5 Tentangan Konsep Harry Gordon, “Customer Isn’t Always Right”

“Customer tidak semestinya betul atau customer is always right?”

Mungkin ramai yang tahu bahawa Harry Gordon Selfridge telah mengasaskan konsep ‘Customer Always Right’ pada tahun 1909. Pada mulanya ia diterima ramai.

Namun zaman berganti zaman, konsep ini telah mula menerima tentangan ramai dalam kalangan para peniaga.

Jom kita lihat 5 tentangan terhadap konsep Harry Gordon ini dan kenapa ianya tidak boleh digunapakai lagi.

1. Pelanggan Tidak Beretika

Pelanggan yang tidak beretika adalah pelanggan yang membuat kesalahan dalam tindakan jual beli atau mengganggu para peniaga. Gangguan yang dimaksudnya adalah daripada segi mengganggu polisi dan peraturan yang telah ditetapkan oleh syarikat.

Pelanggan seperti ini sememangnya bersalah dan perlu diketepikan oleh perniagaan kita. Apa yang penting, perniagaan akan menjadi lebih baik tanpa pelanggan kasar dan menyinggung perasaan para pekerja.

2. Martabat Pekerja Diutamakan

Ramai yang berpendapat bahawa lebih banyak pelanggan adalah sesuatu perkara yang lebih baik. Tetapi perlu diingatkan juga kerana ada sesetengah pelanggan yang tidak bagus untuk perniagaan kita.

Sebagai contoh, ada beberapa syarikat perniagaan di luar negara yang mengambil tindakan tegas sekiranya pekerjanya dilayan dengan kasar oleh pelanggan.

Sebagai pemilik perniagaan, kita juga haruslah memandang serius martabat pekerja dan bukannya sekadar mengira untung dan rugi semata-mata.

3. Konflik Pelanggan Dan Pekerja

Konsep ‘customer is always right’ pasti akan menimbulkan konflik di kalangan pelanggan dan pekerja kerana perasaan pekerja sangat penting dan ketika pelanggan membeli, ia tidak bermaksud mereka berhak untuk mengutuk pekerja.

Apa yang penting, kita haruslah mempercayai pekerja daripada pelanggan yang kadang-kadang mempunyai emosi yang berlebihan.

4. Jauhi Pelanggan Yang Biadab

Penggunaan slogan pelanggan selalunya betul juga membolehkan pelanggan meminta apa sahaja yang mereka mahukan dan membuatkan mereka sedikit biadab.

Sememangnya diakui bahawa amat sukar untuk memenuhi sesuatu permintaan yang tak masuk akal.

Jadi, lebih baik jika kita hanya memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan yang beradab dan berbudi bahasa saja.

5 Menjejaskan Perkhidmatan Pelanggan

Sekiranya kita meletakkan pekerja sebagai keutamaan, pastinya pekerja pula akan meletakkan pelanggan tersebut sebagai keutamaan mereka.

Pekerja akan berasa senang dan seronok bekerja apabila mereka dijaga dengan baik.

Sekiranya ‘customer is always right’ diterapkan, seolah-olah pekerja terpaksa melakukan kerja dengan acuh tak acuh saja dan ianya dapat menjejaskan perkhidmatan pelanggan.

Kesimpulannya, walaupun pelanggan amat penting dalam sesebuah perniagaan, itu tidak bererti mereka boleh melakukan apa saja.

Sebaliknya bagi pelanggan yang baik, kita kena sayang ketat-ketat.

Sumber Rujukan: Facebook

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.