5 Perkara Wajib Tahu Demi Kelangsungan Perniagaan Di Waktu Mencabar

Mengurus perniagaan kecil dalam masa ekonomi yang sukar memang mencabar, apatah lagi dalam keadaan pandemik COVID-19 yang masih belum reda. Mencari panduan yang dapat diikuti untuk mengatasi masalah ini pun tidak mudah kerana setiap perniagaan kecil berbeza, masing-masing ada risiko dan kelebihan mereka tersendiri. Apa yang boleh diikuti oleh satu perniagaan mungkin tidak realistik untuk perniagaan yang lain. Namun, terdapat beberapa strategi umum yang boleh diikuti oleh pemilik perniagaan untuk membantu mereka memperbaik keadaan perniagaan masing-masing.

1. Lihat Gambaran Besar

Ramai yang cenderung untuk terus menyelesaikan masalah yang timbul di hadapan mata tanpa banyak soal dan berfikir panjang. Namun, anda disarankan untuk mengambil satu langkah ke belakang untuk melihat gambaran besar akan apa yang masih baik dan apa yang perlu diubah. Ini boleh membuat anda lebih faham akan punca masalah dan juga bagaimana kekuatan mahupun kelemahan model perniagaan anda memainkan peranan.

Sebagai contoh mudah, ketika jualan anda menurun, anda mungkin berbelanja lebih lagi untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Namun, ada kemungkinan, citarasa pelanggan sudah berubah yang memerlukan anda memikirkan produk baharu. Mungkin pelanggan anda lebih berjimat sekarang atau kekurangan masa kerana bekerja lebih masa. Ini memerlukan anda untuk memikirkan bagaimana anda boleh memberi lebih nilai kepada pelanggan (agar tidak perlu mengurangkan harga) dan memudahkan urusan pesanan dan pembayaran, misalnya.

Pendek kata, anda perlu menganalisis bagaimana produk atau perkhidmatan anda sesuai dengan pasaran sekarang, bagaimana krisis ekonomi mempengaruhi pelanggan dan pembekal anda, dan semua aspek lain yang penting dalam perniagaan anda. Lebih baik lagi jika anda dapat mengetahui berapa baik model perniagaan anda dalam keadaan sekarang dan meramalkan senario-senario yang boleh berlaku di masa akan datang agar anda dapat bersedia.

2. Jaga Kakitangan Anda

Penggajian adalah antara kos yang besar dalam perniagaan kecil. Oleh itu, anda harus membelanjakannya dengan baik. Ini memerlukan tinjauan menyeluruh terhadap strategi pengambilan dan pengurusan pekerja agar orang yang tepat berada bersama anda, iaitu mereka yang dapat melakukan kerja dengan berkesan.

Setengah-setengah majikan mungkin mengambil pendekatan untuk menggaji pekerja yang paling murah. Pendekatan ini memang ada logiknya, namun produktiviti pekerja perlu juga diambil kira. Menggaji seorang pekerja yang harganya 20% lebih tinggi daripada rata-rata pekerja tetapi bekerja 40% lebih berkesan merupakan tindakan yang lebih bijak, terutamanya semasa tempoh krisis.

Majikan juga dinasihatkan agar tidak membuang pekerja sewenang-wenangnya tanpa berfikir panjang. Jangan kerana mahu menjimatkan kos membayar gaji pekerja, perniagaan anda merosot kerana kekurangan pekerja terutamanya pekerja mahir, produktif atau berpotensi. Menggaji pekerja begini bukan kos bahkan satu pelaburan yang boleh menguntungkan dalam jangka panjang dan amat perlu sebenarnya untuk perniagaan anda mengharungi waktu-waktu sukar. Terutamanya dalam waktu mencabar seperti sekarang, pengurusan pekerja perlulah berorientasikan produktiviti dan memberikan motivasi kepada pekerja, dan bukan ancaman yang hanya akan membunuh produktiviti.

3. Akses Kepada Wang Tunai

Pemilik perniagaan kecil harus mengambil langkah untuk memastikan bahawa syarikat mereka boleh mendapat akses kepada wang tunai, terutamanya dalam masa krisis. Berbincang dengan pihak bank untuk memahami apa yang diperlukan untuk mendapatkan pinjaman atau pembiayaan ialah langkah awal yang baik, seperti mendapatkan kredit terlebih dahulu untuk menampung masalah aliran tunai jangka pendek. Umumnya, menjalin hubungan baik dengan pihak bank adalah amat berguna untuk perniagaan kecil terutamanya pada waktu krisis seperti pandemik COVID-19. Pada waktu ini, pemilik perniagaan kecil juga boleh berbincang dengan pihak bank mahupun agensi berkaitan seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk bantuan bayaran balik pinjaman. Di samping mengusahakan akses kepada wang tunai baharu melalui pinjaman, bantuan bayaran balik pinjaman ini membolehkan pemilik perniagaan mengakses wang tunai sedia ada untuk perbelanjaan perniagaan yang perlu sewaktu krisis.

4. Perhatikan Juga Masalah-Masalah Kecil

Walaupun penting untuk melihat gambaran besar, jangan abaikan perkara-perkara kecil yang mungkin memberi kesan buruk kepada perniagaan seperti pohon besar yang membuat kedai anda terhalang daripada pandangan orang ramai, papan tanda syarikat yang kurang menarik, tempat letak kenderaan yang tidak mencukupi, jalan untuk ke kedai sempit dan berlopak, dan pengiklanan yang tidak berkesan adalah antara contoh masalah kecil yang dapat menyebabkan masalah besar kepada perniagaan anda.

Selain menganalisis faktor yang membawa pelanggan masuk, perbelanjaan-perbelanjaan kecil juga perlu diteliti. Adakalanya perbelanjaan besar yang dilakukan sekali-sekala tidak mendatangkan masalah tetapi beberapa perbelanjaan kecil yang kerap dibuat sebenarnya boleh membebankan kewangan.

Contohnya, kos bekalan pejabat mungkin akan menjadi tidak terkawal sekiranya pembelian tidak dirancang dengan betul dan pesanan dibuat dengan cara yang tidak teratur. Begitu juga, jika pembekal meningkatkan harga produk, anda harus mula untuk mencari pembekal yang lebih murah untuk menjimatkan kos.

5. Jangan Korbankan Kualiti

Menurunkan kos sangat penting dalam masa sukar. Pemilik perniagaan mungkin akan membuat perubahan tertentu pada produk untuk menjimatkan kos. Namun, awas! Jangan sampai kualiti produk terkorban.

Pemilik perniagaan yang ingin meningkatkan margin keuntungan harus berhati-hati dalam melakukan perubahan dramatik terhadap komponen utama produk mahupun perkhidmatan. Jika ada pembuat pizza jenama tempatan misalnya, anda mungkin mahu meninggikan margin keuntungan dengan membeli bahan keju atau sos yang lebih murah. Strategi ini boleh membawa padah jika pelanggan merasa tidak puas dengan rasa pizza anda dan penjualannya mula menurun. Pokoknya, buatlah pemotongan kos pada aspek-aspek lain yang tidak menjejaskan kualiti produk seperti kos kotak pizza dan seumpamanya.

Begitulah serba ringkas panduan mudah untuk anda mengurus kewangan perniagaan bukan hanya di waktu mencabar tetapi pada bila-bila masa pun. Apa yang penting ialah anda mendapatkan ilmu dan panduan yang betul.

Artikel asal daripada AKPK: https://ask.akpk.org.my/?loc=content&s_c=protection&content=articles&id=124

Baca juga:

Previous ArticleNext Article

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: