Minda Kewangan Sebelum Bernikah

Melangkah ke alam perkahwinan pastinya menuntut seribu satu persediaan dan perasaan. Mana taknya, ketika zaman bujang kita hanya fikir pasal diri sendiri dan perut kita.

Bila dah kahwin nanti, jangan sesekali abaikan hal-ehwal pasangan kita.

Maka, bakal raja sehari perlu mempersiapkan diri dengan ilmu kewangan, ilmu rumah tangga, dan ilmu-ilmu lain yang dituntut dalam Islam. Persefahaman perlu wujud supaya tidak berlaku konflik di kemudian hari.

1. Keperluan Atau Kehendak

Photo by Jan Kopřiva from Pexels

Sudah menjadi rutin bagi kebanyakan orang bujang yang berkerjaya sama ada lelaki atau perempuan, setiap kali dapat gaji akan berbelanja barangan seperti beli baju, tiket wayang, tudung, beg tangan, kasut, dan alat solek.

Kalau kita termasuk kategori sebegini, mohon perlahan-lahan belajar untuk membeli barangan yang betul-betul perlu sahaja. Contoh mudah, semasa berjalan-jalan di pusat membeli belah nampak sehelai tudung ni “Ya Allah, cantik sangat!”.

Kalau berlaku situasi begini, jangan terus buat keputusan untuk beli tetapi fikir terlebih dahulu sama ada tudung tersebut keperluan mendesak atau hanyalah sekadar kehendak. Bila kita dah tahu tudung tu hanya kehendak, padamkan dulu niat untuk membeli dan simpan dulu duit tu.

Nak kahwin nanti banyak nak pakai duit.

2) Betulkan Mindset

Photo by Simon Migaj from Pexels

Mindset untuk invest terhadap pasangan masing-masing dalam jangka masa panjang. Bagi golongan lelaki bujang yang sudah terbiasa gunakan duit gaji atau hasil niaga hanya untuk kegunaan diri sendiri, maka kena tetapkan mindset lepas kahwin wajib tunaikan nafkah kepada isteri, walaupun isteri ada pendapatan sendiri.

Bagi golongan wanita yang berkerjaya pula, jika mindset lepas kahwin nanti gaji 100% untuk kegunaan diri sendiri saja, maka cepat-cepatlah istighfar.

Isteri yang baik akan sama-sama bantu dan tampung perbelanjaan suami bila dah berkeluarga nanti. Jangan lupa reset minda sebelum hari akad nikah ya.

Zaman sekarang ni memang tak cukup nak harapkan gaji suami sahaja nak tampung semua perbelanjaan.

3. Tukarkan Kemahiran Kepada Pendapatan

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Bagi mereka yang merancang untuk menjadi suri rumah selepas berkahwin, kenal pasti kemahiran yang sedia ada dan asah bakat yang dimiliki. Contohnya, kemahiran memasak, menjahit, reka bentuk poster, menulis, dan lain-lain.

Jika pandai buat kek tapi kurang pengalaman dalam bab hiasan kek, maka sebelum kahwin rajinkan diri menghadiri kelas-kelas menghias kek untuk tingkatkan kemahiran.

Jika suri rumah sepenuh masa pula boleh ambil peluang untuk mendalami ilmu pelaburan saham patuh syariah. Baca juga 5 Sebab Mengapa Wanita Perlu Melabur

Isteri yang bestari sentiasa panjang akal untuk bantu suami tampung perbelanjaan rumah dengan cara memanfaatkan kemahiran yang  ada, di samping dapat memanfaatkan masa yang ada. Jika aktif di laman sosial seperti Facebook dan Instagram, maka boleh atur strategi untuk berniaga secara online.

Baca juga Nak Isteri Gembira Dekat Rumah? Hadiahkan Isteri Benda-Benda Ini

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman
Boleh dihubungi melalui emel
[email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Petua Simpan Duit Setiap Bulan Bagi Kaki Shopping

Bila sebut perkataan ‘kaki shopping’,secara automatik wajah perempuan dengan barangan penuh di tangan menjadi gambaran. Terlintas pula di hati, mampukah golongan kaki shopping ini menyimpan duit?

Jangan terkejut kerana seorang kaki shopping sebenarnya mampu untuk menyimpan walaupun mereka ini suka berbelanja. Malah turut ada petua simpan duit tiap bulan bagi kaki shopping yang boleh kita amalkan.

Walaupun demam shopping online semakin merebak bagaikan penyakit dengan wujudnya pelbagai website beli belah. Lagi-lagi dengan ‘jualan murah’ sempena tarikh tertentu setiap tahun seperti 9.9, 10.10, 11.11 dan juga 12.12, namun masih ada golongan kaki shopping yang tidak terjerat dengan kempen promosi sebegini. 

Walaubagaimanapun, tidak semua kaki shopping itu tidak berfikir untuk menyimpan duit sedikit demi masa depan mereka. Mereka juga sedar yang amalan menyimpan duit boleh membantu di saat susah.

Di sini dikongsikan 5 petua cara simpan duit tiap bulan untuk si kaki shopping.

1. Buat Senarai dan Hanya Beli Sewaktu Jualan Murah / Penghabisan Stok

Sudah tentu kaki shopping ni sememangnya bijak belaka. Jadi, kita boleh dapatkan dan beli barang semasa jualan murah berlangsung.

Tapi awas, pastikan kita buat senarai barangan yang ingin dibeli beserta dengan harga terlebih dahulu. Kemudian, kita boleh lihat harga untuk barang tersebut semasa sedang promosi.

Jika ada diskaun yang banyak barulah kita beli. Semasa jualan penghabisan stok sebegini, ada segelintir penjual dengan sengaja mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dan kemudian menurunkan harga dengan kononnya jualan murah.

2. Asingkan Hanya Sedikit Dari Duit Gaji Untuk Shopping

Kalau kita seorang kaki shopping yang dah bekerja maka boleh asingkan sedikit duit gaji dengan memasukkannya ke dalam tabung atau akaun lain. Habiskan duit dalam tabung tersebut, tapi jangan pula kita curi-curi ambil daripada tabung yang dah diasingkan untuk simpanan.

Dengan cara ini, kita dapat berbelanja dengan berhemah dan tidak akan melebihi bajet yang telah ditetapkan.

3. Jauhkan Diri Dari Shopping Mall

Untuk petua seterusnya, kita perlu banyak bersabar. Ini kerana kita hanya boleh membeli di waktu jualan murah (sales) yang benar-benar ada potongan yang banyak saja.

Jauhkan diri daripada godaan yang pasti ada setiap kali kita berjalan-jalan di pusat membeli-belah. Bila tiada godaan, pastinya kita akan terselamat daripada berbelanja sesuka hati.

4. Lakukan Kerja Sambilan

Selain daripada itu, kaki shopping juga boleh buat kerja sambilan seperti berniaga. Seperti petua nombor 1 tadi, bila kita sudah beli barang dengan harga yang murah, maka sudah tentu kita mampu untuk membuat penjimatan.

Sekiranya kita rasa sudah tidak perlukan barangan itu lagi maka ada baiknya kita jual saja untuk dapatkan balik modal asal. Secara tidak langsung, kita tidak akan terus membazir malah dapat berjimat dan perbanyakkan simpanan yang ada.

5. Tunggu Seminggu Baru Beli

Yang terakhir sekali, setiap kali kita terasa seperti ingin membeli sesuatu – apa kata kita tangguhkan pembelian tersebut selama seminggu. Ini kerana kita mempunyai masa untuk berfikir seketika samada pembelian tersebut satu keperluan atau sekadar satu kehendak.

Apabila kita berjaya kawal nafsu membeli, pastinya dapat berjimat banyak dan mampu nak elakkan pembaziran. Secara tak sedar, banyak juga kita dapat berjimat dan gunakan duit lebihan tersebut untuk menyimpan dan melabur.

Mesti ramai yang akan perasan kenapa seorang kaki shopping boleh mempunyai simpanan dan pelaburan yang banyak. Apa lagi, kongsikanlah tips ini dengan mereka pula.

Iklan

Sistem Kutu – Pilihan Suri Rumah Dan Wanita Berkerjaya

Biasa dengar pasal orang main kutu? Ini bukan kutu yang ada kat atas kepala yang hisap darah tu ya. Yang ini, kutu duit.

Alah, sekali sekala mesti anda pun pernah dengar emak anda ke, makcik ke, nenek ke yang main kutu ni kan?

Main kutu duit ni sudah menjadi perkara biasa di dalam masyarakat kita, golongan wanita terutamanya. Tapi jangan tidak tahu, lelaki pun ada juga yang main kutu ini sebenarnya. Kenapa kebanyakan golongan wanita khususnya suri rumah main kutu?

Salah satu sebabnya adalah untuk menambah pendapatan keluarga. Jangan main-main, sistem kutu duit ini bukan biasa-biasa ya. Kadang-kadang pulangan yang diperolehi golongan ini boleh mencecah ribuan ringgit.

Biasanya, “main kutu” ini dibuat oleh sekumpulan kecil dalam 6-12 orang. Mereka akan menyimpan duit secara berpakat atau berjemaah agar pengumpulan dana dapat dibuat dalam keadaan terkawal, tanpa sebarang penipuan, dan duit tersebut akan dipegang oleh “ibu kutu” sehinggalah masanya tiba untuk membuat undian.

Mereka akan membayar sejumlah wang yang telah di persetujui dalam jangka masa yang ditetapkan lebih awal. Setiap peserta atau pemain kutu akan ditentukan giliran untuk mengambil wang terkumpul bagi jarak masa yang dirancang.

Kalau dulu, main kutu ini dijalankan semata-mata untuk mendapat pulangan wang, sekarang ini ia juga turut dilakukan dengan tujuan membeli sesuatu atau untuk membuat pembayaran dalam jumlah besar, atau dengan kata lain bayaran secara ansuran.

Sistem kutu ini juga kini semakin meluas bukan sahaja di kalangan suri rumah, malah golongan wanita berkerjaya juga turut menjadi ‘pemain kutu yang setia’. Biasanya golongan ini lebih cenderung untuk tujuan pembelian barang.

Jangan tidak tahu ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian, seiring dengan perkembangan teknologi, kini sistem kutu juga boleh dilakukan secara online. “Advance” bukan? Kini, aktiviti ini mula diperluaskan melalui laman sosial seperti Facebook dan ia bukan hanya untuk mendapatkan wang, malah turut mendapatkan barangan yang diinginkan.

Namun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa main kutu ini ada risikonya, terutamanya kes penipuan. Sudah banyak kes duit kutu dibawa lari oleh “ibu kutu” yang tidak amanah dilaporkan. Tetapi, sistem jana pendapatan cara ini tetap menjadi pilihan mereka yang berani menghadapi risiko tersebut.

Walaupun wujud Akta Kumpulan Wang Kutu 1971 yang melarang sistem permainan kutu, namun masih wujud kumpulan kecil sehingga ke hari. Ini kerana risikonya kurang kerana caruman yang kecil dan jumlah peserta yang sedikit. Oleh kerana itulah, pentingnya melantik orang yang boleh dipercayai untuk menguruskan duit kutu tersebut, agar semua pihak dapat beroleh manfaat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Haram Guna Kad Kredit Konvensional

Baru-baru ini, tokoh kewangan Islam iaitu Dr Zaharuddin Abd Rahman ada menulis satu artikel menarik mengenai Tahukah Anda? Haram Guna Kad Kredit Konvensional.

Jom kita fahamkan penjelasan Dr Zaharuddin mengenai isu ini:

Keharusan Pengunaan Kad Kredit Islam

Majlis Penasihat Syariah, Bank Negara Malaysia. Keputusan:

MPS pada mesyuarat ke-77 bertarikh 3 Julai 2008 dan mesyuarat ke-78 bertarikh 30 Julai 2008 telah memutuskan bahawa kad kredit yang berdasarkan konsep ujrah seperti yang dicadangkan adalah dibenarkan, tertakluk kepada perkara berikut:

i. Institusi kewangan Islam hendaklah memastikan ujrah yang dikenakan merupakan tukaran kepada perkhidmatan, manfaat dan keistimewaan sebenar ( non-fictitious ) yang berlandaskan Syariah;

ii. Pengenaan ujrah yang berbeza bagi jenis kad kredit yang menawarkan perkhidmatan, keistimewaan dan manfaat yang berbeza adalah harus;

iii. Pengenaan ujrah bagi perkhidmatan, manfaat dan keistimewaan yang tidak berkaitan dengan pemberian qard , penangguhan hutang dan pertukaran tunai dengan tunai pada nilai berbeza adalah dibenarkan; dan

iv. Pengenaan ujrah bagi perkhidmatan, manfaat dan keistimewaan yang berkaitan dengan pemberian qard , penangguhan hutang dan pertukaran tunai dengan tunai pada nilai berbeza adalah tidak dibenarkan. Namun demikian, caj bagi menampung kos sebenar ( nafaqah/taklufah ) pengendaliannya boleh dikenakan.

Resolusi No.108 (2/12) berkenaan “Kad Kredit”: Majlis Akademi Fiqh Islam Antarabangsa dalam Pertubuhan Persidangan Islam Sesi Ke-12 yang diadakan di Riyadh (Arab Saudi) pada 25 Jamadil Akhir hingga 1 Rejab 1421H (23-28/9/2000).

Berdasarkan Resolusi No. 63(1/7) bagi tajuk Pasaran Modal telah diputuskan penetapan penangguhan berkaitan kad kredit akan dibuat pada sesi yang akan datang.

Dan berdasarkan Resolusi No. 102/4/10 setelah diteliti kertas kajian mengenai kad kredit yang dikemukakan kepada Majlis dan setelah didengari oleh para cendekiawan dan ahli ekonomi dalam perbincangan serta berdasarkan Resolusi No. 63(1/7) yang mentakrifkan kad kredit sebagai:

Satu dokumen diberikan oleh pengeluarnya (bank) kepada seseorang individu atau entiti (pemegang kad) dengan ikatan kontrak di antara mereka yang membolehkan pemegang kad membeli barang-barang atau perkhidmatan daripada penjual yang mengiktiraf kad tanpa perlu membuat pembayaran segera kerana jaminan pembayaran yang dibuat oleh pengeluar kad. Pembayaran dibuat melalui akaun pengeluar kad (bank) di mana selepas itu caj akan dikenakan ke atas pemegang kad pada selang waktu yang ditentukan. Sebahagian pengeluar mengenakan kadar faedah (riba) pada jumlah baki yang belum dilangsaikan selepas satu tempoh tertentu dari tarikh (hutang tersebut) yang dituntut manakala sebahagian pengeluar tidak mengenakan sebarang kadar faedah.

Keputusannya adalah seperti berikut:

Pertama: Tidak dibenarkan untuk mengeluarkan kad kredit atau menggunakannya jika ia mensyaratkan pengenaan kadar faedah (riba) walaupun pemegang kad berazam untuk membayar dalam tempoh yang tidak dikenakan caj kadar faedah.

Kedua: Dibenarkan untuk mengeluarkan kad kredit jika tidak disyaratkan sebarang pengenaan caj faedah atas hutang. Keharusan aqad ini melihat kepada dua jenis pertimbangan:

A) Dibenarkan bagi pengeluar kad untuk mengambil sejumlah wang yang tertentu daripada pemegang kad ketika pengeluaran atau pembaharuan Kad atas kos sebenar (actual cost) di atas perkhidmatan yang telah disediakan kepada pemegang kad.

B) Dibenarkan pengeluar kad untuk mengambil komisen atas barang-barang atau perkhidmatan yang dibeli oleh pemegang kad dengan syarat bahawa barang-barang atau perkhidmatan itu dijual pada harga yang serupa samaada dalam bentuk tunai atau kredit.

Ketiga: Penggunaan kad kredit untuk mengeluarkan tunai adalah sebuah bentuk pinjaman (Qardh) daripada pengeluarnya. Oleh itu, transaksi seperti ini tiada larangan menurut Syara’ selagimana tidak melibatkan pembayaran caj faedah (riba). Jumlah caj tertentu yang diambil oleh pengeluar kad sebagai bayaran untuk kos perkhidmatan sebenar yang tidak berkaitan dengan jumlah pinjaman atau tempoh bayaran tidak dianggap sebagai riba. Apa-apa caj tambahan ke atas perkhidmatan sebenar adalah haram kerana ia merupakan riba yang diharamkan Syara’ seperti yang digariskan oleh Akademi Fiqh Islam Antarabangsa iaitu pada Resolusi No.13 (10/2) dan No.13 (1/3).

Keempat: Tidak dibenarkan menggunakan kad kredit untuk membeli emas, perak dan mata wang.

Kredit: FB Dr Zaharuddin Abd Rahman

Sekarang dah tahu, cepat-cepatlah bertukar ke kad kredit Islamik.

Jemput baca juga:

Iklan

Kenali 10 Bank Terbesar Dunia, Dengan 4 Bank Dari Negara Yang Sama

Industri perbankan adalah sebahagian dari ekonomi dunia. Sistem perbankan dikatakan mempengaruhi seluruh hidup kita lebih lebih lagi melibatkan hal kewangan.

Jika industry perbankan ini mengalami masalah, percayalah krisis ekonomi boleh melanda dunia seperti mana beberapa krisis terdahulu yang anda boleh baca di sini.

Senarai 10 bank terbesar ini diambil daripada S&P Global Intelligence yang mengeluarkan laporan untuk perbankan global dan perkhidmatan kewangan setiap tahun.

Jika sebelum ini, bank dari US mendominasi senarai, ranking kini beralih kepada China. 4 daripadanya datang dari China, 2 dari Amerika, 2 dari Perancis, dan 1 dari UK dan 1 dari Jepun.

Laporan ini dikeluarkan tidak dipadankan mengikut accounting practice masing masing. Bank-bank dari Amerika Syarikat dan Jepun menggunakan kaedah GAAP manakala bank-bank lain menggunakan kaedah IFRS.

10. Credit Agricole

Bank ini merupakan bank kedua terbesar di Perancis dengan jumlah aset yang bernilai $2,117 Billion. Bermula pada tahun 1894, Credit Agricole dilihat lebih tertumpu kepada pekebun dan petani atau mereka yang terlibat dalam sektor agro.

9. Bank of America

Walaupun pernah dikutuk oleh sesetengah pihak dengan gelaran, “Bank yang paling teruk di planet”. Bank of America merupakan salah satu bank yang terbesar di dunia dengan asset bernilai $2,281 bilion. BOA mengukuhkan kedudukan mereka apabila mengambil-alih Merrill Lynch pada tahun 2008.

8. BNP Paribas

Bank terbesar di Perancis ini beroperasi pada tahun 2000, hasil penyatuan Banque Nationale de Paris dan Paribas. Menurut laporan, BNP mempunyai AUM berjumlah $2357 billion dan jumlah pelanggan mereka pula mencecah 40 juta orang di 75 negara seantero dunia.

7. HSBC Holdings

HSBC, bank yang tidak asing lagi dan yang terbesar di Eropah dengan nilai asset $2,541 bilion. Bertapak di Hong Kong dan Shanghai pada tahun 1885, kini HSBC mempunyai cawangan di lebih dari 80 buah negara yang menawarkan servis perbankan sama seperti bank lain. Namun, HSBC sejak akhir akhir ini terpalit dengan beberapa isu skandal ‘money laundering’.

6. JPMorgan Chase & Co

JP Morgan pula merupakan bank yang terbesar di Amerika Syarikat dengan nilai AUM mencecah $2,533 bilion dan nilai pasaran yang mencapai $390 bilion. JP Morgan Chase terhasil dari penggabungan JPMorgan & Co dengan Chase Manhattan Bank. Secara ringkasnya, JP Morgan menawarkan pengurusan asset, perbankan korporat dan pengurusan nilai kekayaan secara persendirian.

5. Mitsubishi UFJ Financial Group

Manakala bank dari Jepun ini pula mempunyai $2,787 bilion asset under management (AUM). Misubishi UFJ Financial Group  juga menawarkan servis perbankan dan pengurusan pelaburan. Bank ini ditubuhkan pada tahun 2005. di mana Bank Tokyo ketika itu bergabung dengan UFJ Bank lantas mewujudkan bank awam yang kedua terbesar di Jepun.

4. Bank of China

Tahukah anda 4 bank terbesar di dunia (Big Four) dimiliki oleh China, dengan nilai aset Bank of China mencecah $2,991 bilion? Bank of China terlibat dalam servis perbankan dan insurans, dengan pelanggan mereka yang berada di seluruh pelusuk dunia.

3. Agricultural Bank of China

Dikenali dengan nama Agbank, bank ini mengursan $3,235 asset under management (AUM). Ditubuhkan pada tahun 1951, Agbank adalah gabungan Cooperation Bank dan Bank Petani China. Yang lebih mengejutkan, Agbank mempunyai 330 juta pelanggan dan 25,000 cawangan di seluruh China.

2. China Construction Bank Corp

China Construction Bank Corp ini pula mempunyai pangkalan di Beijing. Bank ini menawarkan pengurusan pelaburan, perbankan korporat dan banyak lagi. Sehingga tahun 2013, Bank of America memegang saham sebanyak 10% di dalam China Construction Bank. Dikatakan AUM (asset under management) mereka telah mencecah angka $3,400 bilion.

1. Industrial & Commercial Bank of China

Industrial & Commercial Bank of China atau ICBC, merupakan bank terbesar di dunia dengan nilai aset sebanyak $4,009 bilion. ICBC menawarkan servis perbankan sejak tahun 1984 lagi. Kini, ICBC mempunyai cawangan di Kanada, Macau dan Turki.

Diharapkan artikel ini mampu memberikan anda lebih informasi mengenai industri perbankan dunia.

Artikel ini ditulis oleh Faiz Azizan– Storyteller di InvestorMy, blog kewangan khas untuk rujukan para pelabur.

Senarai 100 Bank Terbesar Dunia

Sumber: S&P Global

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!