Tony Fernandes Bakal Terbang Lebih Tinggi Dengan Super Apps

Seperti yang diketahui umum, industri penerbangan dan pelancongan mengalami kerugian yang besar akibat daripada pandemik yang melanda dunia. Dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini sahaja, industri pelancongan telah kerugian sebanyak $460 bilion di peringkat antarabangsa.

Industri penerbangan pula menyaksikan ada syarikat yang terpaksa membuang ramai pekerja dan bertahan dengan bantuan kewangan dari kerajaan negara masing-masing.

Industri penerbangan di negara kita juga turut tidak terlepas dengan krisis yang berlaku sekarang. Antara yang paling terjejas teruk adalah syarikat penerbangan tambang murah yang popular iaitu AirAsia.

Berbanding dengan Syarikat Malaysia Airlines, AirAsia tidak mendapat sebarang inisiatif dari kerajaan melainkan pinjaman  untuk beroperasi.

AirAsia yang mengalami kerugian sebanyak RM992 juta untuk suku tahun kedua dan pendapatan syarikat itu menjunam 96%, dari RM2.92 bilion kepada RM 118.96 juta. Dengan keadaan yang tidak menentu, syarikat ini telah mengurangkan kakitangan mereka sebanyak 30%.

Dengan hala tuju penerbangan yang samar dan tidak tahu bila akan pulih sepenuhnya, CEO AirAsia Tan Sri Tony Fernandes tidak perlu menunggu lama untuk memulihkan keadaan dengan kehadiran produk baru mereka yang dikenali sebagai Super App.

Kebanyakan perniagaan di atas talian tidak terjejas teruk berbanding dengan perniagaan offline. Menurut Tony Fernandes, Super App adalah sebuah hub aplikasi yang menyediakan pelbagai kemudahan kepada pelanggan yang menggunakan aplikasi tersebut.

Aplikasi ini bakal bersaing dengan Gojek, Food Panda dan juga Grab Car di dalam pasaran tempatan dan juga rantau Asean. Aplikasi ini adalah seakan aplikasi WeChat yang membolehkan pelanggan mereka turut membayar segala perkhidmatan melalui keadah cashless.

Selain daripada itu, Airasia juga telah membuka satu lagi cabang perniagaan mereka iaitu menubuhkan syarikat rakaman. Syarikat rakaman yang diberi nama sebagai RedRecords tersebut telah bekerjasama dengan syarikat rakaman gergasi dunia, Universal Music dan objektif utama syarikat ini adalah untuk membawa penyanyi dari Asia ke persada antarabangsa.

Di antara artis yang terkenal yang berada dibawah syarikat rakaman ini adalah Jannine Weigel. Beliau merupakan artis terkenal dari Thailand yang menandatangani kontrak pertama dengan RedRecords.

Sebelum Tony Fernandes mengasaskan AirAsia, beliau merupakan Vice President untuk Syarikat Warner Mucis selama 9 tahun. Beliau yang berpengalaman luas di dalam industri muzik ini akan memudahkan kerjanya mengurus syarikat rakaman barunya ini.

Beliau cukup yakin dengan hala tuju baru berteraskan perniagaan digital  yang bersesuaian dengan keadaan semasa. Sebelum ini juga, AirAsia merupakan syarikat pertama yang membenarkan pelanggan mereka membeli tiket secara atas talian di Malaysia.

Dengan mempunyai database pelanggan seramai 60 juta orang, Tony Fernandes yakin Super App ini dapat memberi saingan yang sengit dan menjana pendapatan yang lumayan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM