Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai

Purata income tahunan mereka yang baca MajalahLabur adalah RM100,000 ke atas, so korang automatik layak untuk hantar borang cukai pendapatan (income tax) dan boleh teruskan membaca.

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

1. Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC.
Orang kerja swasta, sediakan borang EA.
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2020. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2020.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.

Sila rujuk sini untuk manfaat lain yang dikecualikan cukai.

2. No kad pengenalan ibu dan / atau ayah kandung/angkat

Err…Hafal tak no kad pengenalan mak ayah? Ada mak dan / atau ayah berumur 60 tahun dan ke atas yang bermastautin di Malaysia? Kalau mereka masih bekerja pastikan pendapatan tahunan mak atau ayah TIDAK melebihi RM24,000 seorang. Kalau cukup syarat ni dan ada kasi duit belanja dekat mereka anda boleh claim RM1,500 seorang. Kalau dua-dua masih hidup maka boleh claim RM3,000.

“Tapi mak ayah duduk kampung? “

Rileks, korang masih boleh claim walaupun tidak tinggal bersama.

Individu yang LAYAK menuntut pelepasan ini merujuk kepada anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang. Tuntutan pelepasan ini TIDAK dibenarkan ke atas ibu bapa tiri.

Nota : Kalau yang ada adik beradik ramai dan masing-masing nak claim, cara pengiraan seperti di Helaian Kerja HK15.

3. Penyata Takaful / Insuran

Sila minta statement tahun 2019 dekat ejen Takaful kalau penyata tu tak sampai rumah. Statement Takaful ini penting sebab dalam bayaran bulanan boleh jadi ada bahagian yang tak dibenar tolak cukai. Dekat statement tu biasa ada tulis. Jadi jangan declare semua kalau ada bahagian yang tak dibenarkan.

Yang boleh claim hanyalah Takaful/insuran nyawa, pendidikan dan perubatan. Takaful/insuran kereta tak boleh.

Takaful/insuran nyawa boleh claim untuk individu, suami atau isteri / isteri-isteri. Bayaran premium atas polisi nyawa anak tidak dibenarkan.

Manakala premium Takaful/insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan boleh untuk individu, pasangan atau anak.

4. Resit Gaya Hidup

Silalah korek semula resit-resit dan bil kalau tahun lepas (2019) ada beli dan bayar;

  • smartphone/komputer/laptop/tablet
  • buku/ subscription news online
  • bil langganan internet
  • Pembelian alat sukan / yuran gym

Boleh claim bawah pelepasan gaya hidup maksimum RM2,500. Belian mestilah untuk kegunaan peribadi saja, bukan untuk bisnes.

Ingat, tipu dosa.

5. Resit Alatan Penyusuan

Korek juga resit-resit berkaitan peralatan penyusuan (kalau ada beli). Pelepasan ini untuk pembayar cukai wanita saja atas pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan menyusukan anak yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Encik suami tak boleh claim (rasanya dalam borang dia disable ruang ini untuk lelaki).

Amaun claim adalah terhad kepada amaun yang dibelanja dan maksimum RM1,000 walaupun ada lebih daripada seorang anak.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat potongan adalah:

(i) set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack);
(ii) bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection
and storage equipment); serta
(iii) set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set / bag).

6. Resit Pra-Sekolah

Ada anak berumur 6 tahun dan ke bawah yang dihantar ke pra-skolah atau pusat asuhan? Simpan lagi tak resit bayaran tu?

Potongan ini terhad kepada amaun yang dibayar dan maksimum boleh claim hanya RM1,000. Tapi tahun depan (tahun 2021) masa isi borang untuk taksiran 2020 boleh claim maksimum RM2,000. Yelah, yuran pra-sekolah macam Little Caliphs, Children Islamic Centre (CIC), Brainy Bunch, Genius Aulad, Smart Reader bukan biashe-biashe.

Tapi, pastikan taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pra-sekolah kerajaan/swasta yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

7. Penyata SSPN-i

Sumber gambar : bernama.com

Ada menabung untuk anak dalam SSPN-i? Baguslah. Rasanya sekarang dah boleh print penyata SSPNN-i secara online. Kalau takde boleh ke kaunter PTPTN yang berhampiran.

Ingat, boleh claim amaun bersih, bukan berapa banyak korang masukkan dalam akaun.

(Jumlah simpanan dalam tahun 2019 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2019).

Contoh: Dalam tahun 2019,
Baki Bawa Hadapan: RM4,500;
Simpanan : RM2,000; dan
Pengeluaran : RM1,500.
Potongan yang layak dituntut adalah RM500 (RM2,000 – RM1,500).

Untuk taksiran tahun 2019, maksimum boleh claim RM8,000, sebelum ini hanya RM6,000.

LHDN mesti dah ada data pencarum SSPN-i ni, jadi berfikir panjang sebelum bertindak mengisi ruang pelepasan tu.

8. Resit bayaran zakat

Resit atau penyata bayaran zakat boleh dapatkan dari Pusat Zakat Negeri masa buat bayaran. Kalau bayar online memang senang nak print balik. Kalau ikut FAQ LHDN, zakat yang dimaksudkan adalah semua jenis bayaran zakat yang dibuat dalam sesuatu tahun tu. Maknanya termauklah zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat emas dan zakat wang simpanan. Biasa yang orang claim adalah zakat fitrah dengan zakat pendapatan.

Dokumen lain yang perlu disediakan (jika ada) adalah yuran sambung pengajian ke peringkat Ijazah di peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah, penyata Skim Persaraan Swasta (PRS), resit-resit kalau ada derma dekat institusi atau organisasi yang diluluskan oleh LHDN (cari dan semak di sini).

Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Ingat, tipu dosa.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. sy gaji bwh bersih 2500. Tp thn lps dpt surat pemberitahuan pendaftaran cukai drp LHDN. Adakah sy layak bayar cukai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Anugerah Pembayar Cukai Terbaik 2023

1 Mac 2024, Cyberjaya – Tarikh 1 Mac merupakan tarikh ulang tahun Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) yang dinantikan setiap tahun oleh Hasilian sejak diperbadankan pada tahun 1996. Buat julung kalinya, Sambutan Hari HASiL ke-28 Tahun 2024 diraikan selama tiga (3) hari bermula 29 Februari 2024 sehingga 2 Mac 2024 di Perkarangan Menara HASiL Cyberjaya dan turut dimeriahkan dengan penglibatan masyarakat setempat selari dengan pendekatan Malaysia Madani, mensejahterakan rakyat dan mengupaya komuniti.

Majlis perasmian sambutan Hari HASiL ke-28 telah disempurnakan oleh YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan di Dewan Bangsawan, Menara HASiL Cyberjaya. Acara gemilang ini turut disiarkan secara langsung menerusi platform youtube HASiL_Malaysia untuk tontonan HASiLian seluruh Malaysia dan umum. Turut hadir, YB Senator Datuk Seri Amir Hamzah bin Azizan, Menteri Kewangan II, YB Puan Lim Hui Ying, Timbalan Menteri Kewangan, YBhg. Datuk Johan bin Mahmood Merican, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, YBhg. Datuk Dr. Abu Tariq bin Jamaluddin, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL, Timbalan-timbalan Ketua Pegawai Eksekutif HASiL serta Pengurusan Kanan HASiL.

YAB Perdana Menteri dalam ucapannya menzahirkan ucapan tahniah kepada Hasilian atas pencapaian tertinggi dalam sejarah kutipan cukai langsung berjumlah RM183.34 bilion pada tahun 2023. Kutipan cukai langsung yang memberangsangkan turut menjamin kedudukan kewangan negara kukuh, akan mengupayakan pihak kerajaan untuk menerus dan memperbanyakkan agenda pembangunan negara menerusi pendekatan ‘Rahmah’ demi kesejahteraan rakyat. Beliau turut merakamkan penghargaan khususnya kepada para pembayar cukai yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka pada tahun 2023.

Sementara itu, YBhg. Datuk Dr. Abu Tariq bin Jamaluddin dalam ucapannya memberikan jaminan bahawa HASiL akan terus komited, telus dan adil dalam melaksanakan fungsinya sebagai sebuah jentera kerajaan yang memikul amanah dalam mentadbir cukai langsung negara. Tambahnya lagi, HASiL akan memberikan keutamaan dalam menambahbaik dan memberikan perkhidmatan percukaian yang terbaik selaras dengan tema Tahun 2024 iaitu “Escalate The Passion”. HASiL akan terus ‘agile’ dengan merangka pelbagai strategi percukaian yang berimpak tinggi merangkumi aspek operasi, pengurusan dan pematuhan bagi mendepani cabaran ketidaktentuan dan ketidakstabilan ekonomi semasa dunia.

Pada majlis perasmian sambutan Hari HASiL ke-28 tersebut, sebanyak TIGA (3) transformasi sistem baharu bagi capaian umum dan DUA (2) inisiatif baharu bagi capaian dalaman HASiL telah dilancarkan bagi menambah baik tadbir urus dalam memperkasa sistem penyampaian perkhidmatan kepada pelanggan.

Tiga (3) transformasi sistem baharu bagi capaian umum tersebut ialah:

Manakala dua (2) inisiatif baharu bagi capaian dalaman HASiL ialah: 

Hari HASiL ke-28 dimeriahkan lagi dengan Hari Terbuka e-Invois yang merangkumi taklimat, sesi bual bicara dan penerangan kepada pembayar cukai yang menjalankan perniagaan di bawah kategori Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) dengan penyertaan seramai hampir 500 orang peserta. Sesi taklimat telah disampaikan oleh YBrs. Dr. Rasyidah binti Che Rosli, Pengarah Seksyen Operasi Dasar, HASiL dan YBrs. Encik Saiful Izwan bin Mohd Shazali, Pengarah e-Invois Kebangsaan dan Standardisasi dari Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC). 

Program ini bertujuan membantu pemain industri seperti PMKS memahami konsep pelaksanaan e-Invois yang akan dilaksanakan serta manfaat yang diperolehi kepada perniagaan mereka seperti meningkatkan kecekapan penyimpanan rekod ke arah pematuhan cukai yang lebih baik, mengurangkan kos operasi perniagaan sekali gus dapat membantu mengembangkan perniagaan sedia ada ke tahap yang lebih tinggi. 

Dalam program bual bicara “Coffee Talk” pelaksanaan e-Invois pula, menampilkan YBhg. Datuk Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif HASiL (Pengurusan), YBrs. Ts Encik Mahadhir bin Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif, MDEC, YBrs. Puan Rihanna Haryati binti Mohd Ramli, Pengurus Besar Kanan Jabatan Kumpulan Cukai, Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) dan YBrs. Encik Desmond Law, Ketua Pegawai Eksekutif SQL. 

Sebagai tanda penghargaan HASiL, sebanyak sepuluh (10) pembayar cukai daripada kategori syarikat korporat yang mempamerkan prestasi pematuhan yang tinggi dalam tahun 2023 telah dipilih untuk dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pembayar Cukai Terbaik. Pemilihan penerima anugerah ini telah dibuat berdasarkan kepada kriteria-kriteria yang telah ditetapkan.

Penerima Anugerah Pembayar Cukai Terbaik bagi tahun 2023 adalah seperti yang berikut: 

  1. Uniqlo (M) Sdn Bhd 
  2. Louis Vuitton (M) Sdn Bhd 
  3. Mitsubishi Motors Malaysia Sdn. Bhd 
  4. Agrobank 
  5. Time Dotcom Berhad 
  6. Celestica Electronics (M) Sdn Bhd 
  7. NXP Malaysia Sdn. Bhd 
  8. Technocom Systems Sdn. Bhd 
  9. Samsung Electronics (M) Sdn. Bhd 
  10. TPM Technopark Sdn. Bhd 

HASiL turut menyampaikan penghargaan kepada Rakan Strategik HASiL (RASH) yang dilantik bagi sesi 2023/2024 atas sumbangan mereka sebagai pempengaruh dalam membantu HASiL menyebar luas maklumat percukaian terkini kepada masyarakat. Antara yang hadir memeriahkan sambutan Hari HASiL kali ini ialah: 

  1. Fedtri Yahya 
  2. Dr Azizul 
  3. ⁠Financial Faiz 
  4. ⁠Marc Sadique 
  5. ⁠Iman Abdul Rahim 
  6. Dr. Malar 
  7. Papayen 
  8. Isa Isarb 
  9. Datuk Dr Izhar 

HASiL turut mengiktiraf lima (5) orang dari Hasilian sebagai penerima Anugerah ‘Most Outstanding Hasilian’ (MOH) bagi tahun 2023 atas kecemerlangan, profesionalisme, integriti dan nilai versatile yang telah ditunjukkan.

Senarai penerima Anugerah ‘Most Outstanding Hasilian’ adalah seperti yang berikut: 

  1. Cik Marzuin binti Ismail, Jabatan Pengurusan Insan 
  2. Encik Redzwan bin Ahmad Amiruddin, Jabatan Khidmat Korporat 
  3. Encik Mohd Shukri Bin Saad, Jabatan Dasar Percukaian 
  4. Puan Nur Aida binti Jamaludin , HASiL Selangor 
  5. Encik Muhamad Firdaus bin Tukiman , HASiL WP Kuala Lumpur 

Pelbagai aktiviti dan program menarik diadakan sepanjang sambutan Hari HASiL Ke-28 menanti pengunjung di tapak karnival sehingga 2 Mac 2024 seperti Festival Makanan Malaysia-Thailand, Gerai Jualan, Kaunter Perkhidmatan Agensi Awam dan Swasta, Kaunter e-Invois, HASiL Run 2024, Netball 3 on 3, Street Soccer 3 on 3, Runbike Race, e-Sport Challenge, Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak, Sayembara Puisi Kedamaian, Majlis Bacaan Yasin dan Doa Selamat dan Podcast Bersama Rakan Strategik HASiL. 

Untuk sebarang pertanyaan serta maklum balas, sila hubungi kami menerusi: 

  1. a) Hasil Contact Centre (HCC) di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1000 (Luar Negara); 
  2. b) HASiL Live Chat; dan 
  3. c) Borang Maklum Balas di Portal Rasmi HASiL di pautan pantas: https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/Public/ 

Dikeluarkan Oleh: 

Bahagian Perhubungan Awam dan Multimedia | Jabatan Khidmat Korporat Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia