Tony Fernandes Bakal Terbang Lebih Tinggi Dengan Super Apps

Seperti yang diketahui umum, industri penerbangan dan pelancongan mengalami kerugian yang besar akibat daripada pandemik yang melanda dunia. Dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini sahaja, industri pelancongan telah kerugian sebanyak $460 bilion di peringkat antarabangsa.

Industri penerbangan pula menyaksikan ada syarikat yang terpaksa membuang ramai pekerja dan bertahan dengan bantuan kewangan dari kerajaan negara masing-masing.

Industri penerbangan di negara kita juga turut tidak terlepas dengan krisis yang berlaku sekarang. Antara yang paling terjejas teruk adalah syarikat penerbangan tambang murah yang popular iaitu AirAsia.

Berbanding dengan Syarikat Malaysia Airlines, AirAsia tidak mendapat sebarang inisiatif dari kerajaan melainkan pinjaman  untuk beroperasi.

AirAsia yang mengalami kerugian sebanyak RM992 juta untuk suku tahun kedua dan pendapatan syarikat itu menjunam 96%, dari RM2.92 bilion kepada RM 118.96 juta. Dengan keadaan yang tidak menentu, syarikat ini telah mengurangkan kakitangan mereka sebanyak 30%.

Dengan hala tuju penerbangan yang samar dan tidak tahu bila akan pulih sepenuhnya, CEO AirAsia Tan Sri Tony Fernandes tidak perlu menunggu lama untuk memulihkan keadaan dengan kehadiran produk baru mereka yang dikenali sebagai Super App.

Kebanyakan perniagaan di atas talian tidak terjejas teruk berbanding dengan perniagaan offline. Menurut Tony Fernandes, Super App adalah sebuah hub aplikasi yang menyediakan pelbagai kemudahan kepada pelanggan yang menggunakan aplikasi tersebut.

Aplikasi ini bakal bersaing dengan Gojek, Food Panda dan juga Grab Car di dalam pasaran tempatan dan juga rantau Asean. Aplikasi ini adalah seakan aplikasi WeChat yang membolehkan pelanggan mereka turut membayar segala perkhidmatan melalui keadah cashless.

Selain daripada itu, Airasia juga telah membuka satu lagi cabang perniagaan mereka iaitu menubuhkan syarikat rakaman. Syarikat rakaman yang diberi nama sebagai RedRecords tersebut telah bekerjasama dengan syarikat rakaman gergasi dunia, Universal Music dan objektif utama syarikat ini adalah untuk membawa penyanyi dari Asia ke persada antarabangsa.

Di antara artis yang terkenal yang berada dibawah syarikat rakaman ini adalah Jannine Weigel. Beliau merupakan artis terkenal dari Thailand yang menandatangani kontrak pertama dengan RedRecords.

Sebelum Tony Fernandes mengasaskan AirAsia, beliau merupakan Vice President untuk Syarikat Warner Mucis selama 9 tahun. Beliau yang berpengalaman luas di dalam industri muzik ini akan memudahkan kerjanya mengurus syarikat rakaman barunya ini.

Beliau cukup yakin dengan hala tuju baru berteraskan perniagaan digital  yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Sebelum ini juga, AirAsia merupakan syarikat pertama yang membenarkan pelanggan mereka membeli tiket secara atas talian di Malaysia.

Dengan mempunyai database pelanggan seramai 60 juta orang, Tony Fernandes yakin Super App ini dapat memberi saingan yang sengit dan menjana pendapatan yang lumayan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Kunci Kejayaan Richard Branson

Founder kepada syarikat Virgin Group, Richard Branson adalah seorang tokoh usahawan yang terkenal di mata dunia. Beliau mempunyai lebih daripada 400 syarikat yang berbeza-beza daripada segi industri seperti hiburan, penerbangan, penerbitan dan juga perlancongan.

Berikut adalah 5 kunci kejayaan Richard Branson yang boleh dijadikan sebagai sumber inspirasi kepada orang ramai yang ingin menempa nama seperti beliau.

1. MENTOR DAN COACH

Untuk menjadi seorang yang berjaya, kunci utama kejayaan adalah dengan mendapatkan seorang mentor mahupun coach yang mampu memberi bimbingan kepada anda untuk maju ke peringkat yang lebih tinggi.

Kalau di Malaysia, di antara Mentor dan Coach yang telah melakar nama besar adalah seperti Puan Ainon Mohd, Azizan Osman, Irfan Khairi, Dato’ Dr Rusly Abdullah (Chef Li), Datuk Faridah Hanim Haron (Ibu Hanim) dan ramai lagi.

Mereka ini telah terbukti berjaya dan mampu membawa anda menempa kejayaan seperti mereka juga. Dalam erti kata lain, belajar dan terus belajar sehinggalah anda berjaya. Jangan pernah berhenti untuk menuntut ilmu.

2. BELAJAR DARIPADA KESILAPAN

Jangan pernah takut untuk mencuba kerana daripada kesilapan yang dilakukan, itu adalah salah satu daripada kunci kejayaan.

Di saat anda gagal, itu maknanya anda sedang belajar dan mempersiapkan diri untuk lebih berjaya pada masa akan datang. Bangkit dan terus mengorak langkah demi mencapai kejayaan yang anda ingin capai.

Mereka yang telah pun berjaya, pasti telah melalui bermacam-macam jenis kegagalan. Tetapi apa yang membezakan mereka daripada yang lain, adalah mereka tidak pernah berputus asa.

3. ADA MATLAMAT JELAS

Matlamat yang jelas perlu ada, kerana tanpa matlamat, anda tidak mempunyai hala tuju. Pastikan matlamat tersebut berpandukan kepada ciri-ciri S.M.A.R.T iaitu Specific (Spesifik), Measurable (Boleh Diukur), Achievable (Boleh Dicapai), Relevant (Relevan) dan Time-Specific (Dalam Masa Tertentu).

Dah ada matlamat yang jelas, barulah anda tahu langkah-langkah dan usaha yang perlu dilakukan bagi mencapat matlamat tersebut.

4. PEDULIKAN KATA ORANG

Tidak semua orang mempunyai tahap pemikiran yang sama. Untuk bergelar seorang usahawan yag berjaya, anda perlu lebih cekal dan kuatkan semangat serta tekadkan pendirian agar tidak mudah terpengaruh dengan orang-orang negatif yang berada di sekeliling anda.

Jangan ambil port sangat jika ada yang cuba merendah-rendahkan anda, sebaliknya carilah kawan-kawan baru yang berfikiran positif dan ingin berjaya seperti anda juga.

Kalau anda berkawan dengan tukang besi, nanti badan berbau macam besi; jadi cubalah berkawan dengan saudagar minyak wangi, kelak anda berbau wangi juga.

5. BUAT KAJIAN

Dalam menempa nama dalam sesebuah perniagaan, anda perlu rajin untuk membuat kajian. Sumber-sumber yang anda perolehi daripada kajian ini, dapat membantu anda dapatkan maklumat berkaitan produk atau pun perkhidmatan yang anda tawarkan.

Kenali produk dan perkhidmatan anda sama ada ianya mempunyai permintaan yang tinggi, dapat menyelesaikan masalah yang mereka hadapi dan bagaimana ia dapat membantu mereka dalam menjalani kehidupan yang lebih baik.

TIADA JALAN PINTAS UNTUK BERJAYA

Benarlah tiada jalan pintas untuk anda menempa kejayaan, ada yang capai kejayaan pada usia muda, manakala ada juga yang capai kejayaan di usia tua.

Apa yang penting, jangan sesekali berputus asa. Sebaliknya kita kena cepat belajar daripada kesilapan yang telah dilakukan dan terus bangkit dan meneruskan perjalanan.

Iklan

Bertambah Lagi Melayu Dalam Senarai 40 Orang Terkaya di Malaysia 2016

Top 40 Terkaya di Malaysia

Seperti biasa, setiap awal tahun media akan mengeluarkan laporan siapakah manusia terkaya di Malaysia. Biasa yang rajin menghasilkan berita ini adalah The Star Online.

40 Orang Terkaya Di Malaysia Tahun 2016

1. Robert Kuok RM36.7 bil
2. Tan Sri Lim Kok Thay RM22.2 bil
3. Tan Sri Teh Hong Piow RM20.3 bil
4. Ananda Krishnan RM19.9 bil
5. Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng RM19 bil
6. Tan Sri Lau Cho Kun RM16.4 bil
7. Tan Sri Quek Leng Chan RM13.5
8. Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay RM10.2 bil
9. Tan Sri Ghanalingam RM6.6 bil
10. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary RM4.9 bil
11. Kuan Kam Hon @ Kwan Kam Onn RM4.437 bil
12. Tan Sri Dr. Jeffrey Cheah Fook Ling RM4.269 bil
13. Tan Sri Lee Oi Hian & Dato’ Lee Hau Hian RM4.059 bil
14. Datuk Koon Poh Keong & Koon Poh Ming RM3.712 bil
15. Dr. Chia Song Kun & Family RM3.102 bil
16. Goh Peng Ooi RM2.851 bil
17. Tan Sri Dr. Chen Lip Keong RM2.797 bil
18. Tan Sri Desmond Lim Sie Choon & Puan Sri Tan Kewi Yong RM2.708 bil
19. Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun RM2.575 bil
20. Tan Sri Dr Lim Wee Chai RM2.479 bil
21. Datuk Loh Kian Chong RM2.424 bil
22. Tan Sri Azman Hashim RM2.405 bil
23. Datuk Tan Heng Chew RM2.297 bil
24. Raja Haji Munir Shah Bin Mustapha & Wong Thean Soon RM2.185 bil
25. Datuk Lim Kuang Sia RM2.164 bil
26. Kong Chong Soon @ Chi Suim & Kong Pak Lim RM2.124 bil
27. Lim Teck Meng & Sons (Lim Peng Jin & Lim Peng Cheong) RM1.801 bil
28. Datuk Tan Chin Nam & Datuk Seri Robert Tan Chung Meng Family RM1.784 bil
29. Tan Sri Shahril Shamsuddin RM1.765 bil
30. Tan Sri Dr Ngau Boon Keat RM1.741 bil
31. Tan Sri Diong Leong Hiew King @ Tiong Hiew King RM1.460 bil
32. Datuk Leong Kok Wah RM1.392 bil
33. Goh Siang, Siblings & Family RM1.362 bil
34. Tan Sri Ong Leong Huat @ Wong Joo Hwa RM1.221 bil
35. Tan Sri Dato Sri’ Leong Hoy Kum RM1.220 bil
36. Tan Sri Mokhzani Mahathir RM1.073 bil
37. Gooi Seong Lim & Brothers (Goo Seong Gum, Gooi Seong Heen & Gooi Seong Chneh) RM1.066 bil
38. Lim Hang Weng RM1.059 bil
39. Puan Seri Chong Chook Yew RM1.055 bil
40. Tan Sri Danny Tan Chee Seng RM1.047 bil

Jika digabungkan kekayaan 40 individu ini, jumlah keseluruhan adalah RM235.68bil !

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary menduduki tempat ke-10 dengan nilai kekayaan sebanyak RM4.9 bilion sekali gus terus kekal sebagai Melayu terkaya di Malaysia.

4 lagi usahawan bumiputera yang berjaya menempatkan diri dalam senarai 40 individu terkaya di Malaysia ialah Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim yang mengisi kedudukan ke-22 dengan nilai kekayaan RM2.4 bilion.

Pendatang baru yang masuk dalam senarai ini adalah Dato’ Raja Haji Munir Shah Bin Raja Mustapha dari MyE.G Services yang berada di tangga ke-24 bersama pemegang saham utama dalam syarikat itu, Wong Thean Soon.

Tan Sri Shahril Shamsuddin dari Sapura Kencana Petroleum berada pada kedudukan ke ke-29 dengan nilai kekayaan sebanyak RM1.76 bilion dan bersama pemegang saham utama dalam syarikat itu ialah anak bekas Perdana Menteri, Tan Sri Mokhzani Mahathir pada kedudukan ke-36 dengan kekayaan RM1.07 bilion.

Bagaimana Kekayaan Mereka Diukur?

Kekayaan mereka semua ini bukan dikira berdasarkan berapa banyak duit ada di dalam bank tetapi berapa banyak pegangan saham mereka dalam syarikat yang (listed) tersenarai di bursa saham (Bursa Malaysia) x harga saham tersebut.

Senarai ini mengambilkira harga saham syarikat pada tarikh 31 Disember, 2016.

Contoh:

 

Dato’ Raja Haji Munir Shah Bin Raja Mustapha, Pengarah Eksekutif MyE.G Services BerhadPegangan Saham MyE.G

Laporan ini diambil dari Laporan Tahunan MyE.G Services 2016

Menurut laporan ini jumlah saham dimiliki oleh Raja Haji Munir = 1,439,600 + 729,604,892 = 731,044,492 unit

Harga saham MyE.G pada 31 Disember 2016 = RM1.51

Harga Saham MyE.G

Kalau beliau jual semua saham tersebut maka :

731,044,492 x RM1.51 = RM1,103,877,182.92

 

Nah, sekarang anda dah faham macam mana caranya mengira kekayaan mereka yang tersenarai sebagai orang terkaya.

Nak Ikut Jejak Langkah Mereka?

Nak tahu macam mana orang biasa-biasa macam kita boleh terlibat sama dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia? Kalau tak dapat bilion-bilion, dapat pulangan ribu-ribu atau puluh ribu jadilah.

Contoh:
Harga saham MyE.G pada 31 Disember 2016 = RM1.51

Minima perlu beli adalah 100 unit.
Katakan anda beli 1,000 unit.

Kos = RM1.51 x 1,000 = RM1,510 (tidak termasuk kos-kos lain – brokerage fee, GST, duti setem)

Katakan bisnes MyE.G terus berkembang dan menarik pelabur-pelabur lain untuk membeli saham mereka (dan banyak faktor lain) maka harga saham mereka akan terus naik.

Sekarang harga saham mereka naik sehingga RM1.64

Maka;

RM1.64 x 1,000 unit yang dibeli tadi = RM1,640

RM1,640 – RM1,510 = RM130

Pulangan : RM130 / RM1,500 = 8.6% dalam masa 2 bulan.

Tetapi orang kita masih sibuk tunggu dividen setahun sekali.

Mesti sentap kan bila tahu harga saham MyE.G pada tahun 2011 hanyalah RM0.75 ? Kalau beli masa tu berapa agaknya pulangan yang dapat?

“Alamak….ruginya rasa…dah terlambat ke nak beli saham MyEG? “
“Aiseh….Dah terlambat ke nak belajar cara jual beli saham? “

Sebenarnya tidak ada istilah terlambat untuk terlibat dalam pelaburan saham. Juga tidak ada istilah terlambat untuk belajar.

Ini contoh sahaja.

Pasaran saham di Bursa Malaysia tak lari mana. Ia sudah wujud sebelum MERDEKA lagi tetapi orang kita tetap pilih untuk ‘melabur’ dalam skim cepat kaya. Tidak perlu terkejar-kejar sebab terdapat lebih 600 syarikat patuh syariah lain yang sedia menanti anda tersenarai di Bursa Malaysia.

Belajarlah dulu. Tak usah buang masa fikir orang ini kroni siapa, orang itu kroni siapa.

Belajar bagaimana mereka membina kekayaan. Belajar apa itu pelaburan saham di sini.

Iklan

Cristiano Ronaldo, Pemain Bola Sepak Pertama Yang Bergelar Bilionaire

Ada ke di kalangan peminat bola sepak dunia yang tidak mengenali Cristiano Ronaldo? Kebanyakan perempuan yang tidak meminati bola sepak pun kenal Cristiano Ronaldo kerana kehenseman beliau.

Kini beliau telah berjaya memecah rekod dunia bola sepak apabila menjadi pemain bola sepak dunia pertama bergelar bilionaire. Ini menjadikan dirinya lebih berjaya berbanding dengan pesaing terdekatnya iaitu Lionel Messi, penyerang prolifik bagi pasukan Barcelona dan juga Argentina.

Bermula Dari Bawah

Kejayaan tidak datang bergolek, apa yang dimiliki Cristiano Ronaldo pada hari ini bukannya satu perkara mudah. Tetapi dengan kerja keras telah melayakkan dirinya menjadi seorang bilionaire di dalam sukan bola sepak.

Mari kita lihat bagaimana Cristiano Ronaldo yang berasal dari keluarga yang sangat miskin, telah berjaya menjadi pemain bola sepak pertama yang bergelar bilionaire.

Cristiano Ronaldo dilahirkan oleh pasangan suami isteri Jose Dinis Aveiro dan Dolores dos Santos Aveiro. Bapanya adalah seorang tukang kebun sekolah manakala ibunya adalah seorang tukang masak. Beliau mempunyai empat orang adik-beradik.

Memulakan karier bola sepaknya di kelab ternama Portugal iaitu Sporting Lisbon pada tahun 2002. Dengan bakat yang dimilikinya itu, Cristiano Ronaldo telah menarik minat jurulatih lagenda dari England iaitu Sir Alex Ferguson untuk menyertai pasukannya iaitu Manchester United.

Pada masa itu, Manchester United adalah sebuah kelab yang sangat digeruni di Liga Perdana Inggeris (EPL). Dengan memiliki pemain sehebat Cristiano Ronaldo, ia akan menambah lagi kehebatan Manchester United di persada liga EPL dan Eropah.

Mengecapi Pelbagai Kejayaan

Cristiano Ronaldo yang dibeli dengan nilai perpindahan $14 juta dan pada ketika itu, ia merupakan jumlah yang besar bagi seorang pemain muda yang tidak mempunyai pengalaman di peringkat antarabangsa.

Cristiano Ronaldo yang dibentuk oleh Sir Alex Ferguson itu berjaya mengharungi detik detik yang cemerlang ketika bersama dengan Manchester United. Sepanjang berada di Manchester United, beliau berjaya memenagi tiga trofi kejuaraan EPL dan satu trofi tropi Champions League selain menjadi pemain terbaik liga EPL.

Berpindah Kelab Dan Jadi Lebih Berjaya

Pada tahun 2009, Cristiano Ronaldo telah dirisik oleh kelab gergasi Sepanyol iaitu Real Madrid dan beliau bersetuju untuk berpindah ke sana untuk mengembangkan lagi bakat yang sedia ada. Yuran perpindahan ke Real Madrid adalah sebanyak €94 juta, memang luar biasa sungguh.

Di sana, Cristiano Ronaldo mencapai zaman kegimilangan sepanjang karier bola sepaknya. Beliau telah berjaya memenangi 4 trofi Champions League dan 2 kali menjadi juara La Liga.

Pada tahun 2016 pula, beliau berjaya membawa pasukan Portugal memenangi UEFA European Football Championship buat kali pertama dalam sejarah negara tersebut.

Beliau juga merupakan pemenang 5 kali anugerah Ballon d’Or, iaitu anugerah pemain bolasepak terbaik dunia.

Akhirnya pada tahun 2018, Cristiano Ronaldo membuat keputusan yang mengejutkan untuk berpindah ke Juventus ketika berada di puncak kariernya. Beliau telah berpindah dengan yuran perpindahan sebanyak €100 juta dan menjadikannya pemain yang paling tinggi bayarannya.

Saham kelab Juventus naik dengan mendadak selepas Cristiano Ronaldo berpindah ke sana.

Baca: Jadi Pemilik 12 Kelab Bolasepak Ni Dengan Membeli Saham Mereka

Selain daripada gajinya yang begitu lumayan ketika berada di kelab-kelab yang terkemuka, beliau juga menjadi duta pelbagai produk yang mampu menjana pendapatan sampingan yang luar biasa.

Bakat luar biasa yang dimiliki beliau di atas padang dan personaliti menarik beliau di luar padang, menjadikan Cristiano Ronaldo seorang ikon di media sosial dengan 223 juta peminat di Instagram dan 126 juta followers di Facebook.

Memang patut sangatlah beliau bergelar seorang bilionaire.

Sumber Rujukan:

Iklan

Marie Kondo, Ratu Yang Mengubah Dunia Pembersihan Dan Susun Atur Di Rumah

Negara Jepun merupakan negara yang paling bersih di dunia. Masyarakat Jepun merupakan yang paling berdisplin dan sangat pentingkan akan kebersihan. Oleh itu, tidak hairanlah negara Matahari Terbit ini mempunyai rakyat yang suka akan kebersihan kerana telah dididik semenjak di bangku sekolah lagi mengenai betapa pentingnya untuk menjaga kebersihan.

Bagi penduduk Jepun, Marie Kondo merupakan seorang ikon yang tidak asing lagi dalam bidang pembersihan dan susun atur barangan untuk rumah kediaman atau pejabat.

Marie Kondo, ratu yang mengubah presepsi masyarakat mengenai konsep minimalist untuk membersih dan susun atur barang di rumah

Marie Kondo dilahirkan pada tahun 1984 di Tokyo Jepun. Beliau merupakan seorang konsultan yang berjaya dalam teknik pembersihan dan susun atur barangan kegunaan harian kita.

Beliau merupakan seorang yang begitu obses dengan menjaga kebersihan dan susun atur barang sejak berusia 5 tahun.

Sejak di bangku tadika lagi, Marie Kondo merupakan seorang yang suka akan kebersihan dan selalu mengemas rak-rak buku dan menyusun buku di kala kawan-kawan sekelasnya bermain di luar kelas. Beliau sangat sensitif dengan kebersihan dan penyusunan barang serta amat peka dengan keadaan sekeliling.

Semasa beliau masih belajar di Universiti Tokyo, beliau telah membuat konsultasi pada usianya 19 tahun. Syarikat konsultasi ini bertujuan untuk membantu orang ramai supaya tahu dengan betul cara untuk membersihkan tempat tinggal atau tempat kerja.

Pada permulaan perniagaan konsultasinya, Marie Kondo mengenakan bayaran sebanyak $100 untuk sesi konsultasi selama 5 jam. Perkhidmatan yang disediakanya mula mendapat tempat di hati pelanggan pada tahun ketiga penubuhan syarikatnya itu.

Oleh kerana perkhidmatan yang disediakan beliau mendapat permintaan yang sangat tinggi, Marie Kondo mempunyai senarai pelanggan yang terpaksa menunggu untuk membuat temujanji denganya selama 6 bulan. Setelah mendapat permintaan lebih daripada penawaran dalam perniagaannya itu, beliau telah mengambil keputusan untuk memberi sepenuh perhatian kepada syarikatnya.

Marie Kondo telah menulis 4 buah buku yang merupakan best-seller dengan jualan sebanyak 8.5 juta naskhah di seluruh dunia, dan bergelar jutawan dengan mengajar dan memberi konsultasi cara yang betul untuk mengemas rumah.

Beliau telah membangunkan Kaedah KonMari untuk mengemas sesuatu tempat dengan cara yang betul.

Antara barangan yang disimpan yang menggunakan keadah KonMari yang di perkenalkan oleh Marie Kondo

Falsafah teori dan praktikal yang diguna pakai dalam Kaedah KonMari ini terbahagi kepada 6 perkara asas yang patut dilakukan sebelum mengemas kediaman ataupun tempat kerja.

1. Mesti Meyakinkan Diri Sendiri Untuk Mengemas Kediaman

Hal ini berkait rapat dengan mindset. Seseorang yang ingin mengemas rumah perlulah mempunyai keazaman dan matlamat yang jelas untuk melakukan perkara tersebut.

2. Membayangkan Kehidupan Yang Kita Mahu Semasa Melakukan Kerja Mengemas Rumah

Dengan berimiginasi yang jelas,kita akan mempunyai ideal yang jitu untuk melakukan kerja mengemas rumah. Tempat kediaman yang kita miliki itu juga akan mudah dikemaskan berdasarkan keinginan yang terbit dari hati nurani kita.

3. Memulakan Aktiviti Mengemas Dengan Membuang Barangan Yang Tidak Diperlukan

Tidak semua barangan wajib untuk kita kemaskan. Pertama, kita mesti membuang barangan yang betul-betul tidak diperlukan.

Dengan tindakan ini, ia akan menjadikan kerja mengemas dapat dijalankan dengan begitu mudah. Semakin banyak barangan yang dibuang, semakin mudah kerja mengemas boleh dijalankan dengan cepat dan teratur.

4. Mengemas Mengikut Kategori, Bukan Mengikut Lokasi

Dalam Teknik KonMari ini, Marie telah membangunkan satu keadah untuk barangan yang disimpan. Beliau membahagikan barangan yang disimpan kepada 5 bahagian iatu: pakaian, buku, kertas, lain-lain dan barangan yang mempunyai nilai sentimental.

5. Mengemas Mengikut Turutan Kategori

Semasa melakukan proses pengemasan barangan, setiap barang perlu disusun mengikut kategori  tersebut. Ia bagi memudahkan kepada kita semasa untuk memilih barangan yang perlu disimpan dan yang mana perlu dibuang.

6. Tanya Diri Sendiri Samada Gembira Dengan Melakukan Pengemasan

Setelah barangan siap disusun, kita boleh bertanyakan kepada diri kita mengenai barangan yang kita tidak perlu. Jika kita merasa sayang akan barangan tersebut, itu bermakna barangan tersebut boleh disimpan. Jika tidak, sebaliknya.

Setiap barang yang tidak diperlukan, kita mesti ucapkan terima kasih kepada barangan tersebut kerana pernah berbakti kepada kita.

Di antara koleksi buku yang ditulis oleh Marie Kondo yang mencapai jumlah jualan sebanyak 8.5  juta naskhah

Dengan teori dan praktikal yang ditulis di dalam bukunya ini, Marie Kondo telah dapat menarik hati golongan masyarakat dunia dengan kaedah yang diperkenalkannya. Buku yang dikeluarkanya itu telah diterjemahkan kepada pelbagai bahasa dan disenaraikan di antara buku jualan paling laris di Amerika Syarikat.

Oleh kerana beliau mempunyai pengaruh yang kuat dalam masyarakat Amerika Syarikat, Marie telah dilamar oleh pihak Netflix iaitu saluran untuk mempunyai rancangan realitinya sendiri. Rancangan realiti yang bertajuk “Tidying Up with Marie Kondo” merupakan rancangan yang mendapat sambutan hebat.

Dengan kejayaan yang dimiliki, beliau telah dinobatkan sebagai salah seorang daripada 100 ikon yang paling berpengaruh di dunia pada tahun 2015.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!