Impak Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Industri Hartanah

Pada 22 Januari 2020 yang lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) telah mengumumkan penurunan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate) atau lebih dikenali sebagai OPR pada kadar 2.75%.

Kesannya, kadar siling dan lantai OPR telah diturunkan kepada 3% dan 2.5% dengan matlamat mengurangkan tekanan ekonomi dan kewangan hasil daripada ketidakstabilan geopolitik dan pasaran kewangan.

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun Kepada 2.75%, Sebab Nak Suruh Rakyat Berbelanja

Penurunan kadar OPR ini sebenarnya sedikit sebanyak merugikan institusi perbankan kerana penurunan OPR ini memberi impak kepada margin keuntungan mereka.

Sayang sekali dengan penurunan OPR ini sekiranya peminjam tidak merancang pengurusan kewangan dengan baik dalam berbelanja.

Jadi, apa kesannya kepada industri hartanah? Adakah penurunan ini mendatangkan sebarang impak positif kepada peminjam bank khususnya dalam pembiayaan pinjaman hartanah?

Baca : Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya

Adakah kadar pembayaran balik pinjaman juga telah menurun atau kekal statik seperti sediakala?

Artikel kali ini akan mengupas sedikit sebanyak impak positif penurunan OPR yang dilaksanakan oleh BNM ini.

4 Kesan Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Hartanah

1. Basic Rate (BR)

Basic Rate atau Kadar Pinjaman Asas adalah satu kadar minima yang ditetapkan oleh bank dalam pembiayaan hartanah.

Kadar Pinjaman Asas tidak berubah-ubah seperti kadar faedah bank.

Untuk rekod, kadar BR kebanyakan bank diturunkan dengan Maybank menurunkan kadar BR sebanyak 25 mata dan Public Bank menurunkan kadar BR sebanyak 0.25%.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

2. Basic Lending Rate (BLR)

Basic Lending Rate atau BLR adalah satu kadar faedah tetap yang telah ditetapkan semua bank di Malaysia berpandukan kadar Overnight Policy Rate (OPR) yang diselia sepenuhnya oleh Bank Negara Malaysia.

Memandangkan Bank Negara Malaysia baru sahaja menurunkan kadar OPR kepada 2.75%, maka secara automatik kadar Basic Lending Rate oleh semua bank akan turun sebanyak 0.25%.

3. Basic Financial Rate (BFR)

Kadar Asas Kewangan atau BFR adalah kadar untuk Perbankan Islam sebagai indikator asas kadar pembiayaan.

Basic Financial Rate menentukan keuntungan bank dalam pembiayaan hartanah dan kadarnya ditentukan Bank Negara Malaysia mengikut pelarasan OPR.

Seiring dengan penurunan OPR, kadar BFR juga turun sebanyak 0.25%.

4. Pembiayaan Islam

Bagi mencapai kesan dasar monetari yang disasarkan oleh Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) oleh Bank Negara Malaysia, Pembiayaan Islam juga akan mengalami penurunan kadar asas dan kadar deposit tetap pada angka 0.25%.

CIMB Islamic juga telah menurunkan kadar BR dan deposit tetap mereka seawal 22 Januari 2020.

4 Impak Positif Penurunan OPR Kepada Orang Awam Dan Ekonomi

1. Faedah Pinjaman Turun

Memandangkan kadar asas pinjaman telah dikurangkan, peminjam hartanah sebenarnya menikmati penurunan ansuran bulanan membolehkan mereka mempunyai lebihan wang untuk dibelanjakan.

Baca : Inflasi : Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi

2. Galak Akses Pembiayaan Pinjaman

Langkah menurunkan OPR ini merupakan satu galakan dan peluang untuk ramai individu membuat permohonan pembiayaan pinjaman hartanah kerana kadar faedah telah diturunkan.

Dengan kemudahan akses pembiayaan pinjaman, maka lebih banyak rakyat Malaysia yang akan menggunakan peluang ini untuk membeli hartanah.

3. Rangsangan Ekonomi

Jawatankuasa Dasar Monetari mengambil langkah proaktif dalam meningkatkan bekalan wang di dalam negara.

Dengan penurunan OPR ini, ekonomi negara dijangka akan lebih terangsang kerana rakyat kini memperoleh lebih banyak wang untuk di belanjakan.

4. Industri Hartanah

Jualan hartanah akan meningkat kerana akses pembiayaan pinjaman hartanah menjadi lebih mudah dan kadar faedah turut telah dikurangkan.

Langkah dan galakan Bank Negara Malaysia ini sedikit sebanyak membantu pemaju hartanah menjual unit hartanah mereka dengan lebih mudah dan cepat.

Baca : Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Akhir kata, langkah yang diambil Bank Negara Malaysia ini tidak lain dan tidak bukan untuk mengurangkan ketegangan ekonomi geopolitik dan membantu meningkatkan transaksi jual beli demi merangsang pertumbuhan ekonomi Malaysia. Pelbagai sektor yang memerlukan akses pembiayaan pinjaman dijangka akan mendapat faedah dari segi peningkatan jumlah jualan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Beli Rumah Pada Umur 30 Tahun

Adakah anda sering menangguh keinginan untuk membeli rumah sehingga usia sudah pun menjangkau 30 tahun?

Sikap sering menangguhkan pembelian rumah pada usia muda akan merugikan diri sendiri dan merupakan keputusan yang kurang bijak.

Ramai anak muda yang suka menangguhkan pembelian rumah pertama mereka di usia muda ekoran mahu enjoy dan juga memenuhi kehendak mereka yang sedikit sebanyak memberikan kesan yang buruk terhadap kehidupan mereka. 

Selain itu, sikap boros dan suka berbelanja juga merupakan antara faktor mereka menangguhkan pembelian rumah di usia muda. Mari kami kongsikan antara tips beli rumah pada umur 30 tahun.

1.Ketahui Jumlah Deposit Yang Perlu Disediakan

Dengan berbekalkan hasrat untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, anda perlu menyemak terlebih dahulu kelayakan harga rumah yang ingin dibeli. Pastikan rumah yang ingin dibeli itu sepadan dengan kemampuan pendapatan gaji semasa anda. 

Andai kata pendapatan semasa anda hanya mampu membeli rumah berharga RM 300,000, maka jangan sesekali menanggung risiko untuk membeli rumah diluar kemampuan anda.

Anda perlu tahu bahawa deposit yang perlu disediakan adalah 15% daripada jumlah harga rumah tersebut. Biasanya, deposit tersebut digunakan untuk menampung kos bayaran muka rumah, kos guaman dan pelbagai jenis kos yang berkaitan dengan urusan pembelian rumah tersebut.

Jika pendapatan semasa anda melayakkan anda membeli rumah berharga RM150,000, anda perlu menyediakan deposit rumah sebanyak 15% daripada harga rumah tersebut.

2. Buat Tabung Simpanan

Menyimpan adalah sangat mudah, tetapi amat sukar untuk dilakukan secara konsisten oleh kita. Untuk merealisasikan impian membeli rumah pada usia 30 tahun, anda harus membuat tabung simpanan khas untuk pembelian rumah. 

Tips beli rumah pada umur 30 tahun adalah anda perlu buat simpanan secara konsisten dan jika tidak, ia akan menjadi angan-angan sahaja.

3. Buat Bajet Perbelanjaan Bulanan

Selain itu, tips untuk beli rumah pada usia 30 tahun adalah anda perlu sediakan bajet perbelanjaan bulanan. Bajet perbelanjaan bulanan perlu disediakan agar perbelanjaan yang dibuat oleh anda tidak habis kepada perkara yang tidak sepatutnya. 

Sekiranya anda gagal melaksanakan bajet perbelanjaan bulanan tersebut, maka anda perlu meningkatkan lagi disiplin diri anda. Tanpa kemahuan dan pengorbanan, sukar untuk kita kecapi kejayaan.

4. Paksa Diri Untuk Menyimpan

Jika anda tidak mampu menyimpan secara konsisten, maka anda harus memaksa untuk menyimpan wang secara paksa untuk membeli rumah. Cara yang paling senang adalah dengan menolak sebahagian daripada gaji bulanan anda daripada akaun simpanan anda ke dalam simpanan akaun simpanan 2, Tabung Haji dan sebagainya. Pastikan simpanan yang dilakukan itu tidak terlampau membebankan kewangan seharian anda.

5. Buat Kerja Sampingan

Untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, bagi yang mempunyai masa terluang, anda mungkin boleh membuat kerja sampingan. Terdapat pelbagai cara untuk membuat kerja sampingan, antaranya menjual online, menjadi dropship, ejen jualan dan sebagainya. Apa yang paling penting bagi kita yang beragama Islam adalah sumber pendapatan kerja tersebut adalah halal.

6. Langsaikan Hutang Piutang

Tips yang ramai orang terlepas pandang dalam membeli rumah pada umur 30 tahun adalah mereka perlu menyelesaikan hutang piutang yang ada. Bagi anda yang mempunyai hutang kad kredit dan hutang PTPTN, pastikan membayar hutang tersebut agar rekod CCRIS anda bersih. Tahukah anda, dengan rekod CCRIS buruk, harapan untuk membeli rumah pertama anda akan musnah.

Kesimpulannya, tips di atas sememangnya perlu dicuba oleh anda yang ingin membeli rumah pada umur 30 tahun.  Sentiasa kekalkan disiplin ikuti tips di atas dan berbelanja dengan tidak boros.

Semoga dengan tips beli rumah pada umur 30 tahun ini dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk mendapatkan rumah idaman anda secepatnya!

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing