Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai

Purata income tahunan mereka yang baca MajalahLabur adalah RM100,000 ke atas, so korang automatik layak untuk hantar borang cukai pendapatan (income tax) dan boleh teruskan membaca.

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

1. Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC.
Orang kerja swasta, sediakan borang EA.
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2020. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2020.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.

Sila rujuk sini untuk manfaat lain yang dikecualikan cukai.

2. No kad pengenalan ibu dan / atau ayah kandung/angkat

Err…Hafal tak no kad pengenalan mak ayah? Ada mak dan / atau ayah berumur 60 tahun dan ke atas yang bermastautin di Malaysia? Kalau mereka masih bekerja pastikan pendapatan tahunan mak atau ayah TIDAK melebihi RM24,000 seorang. Kalau cukup syarat ni dan ada kasi duit belanja dekat mereka anda boleh claim RM1,500 seorang. Kalau dua-dua masih hidup maka boleh claim RM3,000.

“Tapi mak ayah duduk kampung? “

Rileks, korang masih boleh claim walaupun tidak tinggal bersama.

Individu yang LAYAK menuntut pelepasan ini merujuk kepada anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang. Tuntutan pelepasan ini TIDAK dibenarkan ke atas ibu bapa tiri.

Nota : Kalau yang ada adik beradik ramai dan masing-masing nak claim, cara pengiraan seperti di Helaian Kerja HK15.

3. Penyata Takaful / Insuran

Sila minta statement tahun 2019 dekat ejen Takaful kalau penyata tu tak sampai rumah. Statement Takaful ini penting sebab dalam bayaran bulanan boleh jadi ada bahagian yang tak dibenar tolak cukai. Dekat statement tu biasa ada tulis. Jadi jangan declare semua kalau ada bahagian yang tak dibenarkan.

Yang boleh claim hanyalah Takaful/insuran nyawa, pendidikan dan perubatan. Takaful/insuran kereta tak boleh.

Takaful/insuran nyawa boleh claim untuk individu, suami atau isteri / isteri-isteri. Bayaran premium atas polisi nyawa anak tidak dibenarkan.

Manakala premium Takaful/insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan boleh untuk individu, pasangan atau anak.

4. Resit Gaya Hidup

Silalah korek semula resit-resit dan bil kalau tahun lepas (2019) ada beli dan bayar;

  • smartphone/komputer/laptop/tablet
  • buku/ subscription news online
  • bil langganan internet
  • Pembelian alat sukan / yuran gym

Boleh claim bawah pelepasan gaya hidup maksimum RM2,500. Belian mestilah untuk kegunaan peribadi saja, bukan untuk bisnes.

Ingat, tipu dosa.

5. Resit Alatan Penyusuan

Korek juga resit-resit berkaitan peralatan penyusuan (kalau ada beli). Pelepasan ini untuk pembayar cukai wanita saja atas pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan menyusukan anak yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Encik suami tak boleh claim (rasanya dalam borang dia disable ruang ini untuk lelaki).

Amaun claim adalah terhad kepada amaun yang dibelanja dan maksimum RM1,000 walaupun ada lebih daripada seorang anak.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat potongan adalah:

(i) set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack);
(ii) bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection
and storage equipment); serta
(iii) set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set / bag).

6. Resit Pra-Sekolah

Ada anak berumur 6 tahun dan ke bawah yang dihantar ke pra-skolah atau pusat asuhan? Simpan lagi tak resit bayaran tu?

Potongan ini terhad kepada amaun yang dibayar dan maksimum boleh claim hanya RM1,000. Tapi tahun depan (tahun 2021) masa isi borang untuk taksiran 2020 boleh claim maksimum RM2,000. Yelah, yuran pra-sekolah macam Little Caliphs, Children Islamic Centre (CIC), Brainy Bunch, Genius Aulad, Smart Reader bukan biashe-biashe.

Tapi, pastikan taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pra-sekolah kerajaan/swasta yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

7. Penyata SSPN-i

Sumber gambar : bernama.com

Ada menabung untuk anak dalam SSPN-i? Baguslah. Rasanya sekarang dah boleh print penyata SSPNN-i secara online. Kalau takde boleh ke kaunter PTPTN yang berhampiran.

Ingat, boleh claim amaun bersih, bukan berapa banyak korang masukkan dalam akaun.

(Jumlah simpanan dalam tahun 2019 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2019).

Contoh: Dalam tahun 2019,
Baki Bawa Hadapan: RM4,500;
Simpanan : RM2,000; dan
Pengeluaran : RM1,500.
Potongan yang layak dituntut adalah RM500 (RM2,000 – RM1,500).

Untuk taksiran tahun 2019, maksimum boleh claim RM8,000, sebelum ini hanya RM6,000.

LHDN mesti dah ada data pencarum SSPN-i ni, jadi berfikir panjang sebelum bertindak mengisi ruang pelepasan tu.

8. Resit bayaran zakat

Resit atau penyata bayaran zakat boleh dapatkan dari Pusat Zakat Negeri masa buat bayaran. Kalau bayar online memang senang nak print balik. Kalau ikut FAQ LHDN, zakat yang dimaksudkan adalah semua jenis bayaran zakat yang dibuat dalam sesuatu tahun tu. Maknanya termauklah zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat emas dan zakat wang simpanan. Biasa yang orang claim adalah zakat fitrah dengan zakat pendapatan.

Dokumen lain yang perlu disediakan (jika ada) adalah yuran sambung pengajian ke peringkat Ijazah di peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah, penyata Skim Persaraan Swasta (PRS), resit-resit kalau ada derma dekat institusi atau organisasi yang diluluskan oleh LHDN (cari dan semak di sini).

Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Ingat, tipu dosa.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trader Mata Wang Kripto Perlu Bayar Cukai Pendapatan?

Sejak Suruhanjaya Sekuriti Malaysia membenarkan Luno, Tokenize dan Synegy untuk beroperasi di Malaysia sebagai tukaran aset digital (digital asset exchange) yang sah; orang ramai makin terbuka untuk jual beli mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Keadaan semakin hangat apabila fatwa oleh Majlis Agama di Malaysia antaranya Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Majlis Agama Islam Perlis, masing-masing menetapkan bahawa Bitcoin bukanlah mata wang daripada sudut Shariah, maka hukum al-Sarf (pertukaran mata wang) tidak terpakai. Kedua, didapati bahawa Bitcoin adalah aset digital yang diharuskan untuk kita melabur ke dalamnya.

Baca: Hukum Bitcoin Oleh Para Ulama Kewangan Islam

Maka persoalan seterusnya, perlukah trader mata wang kripto isytihar pendapatan mereka – seterusnya bayar cukai pendapatan bagi keuntungan daripada transaksi yang dijalankan?

Berikut merupakan penjelasan daripada Cik Ranjeet Kaur, Pengarah Bahagian Komunikasi, Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia.

1. Secara amnya Seksyen 3 Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) memperuntukkan, pendapatan yang terakru dalam atau diperoleh dari Malaysia atau diterima di Malaysia dari luar Malaysia adalah dikenakan cukai. Kelas-kelas pendapatan yang boleh dikenakan cukai pendapatan di Malaysia pula termaktub dalam Seksyen 4 ACP 1967 seperti berikut:

  • Laba atau keuntungan daripada suatu perniagaan [Perenggan 4 (a)];
  • Laba atau keuntungan daripada suatu penggajian [Perenggan 4 (b)];
  • Dividen, faedah atau diskaun [Perenggan 4 (c)];
  • Sewa, royalti atau premium [Perenggan 4 (d)];
  • Pencen, anuiti atau bayaran-bayaran berkala lain yang tidak termasuk di bawah mana-mana perenggan di atas [Perenggan 4 (e)];
  • Laba atau keuntungan yang tidak termasuk di bawah mana-mana perenggan di atas [Perenggan 4 (f)].

2. Layanan cukai terhadap pendapatan yang dijana melalui urus niaga mata wang digital, saham dan mata wang asing adalah sama dengan layanan cukai pendapatan yang dijana melalui kaedah perniagaan konvensional.

3. ACP 1967 tidak memperuntukkan layanan cukai secara spesifik terhadap untung atau rugi yang timbul daripada urus niaga mata wang kripto (jual beli, medium pertukaran menggantikan wang fiat, pelaburan atau pelombong), saham dan pertukaran mata wang asing (forex).

4. Oleh itu,  dalam menentukan sama ada sesuatu keuntungan daripada urus niaga itu dikenakan cukai ataupun tidak, perlu untuk kita lihat satu per satu kes secara lebih mendalam bagi menentukan sama ada wujudnya corak perdagangan (badges of trade).

5. Sekiranya urus niaga tersebut lebih bersifat keuntungan modal, pasif seperti dilakukan sekali-sekala, tidak terancang atau tidak bersistematik, maka keuntungan daripada urus niaga tersebut adalah tidak dikenakan cukai pendapatan.

6. Sebaliknya, bagi pihak yang terlibat dalam urus niaga ini secara aktif, bersistematik dan berulang-ulang di mana wujudnya corak perdagangan (badges of trade), maka pihak tersebut dianggap telah menjalankan suatu urus niaga atau profesyen dan keuntungan yang dijana daripada urus niaga tersebut adalah dikenakan cukai pendapatan.

7. Individu yang tergolong dalam kategori ini hendaklah mengemukakan borang B (individu yang menjalankan perniagaan) sebelum atau pada 30 Jun setiap tahun dan turut boleh mengambilkira semua perbelanjaan yang berkaitan dengan urus niaga yang dijalankan sebagai tolakan ketika mereka mengira keuntungan bersih daripada urus niaga tersebut.

8. Bagi maksud pelaporan dan pengemukaan borang cukai, nilai urus niaga hendaklah ditukar kepada nilai mata wang tempatan iaitu Ringgit Malaysia (RM).

9. Secara khusus bagi urus niaga mata wang kripto, nilai yang boleh digunakan adalah:

  • Nilai pasaran barangan dan perkhidmatan yang terlibat; atau
  • Sekiranya tiada nilai pasaran, nilai yang dinyatakan pada platform Digital Asset Exchange yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti dan tertera pada laman web Bank Negara Malaysia.

10. Untuk membantu pembayar cukai melengkapkan Borang B, LHDNM telah menyediakan Nota Penerangan Borang B yang boleh diakses di portal rasmi LHDNM di https://www.hasil.gov.my > Borang > Muat Turun Borang.

11. Selain itu, risalah berkaitan pendapatan perniagaan individu dan perniagaan digital juga boleh dirujuk melalui pautan berikut:

http://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/R02_2020_PENDAPATAN_PERNIAGAAN_INDIVIDU.pdf

http://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/R05_2020_PERNIAGAAN_DIGITAL.pdf

12. Garis panduan berkaitan urus niaga perdagangan elektronik / digital pula boleh diakses melalui pautan berikut:

http://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/guidelines_e_commerce_13052019.pdf

13. LHDNM juga ingin menasihatkan mana-mana pembayar cukai dan para pelabur yang terlibat dengan urusniaga mata wang digital ini agar menyimpan rekod, dokumen dan helaian kerja yang berkaitan selama tujuh tahun untuk tujuan pengauditan.

14. Pembayar cukai yang gagal / lewat mengemukakan Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) dalam tempoh yang ditetapkan dan kurang lapor pendapatan boleh dikenakan penalti masing-masing di bawah Seksyen 112 dan Seksyen 113 ACP 1967.

Trader Saham Pun Kena Bayar Cukai

Bukan trader mata wang kripto saja yang kena bayar cukai, trader saham pun sebenarnya kena bayar cukai. Eh, trader forex pun kena bayar cukai juga. Baru adil.

Jemput baca Benarkah Keuntungan Daripada Pelaburan Saham Tidak Dikenakan Cukai?

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!