Facebook Shop, Produk Baru Yang Bakal Bersaing Dalam Pasaran e-Dagang Dunia

Covid-19 yang melanda dunia sekarang telah mengubah hampir 100% cara kita menjalani kehidupan. Penjarakan sosial kini merupakan perkara utama yang perlu kita semua amalkan dalam mengekang penularan wabak Covid-19 ini.

Kita terpaksa melalui kehidupan norma baru yang telah mengrubah aktiviti seharian kita. Ini juga termasuk dalam cara kita membeli-belah barang keperluan.

Sejak Covid-19 ini menular, semakin ramai orang di seluruh dunia mula menjadikan pembelian online sebagai norma baru kehidupan mereka. Kadar jualan kedai fizikal telah menunjukan  penurunan akibat lockdown yang telah dijalankan oleh kebanyakan negara dan kini sebahagian kecil negara mula membuka sektor ekonomi mereka termasuk Malaysia.

Sudah pasti peniaga kecil dan sederhana yang memiiki kedai fizikal merupakan golongan yang sangat terjejas dengan keadaan ini.

Kini Facebook telah hadir dengan kemaskini aplikasi Facebook dan Instagram bagi membantu peniaga kecil. Update yang dilakukan oleh Facebook adalah dengan memperkenalkan ciri terbaru mereka iaitu Facebook Shop.

Ini bukan kali pertama pihak Facebook memperkenalkan ciri-ciri jualan di dalam platformnya itu.

Pada tahun 2016, pihak Facebook telah memperkenalkan kedai online yang dikenali sebagai Marketplace bagi memudahkan pengguna melakukan jual beli. Walaubagaimanapun, pihak Facebook kurang mengambil berat fungsi marketplace ini kerana teras perniagaan mereka adalah berdasarkan pengiklanan yang dibuat oleh pengguna.

Kini setelah pandemik berlaku, pihak Facebook telah fokuskepada Facebook Shop untuk memudahkan pengguna untuk menjalankan jual beli di dalam talian.

Pada tahun lepas, Facebook telah membentangkan teknik pembayaran online melalui cryptocurrency yang dikenali sebagai Libra. Libra yang diperkenalkan oleh Facebook ini masih lagi di dalam proses perundangan dan menghadapi pelbagai cabaran oleh pihak berkuasa kerana dilihat mencabar fungsi bank pusat di sesetengah negara.

Facebook Shop kini dilihat oleh ramai penganalisis sebagai satu platform yang bakal mencabar e-comerce terbesar dunia seperti Amazon dan juga Walmart di Amerika Syarikat. Kalau di Malaysia, yang tergugat berkemungkinan Lazada atau Shopee.

Apa yang istimewa mengenai Facebook Shop ini adalah, setiap pemilik akaun Facebook mampu untuk menggunakan Facebook Shop ini dengan syarat mereka mendaftar sebagai ahli. Setiap pendaftaran ahli tidak akan dikenakan sebarang caj oleh pihak Facebook.

Caj hanya akan dikenakan jika terdapat transaksi  jual beli iaitu sebanyak 5% untuk setiap transaksi. Ia adalah jauh lebih rendah berbanding Ebay (9%) atau Amazon (13%).

Kelebihan lain yang dimiliki oleh Facebook Shop ini adalah peniaga boleh membuat live melalui Facebook dan pembelian boleh dilakukan ketika sesi live sedang berjalan. Facebook juga akan menyediakan aplikasi khas bagi peniaga untuk memberikan perkhidmatan customer service melalui Facebook Shop tersebut dan juga royalty program untuk pelanggan yang membeli melaluinya.

Peniaga juga boleh membuat iklan bagi kedai mereka melalui Facebook Shop ini.

Selain daripada itu, Facebook turut bekerjasama dengan nama-nama besar dalam industri e-commerce seperti  Shopify, BigCommerce, Woo, Channel Advisor, CedCommerce, Cafe24, Tienda Nube dan Feedonomics.

Aplikasi ini dijangka akan diperkenalkan ke seluruh dunia secara berperingkat dalam masa yang terdekat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Apple Dalam Membina Jenama Sehingga Dikenali Seluruh Dunia

Siapa yang tak kenal dengan nama Apple yang merupakan jenama yang sangat popular di dunia? Setiap kali iPhone baru dilancarkan, setiap kali iPad baru keluar, maka ribuan manusia yang sanggup beratur untuk jadi orang pertama yang mendapatkannya.

Walaupun harganya lebih mahal daripada produk daripada jenama lain, tetapi Apple mempunyai ramai peminat setia.

Tahukah anda strategi yang mereka gunakan dalam membina jenama Apple tersebut?

Jom kita lihat beberapa strategi yang Apple gunakan untuk membina jenama mereka sehingga dikenali di seluruh dunia.

1. Harga vs Nilai

Walaupun banyak jenama lain sering menjalankan pelbagai promosi, Apple memilih untuk tetap dianggap sebagai jenama mewah. Sebagai contoh, setelah pelanggan membeli produk daripada Apple, mereka merasa seperti mereka mempunyai sesuatu yang bernilai, tahan lama dan berkualiti.

Apple membuatkan penggunanya setia kepada produk Apple dengan menawarkan pelbagai pengalaman menakjubkan kepada para pelanggannya. Pendek kata, walaupun ianya mahal tetapi harga yang dibayar adalah setanding dengan nilai yang mereka terima.

2. Mesra Pengguna

Image by Jan Vašek from Pixabay

Apple biasanya akan mengambil maklum balas produk mereka daripada pengguna yang telah menggunakannya. Hasilnya, produk mereka tidak memerlukan masa yang lama untuk belajar cara untuk menggunakannya.

Malah anak kecil pun dengan mudah boleh kendalikan produk keluaran Apple, memang mesra pengguna sangat.

Dan sekiranya ada masalah, mereka akan bertanggungjawab dan menyelesaikannya dengan secepat mungkin.

3. Menerangkan Produk Mereka Dengan Ayat Yang Mudah

Kita ketahui bahawa Apple biasanya meyakinkan kepada para pelanggan bahawa produk mereka sangat istimewa. Mereka akan menerangkan dengan seringkas mungkin dan membuatkan pelanggan mudah untuk faham tentang ciri-ciri dan fungsi produk keluaran Apple.

Tiada istilah atau jargon yang berat-berat, semuanya dalam bahasa mudah dan santai.

4. Ada Komuniti Tersendiri

Photo by Pixabay from Pexels

Apple juga menggalakkan perkembangan komuniti Apple bagi membuat pengguna produk mereka berasa seperti sebahagian daripada keluarga Apple. Mereka juga rajin berkongsi masalah dan penyelesaian yang biasa berlaku.

Cuba juga lihat gambar selfie pengguna telefon pintar Apple, pasti mereka akan memaparkan logo Apple yang menunjukkan bahawa mereka bangga menjadi pengguna Apple.

Satu daripada empat pengguna Apple mengatakan bahawa mereka memilih produk Apple kerana rakan mereka juga memilikinya.

5. Buat Produk Seringkas Mungkin

Setiap produk yang dikeluarkan Apple termasuklah telefon pintar, komputer, komputer riba, jam tangan, tablet dan bermacam-macam lagi amat mudah untuk digunakan.

Penggunaannya amat ringkas dan tidak merumitkan, sesiapa saja boleh menggunakannya walaupun bukan tech savvy.

Sumber Rujukan: Medium

Tahukah anda bahawa saham Apple disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Iklan

Majalah Labur