Minda Kewangan Sebelum Bernikah

Melangkah ke alam perkahwinan pastinya menuntut seribu satu persediaan dan perasaan. Mana taknya, ketika zaman bujang kita hanya fikir pasal diri sendiri dan perut kita.

Bila dah kahwin nanti, jangan sesekali abaikan hal-ehwal pasangan kita.

Maka, bakal raja sehari perlu mempersiapkan diri dengan ilmu kewangan, ilmu rumah tangga, dan ilmu-ilmu lain yang dituntut dalam Islam. Persefahaman perlu wujud supaya tidak berlaku konflik di kemudian hari.

1. Keperluan Atau Kehendak

Photo by Jan Kopřiva from Pexels

Sudah menjadi rutin bagi kebanyakan orang bujang yang berkerjaya sama ada lelaki atau perempuan, setiap kali dapat gaji akan berbelanja barangan seperti beli baju, tiket wayang, tudung, beg tangan, kasut, dan alat solek.

Kalau kita termasuk kategori sebegini, mohon perlahan-lahan belajar untuk membeli barangan yang betul-betul perlu sahaja. Contoh mudah, semasa berjalan-jalan di pusat membeli belah nampak sehelai tudung ni “Ya Allah, cantik sangat!”.

Kalau berlaku situasi begini, jangan terus buat keputusan untuk beli tetapi fikir terlebih dahulu sama ada tudung tersebut keperluan mendesak atau hanyalah sekadar kehendak. Bila kita dah tahu tudung tu hanya kehendak, padamkan dulu niat untuk membeli dan simpan dulu duit tu.

Nak kahwin nanti banyak nak pakai duit.

2) Betulkan Mindset

Photo by Simon Migaj from Pexels

Mindset untuk invest terhadap pasangan masing-masing dalam jangka masa panjang. Bagi golongan lelaki bujang yang sudah terbiasa gunakan duit gaji atau hasil niaga hanya untuk kegunaan diri sendiri, maka kena tetapkan mindset lepas kahwin wajib tunaikan nafkah kepada isteri, walaupun isteri ada pendapatan sendiri.

Bagi golongan wanita yang berkerjaya pula, jika mindset lepas kahwin nanti gaji 100% untuk kegunaan diri sendiri saja, maka cepat-cepatlah istighfar.

Isteri yang baik akan sama-sama bantu dan tampung perbelanjaan suami bila dah berkeluarga nanti. Jangan lupa reset minda sebelum hari akad nikah ya.

Zaman sekarang ni memang tak cukup nak harapkan gaji suami sahaja nak tampung semua perbelanjaan.

3. Tukarkan Kemahiran Kepada Pendapatan

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Bagi mereka yang merancang untuk menjadi suri rumah selepas berkahwin, kenal pasti kemahiran yang sedia ada dan asah bakat yang dimiliki. Contohnya, kemahiran memasak, menjahit, reka bentuk poster, menulis, dan lain-lain.

Jika pandai buat kek tapi kurang pengalaman dalam bab hiasan kek, maka sebelum kahwin rajinkan diri menghadiri kelas-kelas menghias kek untuk tingkatkan kemahiran.

Jika suri rumah sepenuh masa pula boleh ambil peluang untuk mendalami ilmu pelaburan saham patuh syariah. Baca juga 5 Sebab Mengapa Wanita Perlu Melabur

Isteri yang bestari sentiasa panjang akal untuk bantu suami tampung perbelanjaan rumah dengan cara memanfaatkan kemahiran yang  ada, di samping dapat memanfaatkan masa yang ada. Jika aktif di laman sosial seperti Facebook dan Instagram, maka boleh atur strategi untuk berniaga secara online.

Baca juga Nak Isteri Gembira Dekat Rumah? Hadiahkan Isteri Benda-Benda Ini

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman
Boleh dihubungi melalui emel
[email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Kuasa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Untuk Dapatkan Maklumat Kita? Dan Selamatkah Data Kita?

Musim cukai kembali lagi, ramai yang sudah mula membuat e-filing apabila ianya dibuka pada 1 Mac 2021. Bagi cukai taksiran tahun 2020, pihak LHDN telah memberikan lanjutan 15 hari sehingga 15 Mei 2021 untuk membuat e-filing ini.

Tetapi persoalan yang bermain di minda, apakah kuasa yang pihak LHDN ada untuk mendapatkan maklumat kita?

Jom kita sama-sama ambil tahu mengenainya.

Program Pengumpulan Maklumat

Sumber: Laman Web LHDN

Melalui e-SMUP (Sistem Pengumpulan Maklumat), ianya merupakan program pengesanan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM melalui pengumpulan maklumat tambahan seperti maklumat pelbagai punca pendapatan, maklumat pembelian dan pemilikan aset, maklumat keahlian persatuan / kelab dan sebagainya.

Objektif program ini adalah untuk menyokong aktiviti penguatkuasaan dan pematuhan yang dijalankan oleh LHDNM, dan menyediakan maklumat bagi tujuan pembesaran asas cukai.

Seksyen 81, Akta Cukai Pendapatan, 1967 memperuntukkan kuasa kepada LHDNM untuk meminta maklumat.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 259

Agensi Kerajaan/Syarikat swasta/individu dan orang perorangan yang yang dikehendaki untuk membekal maklumat melalui surat/notis di bawah Seksyen 81 Akta Cukai pendapatan 1967, perlu untuk mengemukakan maklumat dalam format softcopy kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis/surat. Sekiranya memerlukan masa yang lebih panjang untuk menyediakan maklumat tersebut, permohonan untuk melanjutkan tempoh masa pengemukaan boleh dibuat kepada Cawangan LHDNM yang berkenaan.

Maksudnya kalau ada terima surat / emel dari LHDNM jangan pula buat-buat tak nampak.

LHDN juga tertakluk kepada kerahsiaan di bawah Seksyen 138, Akta Cukai Pendapatan 1967, yang memperuntukkan bahawa maklumat terperinci berhubung siasatan itu tidak boleh didedahkan kepada pihak ketiga.

Sumber: Akta Cukai Pendapatan 1967 (versi dalam talian pada 1 Januari 2019) – mukasurat 360-363

Selain dariada itu, pihak LHDN juga mempunyai dasar keselematan mereka tersendiri. Ini adalah penting kerana semakin ramai orang yang beralih ke e-filing, maka mereka kena pastikan data peribadi kita semua adalah selamat.

Dasar Keselamatan

Sumber: Laman Web LHDN

Perlindungan Data

Teknologi terkini termasuk penyulitan data adalah digunakan untuk melindungi data yang dikemukakan dan pematuhan kepada standard keselamatan yang ketat adalah terpakai untuk menghalang capaian yang tidak dibenarkan.

Keselamatan Storan

Semua storan elektronik dan penghantaran data peribadi akan dilindungi dan disimpan dengan menggunakan teknologi keselamatan yang sesuai.

Jom Jalankan Tanggungjawab Sebagai Pembayar Cukai

Dengan tarikh terakhir untuk submit e-filing adalah pada 15 Mei 2021 bagi tahun taksiran cukai 2020, jom kita buat hari ini juga. Boleh layari laman web LHDN di https://ez.hasil.gov.my/CI/.

MyTax, Laman Web Baru LHDN

Terkini, pihak LHDN juga baru melancarkan MyTax dengan pelbagai ciri-ciri menarik bagi memudahkan orang ramai untuk membuat e-filing.

Boleh layari https://mytax.hasil.gov.my/

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!