5 Cara Mengatasi Masalah Inflasi

Duit inflasi

Anda mungkin seorang yang suka melabur wang yang anda ada untuk menambahkan lagi kekayaan. Walau bagaimanapun, sekiranya wang anda dilaburkan dalam pelaburan yang tidak kuat untuk bersaing dengan inflasi, anda mungkin akan kehilangan wang.

Inflasi adalah peningkatan secara beransur-ansur kos barangan dan perkhidmatan yang mungkin memakan nilai wang anda. Kuasa beli mata wang akan berkurangan kerana inflasi dan oleh itu, ia mendorong orang ramai untuk berbelanja dan menyimpan aset yang bertambah nilai.

Berdasarkan kepada sejarah, emas dan hartanah telah dilihat sebagai pelindung inflasi yang baik. Banyak aset lain yang sesuai untuk dijadikan pelaburan supaya dapat mengatasi masalah inflasi seperti yang senarai dibawah ini. 

1. Melabur Dalam Perniagaan Yang Memerlukan Modal Yang Sederhana

Dalam keadaan inflasi yang tinggi, perniagaan yang memerlukan modal yang rendah dan dapat mengekalkan keuntungan adalah sangat bagus untuk dilabur.

Perniagaan terbaik semasa inflasi adalah perniagaan yang anda beli sekali dan kemudian anda tidak perlu terus membuat pelaburan modal selepas itu.

Warren Buffet

Sebagai contoh, perniagaan dalam sektor utiliti dan kereta api sentiasa menggunakan wang pelaburan yang banyak dan tidak menguntungkan. Syarikat-syarikat dengan jenama yang kuat seperti Coca-Cola dan Apple mempunyai banyak kelebihan semasa inflasi tinggi kerana mereka tidak memerlukan modal yang banyak dan dapat mengekalkan keuntungan.

2. Cari Perniagaan Yang Boleh Ditingkatkan Harga Semasa Inflasi Yang Tinggi

Gambar : Forbes

Kuasa harga adalah salah satu ciri yang paling penting dalam menilai perniagaan. Sekiranya anda dapat meningkatkan harga tanpa kehilangan perniagaan kepada pesaing, anda mempunyai perniagaan yang sangat baik. Sekiranya syarikat dapat menaikkan harga, ia mempunyai kelebihan yang signifikan semasa inflasi yang tinggi kerana dapat mengimbangi kenaikan kosnya.

Syarikat yang mempunyai sedikit pesaing seperti Google, Microsoft dan Facebook menunjukkan prestasi yang baik semasa inflasi yang tinggi kerana mereka dapat meningkatkan harga jualan selaras dengan peningkatan kos. 

3. Melabur Ke Atas Diri Sendiri

Melabur dalam kemahiran anda adalah salah satu strategi yang paling berkesan untuk mengekalkan dan meningkatkan kuasa beli anda dari masa ke masa. Pakar bedah atau peguam termahir mendapat manfaat daripada pendidikan yang dibayar dalam ‘kadar ringgit yang  lama’ tetapi boleh mengenakan bayaran pada ‘kadar ringgit semasa’ untuk perkhidmatan mereka tanpa perlu kembali ke universiti setiap kali harga baru dikenakan kepada pelanggan.

Ijazah lanjutan mungkin mahal tetapi ia juga dapat membantu anda mengembangkan kepakaran anda dan menjadikan anda pekerja yang berharga pada masa akan datang. Meningkatkan nilai diri anda kepada syarikat dan pelanggan akan membolehkan anda menuntut jumlah gaji yang munasabah dari masa ke masa.

4. Pelaburan Dalam Hartanah

Hartanah mengikut sejarah merupakan pelaburan yang kukuh dan sangat sesuai semasa inflasi yang tinggi. Apabila banyak wang dipasaran bersaing untuk jumlah barangan yang sama, harga barang-barang akan meningkat. Pada tahun 2021, kadar inflasi adalah kira-kira 5%, manakala kadar faedah akaun simpanan purata adalah sekitar 0.6%.

Jadi, apakah aset yang boleh memberikan pulangan pelaburan sebanyak 5%? Apabila hartanah dibeli dan dimiliki untuk jangka masa yang panjang, ia mungkin merupakan aset yang sangat berkesan untuk melindungi nilai terhadap inflasi. Rumah akan sentiasa diperlukan, tanpa mengira keadaan. Orang ramai memerlukan rumah untuk hidup, dan ia adalah keperluan asas. Sekiranya anda tidak dapat atau tidak mahu memiliki pelaburan dalam bidang hartanah, anda mungkin boleh mempertimbangkan untuk melabur dalam Real Estate Investment Trust (REIT) yang boleh menjana pulangan antara 2% hingga 8% atau lebih.

5. Pelaburan Emas

Antara semua kelas aset yang ada, emas sering dilihat sebagai pelindung nilai terhadap inflasi kerana emas sentiasa dapat mengatasi inflasi dalam jangka masa panjang. Emas sering dianggap sebagai aset yang selamat kerana ia menunjukkan prestasi yang baik apabila aset lain seperti saham menunjukkan prestasi yang buruk semasa inflasi tinggi.

Antara tahun 1973 hingga 1979, apabila kadar inflasi tahunan purata adalah 8.85%, pelaburan emas mendapat kenaikan sebanyak 32%. Membeli emas semasa inflasi tinggi dan menyimpannya mungkin akan menyebabkan risiko kehilangan modal yang paling kecil dari sebarang pelaburan lain.

Seperti yang dipetik oleh Voltaire, “wang kertas akhirnya akan kembali kepada nilai intrinsiknya – iaitu sifar”. Emas adalah anugerah Tuhan yang telah tahan diuji dari masa ke masa. Wang kertas ialah produk buatan manusia yang mencerminkan kekurangan moral dan menggalakkan gaya hidup boros.

Jom tonton dan share video ini!Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir Bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

OPR Naik Atau Tidak, Realiti Urus Kewangan Secara Berhemat Di Tangan Sendiri

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) — Esok (19 Januari) akan menjadi detik tumpuan ramai rakyat negara ini, sama ada kadar dasar semalaman (OPR) akan dinaikkan lagi atau mungkinkah Bank Negara Malaysia (BNM) bertindak mengekalkan kadar semasa sehingga kesannya benar-benar reda.

Namun, persoalan utamanya, mampukah kita mempunyai OPR yang lebih menjurus untuk meningkat?

Kadar inflasi, khususnya makanan, meningkat 7.3 peratus pada November 2022 dan ia merupakan peningkatan bulan ke bulan yang tetap. Ini menyebabkan harga beberapa barangan melonjak lebih 100 peratus tahun lepas, sehingga mencetuskan perbincangan serius mengenai jaminan makanan.

Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata kenaikan 7.3 peratus bagi makanan adalah penyumbang utama kepada inflasi keseluruhan, diikuti pengangkutan yang meningkat 7.2 peratus seterusnya mengakibatkan kos logistik lebih tinggi.

Meskipun pelbagai usaha seperti menaikkan OPR telah dilakukan untuk mengawal tunai berlebihan dan menormalkan permintaan, realitinya adalah sehingga ke hari ini, orang ramai masih menunggu situasi itu menjadi bertambah baik atau sekurang-kurangnya kurang memeritkan.

Kenaikan OPR boleh mengehadkan aliran tunai bagi orang biasa di jalanan terutama mereka yang mempunyai pinjaman kereta atau perumahan, atau kedua-duanya.

Bagi mereka yang membuat perjanjian pinjaman sebelum pandemik COVID-19, kadar faedah itu akan dinormalkan.

Malangnya bagi mereka yang membiayai semula pinjaman atau mendaftar bagi pembiayaan baharu dalam tempoh tersebut, terutama untuk komitmen jangka panjang seperti pinjaman perumahan atau automotif, mereka akan mendapati keadaan ini amat sukar.

Begitu juga dengan pinjaman peribadi.

Kesimpulannya, kos pinjaman kini lebih tinggi kerana kos wang juga meningkat. Ini mengakibatkan mudah tunai kewangan semakin menyusut bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa normalisasi OPR adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan pelaburan asing terus mengalir masuk pada kadar yang baik dan kadar pertukaran ringgit-dolar Amerika Syarikat dikekalkan dalam julat yang positif.

Ini memandangkan dolar AS adalah mata wang perdagangan global utama, dan seandainya ringgit terus rendah berbanding dolar AS, keburukannya bukan hanya berganda malah lebih daripada itu.

Kepentingan Celik Kewangan

Mengikut Laporan Risiko Global 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam Tinjauan Pendapat Eksekutif (EOS), aspek seperti kos sara hidup dan inflasi ketara atau berterusan serta krisis hutang merupakan tiga risiko utama di Malaysia.

Laporan sama turut menyenaraikan kos sara hidup sebagai risiko global paling serius susulan tindakan penutupan ekonomi akibat pandemik COVID-19, gangguan rantaian bekalan akibat perang Rusia-Ukraine serta sekatan eksport dengan setiap satunya terbukti melonjakkan inflasi.

Ketua Pegawai Pelaburan Principal Asset Management Bhd, Patrick Chang berkata walaupun paras inflasi itu mengejutkan ramai di Malaysia dan global pada 2022, aspek seperti kenaikan agresif Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) juga hanya meningkatkan lagi ketidaktentuan pasaran.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan itu dijangka menyederhana tidak lama lagi.

Chang turut mengakui terdapat banyak kebimbangan mengenai ekonomi pada 2022 dan berharap keadaan menjadi lebih biasa bagi Malaysia pada tahun ini.

Mengulas aspek simpanan, satu kajian RinggitPlus menunjukkan hanya tujuh daripada setiap 10 rakyat Malaysia menyimpan kurang daripada RM500 sebulan dengan kebanyakannya tidak mampu menyimpan langsung.

Dalam keadaan sedemikian, apakah pilihan atau yang boleh kita lakukan? Mampukah kita untuk berjimat cermat dalam persekitaran yang menyaksikan keadaan sebegitu mencabar?

Ketika Malaysia menjadi sebuah negara menua, kalangan yang tidak lagi mampu untuk bekerja perlu berusaha lebih gigih untuk menabung, paling tidak pun sedikit setiap bulan demi masa depan apabila bersara kelak.

Apa yang penting, tiada jumlah simpanan yang boleh dilihat sebagai kecil. Bagi setiap RM1 yang disimpan, itulah juga pulangannya dan boleh menjadi penyelamat ketika waktu sukar selain pilihan termasuk aplikasi pelaburan Raiz yang boleh membantu.

Selain itu, adalah penting untuk mempunyai perancang kewangan bagi memanfaatkan lebih banyak peluang yang ada.

Namun, jika keadaan tersasar atau di luar kawalan, adalah wajar untuk mendapatkan bantuan profesional seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membantu melaras semula kewangan anda.

Justeru, apa juga keputusan OPR esok, realitinya kita perlu ‘bangkit’ bertindak mengukuhkan aspek celik kewangan serta persediaan bagi mengharungi keadaan demi masa depan sendiri.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/opr-naik-atau-tidak-realiti-urus-kewangan-secara-berhemat-di-tangan-sendiri/