Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Anda Tersalah Lapor Cukai?

Musim pengisytiharan pendapatan penggajian Tahun Taksiran 2021 kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) akan melabuhkan tirainya pada 30 April 2022 bagi yang mengemukakan borang secara manual manakala menerusi e-Filing adalah pada 15 Mei 2022. Bagi sesetengah individu, bulan ini sememangnya dinantikan kerana berkemungkinan mereka akan menerima bayaran balik cukai (tax refund) sekiranya cukai yang kena dibayar lebih rendah daripada amaun Potongan Cukai Bulanan atau Ansuran CP500.

Sungguhpun begitu, ada dalam kalangan pembayar cukai yang suka melapor cukai di saat-saat akhir yang seterusnya mendorong kepada kesilapan-kesilapan kecil dalam pelaporan cukai mereka.  Lanjutan kepada perkara itu, tindakan pindaan taksiran perlu dilakukan. Justeru, dalam artikel kali ini kami akan kongsikan beberapa persoalan dan tindakan yang perlu dilakukan untuk memastikan pengisytiharan cukai anda adalah tepat dan betul berdasarkan undang-undang percukaian.

1. Adakah pindaan terhadap taksiran yang telah dilaporkan kepada HASiL masih boleh dibuat?  

Jawapan:

 • Ya, pindaan masih boleh dibuat terhadap taksiran yang telah dilaporkan kepada HASiL.
 • Terdapat tiga kaedah yang boleh dilakukan oleh pembayar cukai seperti berikut:
 1. Secara manual – Pembayar cukai hadir ke cawangan HASiL  sebelum tempoh yang ditetapkan menurut subseksyen 77(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) (tiada penalti dikenakan bagi tambahan cukai). Bawa bersama-sama surat rayuan / borang CP15C (Permohonan Relif kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri berkenaan kesilapan atau khilaf), salinan e-Filing / borang kertas yang telah dihantar, dokumen dan resit yang berkaitan dengan pindaan taksiran berkenaan. Semua dokumen ini akan diserahkan ke cawangan HASiL yang mengendalikan fail cukai pembayar cukai tersebut; atau
 1. Borang e-BE Tahun Taksiran 2021 (individu pemastautin yang TIDAK menjalankan perniagaan) yang dikemukakan melalui e-Filing dalam tempoh iaitu antara 1 Mac 2022 hingga 15 Mei 2022 boleh menghantar permohonan pindaan secara dalam talian melalui https://mytax.hasil.gov.my iaitu e-Permohonan Pindaan BE bagi Tahun Taksiran 2021 bermula pada 1 April 2022. e-Permohonan Pindaan BE hanya terpakai bagi kes pembayar cukai yang terlebih melaporkan pendapatan dan yang terkurang menuntut pelepasan / rebat cukai di bawah subseksyen 131(1) ACP 1967.  Jika borang BE asal dikemukakan menggunakan Borang Manual, kaedah ini tidak terpakai; atau
 1. Borang Nyata Terpinda (BNT) Tahun Taksiran 2021 turut disediakan di Portal Rasmi HASiL mulai 1 Mei 2022 bagi pembayar cukai yang ingin membuat pindaan sendiri atas maklumat atau taksiran bagi membetulkan kesilapan dalam Borang Nyata berhubung dengan :
 • pendapatan terkurang / tidak lapor;
 • perbelanjaan / tuntutan lain terlebih tuntut; atau
 • elaun modal / insentif / pelepasan yang terlebih tuntut.

Ringkasnya BNT ini perlu digunakan bagi pindaan pengisytiharan cukai yang akan meningkatkan amaun taksiran atau jumlah cukai kena dibayar. BNT perlu dikemukakan dalam tempoh 6 bulan dari tarikh yang ditetapkan dalam ACP 1967 bagi pengemukaan Borang Nyata (BN) asal termasuk yang dihantar secara e-Filing di dalam tempoh yang ditetapkan.  BNT boleh dikemukakan ke cawangan HASiL yang mengendalikan fail cukai pendapatan pembayar cukai sama ada secara serahan tangan atau melalui pos. Untuk maklumat lanjut sila layari Portal Rasmi HASiL > Perundangan > Garis Panduan > Garis Panduan Bil. 1 Tahun 2020 : Prosedur Pengemukaan Borang Nyata Terpinda.

Pindaan maklumat asas seperti nombor telefon, e-mel, alamat surat-menyurat, kediaman dan premis perniagaan serta nama dan akaun bank boleh dibuat melalui e-Kemaskini di pautan https://mytax.hasil.gov.my/. Sebagai contoh jika pembayar cukai tersilap mengisi nombor akaun bank pada borang nyata cukai yang asal.  

2. Boleh jelaskan situasi-situasi silap lapor dan kaedah pindaan yang perlu digunakan?

Jawapan:

3. Apakah jenis-jenis kesilapan yang biasa diterima oleh HASiL?

Jawapan:

 • Kegagalan melaporkan pendapatan yang betul. 
 • Tidak menuntut amaun pelepasan yang dibenarkan seperti tertinggal menuntut insurans nyawa, derma, caruman Tabung SSPN atau pelepasan anak.
 • Kesilapan yang timbul daripada salah faham undang-undang.

(Contoh situasi ini:  Pada tahun 2021 ramai ibu bapa yang membeli komputer/tablet bagi kegunaan anak-anak untuk belajar secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PDPR).  Resit pembelian komputer/tablet tersebut telah diletakkan atas nama anak.  Oleh yang demikian, ibu/bapa adalah tidak layak menuntut pelepasan ini kerana resit telah diletakkan atas nama anak.  Justeru itu, pastikan sebarang pembelian adalah diletakkan atas nama pembayar cukai bagi tujuan menuntut pelepasan tersebut.

4. Terlebih menuntut pelepasan/derma.

(Contoh: Derma yang layak dituntut adalah derma kepada Kerajaan / Kerajaan negeri / institusi yang layak di bawah Seksyen 44(6). Senarai institusi boleh disemak di portal rasmi HASiL https://www.hasil.gov.my/pautan-pantas/perkhidmatan/derma/ 

4. Berapa kalikah pindaan boleh dibuat? 

Jawapan: 

 • Pembayar cukai yang telah mengemukakan BN dalam tempoh ditetapkan dibenarkan untuk membuat pindaan melalui e-Permohonan Pindaan BE dan melalui BNT dan ianya terhad kepada sekali sahaja. 
 • Walau bagaimanapun, sekiranya masih terdapat pindaan selepas permohonan pindaan pertama dibuat, pembayar cukai perlu mengemukakan surat rayuan beserta dokumen dan resit yang berkaitan ke cawangan yang mengendalikan fail cukai mereka. 
 • Pastikan semakan telah dibuat dengan betul supaya tidak perlu lagi membuat pindaan atas pindaan. 

5. Adakah pindaan yang dibuat sendiri melalui BNT oleh pembayar cukai boleh mengakibatkan apa-apa perubahan pada taksiran cukai? 

Jawapan: 

Ya, betul. 

Pindaan sendiri boleh menyebabkan perubahan seperti: 

 • Daripada tidak kena cukai kepada kena cukai.
 • Daripada kena cukai kepada cukai tambahan. 
 • Daripada terima bayaran balik berkemungkinan tiada bayaran balik, malah akan wujud baki cukai kena dibayar. 

6. Elakkan kesilapan dalam pelaporan cukai. 

Pastikan kiraan manual telah dibuat bagi resit-resit yang ada terlebih dahulu, kumpulkan dalam satu fail, input boleh dikunci masuk pada Borang Nyata manual atau e-Filing. Tidak salah untuk membuat kiraan beberapa kali atau mengemaskini maklumat dalam e-Filing untuk kepastian selagi belum klik butang HANTAR. 

Buat perbandingan dengan pasangan (bagi yang telah berkahwin), dengan cara membuat pengiraan cukai (tax computation) terlebih dahulu.  Dari situ kita dapat mengenal pasti siapa yang patut menuntut pelepasan anak dan menikmati penjimatan cukai, seterusnya jika telah berpuas hati barulah klik butang hantar. Seringkali terjadi kes di mana, suami/isteri menuntut anak yang sama dalam e-BE masing-masing disebabkan tiada perbincangan antara pasangan. Proses audit akan dijalankan atas pelaporan maklumat yang tidak tepat oleh pembayar cukai. 

Kesimpulannya, masalah tersalah lapor ini boleh dielakkan jika pembayar cukai menyemak dengan meneliti maklumat yang telah dikunci masuk beserta resit-resit berkaitan sebelum borang BE dihantar.  Pembayar cukai juga dinasihatkan supaya cakna dengan maklumat terkini percukaian yang boleh diakses di portal rasmi HASiL www.hasil.gov.my atau boleh merujuk artikel-artikel yang pernah diterbitkan sebelum ini.

Terima kasih #KeluargaMalaysia, jangan lupa tanggjungjawab anda lapor dan bayar cukai dengan betul demi kelestarian percukaian negara. 

Artikel ini disumbangkan oleh Bahagian Komunikasi, Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif HASiL.

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

Cara Memfailkan Cukai Pendapatan Individu Buat Kali Pertama

Jika anda baru sahaja bekerja, dan langsung tidak tahu cara nak melaporkan pendapatan kepada LHDN, berikut ialah panduan berguna memfailkan pendapatan anda buat kali pertama.

Sebelum itu, anda harus terlebih dahulu menentukan sama ada anda layak atau tidak untuk menjadi bakal pembayar cukai.

Siapa yang perlu memfailkan cukai pendapatan?

Menurut Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN), individu warganegara Malaysia mesti mendaftarkan fail cukai jika mereka memperoleh pendapatan penggajian tahunan sebanyak RM34,000 (selepas potongan KWSP).

Selain daripada itu, siapa lagi individu yang perlu memfailkan cukai pendapatan?

 • Mereka yang menjalankan perniagaan (walaupun perniagaan mengalami kerugian).
 • Individu yang menjual / membeli hartanah (flipping).
 • Individu yang makan komisen (ejen MLM, Coway, Cuckoo, Takaful, Unit Trust).
 • Individu yang membuat rumah sewa / homestay.

Macam mana pula kalau saya ada pendapatan dari rumah sewa di luar negara? Untuk mereka yang mempunyai pendapatan yang diperolehi di luar Malaysia, buat masa ini ianya tidak dikenakan cukai.

*Walaupun dalam bajet 2022 ada disebut supaya cukai pendapatan dikenakan kepada pemastautin di Malaysia ke atas pendapatan yang terbit daripada sumber luar negara dan diterima di Malaysia mulai 1 Jan 2022, namun akhirnya ianya dibatalkan.

Jika pendapatan penggajian tahunan anda melebihi angka itu, anda perlu melakukan dua perkara: daftarkan diri sebagai pembayar cukai kepada LHDN, dan kemudian daftar untuk e-Filing, iaitu platform pemfailan cukai pendapatan dalam talian yang disediakan oleh LHDN.

Semak langkah-langkah yang perlu anda ambil semasa mendaftar untuk cukai pendapatan di Malaysia buat kali pertama.

 1. Semakan Nombor Cukai Pendapatan Individu

  Jika rasa-rasa macam pernah ada nombor cukai, boleh buat semakan di sini.
 2. Gunakan e-Daftar dan daftar sebagai pembayar cukai

  Jika dah buat semakan dan ternyata anda belum ada nombor cukai, untuk memulakan proses mendaftar sebagai pembayar cukai, pergi ke laman web e-Daftar LHDN, di mana anda boleh menjalankan proses dalam talian dengan mudah. Anda perlu memuat naik salinan digital IC untuk berfungsi sebagai dokumen sokongan.

  Anda perlu menunggu kira-kira tiga hari untuk pihak LHDN memproses dan meluluskan permohonan anda. Setelah diluluskan, anda akan menerima e-mel yang mengandungi nombor cukai pendapatan anda. Sebagai alternatif, anda boleh menyemak di pautan yang kami berikan di atas tadi – melalui e-Daftar.
 3. Dapatkan PIN untuk pendaftaran e-Filing

  Memandangkan anda telah berdaftar sebagai pembayar cukai, tiba masanya untuk mendaftar untuk e-Filing di platform ezHASiL. Pendaftaran untuk e-Filing adalah perlu kerana di sinilah anda akan memfailkan penyata anda dalam talian sebagai pembayar cukai rasmi.

  Untuk mendaftar atau log masuk ke e-Filing anda buat kali pertama, anda akan memerlukan PIN. Untuk mendapatkannya, anda boleh memilih sama ada untuk pergi ke pejabat LHDN berhampiran, atau memohon online melalui laman web Maklum Balas Pelanggan LHDN.

  Jika anda memohon PIN anda melalui tapak web Maklum Balas Pelanggan LHDN, berikut ialah beberapa langkah yang perlu anda ambil:

  a. Klik pada “Permohonan”, diikuti dengan “Permohonan Nombor PIN e-Filing” di menu sebelah kiri.
  b. Klik pada “Borang CP55D” dan isikan borang PDF.
  c. Klik pada “Seterusnya”.
  d. Isikan maklumat yang diperlukan, dan jangan lupa untuk memuat naik semua dokumen yang diperlukan (terutama Borang CP55D dan salinan digital IC).
  e. Hantar

  *Proses verifikasi ini nampak sedikit melecehkan. Cadangan kami adalah supaya pihak LHDN boleh membuat proses yang lebih mudah dan cepat.
 4. Lengkapkan log masuk kali pertama


  Masuk ke laman Web ezHasil. Pilih Login Kali Pertama. Masukkan No PIN dan No Kad Pengenalan.


  Isikan butiran seperti tarikh lahir, alamat, nombor telefon dan juga kata laluan. Adalah penting untuk mengingati kata laluan supaya anda boleh log masuk ke e-Filing nanti.

  Nombor PIN sebelum ini untuk sekali guna sahaja. Selepas ini kita hanya perlu menggunakan kata laluan yang ditetapkan tadi.
 5. Log masuk ke e-Filing

  Setelah anda melengkapkan langkah di atas, log masuk semula ke e-Filing dan sediakan frasa keselamatan. Ini ialah lapisan keselamatan kedua (sama seperti bank gunakan).

  Seperti sebelum ini, log masuk dengan nombor IC, dan bukannya PIN anda, gunakan kata laluan yang baru dibuat sebentar tadi. Sistem akan prompt memberitahu bahawa anda belum lagi menyediakan frasa keselamatan.
 6. Isikan e-Borang

  Tahniah. Anda telah berjaya mendaftar sebagai pembayar cukai, membuka akaun untuk e-Filing dan menyelesaikan prosedur log masuk kali pertama. Jika anda makan gaji dan tiada pendapatan perniagaan, pilih e-BE. Jika ada punca perniagaan seperti bisnes online, e-hailing dan sebagainya pilih e-B.

Cara isi borang di e-Filing

Proses mengisi e-Filing boleh dijalankan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Layari portal https://ez.hasil.gov.my dan pada bahagian ‘Log Masuk’, sila isi segala maklumat yang diperlukan kemudian klik ‘Hantar’.
 • Sila klik pada ‘e-Borang’, dan anda akan dipaparkan dengan senarai borang-borang cukai pendapatan. Pastikan anda pilih e-Borang yang betul. Bagi individu warganegara Malaysia dengan punca pendapatan tanpa perniagaan, pilihlah borang e-BE.
 • Paparan pertama pada borang adalah ‘Maklumat Diri’. Sila semak semua maklumat yang dinyatakan dan pastikan betul. Jika anda ingin pastikan lebihan bayaran cukai dimasukkan terus ke akaun bank anda, sila isi nama bank dan nombor akaun. Lebihan bayaran akan diberikan secara baucar sekiranya tiada nombor akaun bank.
 • Pada ruangan kedua, anda perlu isi jumlah semua pendapatan yang diperoleh bagi tahun taksiran yang berkenaan. Ini termasuklah pendapatan penggajian, dividen, sewa, faedah, diskaun, royalti, premium, pencen, anuiti, bayaran berkala lain dan apa-apa perolehan dan keuntungan lain.
 • Jika majikan ada membuat Potongan Cukai Berjadual (PCB) untuk anda, boleh semak di ruangan ini; pastikan betul sepertimana dinyatakan dalam Borang EA yang diberikan majikan.
 • Pada ruangan ketiga, anda boleh mengisi perbelanjaan-perbelanjaan yang dibenarkan untuk pelepasan, pengecualian dan rebat cukai. Bagi senarai lengkap pelepasan yang boleh dipohon, anda boleh rujuk kepada artikel khas kami di blog ini. Pastikan semua resit atau bukti pembayaran disimpan dengan baik.
 • Selepas semua maklumat diisi, pada ruangan ‘Rumusan’, sistem akan secara automatik mengira jumlah cukai yang dikenakan, jumlah cukai yang telah dibayar (PCB) dan cukai perlu bayar/lebihan cukai untuk bayaran balik.
 • Sekiranya jumlah cukai yang dikenakan lebih besar daripada PCB, maka anda perlu buat bayaran untuk jumlah yang masih belum cukup tersebut. Sekiranya jumlah PCB lebih besar daripada jumlah cukai yang dikenakan, maka LHDN akan buat bayaran balik lebihan cukai kepada anda.
 • Di halaman ‘Akuan’, anda boleh pilih sama ada untuk mencetak draf borang dalam bentuk PDF, menghantar eBorang atau kembali ke halaman sebelumnya. Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan borang yang diisi, sila klik ‘Tandatangan & Hantar’.
 • Masukkan No Pengenalan dan Kata Laluan yang tepat untuk menghantar borang yang telah diisi

Sekiranya perlukan panduan yang lebih lanjut, anda boleh muat turun panduan di sini. Baca juga Cara Mudah Isi Pelepasan Cukai LHDN Yang Ramai Abaikan