Bagaimana Kadar Sifar GST Memberi Kesan Kepada Peniaga?

Saya pasti kita semua menunggu-nunggu saat 1 Jun 2018, apabila negara kita akan menetapkan kadar sifar GST sepertimana yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan. Namun begitu, bagaimana pula dengan nasib peniaga? Apakah cabaran yang bakal dihadapi?

Untuk itu, kami berterima kasih dengan Slurp Point of Sale for Restaurants and Cafes yang sudi berkongsi dengan kami berkenaan isu tersebut.

Pengguna Nak Harga Turun

Sebagai pengguna, sudah semestinya kita nak harga sedia ada untuk turun pada tarikh 1 Jun 2018 tersebut. Kalau selama ini kita beli baju raya berharga RM106 dengan menanggung 6% GST, nanti kita nak bayar RM100 pula selepas ini.

Kalau kita perasan yang harga masih berada di paras yang lama, sudah menjadi tanggungjawab kita sebagai pengguna untuk melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Penguatkuasa Kena Tingkatkankan Pemantauan Dan Penguatkuasaan

Diharapkan pihak berkuasa yang terlibat pula, apabila menerima aduan daripada pengguna – bersegeralah untuk bertindak. Dengan ini, pihak peniaga yang tidak mematuhi undang-undang akan diberi amaran dan seterusnya dikenakan hukuman yang sewajarnya.

Peniaga Pula Bagaimana?

Bagi pihak peniaga pula, tiada pilihan melainkan untuk mematuhi arahan yang telah dikeluarkan. Kalau selama ini, perniagaan yang mengenakan 6% GST kepada pembeli, terpaksa menukarkannya kepada 0% GST pula.

Tetapi sebelum kita pergi lebih lanjut, apa kata kita fahamkan dulu perbezaan di antara sifar GST dan pemansuhan GST.

Sifar GST

Kalau selama ini kita ada dua klasifikasi, iaitu 0% dan 6%; lepas ini semua jadi 0% pula. Tapi kalau nak tahu, selama ini pun banyak juga barang sifar GST seperti makanan asas dan keperluan seperti:

  • Beras, daging, ayam dan telur ayam
  • Makanan laut seperti ikan, ketam, udang
  • Sayur-sayuran, buah-buahan, rempah ratus, tepung, gula, garam, minyak masak, roti, susu bayi dan banyak lagi
  • Semua jenis bahan bacaan, ubat-ubatan, bekalan air dirawat dan bekalan

Pemansuhan GST

Sekiranya kita mansuhkan pula GST, sistem sedia ada perlu ditukar. Mungkin ianya memerlukan masa yang lebih lama untuk kembali ke sistem asal iaitu SST.

Maka dengan menjadikannya sifar GST, akan lebih cepat untuk diimplementasi.

Apa Persediaan Peniaga Untuk Hadapinya?

Pertama, bawa bertenang terlebih dahulu. GST masih ada, cuma sekarang semuanya adalah pada kadar 0%. Maka, tak perlu tukar sistem sedia ada yang kita dah beli, dah pergi kursus, dah upah akauntan untuk prepare laporan dan invois.

Ini juga bermakna template untuk invoice dan laporan masih berjalan seperti biasa. Kalau sebelum ni kena finalizekan akaun setiap 3 bulan, ini juga kita kena maintain seperti biasa.

Habis Tu Apa Peniaga Kena Buat?

Bagi mereka yang menggunakan POS tradisional, perlu hubungi semula pembekal dan minta mereka update bahagian GST – daripada 6% kepada 0%. Dan juga beberapa bahagian lain sekiranya perlu.

Seterusnya, turunkanlah harga seperti mana yang dikehendaki pengguna. Kalau selama ini kita jual chicken chop pada harga RM10.60, bersedialah untuk menurunkannya kepada RM10. Nak turunkan lebih pun boleh, pelanggan mesti suka punya.

Tapi bagaimana pula dengan peniaga yang selama ini menanggung 6% GST bagi pihak pelanggan? Sebelum adanya GST, kita jual chicken chop pada harga RM10. Lepas GST pun, disebabkan kita sayang dan kesian pada pelanggan kita; kita masih menjual chicken chop pada harga RM10 termasuk GST, dengan harga sebenar RM9.40 dan 6% GST sebanyak RM0.60.

Dan lepas 1 Jun 2018 nanti, pengguna mesti nak kita jual RM9.40 pula kan? Adakah masih nak menanggung 6% tersebut?

Walaupun perit, namun itulah yang terpaksa kita lakukan. Sebagai peniaga, kita kena bersama-sama dengan pengguna dan penguatkuasa menjalankan tanggungjawab masing-masing bagi memastikan harga turun.

Percayalah dengan rezeki dan ketentuan daripada Allah. Kerana sudah pasti selepas ini, dijangkakan poket pengguna akan menebal ekoran penurunan harga. Dan dijangkakan pengguna juga akan lebih berbelanja dengan penuh gembira.

Kalau nak tahu, industri Makanan & Minuman, Telur Ayam, Pakaian dan Kedai yang akan menerima kesan positif ekoran daripada perlaksanaan kadar sifar GST nanti. Tak percaya, tengok sendiri harga saham-saham syarikat seperti Nestle, Dutch Lady, QL Resources, CCK Consolidated, Bonia, Padini, Parkson dan Aeon. Semuanya naik belaka.

Kelebihan Slurp POS

Bagi yang menggunakan sistem Slurp POS ni pula, anda tidak perlu menerima kunjungan daripada pihak POS untuk mengemaskini data. Ini kerana Slurp POS merupakan sistem yang berasaskan awan, maka sebarang data akan dikemaskini secara automatik.

Tiada sebarang isu kelewatan perlaksanaan, tiada sebarang isu pembekal minta kita sejumlah wang untuk datang kemaskini data. Kalau tak bayar, sistem tak update pula nanti.

“Anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala?”

Kelebihan Lain Slurp POS

  1. Sistem Berasaskan Awan – Akses data dan laporan jualan walau di mana jua anda berada. Data anda dijamin selamat dan sentiasa terkini.
  2. Laporan Jualan – Analisis data jualan dan buat keputusan penting bisnes anda berdasarkan data.
  3. Pengurusan Meja – Reka susunan meja restoran terus ke dalam sistem Slurp bagi memudahkan anda melayan pelanggan dengan lebih baik dan perbaiki komunikasi pekerja anda.
  4. Pengurusan Inventori – Elak pembaziran dan kekurangan stok makanan dengan sistem pengurusan inventori yang sentiasa terkini.
  5. Pengurusan Rangkaian Restoran – Urus rangkaian restoran anda dengan mudah melalui satu sistem sahaja. Kemas kini maklumat harga, pekerja, inventori, dan analisa data kesemua rangkaian restoran anda.
  6. Mudah Untuk Digunakan – Denngan ciri antaramuka yang mudah dan intuitif, anda boleh jimat masa melatih pekerja. Gunakan masa berharga dan tenaga anda untuk tumpukan fokus kepada bisnes.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut dan mencuba sistem ini secara PERCUMA, sila layari laman web Slurp POS hari ini.

Atau hubungi mereka di talian +60327702869 untuk menjadualkan demo percuma.

Pengguna, Peniaga, Penguatkuasa Mesti Bekerjasama Untuk Turunkan Harga Barang

Akhir kata, jom kita beramai-ramai bekerjasama utuk memastikan harga barang turun juga pada 1 Jun 2018 nanti.

Bagi pihak pengguna, dapat berjimat lebih kerana harga barang turun. Poket semakin tebal lepas ni.

Bagi pihak peniaga, pastikan harga barang turun seperti yang dikehendaki pengguna. Insyaallah apabila rakyat mempunyai kuasa membeli yang lebih besar, mereka juga akan lebih berbelanja di perniagaan kita.

Bagi pihak penguatkuasa, jalankan amanah yang telah diberi dengan jujur dan adil. Siasat mana-mana peniaga yang gagal turunkan harga barang, dan kenakanlah tindakan yang sewajarnya.

Semoga 1 Jun 2018 bakal memberi kita sinar harapan yang baru untuk Malaysia dan rakyatnya!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go