Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menunjukkan kadar pinjaman perumahan yang lulus menurun pada Januari hingga Jun 2019 pada 74.6% berbanding 76% pada tahun 2014 hingga tahun 2018.

Data ini sudah cukup menunjukkan sebenarnya masih ramai rakyat Malaysia yang masih bertarung untuk memiliki rumah sendiri.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Tiada orang yang mengimpikan untuk terus menyewa selama-lamanya dan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera juga masih lagi rendah berbanding kaum Cina dan India.

Apa gunanya memperjuangkan ketuanan Melayu dan pelbagai sentimen perkauman sedangkan hakikatnya, nak memiliki sebuah rumah di tanah sendiri pun belum mampu?

Sebenarnya, punca kebanyakan pinjaman rumah tidak diluluskan oleh bank adalah gara-gara pemohon tidak mempunyai ilmu yang tepat.

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Jangan pula kita menuding jari kepada pihak bank sekiranya permohonan pinjaman rumah kita gagal. Sebaliknya, ambil tahu sebab kenapa bank tidak luluskan permohonan pinjaman rumah anda.

Artikel kali ini akan kongsikan kepada semua pembaca 5 cara mudah untuk pinjaman rumah anda lulus hasil perkongsian seorang pakar perniagaan.

3 Punca Bank Tidak Luluskan Loan Rumah

Sebelum itu, jom kita lihat 3 punca paling popular kenapa bank tidak luluskan pinjaman rumah anda.

1. Skor Kredit

Rata – rata pemohon pinjaman rumah pernah mempunyai komitmen bank seperti hutang ASB, hutang kereta, hutang rumah, hutang kad kredit ataupun hutang peribadi.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Kebanyakan pemohon gagal menjalankan tanggungjawab dalam pembayaran balik komitmen bank mengikut waktu yang ditetapkan.

Ada yang terlajak berbulan bulan menyebabkan skor kredit mereka corot. Kesannya, bank melihat pemohon dengan tabiat seperti ini sebagai risiko kerana ketidmampuan membayar hutang mengikut waktu berdasarkan rekod CCRS sedia ada.

2. Pendapatan Tidak Sesuai Dengan Harga Rumah

Ramai pemohon merasakan gaji bulanan RM5,000 melayakkan mereka untuk memohon pinjaman rumah bernilai RM500,000.

Sebenarnya perkara ini adalah sama sekali. Hatta gaji anda RM10,000 sebulan pun belum tentu melayakkan anda membeli rumah RM500,000 sekiranya komitmen bulanan anda adalah tinggi.

Baca : Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

Sebagai pemula, semak kelayakan harga rumah mengikut gaji anda di portal online seperti Ringgitplus, Propertyguru dan iProperty.

3. Dokumen Tidak Lengkap

Majoriti pemohon pinjaman hartanah dari kalangan bekerja sendiri mempunyai masalah ini. Mereka gagal melampirkan dokumen cukai, penyata EPF, dan penyata bank.

Antara syarat bank untuk pemohon yang bekerja sendiri adalah syarikat anda mestilah melebihi tempoh 3 tahun.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Sila rujuk ejen hartanah atau pegawai bank yang menguruskan urusan jual beli hartanah anda supaya anda mampu sediakan setiap dokumen wajib dan dokumen sokongan yang diperlukan bank.

5 Cara Mudah Lulus Loan Rumah

1. Buat Sedikit Hutang

Langkah pertama adalah dengan membuat sedikit hutang dengan bank atau institusi kewangan swasta seperti hutang motor, hutang kad kredit atau hutang Amanah Saham Nasional.

Boleh sahaja sekiranya anda membeli barang elektrik atau gadget secara online di Lazada atau Shopee dengan menggunakan fasiliti Easy Payment Plan kad kredit. .

Baca : Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi

Ini penting bagi bank melihat anda sebagai seorang yang mempunyai komitmen bayaran bulanan.

2. Jaga Rekod Pinjaman

Selepas anda membuat sedikit hutang, pastikan anda membuat bayaran balik mengikut waktu yang telah ditetapkan oleh bank.

Baca : 7 Kesilapan Biasa Anda Perlu Elakkan Semasa Memohon Pinjaman Peribadi

Fasa ini sangat penting kerana rekod anda akan disimpan dalam data Bank Negara Malaysia yang dipanggil CCRIS dan mampu diakses 17 bank di Malaysia.

Jangan pula anda sangkut komitmen bulanan dengan Maybank dan anda mohon pinjaman rumah dari CIMB. Tidak akan berhasil sama sekali.

3. Jangan Buat Pinjaman Terlalu Banyak

Debt Service Ratio anda adalah penentu dalam permohonan pembiayaan pinjaman hartanah anda.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Jangan gunakan peluang pinjaman terlalu tinggi kerana nisbah DSR yang terlalu tinggi mengurangkan peluang pinjaman hartanah anda untuk lulus.

Cukup sekadar 15% – 30% kadar Debt Service Ratio bulanan anda.

4. Gunakan Separuh Dari Fasiliti Yang Dibenarkan

Jika anda mempunyai fasiliti pinjaman, gunakan 50% daripada apa yang ditawarkan bank. Sekiranya limit card credit anda adalah RM5,000, gunakan RM2,500 sahaja.

Pastikan anda bayar RM2,500 sekiranya anda berhutang RM2,500 dan bukan bayaran minimum dan bayaran mestilah dibuat 21 hari sebelum tempoh pembayaran.

5. Isytihar Cukai

This image has an empty alt attribute; its file name is Pakar-Bisnes-Ini-Kongsi-5-Cara-Mudah-Untuk-Lulus-Loan-Rumah4-700x372.jpg

Golongan yang berniaga sendiri wajib isyithar cukai bagi membolehkan bank melihat pendapatan sebenar anda.

Baca : LHDN Ajak Orang Ramai Mengaku. Kalau Tidak….

Jangan risau untuk isytihar cukai kerana tidak semestinya anda wajib membayar cukai. Dan jangan pula anda lari dari membayar cukai, sebaliknya belajar teknik untuk mengurangkan kadar cukai anda.

Paling penting dalam permohonan pinjaman hartanah adalah pastkan komitmen anda tidak lebih daripada 60% pendapatan bulanan anda.

Baca : 7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Ukur baju di badan sendiri, gaji besar tidak bermakna anda boleh beli rumah mahal. Dan gaji rendah bukan penghalang untuk anda memiliki rumah jika komitmen bulanan anda rendah.

Semoga dengan perkongsian ini, anda lebih bersedia dalam membuat permohonan pinjaman hartanah anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penyewa Rumah Anda Akan Kekal Dengan 5 Cara Ini

Dalam pelaburan hartanah, mimpi ngeri semua pemilik unit kediaman adalah apabila rumah mereka sepi tanpa penyewa.

Rental yield tahunan yang telah dikira sejak awal lagi sedikit terganggu sekaligus menganggu aliran tunai bulanan anda.

Sebenarnya, ada banyak faktor yang menyebabkan rumah anda gagal dihuni penyewa.

Faktor harga dan lokasi hartanah memainkan peranan yang besar kerana rakyat Malaysia amat sensitif dengan benda yang berkaitan dengan harga.

Baca : Analisis Pelaburan Hartanah Sewa

Kedua, kebanyakan besar rakyat Malaysia khususnya di Lembah Klang memilih untuk menyewa kediaman yang terletak 1KM dari pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM atau stesen bas kerana tidak gemar memandu dalam kesesakan lalu lintas atau tiada kenderaan sendiri.

Hari ini, kes hartanah disita pihak bank dan dilelong semakin rancak diperkatakan lebih-lebih lagi pada unit kediaman yang sifatnya memang untuk pelaburan.

Portal lelong online juga semakin banyak mengiklankan senarai hartanah lelong di sekitar Lembah Klang dan ada yang dilelong sehingga 40% daripada harga pasaran semasa.

Baca : Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Nak mendapatkan penyewa pun sukar, apatah lagi mendapatkan penyewa yang bertanggungjawab dan mampu membuat bayaran pada masa yang ditetapkan.

Bukan satu dua kes pemilik rumah menularkan kisah penyewa rumah dari neraka yang mengotorkan rumah, mencuri barang perkakas rumah dan ada juga yang memusnahkan kelengkapan rumah.

Untuk itu, artikel kali ini bakal menghuraikan tips dan strategi supaya penyewa rumah anda kekal dengan 5 cara ini.

1. Jaga Kebajikan Penyewa Anda

Image by H. Hach from Pixabay

Tips ini berkemungkinan kedengaran agak membosankan, tetapi inilah perkara pertama yang pemilik rumah perlu lakukan.

Jika unit kediaman anda jenis high-rise, rajin-rajinlah keluarkan sedikit modal untuk lakukan PEST Control kerana rumah jenis high-rise lazimnya menghadapi serangan lipas.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Atau sekurang-kurangnya, tanyakan kepada penyewa anda bagaimana anda boleh bantu untuk membuatkan mereka selesa menetap di kediaman anda.

2. Urus Kediaman Anda

Tips kedua pula berkaitan dengan kewajipan anda mengurus kediaman anda dengan memastikan barang-barang elektronik seperti mesin basuh, televisyen, mesin pemanas air di selenggara dengan baik untuk kebajikan penyewa kediaman anda.

Untuk pemilik rumah jenis landed, lakukan pemeriksaan secara berkala untuk memastikan laman rumah anda tidak menjadi sarang haiwan buas seperti ular dan biawak.

3. Sentiasa Berhubung Dengan Penyewa

Photo by Torsten Dettlaff from Pexels

Caranya bukanlah dengan membuat penyewa anda seperti adik anda. Sebaliknya, laporkan kepada mereka akan isu atau berita terkini yang berkaitan dengan lokasi kediaman anda.

Hal ini kerana, anda sebagai pemilik kediaman mempunyai akses informasi akan apa yang berlaku di sekitar kediaman anda menerusi WhatsApp Group taman perumahan atau menerima emel secara langsung dariada pihak pengurusan kediaman anda.

Baca : Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Dengan cara ini, penyewa akan rasa lebih selesa kerana mereka tahu apa yang sedang berlaku di sekitar mereka.

4. Harga

Kaji dahulu pasaran sewa di sekitar kediaman anda. Jika unit kediaman anda adalah undercon, semak harga sewa unit yang lebih lama di kawasan sekitar anda supaya harga yang anda tawarkan tidaklah terlalu mahal.

Anda perlu ingat yang anda sedang bersaing dengan taman perumahan atau kediaman sedia ada yang telah matang.

Jika anda tahu penyewa mempunyai beban kewangan seperti baru diberhentikan kerja atau baru mendapat zuriat, apa salahnya jika anda berikan semula RM50 kepadanya sebagai tanda sokongan moral anda.

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Dengan cara ini, penyewa akan tahu anda seorang pemilik rumah yang mengambil berat akan nasib si penyewa.

5. Kontrak

Supaya anda tidak stres dan buntu untuk mencari penyewa baru setiap tahun, apa kata anda tawarkan kontrak sewaan 2-3 tahun kepada penyewa dengan syarat anda tidak akan menaikkan kadar sewaan.

Atau anda boleh tawarkan kontrak jangka panjang dan penyewa akan diberikan diskaun untuk deposit awal.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Fokus dan objektif pelaburan hartanah anda adalah pulangan sewaan. Anda perlu ingat yang anda berurusan dengan manusia.

Oleh yang demikian, cara terbaik untuk memastikan pelaburan hartanah anda berjaya mendapat aliran tunai yang positif adalah dengan menjaga kebajikan penyewa anda.

Sumber Rujukan: Speedhome

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!