229,613 Borang B Diterima Setakat 14 Jun, Angka Masih Rendah – LHDN

KUALA LUMPUR, 19 Jun (Bernama) — Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menerima sejumlah 229,613 Borang B secara e-filing bagi taksiran cukai 2022 dengan nilai cukai RM1.21 bilion setakat 14 Jun lepas, sebelum tarikh akhir pada 30 Jun ini.

Pengarah Cawangan Pembayar Cukai Besar LHDN Kamarudin Hashim berkata angka tersebut masih rendah berbanding sebanyak 777,579 Borang B dengan cukai bernilai RM5.56 bilion yang diterima pada 2022 bagi tahun taksiran 2021.

“Ini berikutan masih ramai yang memilih untuk membayar cukai di saat-saat akhir. 

“(Perlu diingatkan bahawa) pembayar cukai yang gagal membuat taksiran dalam tempoh ditetapkan boleh dikenakan penalti sehingga 300 peratus manakala yang gagal melaporkan pendapatan secara tepat boleh dikenakan penalti sehingga 100 peratus daripada jumlah cukai taksiran,” katanya dalam program Ruang Bicara Bernama TV bertajuk ‘Layanan Cukai ke Atas Pendapatan Perniagaan Individu,’ malam ini.

Sehubungan itu, Kamarudin mengingatkan agar mereka terbabit yang layak dikenakan cukai untuk menyedari dan menunaikan tanggungjawab tersebut, terutama mereka dengan pendapatan perniagaan individu daripada hasil perniagaan pemilikan tunggal.

Menurutnya, kelompok itu adalah syarikat yang menjalani perniagaan runcit, jualan langsung, penternakan, gerai, firma guaman, bidang penulisan, penyanyi, ‘youtuber’ dan pempengaruh.

Malah, katanya, kesedaran membayar cukai dalam kalangan kategori tersebut masih rendah berbanding individu dengan pendapatan penggajian dan syarikat korporat.

Berikutan itu, Kamarudin berkata, pihak LHDN kini aktif menjalankan libat urus dengan mereka daripada kategori pendapatan perniagaan individu terbabit dalam usaha meningkatkan kesedaran dan tanggungjawab membayar cukai.

— BERNAMA

Artikel asal: 229,613 Borang B Diterima Setakat 14 Jun, Angka Masih Rendah – LHDN

Previous ArticleNext Article

Pakar Ekonomi Gesa Laksanakan Pembaharuan Sistem Percukaian Malaysia

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) – Sistem percukaian Malaysia memerlukan pembaharuan berikutan pengagihan hasil bukan cukai yang tidak seimbang dan cenderung mengecilkan asas cukai, kata seorang pakar ekonomi.

Dr Nungsari Ahmad Radhi yang merupakan ahli lembaga pengarah Bank Negara Malaysia (BNM) berkata sistem percukaian negara mesti melalui pembaharuan untuk memberikan daya apungan yang lebih besar kepada hasil kerajaan dan meluaskan asas cukai.

“Masalah asas cukai kita ialah ia tidak memberangsangkan untuk menunjukkan satu peratus pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menghasilkan lebih daripada satu peratus hasil cukai,” katanya pada Simposium Sasana 2024 anjuran BNM hari ini.

Nungsari merupakan salah seorang ahli panel dalam sesi bertemakan “Navigating Economic Cycles: Interactions Between Monetary and Fiscal Policies”.

Beliau menegaskan bahawa sistem percukaian semasa bergantung kepada cukai langsung, seperti cukai pendapatan dan korporat dan pembayar cukai akan memantau perbelanjaan kerajaan.

Nungsari berkata pergantungan kepada hasil bukan cukai dalam bentuk dividen daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas) adalah tidak mampan dalam jangka masa panjang.

“Kita telah mengambil begitu banyak daripada Petronas, mereka tidak berupaya membuat pelaburan yang mencukupi untuk meneroka lebih banyak telaga bagi membayar dividen yang telah mereka salurkan sebelum ini.

“Kita perlu bersedia untuk senario pascakarbon, pascaminyak (mentah) yang mana hasil berasaskan petroleum tidak lagi sebanyak seperti pada masa lalu,” katanya.

Nungsari, yang dilantik sebagai ahli Jawatankuasa Penasihat Dasar kepada Perdana Menteri pada April tahun ini berkata bahawa dari segi jangka panjang, isu struktur yang diketengahkan dalam rangka kerja Ekonomi MADANI memerlukan pemerhatian yang teliti.

Jawatankuasa Penasihat Dasar kepada Perdana Menteri ditubuhkan untuk memberi khidmat nasihat terkait soal pembangunan negara dan daya tahan ekonomi sejajar dengan Ekonomi MADANI.

Simposium Sasana 2024 berlangsung selama dua hari dari 12-13 Jun, 2024 yang bertemakan  “Structural Reforms: Making it a Reality for Malaysia”. 

— BERNAMA