229,613 Borang B Diterima Setakat 14 Jun, Angka Masih Rendah – LHDN

KUALA LUMPUR, 19 Jun (Bernama) — Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menerima sejumlah 229,613 Borang B secara e-filing bagi taksiran cukai 2022 dengan nilai cukai RM1.21 bilion setakat 14 Jun lepas, sebelum tarikh akhir pada 30 Jun ini.

Pengarah Cawangan Pembayar Cukai Besar LHDN Kamarudin Hashim berkata angka tersebut masih rendah berbanding sebanyak 777,579 Borang B dengan cukai bernilai RM5.56 bilion yang diterima pada 2022 bagi tahun taksiran 2021.

“Ini berikutan masih ramai yang memilih untuk membayar cukai di saat-saat akhir. 

“(Perlu diingatkan bahawa) pembayar cukai yang gagal membuat taksiran dalam tempoh ditetapkan boleh dikenakan penalti sehingga 300 peratus manakala yang gagal melaporkan pendapatan secara tepat boleh dikenakan penalti sehingga 100 peratus daripada jumlah cukai taksiran,” katanya dalam program Ruang Bicara Bernama TV bertajuk ‘Layanan Cukai ke Atas Pendapatan Perniagaan Individu,’ malam ini.

Sehubungan itu, Kamarudin mengingatkan agar mereka terbabit yang layak dikenakan cukai untuk menyedari dan menunaikan tanggungjawab tersebut, terutama mereka dengan pendapatan perniagaan individu daripada hasil perniagaan pemilikan tunggal.

Menurutnya, kelompok itu adalah syarikat yang menjalani perniagaan runcit, jualan langsung, penternakan, gerai, firma guaman, bidang penulisan, penyanyi, ‘youtuber’ dan pempengaruh.

Malah, katanya, kesedaran membayar cukai dalam kalangan kategori tersebut masih rendah berbanding individu dengan pendapatan penggajian dan syarikat korporat.

Berikutan itu, Kamarudin berkata, pihak LHDN kini aktif menjalankan libat urus dengan mereka daripada kategori pendapatan perniagaan individu terbabit dalam usaha meningkatkan kesedaran dan tanggungjawab membayar cukai.

— BERNAMA

Artikel asal: 229,613 Borang B Diterima Setakat 14 Jun, Angka Masih Rendah – LHDN

Previous ArticleNext Article

Seramai 13,000 Pembayar Cukai Lunaskan Tunggakan Bawah PPSS Dalam Dua Bulan — Ahmad

KUALA LUMPUR, 10 Ogos (Bernama) — Kira-kira 13,000 pembayar cukai yang terdiri daripada individu serta perniagaan telah tampil di bawah Program Pengakuan Secara Sukarela (PPSS) untuk membayar dan melunaskan cukai tertunggak melibatkan hasil kutipan sebanyak RM100 juta.

Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan berkata para pembayar cukai yang mempunyai tunggakan dinasihatkan untuk tidak menunggu hingga ke saat-saat akhir bagi membuat pembayaran untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

“PPSS masih berbaki 10 bulan lagi, dengan jumlah 13,000 pembayar cukai yang sudah tampil setakat dua bulan ini, kita menjangkakan program ini akan melepasi sasaran awal 50,000 pembayar cukai,” katanya kepada pemberita selepas program sesi Libat Urus Bersama Associated Zong Xiang Chamber of Commerce Malaysia di sini, hari ini.

Kerajaan menerusi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) telah melaksanakan strategi perluasan hasil cukai dan kutipan secara lebih berkesan melalui PPSS yang akan bermula pada awal Jun tahun ini sehingga 31 Mei 2024.

Sebanyak RM1 bilion tambahan kutipan cukai disasarkan menerusi program itu untuk cukai langsung bagi LHDN dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) membabitkan cukai tidak langsung.

Beliau berkata, permohonan dibuka kepada pembayar cukai baharu dan sedia ada dengan manfaat pengenaan penalti pada kadar sifar peratus atau tanpa dikenakan penalti.

“Pembayar cukai dinasihatkan untuk hadir ke pejabat LHDN apabila program mula dibuka kepada mereka yang layak sebelum aktiviti audit dan siasatan iaitu prosedur biasa LHDN diambil ke atas mereka.

“Program ini dijangka membabitkan sebanyak 50,000 pembayar cukai dengan anggaran kutipan cukai berjumlah RM1 bilion,” katanya.

— BERNAMA