayaan dalam ilmu syariah yang mana banyak institusi kewangan Islam melantik beliau sebagai penasihat syariah termasuk pihak pengawal selia seperti Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Selain menjadi Pengarah Urusan pertama Bank Islam, Abdul Halim juga pernah memegang jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Syarikat Takaful Malaysia Bhd. iaitu syarikat takaful pertama di negara ini dan turut membantu menubuhkan BIMB Securities Bhd. (BIMB Securities), syarikat broker saham Islam pertama di Malaysia.

Di bawah bimbingan beliau, industri takaful dan institusi kewangan Islam berkembang pesat di negara ini yang kemudiannya menjadikan kewangan Islam sebagai alternatif yang semakin menarik dan pelengkap kepada kewangan konvensional.

Antara hasil kajian dan tulisan Abdul Halim yang telah diterbitkan adalah BIMB: Penubuhan dan Operasi yang diterbitkan BIMB, The Role of Islamic Instruments in Deepening Equity Markets pada tahun 1999 dan The Capital Market Masterplan: A Roadmap for Sustainable Growth & Development (2002).

#3. Dr. Aznan Hasan

Sumber gambar: YouTube

Dr. Aznan Hasan merupakan Konsultan Syariah bagi Maybank Investment Bank dan Hong Leong Islamic Bank, dan Penasihat Shariah bagi Bursa Malaysia. Beliau juga merupakan Profesor Madya dalam perundangan Islam di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, dan berkhidmat sebagai Ketua Jabatan Perundangan Islam di UIA.

Beliau berkhidmat sebagai ahli lembaga Syariah bagi Accounting and Auditing Organisation of Islamic Financial Institutions (AAOIFI) dan sebagai Presiden bagi Association of Shariah Advisors in Islamic Finance (ASAS). Dr. Aznan Hasan juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Syariah untuk Malayan Banking Berhad dan Pengerusi Jawatankuasa Syariah di Maybank Islamic Berhad.

Beliau juga merupakan Naib Pengerusi bagi Majlis Penasihat Syariah di Suruhanjaya Sekuriti. Beliau turut berkhidmat sebagai Ahli Lembaga Penasihat Syariah bagi ABSA Islamic Bank (South Africa), FNB Bank (South Africa), European International Islamic Bank (EIIB) (London) Yasaar Limited (London), Khalij Islamic (London), Amanahraya Berhad, Amanah Raya Investment Bank Labuan dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dr. Aznan Hasan turut menghasilkan buku bertajuk Fundamentals of Shariah in Islamic Finance yang boleh didapati di MPH Online.

Facebook: Aznan Hasan

#4. Dato’ Haji Syed Moheeb Syed Kamarulzaman

Sumber: YouTube

Beliau merupakan pengamal insurans yang berkanun (chartered insurance practitioner) dan Ahli Pengamal (Practising Member) untuk Association of Chartered Islamic Finance Professionals (ACIFP). Kini beliau merupakan Ketua Pegawai Eksekutif MII. Beliau berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Takaful Ikhlas Sdn Bhd, anak syarikat MNRB Holdings Berhad sehingga 1 November 2012. Beliau mempunyai lebih daripada 30 tahun pengalaman dalam industri insurans dan takaful.

Dato’ Hj Syed Moheeb juga merupakan ahli lembaga pengarah bagi Asian Institute of Finance (AIF), badan penaung bagi institut latihan industri kewangan Malaysia. Beliau juga merupakan ahli Panel Pembangunan Profesional di International Centre of Education in Islamic Finance (INCEIF), sebuah universiti global untuk Kewangan Islam, dan Academic Quality Assurance Committee (AQAC) INCEIF serta Jawatankuasa Akreditasi bagi Asian Institute of Finance (AIF).

#5. Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Sumber: Exim Bank

Dr. Zaharuddin Abd Rahman, seorang tokoh kewangan Islam di Malaysia yang tidak perlu diperkenalkan dan tersangatlah popular. Di antara jawatan yang disandangnya termasuk:

 • Penolong Professor (Assistant Professor atau Pensyarah Kanan), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
 • Presiden, Multaqa Asatizah & Du’at (MURSHID)
 • Penasihat Shariah, KWSP Simpanan Shariah
 • Penasihat Akademik, Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs)
 • Pakar Kewangan Islam Jemputan, Jabatan Akauntan Negara Malaysia
 • Ahli Majlis Perundingan Islam (MPI), Malaysia
 • Ahli, Majlis Penasihat Shariah, ACR ReTakaful Berhad, Malaysia
 • Ahli, Majlis Penasihat Shariah ACR MEA Takaful, Bahrain
 • Ahli Majlis Fatwa Perlis
 • Penasihat Shariah, BIMB Securities Sdn Bhd
 • Penasihat Shariah, Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB)
 • Pengerusi, Jawatankuasa Penasihat Shariah, BNP Paribas Najmah Malaysia
 • Pengerusi, Jawatankuasa Penasihat Shariah, Exim Bank Berhad
 • Penasihat Shariah, Salam Sedania Capital Sdn Bhd
 • Felo Dakwah, YADIM
 • Pengerusi, Jawatankuasa Penasihat Shariah, Onexox Sdn Bhd
 • Penasihat Shariah, Baco Medicare Group Sdn Bhd
 • Penasihat Shariah, Yasmin Holdings Group Sdn Bhd
 • Pengerusi, KFiqh Sdn bhd
 • Penasihat Halal & Shariah, Elzar Resources Sdn Bhd
 • Pengerusi Jawatankuasa Shariah, Ana Edar Sdn Bhd
 • Kolumnis Majalah Solusi, (Ruangan Fiqh Muamalat) terbitan Telaga Biru Sdn Bhd
 • Kolumnis Majalah Al-Ustaz terbitan Telaga Biru Sdn Bhd
 • Penceramah undangan di TV1, TV3, TV9, TV Al-Hijrah, Astro, TV al-Hikmah, Radio IKIMfm, Radio Bernama 24, Radio Nasional

Dr. Zaharuddin Abd Rahman juga sangat berpengalaman luas seperti berikut:

 • Ahli, Panel Kajian Shariah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
 • Perunding & Pakar Shariah, Bank Negara Malaysia (BNM)
 • Penerima Anugerah Media Islam Negara Ke3, Laman Web Islamik terbaik
 • Ahli Majlis, IIUM Institute of Islamic Banking & Finance (IIiBF)
 • Perunding Shariah, UEM Land Berhad
 • Penasihat Shariah & Board Member, Al-Naqiy Islamic Solution Sdn Bhd, Global Islamic Advisory & Consultancy
 • Ahli, Majlis Penasihat Shariah, Al Rajhi Bank Malaysia Berhad
 • Associate Lecturer, The Markfield Institute of Higher Education, United Kingdom
 • Penasihat Shariah, Siraj Capital Ltd, Jeddah
 • Kaunselor Shariah, Ingress Corporation Bhd
 • Felo Akademi, Pusat Kajian Modeniti & Masyarakat Madani
 • Kolumnis, RHB ISLAMIC Speaks, NST Business Times
 • Kolumnis Majalah ANIS, terbitan Galeri Ilmu
 • Kolumnis Ruangan An- Nur, Akhbar METRO AHAD
 • Pengurus Kanan, Shariah Compliance Department, RHB ISLAMIC Bank Berhad
  Setiausaha Majlis Penasihat Shariah, Asian Finance Bank Bhd (Anak Syarikat Qatar Islamic Bank)
 • Penasihat Shariah Luaran, RHB Islamic Bank Berhad
 • Ahli, Konsultan Shariah, Standard Chartered (Sadiq) Bank (Malaysia) Berhad
 • Pengerusi Majlis Penasihat Shariah, OSK Investment (Islamic) Bank Berhad
 • Ahli, Majlis Penasihat Shariah, Deutsche (Islamic) Bank, Malaysia
 • Pensyarah Sambilan, (mengajar subjek Fiqh Muamalat dan Usul Fiqh) European Institute of Human Science, Wales, UK
 • Penasihat Shariah, Storm Readers Sdn Bhd

Dr. Zaharuddin Abd Rahman juga telah menghasilkan banyak buku ilmiah seperti berikut:

 • Wang, Anda dan Islam terbitan True Wealth Sdn Bhd (Dec 2007) – 7,000 copies in 12 months
 • Money You and Islam, terbitan True Wealth Sdn Bhd (Dec 2008)
 • Formula Solat Sempurna, terbitan Telaga Biru Sdn Bhd (March 2008) – Best Seller 14,000 copies in 9 months
 • Untukmu Wanita, terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd (Ogos 2009)
 • Untukmu Umat, terbitan Alaf 21 Sdn Bhd (Julai 2009)
 • Riba dan Isu Semasa Kewangan, terbitan Telaga Biru Sdn Bhd (Feb 2010)
 • Kontrak and Produk Perbankan Islam, terbitan Telaga Biru Sdn Bhd (Oktober 2009)
 • Islamic banking Products and issues, terbitan Cert Publication Sdn Bhd
 • Maqasid As-Shariah Fi Ahkam al-Buyu’ (in arabic), terbitan IIUM Press (April 2009)
 • Comprehensive Prayer Formula, terbitan Telaga Biru Sdn Bhd (Nov 2009)
 • Murabahah : Teori, Isu dan Aplikasi, terbitan True Wealth Sdn Bhd (June 2009)
 • Ledakan Facebook : Antara Dosa & Pahala, terbitan PTS Islamika (Jan 2012)
 • Diari Musafir, Jangan Berhenti Berlari, terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd (April 2012)
 • Indahnya Politik Cara Islam (2013)
 • Fiqh Kewangan Islam terbitan PTS (2014)
 • Ajaibnya Sedekah terbitan Telaga Biru (2014)
 • Formula Solat Sempurna Ekspress terbitan Telaga Biru (2013)
 • Sebelum Menjadi Ulama & Pendakwah terbitan Telaga Biru ( 2014)

Sila follow Dr. Zaharuddin Abd Rahman di Facebook kerana beliau banyak berkongsi ilmu dan soal-jawab berkaitan muamalat dan kewangan Islam.

Facebook: Dr Zaharuddin

#6. Haji Razli Ramli

Sumber: Islamic Bankers Resource Centre

Haji Razli Ramli mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam bidang kewangan Islam. Kepakaran beliau adalah menjalankan transformasi operasi perbankan tradisional kepada operasi perbankan patuh Syariah.

Di bawah kendalian beliau di jabatan Penasihat Perniagaan Syariah di IBFIM, telah dianugerahkan Firma Penasihat Terbaik, CPI Financial Dubai untuk tahun 2012 dan 2013. Beliau sekarang berkhidmat sebagai Ketua Penasihat, Jabatan Penasihat Perniagaan – Syariah di IBFIM (Islamic Banking and Finance Institute Malaysia). Beliau merupakan tenaga pengajar yang berpengalaman dan telah dijemput untuk berkongsi pengalaman praktikal beliau di luar negara seperti Rusia, Eropah, Timur Tengah, ASEAN, China dan Hong Kong.

Beliau turut menulis beberapa buah buku Bersama seperti :

 • Islamic Hire-Purchase (Ijarah Thumma Al-Bai’ – AITAB): The Handbook bersama Hasleenda Onn
 • Islamic Banking Practices From the Practitioner’s Perspective bersama Mohammad Khairi Saat & Haryani Aminuddin
 • Islamic Banking Recovery Process bersama Amirullah Haji Abdullah
 • Issues in Islamic Finance From The Practitioners’ Perspective bersama Mohd Nasir Ismail & Ahmad Zakirullah M. Shaarani
 • Understanding Islamic Capital Market bersama Zairulnizad Shahrim.

Kesemua buku ini boleh didapati di laman web IBFIM.

Beliau juga sangat rajin menjawab soalan orang ramai di Facebook dengan menggunakan bahasa santai. Rajinlah follow FB beliau ya.

Facebook: Haji Razli Ramli

#7. Dato’ Dr. Asyraf Wajdi Dusuki

Sumber: YouTube

YB Senator Dato’ Dr. Asyraf Wajdi Bin Dato’ Dusuki telah dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berkuatkuasa pada 29 Julai 2015.

Sebelum pelantikan ini, beliau telah diamanahkan sebagai Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia pada 03 Jun 2013. Beliau juga merupakan Ahli Dewan Negara dan juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO Malaysia, Pengerusi Biro Agama Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan.

Dalam kerjaya peringkat awal, Dato’ Dr. Asyraf Wajdi pernah bertugas sebagai pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Kemudian bertugas sebagai Ketua Hal-Ehwal Penyelidikan, Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa Dalam Kewangan Islam (ISRA) dan Profesor Madya di International Centre for Education in Islamic Finance (INCEIF) iaitu institusi pengajian tinggi di bawah Bank Negara Malaysia.

Dalam dunia kewangan Islam, beliau banyak membantu membangunkan polisi-polisi Syariah dan dasar-dasar kewangan Islam untuk Bank Negara Malaysia dan juga luar negara termasuk memberikan latihan dan khidmat Syariah dalam kewangan Islam bagi negara-negara seperti Oman, Turki, Maldives, Emiriyah Arab Bersatu, United Kingdom, Korea Selatan, Afrika Selatan dan lain-lain. Beliau juga pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah Affin Islamic Bank, Pengerusi Jawatankuasa Syariah Affin Banking Group dan Penasihat Syariah AIA PUBLIC Takaful Berhad hampir 10 tahun.

Selain daripada itu, Dato’ Dr. Asyraf Wajdi diamanahkan sebagai Penasihat Syariah dan Konsultan Kewangan Islam di beberapa instititusi Kewangan Islam di dalam dan luar negara termasuklah Maldives Capital Market Development Authority, Maldives Allied Insurance Pvt Ltd., Price Waterhouse Coopers (PWC) Malaysia, London-based Mortgage Company Chain Mender Limited, London-based Halal Industries PLC, US-Based Islamic Financial Institution United Chartered Bank (UCB), ISRA Consultancy Sdn. Bhd., Singapore-based IFIS Business Advisory Pte Ltd dan KA Syariah Advisory

Beliau juga aktif memberi latihan dan tunjuk ajar dalam perbankan dan kewangan Islam kepada para Hakim-hakim Persekutuan dan Mahkamah Tinggi, para pengurusan dan pegawai tertinggi Bank Negara Malaysia, pengamal perbankan dan takaful, pegawai-pegawai kerajaan dan orang ramai dalam dan di peringkat antarabangsa.

Pada tahun 2011, beliau turut mendapat pengiktirafan Kewangan Islam Antarabangsa apabila dinobatkan sebagai “The Most Upcoming Personality in Islamic Finance” di Persidangan Antarabangsa Oman Islamic Economic Forum.

Facebook: Asyraf Wajdi DusukiDr. Asyraf Wajdi Dusuki

Jika ada nama yang kami terlepas pandang, sila nyatakan di ruang komen, insyaAllah kami akan kemaskini senarai ini.

Alhamdulillah, Malaysia juga mampu melahirkan cendekiawan bertaraf dunia seperti para tokoh ini. Peranan mereka ini adalah cukup penting dalam memastikan pematuhan produk dan perkhidmatan kewangan Islam kepada prinsip-prinsip Shariah yang telah digariskan oleh Al-Qur’an dan Sunnah.

Semoga lebih ramai lagi pakar seperti mereka dilahirkan demi memartabatkan sistem kewangan Islam.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pil Viagra, Penemuan Yang Tidak Disengajakan Yang Beri Pulangan Berbilion Dolar

Viagra, mungkin perkataan yang tabu bagi sesetengah negara dan dilihat sebagai sesuatu yang berkaitan dengan seksual. Viagra merupakan sebiji pil berwarna biru yang berbentuk berlian, dan boleh didapati di kebanyakan farmasi di seluruh dunia suatu ketika dahulu.

Pil ini merupakan tanda dagang yang dimiliki oleh syarikat farmeseutikal terkenal Amerika Syarikat iaitu Pzifer. Pil ini merupakan penawar bagi lelaki yang mempunyai masalah kesihatan batin terutamanya golongan lelaki yang berusia.

Dua orang pengasas yang bertanggungjawab membangunkan Syarikat Pfizer yang masih wujud sehingga kini

Pfizer yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat telah ditubuhkan sejak abad ke-19 oleh imigran yang berasal dari Jerman. Pengasas syarikat ini bernama Charles Pfizer bersama dengan sepupunya iaitu Charles F. Erhart. Mereka berdua merupakan ahli kimia sebelum menubuhkan Pfizer pada tahun 1849.

Syarikat ini mula berkembang ketika era perang saudara yang meletus di negara Amerika Syarikat sekitar tahun 1860-an. Produk yang dikeluarkan mereka pada ketika itu adalah ubat painkiller (penahan sakit) dan antiseptik. Dua bahan kimia ini menjadi rebutan ketika era perang saudara.

Mula Berkembang Ke Seluruh Amerika Syarikat

Selepas era peperangan berakhir, syarikat ini beralih arah kepada penghasilan ubat dan bahan kimia. Syarikat ini mula berkembang dengan pesat dalam menghasilkan asid sitrik dengan mengembangkan perniagaanya ke seluruh Amerika Syarikat pada akhir abad yang ke-19.

Pil Viagra merupakan produk yang paling berjaya dalam sejarah syarikat Pfizer ketika permulaan pengenalannya. Pil Viagra pada mulanya diperkenalkan secara komersial pada tahun 1998 selepas mendapat lampu hijau daripada pihak Food and Drug Administration (FDA) Amerika Syarikat.

Pil ini mendapat sambutan yang luar biasa oleh golongan lelaki yang mengalami masalah seksual kerana sebelum pil Viagra diperkenalkan kepada umum, tiada ubat yang khusus digunakan untuk merawat masalah batin lelaki. Lelaki yang mati pucuk perlu rawatan suntikan sebelum adanya Pil Viagra ini.

Dengan kemunculan Viagra di pasaran pada ketika itu, ianya merupakan penawar yang dinanti-nantikan oleh lelaki yang bermasalah. Jadi tidak hairanlah pil ini menjadi rebutan mereka yang mengalami masalah tersebut.

Makmal milik Pfizer yang terletak di Sandwich, United Kingdom merupakan tempat pertama pil Viagra dihasilkan

Dijumpai Secara Tak Sengaja

Penemuan  Pil Viagra merupakan penemuan tidak sengaja oleh saintis Syarikat Pfizer yang berasal daripada United Kingdom. Mereka adalah Peter Dunn dan Albert Wood yang mensintesiskan bahan kimia untuk menghasilkan bahan kimia bernama Sildenafil pada tahun 1989 di makmal Pfizer yang terletak di Sandwich, United Kingdom.

Pada masa itu, Pzifer telah meletakkan paten bagi penemuan ini.Tujuan utama bahan kimia Sildenafil ini dibuat adalah untuk merawat pesakit yang mempunyai masalah jantung.

Pada tahun 1991, Dr. Nicholas Terrett telah mempatenkan bahan kimia Sildenafil secara komersil sebagai ubat untuk pesakit yang mempunyai masalah jantung. Sepanjang awal tahun 1990-an, banyak ujian yang dijalankan terhadap pesakit jantung dan kesan daripada ujian itu, ada di antara mereka yang mati pucuk telah kembali normal setelah menggunakan Sildenafil ini.

Pfizer Merebut Peluang Untuk Buat Kajian Yang Lebih Mendalam

Fenomena ini telah memberi peluang kepada Pfizer untuk melakukan ujian klinikal dengan lebih mendalam terhadap kesan bahan kimia Sildenafil ini. Mereka berjaya membuktikan bahawa SildenafilIni mampu untuk merawat pesakit yang mengalami mati pucuk, untuk kembali normal. Setelah ujian klinikal berjaya dijalankan dengan terperinci, bahan kimia ini telah diperkenalkan di Amerika Syarikat pada tahun 1996.

Bob Doyle merupakan jurucakap untuk iklan Viagra ketika awal pengenalan pil itu kepada masyarakat dunia. Beliau merupakan bekas calon Presiden Amerika Syarikat yang tewas kepada Bill Clinton

Penemuan ini dijumpai secara tidak sengaja dalam sejarah perubatan manusia yang telah memberi pulangan berbilion dollar kepada Pfizer, dan mereka telah memohon badan FDA Amerika Syarikat untuk mengkomersialkan pil yang diberi nama Viagra ini.

Semasa ia mula dilancarkan pada tahun 1998, Syarikat Pfizer telah  mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda hasil daripada penjualan pil ini. Hanya dalam masa tidak sampai satu tahun setelah di pasarkan secara rasmi, mereka telah pun meraih keuntungan sebanyak $400 juta.

Harga saham Syarikat Pfizer naik dengan mendadak di atas kejayaannya. Pil ini telah membantu ramai pesakit kanser prostat, lemah jantung dan diabetis untuk mendapatkan semula kelakian mereka yang terjejas kesan daripada penyakit yang dihidapi oleh mereka.

Dengan lambakan pil yang fungsinya seperti Viagra, Pfizer terpaksa mengeluarkan Pil Viagra versi baru yang dijual dengan harga yang murah untuk bersaing dalam pasaran

Semua Benda Pasti Berakhir

Setelah berada dua dekad dalam pasaran, cap dagang (paten) yang dimiliki oleh Pfizer akhirnya berakhir. Ini bermakna syarikat farmaseutikal yang lain boleh mengambil teknologi yang dimiliki oleh Viagra untuk dijual.

Ini kerana menurut perundangan yang termaktub di dalam negara Amerika Syarikat, syarikat farmaseutikal hanya boleh memegang sesuatu paten selama 20 tahun dari tarikh yang dipohon. Jualan untuk pil Viagra selama satu dekad berada di pasaran telah memberi keuntungan sebanyak $2 bilion dolar.

Kini setelah paten itu tamat, banyak syarikat farmaseutikal lain telah membangunkan pil yang sama fungsinya dengan Viagra, tetapi dengan kos yang lebih murah. Ini menyebabkan Pfizer terpaksa mengambil langkah yang serupa, dengan mencipta pil yang seakan sama dengan Viagra tetapi dijual dengan harga yang lebih rendah untuk bersaing di pasaran terbuka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ini 5 Youtuber Terkaya Malaysia (?)

Bukan mudah menjadi seorang youtuber, apatah lagi yang menjana income sehingga 5 angka. Tetapi tidak mustahil bagi mereka yang bergelar youtuber kerana ia telah pun dibuktikan oleh youtuber terkenal di negara kita.

YouTube bukan sahaja menjadi pengganti kepada televisyen, namun ia juga mendatangkan pendapatan daripada video-video yang dimuat naik menerusi iklan (Adsense), penaja serta mengharapkan viewer mereka akan klik pada link-link referral (jualan produk atau servis).

Di Malaysia juga pengaruh Youtube boleh dikatakan amatlah kuat. Ada juga dalam kalangan masyarakat negara kita yang telah menjadikan YouTube sebagai karier mereka.

Jom kami kongsikan antara 5 youtuber yang berkemungkinan meraih pendapatan yang tinggi di Malaysia.

1. Alieff Irfan

Alieff Irfan telah menubuhkan saluran YouTube beliau pada 6 Ogos 2016 yang lalu. Beliau telah memuat naik sebanyak 145 buah video.

Pendapatan beliau dikatakan mencecah USD 22,230 sebulan yang bersamaan dengan hampir RM 95 ribu sebulan. Walaupun ini hanya anggaran, namun Aliff Irfan katanya telah mempunyai syarikat produksinya yang tersendiri dan dibantu oleh 8 orang pekerja. Wow!

2. Namewee

Sebut sahaja nama Namewee, teringat akan kontroversi lagu Negaraku yang telah diubah olehnya. Kini, Namewee telah mempunyai 1.9 juta pengikut di YouTube. Pendapatan Namewee kini dikatakan mencecah USD15,300 sebulan. 

Pasti ramai yang sudah kenal akan nama ini bukan? Maklumlah beliau sering mencetuskan kontroversi.

3. Syahmi Sazli

Siapa tak kenal dengan Syahmi Sazli yang telah mengarahkan drama spontan di youtube bersama Asif Suhaimi dan Yoe Parey. Mengikut laporan, pendapatan beliau juga mencecah RM 100 ribu sebulan? Beliau juga sedang giat mengarahkan Movie yang bertajuk Mael Totey The Movie.

Siapa sangka dengan kisah yang bersahaja dan tidak terlalu mengikut standard pembikinan filem, video-video di channel beliau menjadi kegemaran ramai kerana telatah lucu Asuf dan Yoe.

4. Isa Isarb

Katanya baru beli rumah dengan harga RM1.8 Juta. Beliau sering menghabiskan duitnya dalam bersedekah kepada yang memerlukan sambil dalam penggambaran videonya.

Video-video beliau juga turut viral dan kebanyakan video ada referral link ke Lazada dan OctaFX yang boleh menjadi sumber pendapatan tambahan.

5. Nur Amira Syahira

Adakah anda mengenali Nur Amira Syahira? Ya, beliau adalah seorang gadis yang gemar bermain drum sejak kecil lagi. Beliau telah menjadi seorang youtuber sejak tahun 2011.

Tahukah anda, beliau pernah menjuarai rancangan TV realiti kanak-kanak ‘Ceria All Stars’ pada tahun 2015. Syabas diucapkan kepada beliau!

Kesimpulannya, ramai lagi youtuber Malaysia yang buat duit melalui YouTube dan tidak cukup ruang untuk kami senaraikan seperti Mat Luthfi, Soloz dan sebagainya.

Cuma nak pesan, bila dah masyuk jangan lupa tunaikan kewajipan lapor pendapatan dan bayar cukai pendapatan.

Sumber Rujukan:

Iklan

OKU Bukanlah Penghalang, Kisah Kejayaan 99 SpeedMart

Kejayaan itu datang sekali dengan usaha. Sesiapa sahaja mampu berjaya jika mereka berusaha keras. Walaupun kita merupakan seorang yang digelar Orang Kelainan Upaya (OKU), kita masih mampu berjaya.

Ramai di kalangan orang hebat berjaya walaupun mereka mempunyai kekurangan daripada segi fizikal. Salah seorang insan hebat ini adalah pengasas rangkaian pasar raya 99 Speedmart, iaitu Lee Thiam Wah.

Beliau Lahir Normal

Lee Thiam Wah yang dilahirkan pada tahun 1964 ini merupakan bayi yang sihat. Sehinggalah pada usia 8 bulan, beliau kehilangan upaya untuk menggunakan kaki akibat daripada penyakit polio.

Beliau membesar dalam keluarga yang mempunyai 11 orang adik-beradik. Bapanya merupakan buruh binaan manakala ibunya pula seorang penjaja. Akibat daripada kesempitan hidup, Thiam Wah terpaksa menamatkan pengajiannya setakat Darjah Enam sahaja.

Untuk menghabiskan masa lapang di rumah, beliau banyak membaca dengan meminjam buku daripada jiran tetangga. Beliau cuba mendapatkan pekerjaan tetapi tidak berjaya disebabkan oleh kekurangan fizikal yang dialaminya.

Mula Berniaga Daripada Usia Muda

Jadi beliau pun berusaha mencari pendapatan sendiri dengan menjual makanan ringan di tepi jalan. Usaha Thiam Wah ini mendapat sokongan penuh daripada neneknya.

Dengan usaha gigihnya itu, beliau telah berjaya mengumpul modal sebanyak RM5,000 untuk membuka perniagaan runcitnya sendiri. Pada waktu itu beliau hanya berumut 23 tahun!

Dari situ beliau mula belajar tentang dunia perniagaan yang sebenar. Beliau sering memerhati serta mengkaji apa yang digemari oleh para pelanggannya. Beliau turut mengkaji teknik pemasaran serta harga yang mereka tawarkan.

Kisah Lahirnya 99 Speedmart

Kredit Gambar: Forbes

Pasar raya miliknya mula berkembang. Tetapi sebagai orang yang sukakan cabaran dan tidak mudah berpuas hati, Thiam Wah telah menjual pasar raya tersebut dengan harga RM88,000. Dengan wang tersebut, beliau telah gunakan untuk membuka perniagaan pasar mini.

Pasar mini pertama ini diberi nama 99 Speedmart dan mensasarkan golongan berpendapatan rendah dan juga imigran sebagai pelanggan utama. Thiam Wah juga cuba untuk menjual barangan dengan harga termurah di pasaran.

Salah satu strategi yang digunakan adalah dengan menjual sesuatu produk itu kepada saiz yang lebih kecil. Beliau juga hanya akan menyimpan stok hanya untuk produk yang memang boleh jual.

Pembekal juga gemar berurusan dengan Thiam Wah kerana beliau melakukan pembayaran dalam tempoh 30 minit setelah barangan tersebut sampai ke pasar rayanya.

Ini berbeza dengan pasar raya lain yang akan menangguhkan tempoh pembayaran mereka. Ini sekaligus telah memberikan reputasi yang baik terhadap perniagaannya.

Bayangkan dari hanya sebuah pasar raya, rangkaian pasar raya ini telah berkembang kepada 1,000 cawangan di seluruh Malaysia! Hebat bukan?

Jika lelaki ini mampu berjaya seperti ini, sudah tentu tiada alasan untuk kita mengerah tenaga dan bekerja keras untuk mencapai kejayaan yang kita impikan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ryan Baru Berusia 6 Tahun Tetapi Sudah Menjana Pendapatan Jutaan Ringgit

Percayakah anda, seorang kanak-kanak yang baru berusia 6 tahun mampu menjana pendapatan jutaan ringgit sebulan? Dengan hanya bercakap tentang mainan? Mungkin ada yang menggeleng kepala tidak percaya bukan? Tetapi itulah yang berlaku kepada seorang kanak-kanak yang bernama Ryan.

Semuanya bermula apabila Ryan berminat untuk memiliki Channelnya sendiri di YouTube. Sebelum ini, kanak-kanak itu hanya melihat kanak-kanak lain melakukan review mainan di YouTube. Kemudian, dia mula terfikir, kenapa dia tidak melakukan perkara yang serupa? Hasrat Ryan ini di persetujui oleh kedua-dua ibu bapanya.

11 Juta Subscribers Di YouTube

Sumber: YouTube

Pada usia seawal 4 tahun, dia telah mula melakukan review untuk mainan kanak-kanak. Menurut ibunya, mainan pertama yang digunakan dalam review mereka adalah set keretapi Lego. Pada awalnya, channel ini, tidak begitu popular sehinggalah mereka memuat naik sebuah video pada Julai 2015. Anda pasti tertanya-tanya video apa bukan?

Video ini menunjukkan Ryan bermain dan memberikan review ‘Giant Egg Surprise’ yang mengandungi lebih 100 mainan dari siri popular Pixar. Telatahnya yang comel dan bersemangat itu telah membuatkan video ini menerima tontonan lebih 800 juta! Ada juga videonya yang lain mendapat tontonan sebanyak 1 billion! Hebat bukan?

Channel yang diwujudkan sejak March 2015 ini, kini telah mempunyai sebanyak 11 juta subscribers! Ini menjadikan channel ini antara yang popular di YouTube. Ryan dikatakan mampu mendapat pulangan sehingga USD1 juta setiap bulan hasil daripada review yang dilakukannya!

Tersenarai Dalam Top 10 Selebriti Youtube Oleh Forbes

Sumber: YouTube

Forbes juga telah menyenaraikan Ryan sebagai Top 10 selebriti YouTube yang menerima pendapatan tertinggi di dunia bagi tahun 2017. Adik Ryan juga merupakan selebriti termuda dalam senarai itu! Bertuahnya badan, muda-muda lagi dah jadi jutawan.

Kini, channel tersebut lebih menumpukan untuk memberi review mengenai produk mainan terbaru dan juga makanan kanak-kanak. Apa yang membuatkan channel yang dihoskan Ryan ini mendapat sambutan adalah kerana telatahnya yang comel serta review yang jujur dan bersemangat oleh adik ini.

Kisah Ryan ini menunjukkan bahawa usia bukanlah penghalang untuk berjaya. Bagi para YouTubers ataupun mereka yang memiliki blog mahupun berhasrat membuat channel YouTube sendiri, jadikan kisah adik Ryan ini sebagai sumber inspirasi.

Sumber Rujukan:

 1. https://www.cbsnews.com
 2. https://kisahdunia.com
 3. http://www.businessinsider.com
 4. http://www.thereporter.my

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!