Apa Perlu Buat Bila Inflasi Sedang Rancak Naik?

Setelah mengharungi zaman PKP selama lebih setahun setengah sejak tahun 2020, kini rakyat Malaysia terpaksa menerima “azab” kenaikan harga barangan asas dan makanan pula.

Harga barang naik sama dengan inflasi. Inflasi biasanya didefinisikan sebagai peningkatan peratusan dalam kumpulan barangan dan perkhidmatan sepanjang tempoh tertentu. 

Inflasi mula meningkat apabila pengguna dan perniagaan bersaing di antara satu sama lain bagi meningkatkan peratusan barangan dan perkhidmatan. Peningkatan harga barang dan perkhidmatan, akan menyebabkan kesan penurunan kepada kuasa membeli.

Pengurangan dalam kuasa membeli juga akan menyebabkan nilai wang ringgit mengecil dari tahun ke tahun.

Kesan kuasa membeli menurun adalah seperti contoh harga minyak masak tahun 2020 sekitar RM16.00 bagi 5kg, kini RM30.00 Elok-elok RM32.00 boleh angkut 2 botol minyak masak, sekarang boleh beli satu sahaja.

Bukan setakat itu sahaja, malah harga barangan makanan asas seperti sayur-sayuran telah meningkat sehingga 200%. Kos perbelanjaan satu isi rumah atau satu keluarga yang kebiasaannya pada kadar RM300-RM500 di pasaraya dahulu kini telah meningkat kepada sekitar RM450-700.

Gambar : Freepik

Kadar inflasi negara mencatat 3.2 peratus pada bulan Disember 2021, disebabkan terutamanya oleh peningkatan indeks harga bagi komponen pengangkutan yang mencatat 9.5 peratus dan komponen makanan dan minuman bukan alkohol yang mencatat 3.2 peratus. Bagi tahun 2021, kadar inflasi tahunan ialah 2.5 peratus berbanding -1.2 peratus pada tahun 2020. 

Kita boleh bicarakan tentang terma, definisi, kajian, serta segala bahasa ‘ekonomi’ dalam penulisan ini, namun ramai diantara kita hanya memikirkan bagaimana cara untuk survive pada fasa endemik ini yang sangat tertekan terutamanya kepada bajet kewangan kita.

Baca juga Mata Wang : Ringgit Turun Kerana Tidak Ditetap & Dijamin Kerajaan – Tun Dr Mahathir Mohamad

Apa Yang Boleh Kita Lakukan?

1. Jangan Berhenti Kerja.

Kita tahu bahawa musim COVID-19 ini telah memberi kesan kepada banyak syarikat dalam sektor-sektor tertentu tidak dapat mencapai jualan tahunan, ada juga yang tidak dapat mencapai pulangan tertentu bagi menampung kos pembayaran gaji pekerja. Hal ini telah menyebabkan majikan terpaksa let-go pekerja-pekerja mereka bagi menampung kos overhead  serta operasi yang akan datang.

Jika anda masih lagi bekerja, bersyukurlah kerana ramai yang telah menganggur di luar sana sejak PKP tahun 2020 lagi. Gunakan peluang ini untuk menjaga asas ekonomi keluarga dan kebajikan.

2. Beli Barang Masa SALE.

Biasa sangat turun ke lobi rumah apartmen, mesti penuh dengan barang-barang shopping dari Shopee, Lazada dan sebagainya. Setiap bulan pasti akan ada SALE dilakukan menerusi platform-platform ini dan yang lain juga.

Namun adakah anda mengambil peluang ini untuk membeli barangan asas yang lebih murah? Ketahuilah ketika musim jualan hangat ini, barangan seperti susu bayi, pampers, makanan sejuk beku, peralatan dapur juga diberikan diskaun besar-besaran. Daripada kita shopping ikut nafsu tak tentu hala, lebih baik manfaatkan ia kepada barangan keperluan harian kita!

3. Bawa Bekal ke Pejabat

Secara purata setiap hari pekerja akan membelanjakan sekitar RM15-RM30 untuk makanan sarapan, tengahari serta minum petang. Kalau setiap hari tak henti kita berbelanja di luar kemungkinan besar kita boleh habiskan duit sehingga RM700 sebulan, banyak tu!

Apa kata kita tukarkan cara kita berbelanja itu kepada membawa bekal makanan dari rumah. Sekurang-kurangnya tiada tambahan kos dikenakan dari ‘duit dapur’ kita kerana hasil pembelian barangan asas itu juga dibawa sekali ke pejabat. Jimat bukan?

4. Tambahkan Skill Yang Boleh Jana Pendapatan

Ada juga sektor-sektor pekerjaan yang mengamalkan sesi bekerja secara work-from-home (WFH). Akibat daripada perubahan kepada norma baharu ini, masih ramai lagi yang cuba menyesuaikan diri untuk menjadi lebih produktif ketika WFH.

Antara cara yang boleh menambahkan produktiviti kita adalah dengan cara tambahkan skill atau perhebatkan skill sedia ada yang boleh jana pendapatan.

Seperti contoh dalam bidang penyiaran, ada pekerja yang cuba menambahkan skill suara latar dan juga skill menulis. Ini kerana setiap job dalam bidang ini boleh dapat bayaran pada sekitar RM100 – RM500. 

Ada juga yang sudah mula menambah ilmu cara nak buat kopi dan biskut sebagai satu hobi baru. Maklumlah sambil-sambil dapat mengisi masa lapang, boleh juga menambahkan pendapatan bila dijual. 

5. Berniaga Part-Time

Nak berniaga sudah pasti kena ada ilmu, kena ada skill tertentu dan jiwa kena kental. Berniaga secara part-time juga salah satu alternatif terbaik untuk menambah pendapatan ketika kita sedang tertekan dengan keadaan kos sara hidup kini.

Namun yang demikian, buat secara part-time agar ia tidak mengganggu kerja hakiki kita yang telah diamanahkan majikan.

Berniaga secara sambilan ini anda boleh fokus kepada menjadi agen dropship, menjual makanan atau minuman, menjual buku, menjual pakaian kanak-kanak, dan macam-macam lagi.

6. Tambahkan Simpanan

Terdapat pelbagai inisiatif kerajaan yang telah diberikan kepada rakyat Malaysia sejak pandemik. Antara  yang diberikan seperti bantuan pemberian tunai seperti Bantuan Sara Hidup (BSH), Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), Geran Khas Prihatin (GKP), pengeluaran i-Citra &  i-Lestari di KWSP dan moratorium pinjaman bank selama satu tahun. 

Melalui inisiatif ini ia turut sama membantu dan mampu menambahkan jumlah simpanan kita daripada tiga ke empat angka kepada lima angka.

Baca juga panduan ini:

7. Jangan Lupa Mencarum Takaful

Takaful ni ada 3 sebenarnya, satu untuk tampung kos rawatan di Hospital, kedua melindungi kita ketika hilang upaya menyeluruh, ketiga ia bertindak sebagai pampasan kematian. Kita tidak tahu bila kita akan hadapi kemalangan, dan yang pasti kita juga tidak akan tahu bila kita akan “pergi” buat selamanya.

Ini sebenarnya merupakan satu tanggungjawab yang perlu kita titik beratkan. Cuba tanya diri kita sudahkah kita mempunyai simpanan yang mampu tampung keluarga kita sehingga 6 bulan? Kalau ya bagus, kalau tidak.. seharusnya kita membuat pertimbangan untuk mengambil Takaful bagi menjaga serta melindungi keluarga kita apabila kita sudah tiada daya mahupun tiada lagi bersama mereka buat selamanya. Tidak mampu ambil yang mahal, jangan risau. Caruman bermula dari RM50 pun ada.

Kami bukan ejen Takaful, cuma pernah menanggung kos yang sangat tinggi tatkala dimasukkan ke hospital.

Jom tonton dan share video ini!

Semoga kita membuat keputusan bijak serta berjaya tingkatkan upaya diri kita dalam fasa yang mencabar ini. Ayuh bangkit!

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA