8 Sebab Harta Pusaka Jadi Rumit

Tahukah anda, orang Malaysia ni sebenarnya kaya-raya. Sampai terdapatnya RM60 bilion harta orang mati dibeku, banyak tu.

Sumber: Syed Mohd Muhaimin

Jom kita dengarkan daripada Tuan Afyan Mat Rawi sebab-sebab harta pusaka menjadi rumit seperti berikut:

Faraid Kan Ada?

Ramai yang menyangka harta yang kita kumpul sewaktu hidup akan difaraidkan dengan mudah selepas meninggal dunia oleh ahli waris.

Sebenarnya ia tidak begitu.

Betul faraid adalah hak, tapi ia perlu dituntut. Ia bukan proses automatik.

Pentadbiran harta pusaka dan pembahagian faraid akan menjadi begitu rumit jika tidak dirancang dengan betul.

Hanya yang pernah menguruskan urusan faraid ahli waris yang meninggal akan tahu betapa sukarnya.

Antara perkara yang selalu timbul ialah;

❌ Ahli waris tiada pengetahuan proses pentadbiran harta pusaka,

❌ Isteri ingin membuat tuntutan faraid dari harta arwah suami, mempunyai hubungan tidak baik dengan mertua dan ipar duai.

❌Ipar duai yang bukan ahli waris, campur tangan dalam urusan pusaka.

❌ Anak-anak yatim yang tidak dipedulikan nasib mereka, selepas pakcik-makcik mereka dapat hak faraid masing-masing selepas kematian si ayah anak-anak tadi.

❌ Hutang piutang si mati yang perlu diselesaikan sebelum pembahagian faraidh. Waris hanya fikir hak mereka tanpa fikir hutang si mati yang perlu diselesaikan.

❌ Waris tidak mahu bekerja sama dan bertolak ansur,

❌ Jika ada anak bawah umur, mungkin berlaku perebutan penjagaan hak anak / hadhanah.

❌ dan lain-lain lagi.

Isu-isu ini dapat ditangani dengan baik apabila ketika hidup perancangan harta pusaka dirancang dengan baik.

Perancangan harta pusaka yg baik ialah dengan membuat dokumen perancangan pusaka atau wasiat bagi melantik pemegang amanah bagi mengurus dan mentadbir harta-harta pusaka yang bakal kita tinggalkan kelak.

Antara pihak yang boleh kita consult untuk perkara ini ialah peguam, wakil syarikat trustee atau perancang harta pusaka.

Sumber: FB Afyan Mat Rawi

Buatlah Wasiat Sebagai Persediaan

Sebab itulah kita digalakkan membuat persediaan awal dengan membuat wasiat. Rajin-rajinlah baca 9 Sebab Kenapa Kita Digalakkan Menulis Wasiat

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berjimat Bukan Kedekut

Bila mana kita hendak mengamalkan sikap berjimat-cermat, pasti ada saja mulut-mulut yang bersuara, “kau ni kedekut lah”, “kau ni jimat melampau lah”, “kau ni haji bakhil tahi hidung masin lah”. Memang ramai yang akan dapat kata-kata sedemikian.

Kadang-kadang, kita bukanlah kedekut, tapi sedang berjimat-cermat. Dan kalau kita perhalusi orang yang kedekut, mereka ini sebenarnya memilki sifat berjimat-cermat yang tinggi.

Malangnya, masih ramai yang memandang orang yang kedekut ini daripada sudut negatif. Apa kata kita cuba lihat daripada sudut positif pula.

Lihat aset yang mereka berjaya miliki hasil daripada sifat berjimat-cermat yang mungkin kelihatan melampau itu.

Berikut merupakan 3 perkara yang kita akan perolehi sekiranya kita mengamalkan sikap berjimat-cermat. 

1. Elak Pembaziran

Sebagai contoh, kita keluar makan tengah hari ketika waktu rehat semasa bekerja di kafe-kafe hipster. Adakah kita merasakan ianya satu penjimatan kerana dapat makan tengah hari di kafe hipster yang menelan kos tinggi hanya semata-mata untuk mengisi perut yang sedang lapar ketika itu?

Sedangkan, boleh saja tapau makanan di kedai makan biasa dengan harga yang jauh lebih berpatutan. Tujuannya tetap sama adalah untuk mengisi perut dan nak bagi kita kenyang.

Jika kita buat perbandingan kos makan tengah hari saja selama tempoh sebulan, pastinya kita dapat berjimat lebih pada bulan tersebut. Jangan mengejar gaya hidup sedangkan pendapatan bulanan hanya sekadar cukup-cukup.

Namun, ia bukan bermakna kita tidak boleh langsung untuk memanjakan diri dengan makan di kafe-kafe mewah. Sebagai reward kepada diri sendiri, tidak salah sekiranya sebulan sekali kita makan di tempat-tempat seperti itu.

2. Kikis Sikap Boros

Pantang nampak shopping mall, pantang nampak diskaun, pantang nampak jualan murah, pasti kita juga tidak ketinggalan untuk turut serta melibatkan diri dengan membeli.

Sebaliknya orang yang mengamalkan sikap berjimat-cermat ini, pastinya akan berfikir 2-3 kali sebelum berbelanja. 

Ada yang asyik beli kasut baru, baju baru, handbag baru, tudung baru. Lepas sebulah dua, barang yang dibeli itu hanya dibiarkan sebagai perhiasan dan bukan untuk digunakan sangat. Hendak dipakai pun sayang.

Tanpa kita sedari, sikap boros akan menebal dalam diri jika tidak dibendung. Ianya perlu dikawal agar tidak memudaratkan diri sendiri.

Jika kita telah memiliki handbag yang selesa dipakai kemana-mana, ianya sudah memadai. Mengapa perlu beli handbag setiap bulan ?

Harus diingat, gaya dan penampilan itu bukan bergantung kepada berapa banyak handbag yang kita ada. Tetapi ianya bergantung kepada diri kita sendiri untuk menggayakan handbad yang ada agar kelihatan anggun dan bergaya.

3. Meningkatkan Simpanan

Jika kita perasan, ramai di kalangan mereka yang berjimat-cermat ini mempunyai dana simpanan yang banyak. Memang kita melihat mereka seolah-olah tidak berduit disebabkan sikap mereka itu.

Namun, jangan tersilap pandang kerana mereka ini lebih bijak dalam mengatur simpanan mereka. Simpanan hasil daripada sikap berjimat-cermat inilah yang akan digunakan sebagai pelaburan untuk masa depan.

Pastinya mereka yang berjjimat-cermat ini mempunyai pandangan yang jauh dan telah pun membuat persediaan mereka untuk berhadapan dengan kehidupan lagi 10 tahun akan datang.

Kesimpulannya, ketepikan mulut–mulut jahat yang ingin menjatuhkan kita. Yang mengata kita ini haji bakhil, kedekut dan seumpamanya.

Jika kita tidak berjimat dari sekarang dan akhirnya mempunyai masalah kewangan di kemudian hari, adakah ‘kawan-kawan’ kita ini akan datang membantu?

Seeloknya kita cari kawan lain yang boleh memberikan semangat dan kata-kata positif.

Iklan

Adakah Isteri Yang Tak Bekerja Layak Menuntut Harta Sepencarian?

Secara umum, majoriti pasangan suami isteri yang beragama Islam telah mengetahui tentang perihal harta sepencarian atau harta milik bersama. Di mana kedua-dua pasangan mempunyai hak secara bersama atas harta yang mereka miliki sepanjang tempoh perkahwinan.

Walaubagaimanapun, pengetahuan tersebut hanya secara luaran sahaja dan tidak mendasar. Kerana tidak ramai pasangan suami isteri mengambil tahu atau faham konsep harta sepencarian yang diiktiraf di bawah Undang-Undang Keluarga Islam.

Ini termasuk mengenai sejauh mana hak masing-masing wujud dan boleh dituntut di mahkamah.

Maksud Harta Sepencarian

Merujuk kepada Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003, Seksyen 2 mentafsirkan “harta sepencarian” adalah:

Harta yang diperoleh oleh suami dan isteri semasa perkahwinan berkuatkuasa mengikut syarat-syarat yang ditentukan oleh Hukum Syarak.

Ini bermaksud, apa-apa saja harta sama ada alih atau tak alih yang diperoleh suami dan isteri dalam tempoh perkahwinan mereka adalah harta sepencarian yang mewujudkan hak bersama mereka dalam harta tersebut.

Oleh itu, jika berlaku pembubaran perkahwinan, sama ada disebabkan bercerai hidup; talaq, fasakh atau taklik, atau disebebakan kematian salah seorang daripada pasangan, maka suami atau isteri berhak menuntut bahagiannya daripada segala harta yang mereka miliki bersama semasa dalam tempoh perkahwinan.

Malah ketika suami berpoligami juga, isteri berhak membuat tuntutan harta sepencarian!

Agama Islam mengiktiraf pemilikan setiap individu terhadap harta.

Setiap individu termasuk suami dan isteri berhak memiliki sebarang harta kerana ikatan perkahwinan Islam sama sekali tidak menafikan atau membataskan hak tersebut.

Islam menganggap harta sepencarian sebagai satu cara pengiktirafan harta yang boleh dimiliki oleh seseorang di atas daya usahanya untuk memiliki harta tersebut. Firman Allah dalam Surah An-Nisaa, ayat 32:

“Orang lelaki ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan dan orang perempuan pula ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan.”

Ayat ini menjadi dalil kepada kebenaran bagi pasangan untuk menuntut hak pemilikan harta terhadap harta sepencarian. Melalui ayat itu jelas, hak lelaki dan wanita terhadap pemilikan harta sepencarian itu sama, iaitu bergantung kepada apa yang diusahakan.

Persoalan yang timbul adalah, bagaimana pula bagi isteri atau wanita yang tidak bekerja dan tidak menyumbang secara jelas dari sudut kewangan terhadap pemilikan sesuatu harta tersebut?

Hak Isteri Dalam Harta Sepencarian

Sebenarnya, sumbangan atau usaha terhadap pemilikan harta dalam tempoh perkahwinan tidak terhad dalam bentuk kewangan sahaja.

Sebagai contoh, apabila si isteri tidak bekerja, tidak mempunyai wang sendiri dan tidak menyumbang secara langsung terhadap pemilikan rumah dengan membayar deposit rumah atau membayar ansuran bulanan, tidak bermaknanya si isteri tidak menyumbang langsung terhadap pemilikan rumah tersebut.

Sumbangan boleh jadi dalam bentuk memelihara rumah tangga atau menjaga keluarga untuk memberi keselesaan kepada suami dalam memperoleh aset atau apa-apa perlakuan isteri yang memudahkan suami memiliki aset tersebut.

Ini juga dikenali sebagai sumbangan tidak langsung.

Jadi tidak timbul isu isteri yang tidak bekerja tidak berhak membuat tuntutan harta sepencarian.

Bahkan dalam Enakmen Negeri Selangor misalnya, Seksyen 122 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 tetap mengiktiraf sesebuah harta tersebut termasuk dalam harta sepencarian, tidak kira sama ada melalui sumbangan tunggal salah seorang pihak ataupun sumbangan bersama.

Dan dalam perbicaraan kes tuntutan harta sepencarian, lazimnya Mahkamah Syariah akan memberikan paling kurang satu pertiga bahagian harta sepencarian kepada bekas isteri sekiranya mereka tidak menyumbang secara langsung kepada harta tersebut.

Sekiranya ada sumbangan isteri yang dapat dibuktikan secara jelas semasa tempoh perkahwinan, maka bahagian yang berhak diterima akan naik lagi.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah patuh Syariah.

Iklan

76% Daripada Penjawat Awam Bergaji Kurang Daripada RM5,000 Sebulan

Mungkin ramai yang sedia maklum, kerja dengan kerajaan merupakan jalan selamat bagi kebanyakan orang. Gaji pun OK, benefit pun OK, kerja pun tak stres sangat.

Tapi dengan keadaan ekonomi yang semakin mencabar, adakah cukup dengan gaji sebanyak itu?

Statistik Membimbangkan Daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri

Gaji bagi 76% daripada 1.1 juta penjawat awam dan polis kurang daripada RM5,000, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong.

Data Jabatan Akauntan Negara menunjukkan 866,270 daripada 1,146,222 orang yang sedang berkhidmat dengan kerajaan ialah pegawai gred 44 dan ke bawah, setakat 30 Jun lalu.

“Selain gaji pokok, penjawat awam juga menerima imbuhan tetap serta elaun yang menjadi elemen tambahan tidak tetap mengikut keperluan serta keadaan semasa yang diperuntukkan mengikut kadar atas kelayakan gred dan skim perkhidmatan masing-masing.

“Sekiranya mengambil kira unsur imbuhan tetap dan elauan bulanan yang diperuntukkan, jumlah tersebut (penjawat awam bergaji kurang RM5,000) menurun kepada 742,561 orang atau 65%,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Liew menjawab soalan Ahli Parlimen Nibong Tebal, Datuk Mansor Othman mengenai jumlah dan peratusan penjawat awam bergaji kurang daripada RM5,000 sebulan dan rancangan kerajaan meringankan beban golongan itu dalam keadaan ekonomi sekarang.

Sementara itu, Liew berkata, struktur gaji perkhidmatan awam yang digunakan ketika ini ialah Jadual Gaji Minimum Maksimum (JGMM).

Beliau berkata, penetapan struktur gaji sektor awam berasaskan konsep gaji berpatutan untuk memenuhi keperluan asas iaitu makanan, pakaian dan perumahan.

“Gaji yang ditentukan berdasarkan prinsip kadar upahan untuk kerja, kelayakan masuk dan latihan, realitiviti dan pariti.”

Katanya, bagi menjaga kebajikan penjawat awam, kerajaan dari semasa ke semasa menyemak elaun dan gaji penjawat awam berdasarkan prinsip tertentu dalam perkhidmatan.

“Dalam melaksanakan kajian, semakan elaun dan gaji tersebut, kerajaan perlu diberi pertimbangan dan perhatian secara berhati-hati mengambil kira pelaksanaannya memberi implikasi kepada perbelanjaan mengurus yang tinggi serta kedudukan kewangan kerajaan.”

Sumber: Free Malaysia Today

Belanja Lebih Daripada Separuh Gaji Nak Bayar Hutang

Nak lagi statistik yang membimbangkan? Bank Negara Malaysia (BNM) baru-baru ini telah mengeluarkan satu laporan bertajuk Hutang Kakitangan Kerajaan: Risiko dan Pertimbangan Polisi. Menurut laporan tersebut, lebih daripada separuh gaji kakitangan kerajaan digunakan bagi tujuan membayar hutang, ianya lebih tinggi berbanding purata peminjam di Malaysia (⅓ gaji digunakan untuk membayar hutang).

Jumlah hutang penjawat kerajaan adalah RM236 bilion bersamaan dengan 20% daripada hutang isi rumah di Malaysia. Boleh baca lebih lanjut mengenainya di artikel Kakitangan Kerajaan Belanja Lebih Daripada 1/2 Gaji Untuk Bayar Hutang.

Patutlah semakin ramai orang yang membuat 2-3 pekerjaan, demi menampung kos sara hidup yang semakin tinggi. Bagi mereka yang sedang terbeban dengan hutang ini, jemput baca:

Akhir kata, kami doakan supaya anda berjaya meningkatkan kewangan diri dan keluarga anda, agar bebas daripada dibelenggu hutang yang menjerat anda.

Iklan

Pasca Covid – Persediaan Yang Perlu Dibuat Demi Kelangsungan Hidup

Pandemik Covid-19 telah mengubah kehidupan kita secara sekelip mata. Tangan selalu kena basuh, penjarakan sosial perlu dijaga, dan keluar rumah apabila perlu sahaja. Daripada segi kesihatan, norma baharu iaitu duduk di rumah adalah bagus kerana ia mengurangkan risiko jangkitan, tetapi ianya bakal memberi kesan yang besar kepada ekonomi.

Sektor penerbangan, peruncitan, dan pelancongan adalah antara sektor yang terjejas akibat dari norma baharu iaitu hanya keluar apabila perlu sahaja. Bagi mereka yang terlibat, ia akan menyebabkan ramai orang kehilangan pekerjaan, diberi notis cuti tanpa gaji, atau gaji dipotong.

Bagaimana nasib mereka yang terjejas ini? Ada sahabat yang sebelum ini bergaji belasan ribu kini hanya ratusan ringgit.

Dari sudut individu, apa yang perlu kita buat adalah mengurangkan komitmen bulanan. Dari minum di Starbucks kita sekarang minum di rumah, dari kereta mewah kita tukar kepada kereta yang lebih ekonomi. Dan untuk situasi yang lebih teruk, dari rumah besar kita tukar ke rumah yang lebih sederhana.

Bagi pemilik perniagaan kita perlu memanfaatkan teknologi digital, platform perniagaan atas talian (Shopee/Lazada), dan media sosial (Facebook/Instagram). Sama ada kita suka atau tidak, kegawatan ekonomi bakal berlaku dan kita perlu melakukan persediaan untuk menghadapinya.

Baca juga Facebook Shop, Produk Baru Yang Bakal Bersaing Dalam Pasaran e-Dagang Dunia.

Apakah masyarakat Malaysia bersedia menghadapi perubahan normal baharu, terutama dalam aktiviti sosioekonomi? Boleh cuba 3 tips berikut supaya kita berjaya mengharunginya:

1. Cari Atau Cipta Peluang Baru

Jika syarikat kita bekerja terjejas dan sudah mula memberikan notis cuti tanpa gaji, sudah tiba masanya untuk kita mencari peluang pekerjaan yang baru. Kemaskini resume dan boleh mula menghantar permohonan ke syarikat lain.

Barangkali ada syarikat yang tidak terjejas akibat wabak ini dan memerlukan pekerja. Sambil-sambil bercuti tu bolehlah pergi temuduga, jika nasib baik mungkin akan dapat peluang pekerjaan yang baru.

Kita juga boleh meneroka peluang perniagaan semasa tempoh cuti tanpa gaji seperti menjual barangan yang mempunyai permintaan tinggi ketika ini seperti hand sanitizer, topeng muka, dan sarung tangan.

Mana tau perniagaan yang dibuat secara sambilan boleh menjadi sumber pendapatan tetap kita di kemudian hari.

2. Tingkatkan Kemahiran

Photo by Ian Schneider on Unsplash

Jika syarikat kita bekerja tidak terjejas, ini masanya untuk kita tingkatkan kemahiran diri. Mungkin masa kita bukan sekarang, tetapi masa hadapan siapa yang tahu. Kegawatan ekonomi mungkin mengambil masa satu atau dua tahun untuk pulih.

Tingkatkan kemahiran diri supaya kita menjadi aset kepada syarikat. Boleh hadiri kursus atau seminar untuk peningkatan kemahiran agar syarikat rasa berbaloi untuk mengekalkan kita bekerja.

3. Pertimbangkan Pekerjaan ‘Freelance’

Situasi bekerja dari rumah atau ‘work from home’ ini ada hikmahnya. Kita mempunyai banyak masa yang berkualiti kerana tidak perlu menempuh kesesakan trafik semasa pergi dan pulang dari kerja. Dengan masa yang ada, apa kata kita pertimbangkan kerja freelance sebagai pendapatan tambahan. Jadikan hobi kita sebagai sumber pendapatan.

Jika kita suka bercakap depan kamera pertimbangkan untuk menjadi Youtuber, jika suka buat jualan pertimbangkan menjadi ejen Takaful, dan jika suka menulis pertimbangkan menjadi penulis sambilan. Mana tahu hobi ini boleh dijadikan sumber pendapatan utama kita suatu hari nanti.

Ia juga mungkin boleh menjadi plan B jika kita bakal terjejas, mungkin bukan sekarang tetapi di kemudian hari.

Walau apa pun yang berlaku, hidup mesti diteruskan sama ada kita terjejas atau pun tidak terjejas dengan kegawatan ekonomi. Kita perlu membuat persediaan yang rapi dan bersedia untuk menempuh situasi yang sukar dalam masa terdekat.

Barangkali dari dugaan yang melanda akan terhasilnya sesuatu yang positif untuk kita semua. Kita harus percaya bahawa di sebalik kepayahan pasti akan hadir kesenangan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Jemput baca juga:

Memetik pesanan inspirasi sahabat Facebook, “Kita pilih untuk bangkit setiap hari. Kita beri peluang pada diri untuk bermula semula setiap hari..”

Sementara masih PKP ni, tak rugi kita tambah ilmu. Boleh belajar bagaimana nak cipta income baru dari pasaran saham secara online dengan Tuan Haji Mohd Asri.

Tuan Haji Mohd Asri akan tunjukkan STEP-BY-STEP dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang SAH dan PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia.

Sangat sesuai untuk mereka yang zero atau newbie.

Ini bukan webinar biasa-biasa. Program ini diiktiraf Bursa Malaysia-i dan dengan kerjasama RHB Investment Bank. Daftar sekarang -> https://www.majalahlabur.com/WebinarLS-28Jun

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!