Facebook Shop, Produk Baru Yang Bakal Bersaing Dalam Pasaran e-Dagang Dunia

Covid-19 yang melanda dunia sekarang telah mengubah hampir 100% cara kita menjalani kehidupan. Penjarakan sosial kini merupakan perkara utama yang perlu kita semua amalkan dalam mengekang penularan wabak Covid-19 ini.

Kita terpaksa melalui kehidupan norma baru yang telah mengrubah aktiviti seharian kita. Ini juga termasuk dalam cara kita membeli-belah barang keperluan.

Sejak Covid-19 ini menular, semakin ramai orang di seluruh dunia mula menjadikan pembelian online sebagai norma baru kehidupan mereka. Kadar jualan kedai fizikal telah menunjukan  penurunan akibat lockdown yang telah dijalankan oleh kebanyakan negara dan kini sebahagian kecil negara mula membuka sektor ekonomi mereka termasuk Malaysia.

Sudah pasti peniaga kecil dan sederhana yang memiiki kedai fizikal merupakan golongan yang sangat terjejas dengan keadaan ini.

Kini Facebook telah hadir dengan kemaskini aplikasi Facebook dan Instagram bagi membantu peniaga kecil. Update yang dilakukan oleh Facebook adalah dengan memperkenalkan ciri terbaru mereka iaitu Facebook Shop.

Ini bukan kali pertama pihak Facebook memperkenalkan ciri-ciri jualan di dalam platformnya itu.

Pada tahun 2016, pihak Facebook telah memperkenalkan kedai online yang dikenali sebagai Marketplace bagi memudahkan pengguna melakukan jual beli. Walaubagaimanapun, pihak Facebook kurang mengambil berat fungsi marketplace ini kerana teras perniagaan mereka adalah berdasarkan pengiklanan yang dibuat oleh pengguna.

Kini setelah pandemik berlaku, pihak Facebook telah fokuskepada Facebook Shop untuk memudahkan pengguna untuk menjalankan jual beli di dalam talian.

Pada tahun lepas, Facebook telah membentangkan teknik pembayaran online melalui cryptocurrency yang dikenali sebagai Libra. Libra yang diperkenalkan oleh Facebook ini masih lagi di dalam proses perundangan dan menghadapi pelbagai cabaran oleh pihak berkuasa kerana dilihat mencabar fungsi bank pusat di sesetengah negara.

Facebook Shop kini dilihat oleh ramai penganalisis sebagai satu platform yang bakal mencabar e-comerce terbesar dunia seperti Amazon dan juga Walmart di Amerika Syarikat. Kalau di Malaysia, yang tergugat berkemungkinan Lazada atau Shopee.

Apa yang istimewa mengenai Facebook Shop ini adalah, setiap pemilik akaun Facebook mampu untuk menggunakan Facebook Shop ini dengan syarat mereka mendaftar sebagai ahli. Setiap pendaftaran ahli tidak akan dikenakan sebarang caj oleh pihak Facebook.

Caj hanya akan dikenakan jika terdapat transaksi  jual beli iaitu sebanyak 5% untuk setiap transaksi. Ia adalah jauh lebih rendah berbanding Ebay (9%) atau Amazon (13%).

Kelebihan lain yang dimiliki oleh Facebook Shop ini adalah peniaga boleh membuat live melalui Facebook dan pembelian boleh dilakukan ketika sesi live sedang berjalan. Facebook juga akan menyediakan aplikasi khas bagi peniaga untuk memberikan perkhidmatan customer service melalui Facebook Shop tersebut dan juga royalty program untuk pelanggan yang membeli melaluinya.

Peniaga juga boleh membuat iklan bagi kedai mereka melalui Facebook Shop ini.

Selain daripada itu, Facebook turut bekerjasama dengan nama-nama besar dalam industri e-commerce seperti  Shopify, BigCommerce, Woo, Channel Advisor, CedCommerce, Cafe24, Tienda Nube dan Feedonomics.

Aplikasi ini dijangka akan diperkenalkan ke seluruh dunia secara berperingkat dalam masa yang terdekat.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kelebihan Mempunyai Musuh Dalam Perniagaan?

You should have the biggest, baddest enemy you can imagine in your space, because you want to be the biggest and baddest in that space.

Ya, sebagai seorang ahli perniagaan, bersaing dengan adil adalah sikap yang baik untuk anda. Tetapi, hanya dengan cara yang baik dan berhemah sahaja digalakkan. Dalam erti kata yang lain, mempunyai musuh dalam perniagaan anda akan membantu anda dan “membina” anda.

Ironinya, anda mempunyai musuh dalam perniagaan kerana anda tahu sebab untuk anda menjadikan dia sebagai musuh anda dalam persaingan perniagaan. Hakikatnya, terdapat banyak kelebihan mempunyai musuh dalam dunia perniagaan ini.

Belajar Daripada Musuh

Salah satu kelebihannya adalah, dengan mempunyai musuh dalam perniagaan akhirnya akan menunjukkan apa yang anda tidak dapat kecapi dalam perniagaan anda buat masa ini. Sebagai contoh, anda dan rakan anda mempunyai perniagaan yang sama tetapi mengusahakannya dalam cara yang berbeza.

Kemudian, anda dapati rakan anda telah mencapai kejayaan lebih daripada anda. Oleh itu, untuk bersaing dengan rakan anda, anda perlu mengatasi had perniagaan anda.

Kenalpasti Kelemahan Dan Perbaikinya, Bukan Tiru Bulat-bulat

Pernahkah anda mendengar peribahasa “musuh anda adalah sahabat baik anda”? Percaya atau tidak, ianya sesuatu yang benar dalam perniagaan. Anda sepatutnya menjadikan seseorang itu sebagai musuh anda di atas sebab-sebab tertentu.

Mungkin sebab perniagaan pesaing anda beroperasi dengan lebih baik berbanding dengan perniagaan anda. Jika anda mengetepikan cemburu dan kebencian, anda boleh mendapat nasihat daripada mereka pula.

Mereka akan memberitahu anda apa yang anda “kurang” dalam perniagaan dan kelemahan anda. Ini dapat beri anda idea untuk memperbaiki perniagaan anda.

Satu perkara yang pasti, mempunyai musuh dalam perniagaan akan menunjukkan keupayaan anda menjadi seorang ahli perniagaan yang baik. Ia juga dapat memberi anda motivasi untuk menjadi lebih baik dan bersaing secara sihat.

Tidak kira betapa cemburu pun anda dalam perniagaan, anda perlu mengetepikan perasaan negatif dan “bertarung” dengan cara yang positif.

Tiada Musuh Umpama Tiada Benchmark Untuk Diatasi

Sekiranya anda mempunyai perunding dalam perniagaan atau lebih tepat “business consultant”,  tanpa adanya “musuh” dalam perniagaan bererti anda mempunyai sesuatu yang kurang dalam perniagaan anda.

Kenapa? Kerana “musuh” dalam perniagaan boleh dijadikan sebagai benchmark atau penanda aras. Anda pasti akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengatasi benchmark tersebut.

Kalau orang lain boleh buat, kenapa aku tak boleh? Oleh itu, hargailah musuh anda dalam perniagaan.