5 Cara Mengatasi Masalah Inflasi

Duit inflasi

Anda mungkin seorang yang suka melabur wang yang anda ada untuk menambahkan lagi kekayaan. Walau bagaimanapun, sekiranya wang anda dilaburkan dalam pelaburan yang tidak kuat untuk bersaing dengan inflasi, anda mungkin akan kehilangan wang.

Inflasi adalah peningkatan secara beransur-ansur kos barangan dan perkhidmatan yang mungkin memakan nilai wang anda. Kuasa beli mata wang akan berkurangan kerana inflasi dan oleh itu, ia mendorong orang ramai untuk berbelanja dan menyimpan aset yang bertambah nilai.

Berdasarkan kepada sejarah, emas dan hartanah telah dilihat sebagai pelindung inflasi yang baik. Banyak aset lain yang sesuai untuk dijadikan pelaburan supaya dapat mengatasi masalah inflasi seperti yang senarai dibawah ini. 

1. Melabur Dalam Perniagaan Yang Memerlukan Modal Yang Sederhana

Dalam keadaan inflasi yang tinggi, perniagaan yang memerlukan modal yang rendah dan dapat mengekalkan keuntungan adalah sangat bagus untuk dilabur.

Perniagaan terbaik semasa inflasi adalah perniagaan yang anda beli sekali dan kemudian anda tidak perlu terus membuat pelaburan modal selepas itu.

Warren Buffet

Sebagai contoh, perniagaan dalam sektor utiliti dan kereta api sentiasa menggunakan wang pelaburan yang banyak dan tidak menguntungkan. Syarikat-syarikat dengan jenama yang kuat seperti Coca-Cola dan Apple mempunyai banyak kelebihan semasa inflasi tinggi kerana mereka tidak memerlukan modal yang banyak dan dapat mengekalkan keuntungan.

2. Cari Perniagaan Yang Boleh Ditingkatkan Harga Semasa Inflasi Yang Tinggi

Gambar : Forbes

Kuasa harga adalah salah satu ciri yang paling penting dalam menilai perniagaan. Sekiranya anda dapat meningkatkan harga tanpa kehilangan perniagaan kepada pesaing, anda mempunyai perniagaan yang sangat baik. Sekiranya syarikat dapat menaikkan harga, ia mempunyai kelebihan yang signifikan semasa inflasi yang tinggi kerana dapat mengimbangi kenaikan kosnya.

Syarikat yang mempunyai sedikit pesaing seperti Google, Microsoft dan Facebook menunjukkan prestasi yang baik semasa inflasi yang tinggi kerana mereka dapat meningkatkan harga jualan selaras dengan peningkatan kos. 

3. Melabur Ke Atas Diri Sendiri

Melabur dalam kemahiran anda adalah salah satu strategi yang paling berkesan untuk mengekalkan dan meningkatkan kuasa beli anda dari masa ke masa. Pakar bedah atau peguam termahir mendapat manfaat daripada pendidikan yang dibayar dalam ‘kadar ringgit yang  lama’ tetapi boleh mengenakan bayaran pada ‘kadar ringgit semasa’ untuk perkhidmatan mereka tanpa perlu kembali ke universiti setiap kali harga baru dikenakan kepada pelanggan.

Ijazah lanjutan mungkin mahal tetapi ia juga dapat membantu anda mengembangkan kepakaran anda dan menjadikan anda pekerja yang berharga pada masa akan datang. Meningkatkan nilai diri anda kepada syarikat dan pelanggan akan membolehkan anda menuntut jumlah gaji yang munasabah dari masa ke masa.

4. Pelaburan Dalam Hartanah

Hartanah mengikut sejarah merupakan pelaburan yang kukuh dan sangat sesuai semasa inflasi yang tinggi. Apabila banyak wang dipasaran bersaing untuk jumlah barangan yang sama, harga barang-barang akan meningkat. Pada tahun 2021, kadar inflasi adalah kira-kira 5%, manakala kadar faedah akaun simpanan purata adalah sekitar 0.6%.

Jadi, apakah aset yang boleh memberikan pulangan pelaburan sebanyak 5%? Apabila hartanah dibeli dan dimiliki untuk jangka masa yang panjang, ia mungkin merupakan aset yang sangat berkesan untuk melindungi nilai terhadap inflasi. Rumah akan sentiasa diperlukan, tanpa mengira keadaan. Orang ramai memerlukan rumah untuk hidup, dan ia adalah keperluan asas. Sekiranya anda tidak dapat atau tidak mahu memiliki pelaburan dalam bidang hartanah, anda mungkin boleh mempertimbangkan untuk melabur dalam Real Estate Investment Trust (REIT) yang boleh menjana pulangan antara 2% hingga 8% atau lebih.

5. Pelaburan Emas

Antara semua kelas aset yang ada, emas sering dilihat sebagai pelindung nilai terhadap inflasi kerana emas sentiasa dapat mengatasi inflasi dalam jangka masa panjang. Emas sering dianggap sebagai aset yang selamat kerana ia menunjukkan prestasi yang baik apabila aset lain seperti saham menunjukkan prestasi yang buruk semasa inflasi tinggi.

Antara tahun 1973 hingga 1979, apabila kadar inflasi tahunan purata adalah 8.85%, pelaburan emas mendapat kenaikan sebanyak 32%. Membeli emas semasa inflasi tinggi dan menyimpannya mungkin akan menyebabkan risiko kehilangan modal yang paling kecil dari sebarang pelaburan lain.

Seperti yang dipetik oleh Voltaire, “wang kertas akhirnya akan kembali kepada nilai intrinsiknya – iaitu sifar”. Emas adalah anugerah Tuhan yang telah tahan diuji dari masa ke masa. Wang kertas ialah produk buatan manusia yang mencerminkan kekurangan moral dan menggalakkan gaya hidup boros.

Jom tonton dan share video ini!Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir Bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: