Facebook Shop, Produk Baru Yang Bakal Bersaing Dalam Pasaran e-Dagang Dunia

Covid-19 yang melanda dunia sekarang telah mengubah hampir 100% cara kita menjalani kehidupan. Penjarakan sosial kini merupakan perkara utama yang perlu kita semua amalkan dalam mengekang penularan wabak Covid-19 ini.

Kita terpaksa melalui kehidupan norma baru yang telah mengrubah aktiviti seharian kita. Ini juga termasuk dalam cara kita membeli-belah barang keperluan.

Sejak Covid-19 ini menular, semakin ramai orang di seluruh dunia mula menjadikan pembelian online sebagai norma baru kehidupan mereka. Kadar jualan kedai fizikal telah menunjukan  penurunan akibat lockdown yang telah dijalankan oleh kebanyakan negara dan kini sebahagian kecil negara mula membuka sektor ekonomi mereka termasuk Malaysia.

Sudah pasti peniaga kecil dan sederhana yang memiiki kedai fizikal merupakan golongan yang sangat terjejas dengan keadaan ini.

Kini Facebook telah hadir dengan kemaskini aplikasi Facebook dan Instagram bagi membantu peniaga kecil. Update yang dilakukan oleh Facebook adalah dengan memperkenalkan ciri terbaru mereka iaitu Facebook Shop.

Ini bukan kali pertama pihak Facebook memperkenalkan ciri-ciri jualan di dalam platformnya itu.

Pada tahun 2016, pihak Facebook telah memperkenalkan kedai online yang dikenali sebagai Marketplace bagi memudahkan pengguna melakukan jual beli. Walaubagaimanapun, pihak Facebook kurang mengambil berat fungsi marketplace ini kerana teras perniagaan mereka adalah berdasarkan pengiklanan yang dibuat oleh pengguna.

Kini setelah pandemik berlaku, pihak Facebook telah fokuskepada Facebook Shop untuk memudahkan pengguna untuk menjalankan jual beli di dalam talian.

Pada tahun lepas, Facebook telah membentangkan teknik pembayaran online melalui cryptocurrency yang dikenali sebagai Libra. Libra yang diperkenalkan oleh Facebook ini masih lagi di dalam proses perundangan dan menghadapi pelbagai cabaran oleh pihak berkuasa kerana dilihat mencabar fungsi bank pusat di sesetengah negara.

Facebook Shop kini dilihat oleh ramai penganalisis sebagai satu platform yang bakal mencabar e-comerce terbesar dunia seperti Amazon dan juga Walmart di Amerika Syarikat. Kalau di Malaysia, yang tergugat berkemungkinan Lazada atau Shopee.

Apa yang istimewa mengenai Facebook Shop ini adalah, setiap pemilik akaun Facebook mampu untuk menggunakan Facebook Shop ini dengan syarat mereka mendaftar sebagai ahli. Setiap pendaftaran ahli tidak akan dikenakan sebarang caj oleh pihak Facebook.

Caj hanya akan dikenakan jika terdapat transaksi  jual beli iaitu sebanyak 5% untuk setiap transaksi. Ia adalah jauh lebih rendah berbanding Ebay (9%) atau Amazon (13%).

Kelebihan lain yang dimiliki oleh Facebook Shop ini adalah peniaga boleh membuat live melalui Facebook dan pembelian boleh dilakukan ketika sesi live sedang berjalan. Facebook juga akan menyediakan aplikasi khas bagi peniaga untuk memberikan perkhidmatan customer service melalui Facebook Shop tersebut dan juga royalty program untuk pelanggan yang membeli melaluinya.

Peniaga juga boleh membuat iklan bagi kedai mereka melalui Facebook Shop ini.

Selain daripada itu, Facebook turut bekerjasama dengan nama-nama besar dalam industri e-commerce seperti  Shopify, BigCommerce, Woo, Channel Advisor, CedCommerce, Cafe24, Tienda Nube dan Feedonomics.

Aplikasi ini dijangka akan diperkenalkan ke seluruh dunia secara berperingkat dalam masa yang terdekat.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Syarikat Minyak Utama SKDS 2.0 Sedia Sejuta Stok ‘Fleet Card’ – Armizan

PUTRAJAYA, 30 Mei (Bernama) — Sebanyak sejuta stok ‘fleet card’ disediakan lima syarikat minyak utama yang terlibat dalam Sistem Kawalan Diesel Bersubdisi 2.0 (SKDS 2.0) bagi memastikan bekalan kad tersebut sentiasa tersedia, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Mohd Ali.

Armizan berkata ketersediaan kad itu akan dapat mempercepat proses permohonan 410,000 kenderaan daripada 23 jenis kenderaan pengangkutan barangan di bawah SKDS 2.0.

“Kalau dulu di peringkat awal (SKDS), syarikat minyak beri komitmen bahawa pengeluaran ‘fleet card’ boleh dikeluarkan dalam tempoh antara empat dan enam minggu, tetapi kini ada (syarikat minyak) yang keluarkan dalam tempoh kurang tujuh hari.

“Ini akan memudahkan kelancaran proses (pengeluaran ‘fleet card’). Kita anggarkan 410,000 kenderaan akan dapat manfaat daripada SKDS.

“Insya-Allah dengan adanya pendekatan ini, kita yakin dari segi kawal selia SKDS 1.0 dan SKDS 2.0 akan dapat dilaksanakan sehabis baik,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Hari Terbuka SKDS 2.0, di sini, hari ini

Lima syarikat minyak utama yang terlibat dalam SKDS ialah Petronas, Shell, Petron, Caltex dan BHP.

Sehubungan itu, Armizan menyarankan semua syarikat sektor pengangkutan darat yang layak mendapatkan diesel subsidi di bawah SKDS 2.0 agar tidak menangguhkan permohonan bagi mendapatkan surat kelulusan SKDS 2.0 dan memohon ‘fleet card’ daripada syarikat minyak.

Ditanya kemungkinan penggunaan hanya satu ‘fleet card’ berbanding tiga ketika ini, beliau berkata bagi peringkat permulaan kerajaan memutuskan untuk menggunakan sistem sedia ada yang disediakan syarikat minyak.

“Pada peringkat awal ini, kita tidak mahu berbelanja untuk sistem baharu. Kita guna infrastruktur sedia ada, jadi ia akan dapat menjimatkan kos kerana sistem ini sudah ada di syarikat minyak. Kita hanya intergrasikan dengan SKDS,” katanya sambil menambah kerajaan akan mempertimbangkan sekiranya ada cadangan seumpama itu pada masa akan datang.

Armizan berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) telah menjalinkan kerjasama bagi mengintegrasikan sistem berkenaan dengan MySikap yang dikelolakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

“Ini mekanisme semakan waktu nyata dengan MySikap dan semakan nombor pendaftaran syarikat melalui SSM tanpa memerlukan pemohon memuat naik dokumen sokongan tambahan,” katanya.

Pada 1 Februari lepas, Armizan dilaporkan berkata SKDS 2.0 yang melibatkan 23 jenis pengangkutan barangan telah bermula bertujuan menyediakan mekanisme bagi penyasaran semula subsidi diesel yang dijangka diperkenalkan suku kedua tahun ini.

— BERNAMA