Impak Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Industri Hartanah

Pada 22 Januari 2020 yang lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) telah mengumumkan penurunan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate) atau lebih dikenali sebagai OPR pada kadar 2.75%.

Kesannya, kadar siling dan lantai OPR telah diturunkan kepada 3% dan 2.5% dengan matlamat mengurangkan tekanan ekonomi dan kewangan hasil daripada ketidakstabilan geopolitik dan pasaran kewangan.

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun Kepada 2.75%, Sebab Nak Suruh Rakyat Berbelanja

Penurunan kadar OPR ini sebenarnya sedikit sebanyak merugikan institusi perbankan kerana penurunan OPR ini memberi impak kepada margin keuntungan mereka.

Sayang sekali dengan penurunan OPR ini sekiranya peminjam tidak merancang pengurusan kewangan dengan baik dalam berbelanja.

Jadi, apa kesannya kepada industri hartanah? Adakah penurunan ini mendatangkan sebarang impak positif kepada peminjam bank khususnya dalam pembiayaan pinjaman hartanah?

Baca : Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya

Adakah kadar pembayaran balik pinjaman juga telah menurun atau kekal statik seperti sediakala?

Artikel kali ini akan mengupas sedikit sebanyak impak positif penurunan OPR yang dilaksanakan oleh BNM ini.

4 Kesan Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Hartanah

1. Basic Rate (BR)

Basic Rate atau Kadar Pinjaman Asas adalah satu kadar minima yang ditetapkan oleh bank dalam pembiayaan hartanah.

Kadar Pinjaman Asas tidak berubah-ubah seperti kadar faedah bank.

Untuk rekod, kadar BR kebanyakan bank diturunkan dengan Maybank menurunkan kadar BR sebanyak 25 mata dan Public Bank menurunkan kadar BR sebanyak 0.25%.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

2. Basic Lending Rate (BLR)

Basic Lending Rate atau BLR adalah satu kadar faedah tetap yang telah ditetapkan semua bank di Malaysia berpandukan kadar Overnight Policy Rate (OPR) yang diselia sepenuhnya oleh Bank Negara Malaysia.

Memandangkan Bank Negara Malaysia baru sahaja menurunkan kadar OPR kepada 2.75%, maka secara automatik kadar Basic Lending Rate oleh semua bank akan turun sebanyak 0.25%.

3. Basic Financial Rate (BFR)

Kadar Asas Kewangan atau BFR adalah kadar untuk Perbankan Islam sebagai indikator asas kadar pembiayaan.

Basic Financial Rate menentukan keuntungan bank dalam pembiayaan hartanah dan kadarnya ditentukan Bank Negara Malaysia mengikut pelarasan OPR.

Seiring dengan penurunan OPR, kadar BFR juga turun sebanyak 0.25%.

4. Pembiayaan Islam

Bagi mencapai kesan dasar monetari yang disasarkan oleh Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) oleh Bank Negara Malaysia, Pembiayaan Islam juga akan mengalami penurunan kadar asas dan kadar deposit tetap pada angka 0.25%.

CIMB Islamic juga telah menurunkan kadar BR dan deposit tetap mereka seawal 22 Januari 2020.

4 Impak Positif Penurunan OPR Kepada Orang Awam Dan Ekonomi

1. Faedah Pinjaman Turun

Memandangkan kadar asas pinjaman telah dikurangkan, peminjam hartanah sebenarnya menikmati penurunan ansuran bulanan membolehkan mereka mempunyai lebihan wang untuk dibelanjakan.

Baca : Inflasi : Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi

2. Galak Akses Pembiayaan Pinjaman

Langkah menurunkan OPR ini merupakan satu galakan dan peluang untuk ramai individu membuat permohonan pembiayaan pinjaman hartanah kerana kadar faedah telah diturunkan.

Dengan kemudahan akses pembiayaan pinjaman, maka lebih banyak rakyat Malaysia yang akan menggunakan peluang ini untuk membeli hartanah.

3. Rangsangan Ekonomi

Jawatankuasa Dasar Monetari mengambil langkah proaktif dalam meningkatkan bekalan wang di dalam negara.

Dengan penurunan OPR ini, ekonomi negara dijangka akan lebih terangsang kerana rakyat kini memperoleh lebih banyak wang untuk di belanjakan.

4. Industri Hartanah

Jualan hartanah akan meningkat kerana akses pembiayaan pinjaman hartanah menjadi lebih mudah dan kadar faedah turut telah dikurangkan.

Langkah dan galakan Bank Negara Malaysia ini sedikit sebanyak membantu pemaju hartanah menjual unit hartanah mereka dengan lebih mudah dan cepat.

Baca : Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Akhir kata, langkah yang diambil Bank Negara Malaysia ini tidak lain dan tidak bukan untuk mengurangkan ketegangan ekonomi geopolitik dan membantu meningkatkan transaksi jual beli demi merangsang pertumbuhan ekonomi Malaysia. Pelbagai sektor yang memerlukan akses pembiayaan pinjaman dijangka akan mendapat faedah dari segi peningkatan jumlah jualan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo