Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menunjukkan kadar pinjaman perumahan yang lulus menurun pada Januari hingga Jun 2019 pada 74.6% berbanding 76% pada tahun 2014 hingga tahun 2018.

Data ini sudah cukup menunjukkan sebenarnya masih ramai rakyat Malaysia yang masih bertarung untuk memiliki rumah sendiri.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Tiada orang yang mengimpikan untuk terus menyewa selama-lamanya dan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera juga masih lagi rendah berbanding kaum Cina dan India.

Apa gunanya memperjuangkan ketuanan Melayu dan pelbagai sentimen perkauman sedangkan hakikatnya, nak memiliki sebuah rumah di tanah sendiri pun belum mampu?

Sebenarnya, punca kebanyakan pinjaman rumah tidak diluluskan oleh bank adalah gara-gara pemohon tidak mempunyai ilmu yang tepat.

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Jangan pula kita menuding jari kepada pihak bank sekiranya permohonan pinjaman rumah kita gagal. Sebaliknya, ambil tahu sebab kenapa bank tidak luluskan permohonan pinjaman rumah anda.

Artikel kali ini akan kongsikan kepada semua pembaca 5 cara mudah untuk pinjaman rumah anda lulus hasil perkongsian seorang pakar perniagaan.

3 Punca Bank Tidak Luluskan Loan Rumah

Sebelum itu, jom kita lihat 3 punca paling popular kenapa bank tidak luluskan pinjaman rumah anda.

1. Skor Kredit

Rata – rata pemohon pinjaman rumah pernah mempunyai komitmen bank seperti hutang ASB, hutang kereta, hutang rumah, hutang kad kredit ataupun hutang peribadi.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Kebanyakan pemohon gagal menjalankan tanggungjawab dalam pembayaran balik komitmen bank mengikut waktu yang ditetapkan.

Ada yang terlajak berbulan bulan menyebabkan skor kredit mereka corot. Kesannya, bank melihat pemohon dengan tabiat seperti ini sebagai risiko kerana ketidmampuan membayar hutang mengikut waktu berdasarkan rekod CCRS sedia ada.

2. Pendapatan Tidak Sesuai Dengan Harga Rumah

Ramai pemohon merasakan gaji bulanan RM5,000 melayakkan mereka untuk memohon pinjaman rumah bernilai RM500,000.

Sebenarnya perkara ini adalah sama sekali. Hatta gaji anda RM10,000 sebulan pun belum tentu melayakkan anda membeli rumah RM500,000 sekiranya komitmen bulanan anda adalah tinggi.

Baca : Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

Sebagai pemula, semak kelayakan harga rumah mengikut gaji anda di portal online seperti Ringgitplus, Propertyguru dan iProperty.

3. Dokumen Tidak Lengkap

Majoriti pemohon pinjaman hartanah dari kalangan bekerja sendiri mempunyai masalah ini. Mereka gagal melampirkan dokumen cukai, penyata EPF, dan penyata bank.

Antara syarat bank untuk pemohon yang bekerja sendiri adalah syarikat anda mestilah melebihi tempoh 3 tahun.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Sila rujuk ejen hartanah atau pegawai bank yang menguruskan urusan jual beli hartanah anda supaya anda mampu sediakan setiap dokumen wajib dan dokumen sokongan yang diperlukan bank.

5 Cara Mudah Lulus Loan Rumah

1. Buat Sedikit Hutang

Langkah pertama adalah dengan membuat sedikit hutang dengan bank atau institusi kewangan swasta seperti hutang motor, hutang kad kredit atau hutang Amanah Saham Nasional.

Boleh sahaja sekiranya anda membeli barang elektrik atau gadget secara online di Lazada atau Shopee dengan menggunakan fasiliti Easy Payment Plan kad kredit. .

Baca : Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi

Ini penting bagi bank melihat anda sebagai seorang yang mempunyai komitmen bayaran bulanan.

2. Jaga Rekod Pinjaman

Selepas anda membuat sedikit hutang, pastikan anda membuat bayaran balik mengikut waktu yang telah ditetapkan oleh bank.

Baca : 7 Kesilapan Biasa Anda Perlu Elakkan Semasa Memohon Pinjaman Peribadi

Fasa ini sangat penting kerana rekod anda akan disimpan dalam data Bank Negara Malaysia yang dipanggil CCRIS dan mampu diakses 17 bank di Malaysia.

Jangan pula anda sangkut komitmen bulanan dengan Maybank dan anda mohon pinjaman rumah dari CIMB. Tidak akan berhasil sama sekali.

3. Jangan Buat Pinjaman Terlalu Banyak

Debt Service Ratio anda adalah penentu dalam permohonan pembiayaan pinjaman hartanah anda.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Jangan gunakan peluang pinjaman terlalu tinggi kerana nisbah DSR yang terlalu tinggi mengurangkan peluang pinjaman hartanah anda untuk lulus.

Cukup sekadar 15% – 30% kadar Debt Service Ratio bulanan anda.

4. Gunakan Separuh Dari Fasiliti Yang Dibenarkan

Jika anda mempunyai fasiliti pinjaman, gunakan 50% daripada apa yang ditawarkan bank. Sekiranya limit card credit anda adalah RM5,000, gunakan RM2,500 sahaja.

Pastikan anda bayar RM2,500 sekiranya anda berhutang RM2,500 dan bukan bayaran minimum dan bayaran mestilah dibuat 21 hari sebelum tempoh pembayaran.

5. Isytihar Cukai

This image has an empty alt attribute; its file name is Pakar-Bisnes-Ini-Kongsi-5-Cara-Mudah-Untuk-Lulus-Loan-Rumah4-700x372.jpg

Golongan yang berniaga sendiri wajib isyithar cukai bagi membolehkan bank melihat pendapatan sebenar anda.

Baca : LHDN Ajak Orang Ramai Mengaku. Kalau Tidak….

Jangan risau untuk isytihar cukai kerana tidak semestinya anda wajib membayar cukai. Dan jangan pula anda lari dari membayar cukai, sebaliknya belajar teknik untuk mengurangkan kadar cukai anda.

Paling penting dalam permohonan pinjaman hartanah adalah pastkan komitmen anda tidak lebih daripada 60% pendapatan bulanan anda.

Baca : 7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Ukur baju di badan sendiri, gaji besar tidak bermakna anda boleh beli rumah mahal. Dan gaji rendah bukan penghalang untuk anda memiliki rumah jika komitmen bulanan anda rendah.

Semoga dengan perkongsian ini, anda lebih bersedia dalam membuat permohonan pinjaman hartanah anda.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jangan Putus Asa, Masih Ada Bantuan Pembayaran Balik Pinjaman Bersasar

Moratorium secara otomatik bakal berakhir pada 30 September, dan pihak AKPK sarankan rakyat Malaysia agar mengambil langkah-langkah proaktif dalam menilai keadaan kewangan masing-masing pada masa ini dan untuk masa hadapan.

Ketika ekonomi negara sedang menunjukkan tanda-tanda pemulihan, kami faham bahawa masih terdapat ramai individu yang cuba sedaya upaya untuk menangani impak pandemik COVID-19.

Para pelanggan yang menjangkakan akan menghadapi kesukaran untuk meneruskan pembayaran balik pinjaman harus menghubungi pihak bank masing-masing bagi berbincang mengenai pembayaran balik pinjaman mereka sebelum tempoh moratorium tamat.

Terdapat pelbagai pilihan bantuan pembayaran balik pinjaman bersasar bagi membantu para pelanggan untuk menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik.

Antaranya, adalah seperti mengurangkan jumlah komitmen bulanan, melanjutkan jadual pembayaran-balik pinjaman dan/atau menukar syarat-syarat pembiayaan bagi menyesuaikan diri mereka dengan situasi yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Walau bagaimanapun, para pelanggan juga boleh mendapatkan nasihat dan bantuan secara bebas dari pihak Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) sekiranya cadangan dari pihak bank tidak memenuhi komitmen kewangan mereka secara menyeluruh ataupun mereka sudahpun mempunyai  beberapa pinjaman dari bank. 

Pihak AKPK akan mempertimbang komitmen kewangan mereka secara menyeluruh dan seterusnya menyediakan beberapa pelan pembayaran balik pinjaman yang sesuai bagi keputusan pelanggan. Dalam itu, AKPK juga ada menyediakan khidmat kaunseling dan pendidikan dalam pengurusan kewangan secara berhemat.

Khidmat-khidmat tersebut akan membantu para pelanggan untuk meningkatkan produktiviti mereka di tempat kerja dan dan seterusnya memberikan ketenangan minda apabila situasi kewangan terkawal.  

Ulasan ini dibuat oleh: Azaddin Ngah Tasir, Ketua Pegawai Eksekutif AKPK (Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit)

Iklan

Bank Negara Malaysia Turunkan Lagi Kadar Dasar Semalaman (OPR) Sebanyak 50 Mata Asas Menjadi 2.0%

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) sebanyak 50 mata asas kepada 2.00 peratus. Berikutan itu, kadar tertinggi dan terendah OPR masing-masing dikurangkan kepada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.

Keadaan ekonomi global nyata semakin lemah. Langkah-langkah untuk membendung pandemik COVID-19 telah menjejaskan kegiatan ekonomi di kebanyakan negara. Penunjuk terkini memaparkan bahawa ekonomi global telah pun menguncup, dengan pertumbuhan global diunjurkan menjadi negatif pada tahun ini. Keadaan kewangan juga semakin ketat dalam keadaan peningkatan penghindaran risiko serta ketidakpastian. Langkah yang diambil oleh banyak negara untuk melaksanakan pelbagai rangsangan dasar di samping pelonggaran yang beransur-ansur terhadap langkah pembendungan di seluruh dunia akan mengurangkan sebahagian daripada impak COVID-19 ke atas ekonomi. Prospek pertumbuhan akan bertambah baik pada tahun 2021 berdasarkan jangkaan bahawa pandemik ini dapat dibendung.

Di Malaysia, keadaan ekonomi dalam negeri turut terjejas akibat pandemik ini. Langkah pembendungan yang meluas di seluruh dunia, penutupan sempadan antarabangsa dan keadaan permintaan luar negeri yang seterusnya lemah akan memberikan kesan yang lebih besar terhadap kegiatan ekonomi dalam negeri. Meskipun Perintah Kawalan Pergerakan perlu dikuatkuasakan di negara ini untuk membendung virus ini daripada merebak, perintah tersebut juga mengekang kapasiti pengeluaran dan perbelanjaan.

Keadaan pasaran pekerja juga dijangka ketara lebih lemah. Keadaan ekonomi akan menjadi sangat mencabar, terutamanya pada separuh pertama tahun 2020. Namun demikian, langkah-langkah rangsangan fiskal bersama-sama langkah monetari dan kewangan akan menyokong ekonomi. Berikutan langkah membenarkan lebih banyak perniagaan beroperasi di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat, kegiatan ekonomi dijangka bertambah baik secara beransur-ansur. Prospek pertumbuhan terus dipengaruhi oleh keadaan ketidakpastian yang tinggi, terutamanya yang berkaitan dengan perkembangan pandemik ini.

Tekanan inflasi dijangka menjadi sederhana dan purata inflasi keseluruhan mungkin menjadi negatif pada tahun ini, terutamanya disebabkan oleh unjuran harga minyak dunia yang ketara lebih rendah. Namun demikian, prospek inflasi akan terus dipengaruhi dengan ketara oleh harga minyak dan komoditi dunia, serta keadaan permintaan yang kian berubah. Inflasi asas dijangka rendah memandangkan unjuran prospek pertumbuhan dalam negeri dan keadaan pasaran pekerja yang lebih lemah.

Sektor kewangan negara terus teguh dengan institusi kewangan beroperasi dengan penampan modal dan mudah tunai yang kukuh. Keadaan mudah tunai kekal lebih daripada mencukupi, dengan diperkukuh oleh suntikan mudah tunai oleh Bank Negara Malaysia. Sejak bulan Mac 2020, Bank Negara Malaysia telah menyediakan mudah tunai tambahan kira-kira RM42 bilion ke dalam pasaran kewangan domestik, melalui pelbagai instrumen termasuk pembelian sekuriti kerajaan secara terus, repo berbalik dan pengurangan dalam Keperluan Rizab Berkanun. Bank Negara Malaysia bersedia untuk menyediakan mudah tunai kepada pasaran antara bank bagi memastikan keadaan pasaran adalah teratur dan terus kondusif bagi menyokong aktiviti pengantaraan kewangan.

Susulan keputusan yang dibuat hari ini, OPR telah dikurangkan sebanyak 100 mata asas dengan itu menyokong langkah-langkah monetari dan kewangan Bank Negara Malaysia yang lain serta langkah-langkah fiskal pada tahun ini. Kesemua langkah ini akan mengurangkan kesan ekonomi ke atas sektor perniagaan dan isi rumah serta menyokong kegiatan ekonomi untuk menjadi bertambah baik. MPC akan terus memantau prospek pertumbuhan dalam negeri dan inflasi. Bank Negara Malaysia akan menggunakan alat-alat dasarnya yang bersesuaian bagi mewujudkan keadaan yang menyokong pemulihan ekonomi yang berterusan. 

Bank Negara Malaysia
05 May 2020

Sumber: Bank Negara Malaysia

Apa Itu OPR?

Tahun ini sahaja 3 kali OPR telah disemak semula oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Kalau ikut rekod, berikut perbezaan OPR untuk tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mac 2020: -0.25
05 Mei 2020: -0.50

Bagi mereka yang tak tahu, Overnight Policy Rate (OPR) atau Kadar Dasar Semalaman adalah faedah yang dikenakan bagi pinjaman di antara bank. Untuk makluman, bank juga membuat pinjaman di antara satu sama lain.

Pendeposit membuat simpanan di bank dan bank akan menggunakan semula duit tersebut bagi tujuan memberikan pinjaman. Apabila pendeposit keluarkan duit secara mendadak dan bank kekurangan tunai, bank akan membuat pinjaman daripada bank lain.

Bank-bank yang ada duit akan beri pinjam.
Bila dah beri pinjam, kenalah caj faedah.
Faedah pinjaman antara bank inilah yang dipanggil OPR.

Artikel di bawah mesti baca:

Iklan

Kelebihan Dan Kekurangan Beli Rumah Dengan Sistem IBS

IBS atau Interlocking Blocking System merupakan sebuah sistem pembinaan hartanah yang menggunakan komponen batu-bata yang telah siap dihasilkan seperti dinding, tiang, lantai dan kekuda besi.

Batu-bata jenis IBS adalah berbeza dengan batu-bata biasa yang digunapakai kerana reka bentuknya khusus untuk pembinaan hartanah pasang siap.

Sistem IBS boleh dikatakan satu pembaharuan dalam teknologi pembuatan dan pengeluaran bagi menggantikan kaedah konvensional yang lebih memakan kos dan masa.

Lazimnya, batu-bata jenis IBS dihasilkan di kilang terlebih dahulu sebelum dipasang satu persatu di tapak pembinaan hartanah.

Untuk pengetahuan anda, sistem IBS telah menjadi popular sejak 100 tahun yang lalu di Amerika Syarikat dan Eropah untuk hartanah yang melibatkan pembinaan pasang siap pada kadar segera.

Di Malaysia, setakat tahun 2019, terdapat lebih daripada 280 pengeluar komponen IBS dan salah satu pemaju hartanah ternama yang menggunakan sistem IBS untuk projek hartanah mereka adalah LBS Bina Group.

Sungguhpun begitu, Malaysia masih lagi ketinggalan bila bercakap soal teknologi pembangunan hartanah.

Hal ini kerana, negara jiran Singapura sudah pun mempunyai ‘volume metric’ iaitu pembangunan yang hadir dengan ruang sedia ada seperti bilik dan ruang tamu.

Manakala China dan Perancis pula sudah membina projek hartanah berasaskan cetakan tiga dimensi (3D) dan dibangunkan sepenuhnya oleh sistem robotik.

Namun begitu, trend peningkatan pembangunan teknologi IBS dalam projek hartanah di Malaysia sudah mula timbul semenjak dua menjak ini.

Terbaru, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Putrajaya Holdings mewajibkan projek lebih RM50 juta dengan skor 50 dan ia menampakkan hasil yang positif apabila lebih 50% projek di Kuala Lumpur dan Putrajaya menggunakan IBS.

Ini mungkin ada kena mengena dengan faedah menggunakan sistem seperti :-

 •  Jimat Kos Pekerja
 •  Kurang Sisa Buangan
 •  Kualiti
 •  Jimat Masa Pembangunan Projek

Satu perkara lain yang menarik adalah sistem IBS menjadikan rumah lebih sejuk, tahan haba dan kedap udara berbanding rumah yang dibina menggunakan batu bata biasa.

Jom kita tengok pula kelebihan dan kelemahan membeli rumah yang menggunakan sistem IBS ini.

1. Kualiti

Bila bercakap soal rumah yang ingin didiami untuk satu tempoh jangka masa yang lama, isu kualiti kekal menjadi perdebatan utama.

Ada orang yang inginkan rumah yang murah dengan kualiti ‘biasa-biasa’ sahaja. Ada juga yang sanggup berbelanja besar untuk memiliki rumah yang dijamin kualitinya daripada pemaju hartanah ternama.

Dengan sistem IBS, kualiti rumah berada pada paras yang baik kerana saiz bata yang diguna pakai adalah tebal dan panjang. Bahkan, kadar kekerasan batu adalah lebih tinggi berbanding batu bata jenis sand brick.

Sistem pemasangan batu bata juga adalah lebih kemas kerana kerja pemasangan menggunakan sistem ‘condult pipe’ serentak sewaktu menyusun batu bata sebelum di simen.

2. Jimat Kos

Buat pengetahuan anda, sistem IBS mampu memberikan pengurangan sekurang-kurangnya 30% daripada kos keseluruhan projek dan ada juga yang berjaya mencapai lebih daripada 40% penjimatan.

Kenapa penjimatan ini berlaku?

Kerana sistem IBS tidak memerlukan kita mengupah ramai pekerja untuk menaikkan rumah. Dan kita juga tidak memerlukan pasir dan simen yang banyak.

Jangan terkejut sekiranya mendapati berlaku penjimatan sebanyak 5% besi keluli dan 10% simen.

Bila ini berlaku, maka secara automatik sisa binaan daripada rumah akan kurang menjadikan sistem IBS lebih mesra alam.

3. Jimat Masa

LBS Bina Group mencatatkan rekod apabila berjaya menyerahkan kunci kepada pemilik rumah LBS Alam Perdana 9 bulan lebih awal!

Ya, 9 bulan bukan 9 minggu.

Ini berlaku kerana pemaju tersebut menggunakan sepenuhnya sistem IBS dalam pembangunan rumah teres dua tingkat di Kuala Selangor ini yang dibekalkan MGB Berhad, yang merupakan salah sebuah daripada anak syarikatnya.

Sistem IBS mampu menjimatkan masa 30% tempoh pembinaan hartanah kerana setiap unit kediaman mempunyai reka bentuk yang seragam.

Akan tetapi, memandangkan Malaysia masih lagi jauh ketinggalan daripada pembangunan sistem IBS, isu kekurangan buruh mahir dengan sistem IBS menjadi masalah utama.

Kesannya, berlaku kes kebocoran pada sesetengah unit kediaman yang menggunakan sistem IBS kerana kurangnya buruh mahir dalam pengurusan dan pembinaan hartanah sistem IBS.

Untuk anda yang bercadang untuk melakukan renovasi pula, mungkin terpaksa menangguhkan hasrat tersebut terlebih dahulu.

Rumah yang dibina dengan sistem IBS kurang sesuai untuk renovasi, lebih-lebih lagi di bahagian depan dan belakang rumah kerana struktur sistem batu batanya.

Sungguhpun sistem IBS lebih murah berbanding sistem konvensional, ini hanya terpakai untuk sebuah projek hartanah kediaman dan bukan untuk satu unit atau satu renovasi kecil menambah bilik.

Memang benar, rumah IBS banyak digelar sebagai rumah permainan ‘lego’ tetapi ini bukanlah petanda rumah tersebut tidak cantik daripada segi kualiti pembinaan.

Lihat sahaja senarai-senarai rumah yang dibina dengan sistem ini. Kebanyakannya cantik-cantik belaka dan sesuai dihuni untuk kehidupan berkeluarga dan berkomuniti.

Dalam tempoh 10 tahun ke depan, sistem IBS bakal membantu meningkatkan jumlah penawaran rumah mampu milik apabila lebih banyak pemaju hartanah yang mula menggunakan sistem ini dengan bantuan Kerajaan.

Dan semoga lebih banyak akademi IBS di Terengganu diwujudkan supaya seluruh rakyat Malaysia mampu menikmati rumah yang lebih berkualiti tinggi dan murah.

Iklan

Adakah Skim FundMyHome Penyelesaian Bagi Mereka Yang Belum Beli Rumah?

Memang banyak kekangan bagi mereka yang ingin membeli rumah pertama. Di antaranya adalah tak tahu berapa harga rumah yang mampu dibeli berdasarkan gaji, kedudukan kewangan sama ada baik atau tidak, masalah untuk mengumpul deposit dan banyak lagi.

Selain daripada itu juga, kita berdepan dengan masalah semakin banyak rumah tidak terjual yang berada pada paras tertinggi. Pada suku pertama tahun 2018, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion.

Maka lahirlah FundMyHome ini bagi mengatasi masalah kritikal yang dihadapi pembeli dan pemaju. Ia dirasmikan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 4 November lalu.

Nampak gaya projek ini sudah mendapat restu pihak kerajaan. Rujuk Dr M: Property Crowdfunding Will Help Build One Million Affordable Homes.

Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng pula berkata kerajaan akan memberi kelulusan kepada projek “property crowdfunding” sebegini dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia perlu memantau mekanisma pelaksanaannya. Rujuk Crowdfunding for housing worth the risk, says Guan Eng.

Apa Itu FundMyHome?

Sumber: Laman Web FundMyHome

Projek ini dibangunkan oleh EdgeProp Sdn Bhd dan merupakan satu cetusan idea untuk menyelesaikan ketidakcekapan pasaran yang sedang berlaku. Ia menemukan pembeli rumah pertama dan institusi kewangan dan perumahan dengan satu platform yang mudah.

Pembeli cuma perlu bayar 20% sahaja daripada harga rumah, dah boleh terus masuk ke dalam rumah idaman hari ini. Tiada lagi instalment bulanan seperti cara lama.

Baki 80% harga rumah akan disumbang oleh pembiaya yang terlibat, yang akan berkongsi pulangan daripada harga masa depan rumah tersebut.

Pembiaya buat masa ni hanya dibuka bank-bank, institusi kewangan dan sewaktu dengannya. Nampak gaya macam KWSP mungkin diberi lampu hijau untuk menjadi pembiaya. Rujuk Dr M: EPF Can Invest in FundMyHome Scheme If It Wants.

Apa Kelebihan Dan Kekurangan FundMyHome?

Sumber: Laman Web FundMyHome

Anda perlu tahu bahawa, inisiatif FundMyHome ini adalah disasarkan kepada mereka yang mahu membeli rumah untuk tujuan didiami sendiri atau disewakan.

Skim ini bukannya untuk spekulator atau juga dikenali sebagai flipper, di mana mereka ini jual beli rumah dalam masa yang singkat.

Kelebihannya, pembeli tidak perlu bayar sebarang faedah kerana tiada sebarang pembiayaan / pinjaman yang terlibat, tiada sebarang bayaran bulanan. Bayar 20% daripada harga rumah, dan rumah tersebut ‘jadi milik’ anda.

Kekurangannya pula, bayaran 20% itu mungkin agak tinggi dan pembeli mungkin perlu membuat pembiayaan peribadi. Kebanyakan pembeli rumah pertama terutamanya anak muda sebenarnya sukar dalam menyediakan wang pendahuluan atau deposit.

Keduanya anda perlu tanggung sebarang penurunan harga rumah. Walau bagaimanapun, anda hanya akan rugi berdasarkan jumlah yang telah dilaburkan.

Apa Syarat-Syarat Nak Beli Rumah FundMyHome?

Mereka yang layak untuk membeli rumah menerusi inisiatif FundMyHome perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

 • Warganegara Malaysia
 • 18 tahun dan ke atas
 • Pembeli rumah pertama
 • Bukan seorang yang bankrap

Perbandingan FundMyHome Dengan Cara Tradisional

Sumber: Laman Web FundMyHome

Jika diikutkan, cara tradisional pembelian rumah hanya memerlukan 10% duit muka tetapi mungkin berdepan dengan masalah cashflow bayaran balik pembiayaan perumahan.

Jom Tengok Rumah Yang Anda Boleh Beli Dengan FundMyHome

Sumber: Laman Web FundMyHome

Pembeli kena berhati-hati dan pastikan harga pasaran rumah yang ditawarkan adalah munasabah dan tidak terperangkap membeli pada harga yang bakal merugikan. Semak dulu harga pasaran rumah-rumah ini sebelum ambil keputusan membeli.

4 Langkah Mudah Bagi FundMyHome

Sumber: Laman Web FundMyHome

Cukup mudah dengan FundMyHome ni, dengan 4 langkah berikut:

1. Cari rumah yang anda berkenan

2. Beli rumah dengan membayar 20% daripada harga rumah

3. Tinggal di rumah tersebut atau sewakannya, tanpa sebarang instalment bulanan atau faedah dikenakan

4. Tahun ke-5 dah boleh refinance atau jual untuk peroleh keuntungan

Situasi Menang-Menang Untuk Semua Pihak

 • Pembeli Rumah dapat beli rumah dengan mudah, tak perlu risau akan pembiayaan atau faedah pinjaman
 • Pelabur dapat cara yang mudah dan selamat untuk melabur dalam hartanah
 • Pemaju mempunyai mekanisma untuk melariskan rumah mereka
 • Kerajaan dapat memenuhi keperluan perumahan rakyat dengan menggabungkan teknologi bagi meningkatkan produktiviti

Nak Tahu Lebih Lanjut Pasal FundMyHome?

Boleh hubungi mereka di:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!