Minda Kewangan Sebelum Bernikah: Bahagian 2

Fakta menunjukkan bahawa isu kewangan merupakan salah satu faktor utama bagi kes perceraian di Malaysia. Di antara kes remeh yang menyebabkan berlakunya perceraian di Malaysia termasuklah gaji suami lebih rendah, suami kerja tidak tentu masa, suami tangkai jering (kedekut) dan isteri meminta set persalinan 30 jenis warna untuk baju, seluar, dan aksesori. (Sumber: Jabatan Kehakiman Syariah Selangor dan penyelidikan Kosmo!).

Sebelum ini pun kami ada kongsikan perihal mindset kewangan yang diperlukan sebelum mendirikan rumahtangga di dalam artikel Minda Kewangan Sebelum Bernikah: Bahagian 1. Tiga perkara utama yang dibincangkan adalah:

  • Keperluan Atau Kehendak
  • Betulkan Mindset
  • Tukarkan Kemahiran Kepada Pendapatan

Kali ini, jom kita sambung perbincangan dengan 3 lagi perkara berikut:

4. Belajar Berjimat Dan Suka Menyimpan

Photo by Pixabay from Pexels

Untuk membentuk tabiat berjimat-cermat, kita perlu ada strategi dan buat secara berulang-ulang, baru ia melekat dan menjadi tabiat. Mula dengan nilai yang kecil pun tak mengapa asalkan kita bermula.

Hakikatnya, terlalu banyak komitmen kewangan apabila dah berkeluarga nanti. Jangan takut untuk menyimpan dan berjimat cermat.

Nasihat kewangan boleh sahaja kita dapati dari kawan-kawan, keluarga mahu pun di media sosial.

Kita boleh follow Telegram atau Facebook sifu kewangan di Malaysia seperti Dr Azizul Azli, Tuan Afyan Mat Rawi, Puan Ieza Yusof, Tuan Harith Faisal, Tuan Meor Zaidee dan ramai lagi.

5. Belajar Mendidik Bukan Menghukum

Pasangan dijadikan oleh Tuhan untuk saling melengkapi. Pelik bercampur resah bila terbaca satu kes remeh yang menyebabkan penceraian berpunca daripada suami yang tangkai jering (kedekut). Hakikat penciptaan pasangan memang berlainan sifat.

Iklan

Dalam ahli keluarga kita sendiri pun tak mustahil termasuk dalam kategori kedekut. Sebetulnya orang sebegini adalah sejenis yang sangat berjimat cermat.

Cuma kesilapan yang mungkin berlaku adalah si suami mengambil pendekatan menghukum bukan mendidik mengakibatkan si isteri terus mempunyai prasangka buruk terhadap suami.

Andai kita merupakan seorang yang sangat berjimat, mulalah belajar untuk mendidik pasangan dan bakal anak-anak supaya sama-sama memantapkan kewangan dengan berhikmah.

Buat semua bakal pengantin, belajarlah untuk bersikap toleransi dan memahami pasangan dengan baik selepas berkahwin nanti.

6. Mantapkan Ilmu Kewangan

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Terakhir sekali, boleh mula membaca buku berkaitan kewangan atau melalui Facebook dan Youtube. Boleh juga keluar duit sikir untuk sertai kelas atau seminar berkaitan ilmu pengurusan kewangan.

Apabila dah berjaya urus wang sendiri, maka tidak mustahil untuk urus kewangan keluarga selepas berkahwin kelak. Masalah kewangan seperti hutang yang tidak perlu juga dapat dielakkan.

Persediaan rapi perlu dibuat sebelum hari pernikahan, dan ianya tidak semudah ABC. Setiap orang impikan kebahagiaan dalam perkahwinan. Jadi jom persiapkan minda kewangan seawal mungkin bagi memastikan kita betul-betul bersedia membina keluarga yang bahagia.

Ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman
Boleh dihubungi melalui emel
[email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sistem Kutu – Pilihan Suri Rumah Dan Wanita Berkerjaya

Biasa dengar pasal orang main kutu? Ini bukan kutu yang ada kat atas kepala yang hisap darah tu ya. Yang ini, kutu duit.

Alah, sekali sekala mesti anda pun pernah dengar emak anda ke, makcik ke, nenek ke yang main kutu ni kan?

Main kutu duit ni sudah menjadi perkara biasa di dalam masyarakat kita, golongan wanita terutamanya. Tapi jangan tidak tahu, lelaki pun ada juga yang main kutu ini sebenarnya. Kenapa kebanyakan golongan wanita khususnya suri rumah main kutu?

Salah satu sebabnya adalah untuk menambah pendapatan keluarga. Jangan main-main, sistem kutu duit ini bukan biasa-biasa ya. Kadang-kadang pulangan yang diperolehi golongan ini boleh mencecah ribuan ringgit.

Biasanya, “main kutu” ini dibuat oleh sekumpulan kecil dalam 6-12 orang. Mereka akan menyimpan duit secara berpakat atau berjemaah agar pengumpulan dana dapat dibuat dalam keadaan terkawal, tanpa sebarang penipuan, dan duit tersebut akan dipegang oleh “ibu kutu” sehinggalah masanya tiba untuk membuat undian.

Mereka akan membayar sejumlah wang yang telah di persetujui dalam jangka masa yang ditetapkan lebih awal. Setiap peserta atau pemain kutu akan ditentukan giliran untuk mengambil wang terkumpul bagi jarak masa yang dirancang.

Iklan

Kalau dulu, main kutu ini dijalankan semata-mata untuk mendapat pulangan wang, sekarang ini ia juga turut dilakukan dengan tujuan membeli sesuatu atau untuk membuat pembayaran dalam jumlah besar, atau dengan kata lain bayaran secara ansuran.

Sistem kutu ini juga kini semakin meluas bukan sahaja di kalangan suri rumah, malah golongan wanita berkerjaya juga turut menjadi ‘pemain kutu yang setia’. Biasanya golongan ini lebih cenderung untuk tujuan pembelian barang.

Jangan tidak tahu ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian, seiring dengan perkembangan teknologi, kini sistem kutu juga boleh dilakukan secara online. “Advance” bukan? Kini, aktiviti ini mula diperluaskan melalui laman sosial seperti Facebook dan ia bukan hanya untuk mendapatkan wang, malah turut mendapatkan barangan yang diinginkan.

Namun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa main kutu ini ada risikonya, terutamanya kes penipuan. Sudah banyak kes duit kutu dibawa lari oleh “ibu kutu” yang tidak amanah dilaporkan. Tetapi, sistem jana pendapatan cara ini tetap menjadi pilihan mereka yang berani menghadapi risiko tersebut.

Walaupun wujud Akta Kumpulan Wang Kutu 1971 yang melarang sistem permainan kutu, namun masih wujud kumpulan kecil sehingga ke hari. Ini kerana risikonya kurang kerana caruman yang kecil dan jumlah peserta yang sedikit. Oleh kerana itulah, pentingnya melantik orang yang boleh dipercayai untuk menguruskan duit kutu tersebut, agar semua pihak dapat beroleh manfaat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Generasi Milenial, Generasi Paling Malang Abad Ini

Nasib setiap generasi secara asasnya tidak sama dari segi kehidupan mereka. Kebanyakan generasi  lama merupakan generasi yang lebih bernasib baik berbanding dengan generasi yang baru terutamanya generasi millennial.

Golongan millennial ini merupakan golongan yang dilahirkan di antara tahun 1981 sehingga 1996. Gologan millennial yang paling tua kini berusia 40-an dan yang paling muda berusia pertengahan 20-an.

Golongan ini dikatakan sebagai golongan yang paling malang berbanding dengan golongan mereka yang sebelum ini.

Di antara faktor utama menyebabkan generasi ini diklasifikasikan diantara golongan yang tidak bernasib baik berbanding generasi yang terdahulu adalah disebabkan mereka berdepan dengan krisis kegawatan ekonomi yang teruk didalam hidup mereka.

Antara kegawatan ekonomi yang teruk berlaku yang memberi kesan yang sangat besar kepada kedudukan kewangan mereka adalah krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008 dan juga pada tahun ini.

Ketika krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008, kebanyakan golongan millennial merupakan golongan yang paling terkesan dengan peristiwa tersebut. Walaupun golongan ini merupakan antara golongan yang paling berpendidikan tetapi mereka adalah golongan terkesan ketika krisis ekonomi yang berlaku pada waktu itu.

Pada krisis tersebut, golongan millennial kebanyakannya baru tamat pengajian di peringkat universiti dan telah berdepan dengan pasaran kerja yang sedang menguncup pada ketika itu.

Peluang pekerjaan bagi gologangan ini begitu sukar dan kebanyakan daripada mereka terpaksa menjadi pengangur selepas berjya menamatkan pengajian di peringkat universiti.

Lebih malang lagi, golongan ini terpaksa membayar hutang pengajian mereka walaupun masih belum lagi mendapat pekerjaan seperti yang diharapkan. Sebahagian dari mereka yang tidak berpeluang mendapat kerja seperti dinginkan terpaksa bekerja luar dari bidang pengajian mereka.

Iklan

Kini krisis kedua ekonomi sedang berlaku di dalam hidup generasi millennial dan ianya adalah lebih teruk berbanding dengan krisis yang berlaku pada tahun 2008. Kerana krisis kali ini, ia menyerang kesemua ekonomi dunia.

Krisis pandemik Covid-19 ini telah menyebabkan banyak golongan millennial terpaksa dibuang kerja. Sudahlah sebelum ini mereka dibayar gaji dengan lebih rendah berbanding dengan generasi lain, kini mereka hilang pula mata pencarian hidup akibat berdepan dengan pandemik ini.

Dengan segala permasalahan yang membelenggu golongan millennial ini, kesannya adalah mereka merupakan golongan yang tidak mempunyai rumah sendiri. Ini bukan disebabkan mereka tidak berminat untuk mendapatkan rumah, tetapi mereka merupakan golongan yang tidak  berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri.

Hutang pengajian di peringkat universiti yang besar dan pendapatan yang kecil menyebabkan keadaan kewangan yang tidak stabil untuk memiliki rumah sendiri.

Di Malaysia juga, golongan ini merupakan golongan yang paling banyak muflis. Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Bank Dunia, sebanyak 60% rakyat Malaysia yang muflis adalah terdiri daripada generasi ini.

Faktor utama mereka muflis adalah disebabkan menggunakan kad kredit untuk menampung kehidupan mereka. Sebahagain yang lain pula menggunakan kad kredit untuk berbelanja lebih. Ada di antara mereka yang tidak celik di dalam pengurusan kewangan yang mana telah menjerat kehidupan mereka.

Bagi generasi millennial, walaupun mereka mungkin diketegorikan sebagai generasi yang kurang bernasib baik, itu tidak bermakna mereka perlu mengalah dengan persekitaran mereka.

Generasi yang paling kreatif ini pasti mampu untuk bangkit dan membuktikan mereka adalah generasi yang boleh berjaya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Empat Penggerak Utama Pasaran Global Minggu Ini (10-14 Jun 2019)

Hari pertama selepas umat Islam merayakan Hari Raya Aidilfitri, pasaran saham global meraikan penggantungan tarif oleh Presiden Donald Trump terhadap import barangan dari Mexico, dengan kebanyakan indeks saham global merekodkan kenaikan pada hari Isnin (10 Jun 2019).

Walaupun hubungan Amerika Syarikat dengan China kekal tegang dalam isu perdagangan, pendekatan terbaru Trump terhadap Mexico sedikit melegakan kebimbangan pelabur, ditambah lagi selepas tersebarnya spekulasi tentang kemungkinan penamatan halangan terhadap Huawei.

Saham Asia dan Eropah menokok sehingga 1% dengan hampir kesemua indeks saham Asia merekodkan kenaikan selepas penutupan pasaran pada Isnin. Tidak terkecuali Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) yang merekodkan kenaikan 6.14 mata (+0.37%) untuk ditutup pada paras 1,655.47 mata.

Selain daripada isu tarif Mexico, satu lagi pemangkin kepada lonjakan saham pada Isnin adalah harapan pelabur untuk melihat pemotongan kadar faedah oleh Federal Reserve (The Fed) selepas pengumuman data pekerjaan (NFP) yang kurang memberangsangkan pada lewat minggu lalu.

Kejatuhan data pekerjaan Amerika Syarikat pada hari Jumaat (7 Jun 2019) telah membantu lonjakan saham Wall Street pada hari tersebut dengan Indeks Dow Jones (DJIA), S&P 500 dan Nasdaq masing-masing mencatat kenaikan 1.02%, 1.05% dan 1.66%.

Walaubagaimanapun, ketegangan di antara AS-China akan terus menjadi faktor kebimbangan pelabur. Hal ini terbukti dengan kebimbangan yang diutarakan oleh pemimpin negara G20 yang menyatakan perang perdagangan semakin memuncak dan mampu merencat pertumbuhan ekonomi dunia.

Berikut adalah empat tema yang bakal mempengaruhi landskap pasaran dunia sepanjang minggu ini.

1. Perkembangan Terkini Isu Perdagangan Global

Amerika Syarikat dan China saling berbalas retorik selepas kegagalan rundingan sebelum ini, di mana China enggan tunduk dengan tekanan oleh Presiden Trump. Daripada tarif terhadap import sehinggalah halangan terhadap Huawei, China dilihat tidak mahu mengalah dengan tekanan demi tekanan yang dilontarkan oleh AS.

Terbaru Trump mengancam untuk menambah tarif terhadap China jika Presiden Xi Jinping memulaukan perhimpunan negara G20 yang dijadualkan pada hujung bulan ini.  Amerika Syarikat kini sedang bersedia untuk mengenakan tarif tambahan terhadap $300 billion produk dari China jika China terus berdegil. Ini menjadikan tarif terhadap kesemua produk China berjumlah $500 billion.

2. Data Inflasi Amerika Syarikat

Bacaan inflasi AS akan menjadi data ekonomi terpenting yang bakal menjadi perhatian pasaran pada minggu ini. Pengerusi The Fed, Jerome Powell sebelum ini menjelaskan kelemahan inflasi hanyalah sementara dan peningkatan Indeks Harga Pengguna (CPI) dari tahun ke tahun (y/y) kepada 2.1% pada April membuktikan jangkaan tersebut.

Iklan

Walaubagaimanapun, data bulan Mei dijangka memberi cabaran kepada The Fed yang akan bermesyuarat pada minggu hadapan bagi menetapkan dasar monetari di Amerika Syarikat.

Jika data harga pengguna pada Rabu meleset daripada jangkaan penganalisis, berkemungkinan besar Wall Street bakal merekodkan kenaikan sekali lagi dengan andaian ceteris paribus.

Hal ini kerana penurunan data inflasi akan meningkatkan kebarangkalian untuk bank pusat Amerika Syarikat menurunkan kadar faedahnya dalam masa terdekat.

3. Tren Pergerakan Harga Minyak Mentah

Harga minyak mentah begitu sensitif dengan isyarat kelemahan ekonomi global dan ia banyak terkesan oleh perkembangan isu perang dagang sejak akhir-akhir ini. Harga komoditi hitam ini telah jatuh 18% daripada paras tertinggi pada April 2019 dan menunjukkan tanda-tanda permintaan yang semakin berkurangan disebabkan faktor perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China.

Komuniti pelabur semakin bimbang dengan potensi berlakunya kemelesetan ekonomi dan juga bekalan minyak yang semakin meningkat. Menteri tenaga Arab Saudi dan Rusia akan berada di Jepun bulan ini bagi menghadiri perhimpunan negara-negara G20 di mana pendirian mereka tentang perkembangan dalam isu ini bakal menjadi perhatian.

Menteri tenaga Arab Saudi, Khalid Al-Falih berkata pada Isnin (10 Jun 2019) bahawa mereka semakin hampir untuk mencapai perjanjian bagi mengurangkan pengeluaran minyak di kalangan ahli OPEC dan Rusia. Hal ini telah memberi kesan kenaikan minyak mentah pada pembukaan pasaran minggu ini.

4. China Tingkatkan Pembelian Emas

China meningkatkan pembelian emas sekaligus merekodkan kenaikan rizab emas selama enam bulan berturut-turut. People’s Bank of China meningkatkan rizabnya daripada 61.10 auns kepada 61.61 auns bagi bulan Mei. Hal ini menunjukkan tindakan China mengurangkan pegangan asetnya dalam bentuk Dolar Amerika Syarikat kepada emas dalam usaha mempelbagaikan portfolio mereka.

China adalah pengeluar dan pengguna emas terbesar dunia, yang sedang berhadapan dengan ekonomi domestik yang perlahan berikutan serangan perdagangan daripada Amerika Syarikat.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Lululemon, Syarikat Pakaian Yoga Memberi Saingan Sengit Kepada Nike & Adidas

Nama Lululemon mungkin sedikit asing bagi rakyat negara kita. Tapi tahukah anda, jenama pakaian ini merupakan syarikat yang memberi saingan yang hebat kepada gergasi pakaian sukan dunia yang lain seperti Under Armour, Nike dan Adidas.

Apakah yang menyebabkan syarikat ini begitu hebat sehingga mampu bersaing dengan syarikat gergasi dunia yang telah lama mendominasi pasaran dunia sukan?

Mari kita lihat bagaimana syarikat yang baru berusia dua dekad ini mampu mencabar dominasi syarikat yang telah lama menguasai pasaran sukan.

Kredit Gambar: CNBC

Syarikat ini diasaskan pada tahun 1998 oleh Chip Wilson di Vancouver, Kanada. Beliau merupakan seorang penjual peralatan sukan sebelum menubuhkan Lululemon ini pada tahun 1998.

Di antara faktor utama yang membawa kejayaan Lululemon adalah Chip Wilson mempunyai pengalaman yang luas di dalam perniagaan barangan sukan selama lebih 20 tahun. Dengan pengalaman beliau di dalam industri sukan, beliau benar-benar faham kehendak masyarakat dalam industri ini.

Ketika Chip Wilson memulakan perniagaan Lululemon, beliau hanya fokus menjual barangan yang berasaskan yoga. Dengan memberikan perhatian yang terperinci, syarikat ini secara langsung tidak bersaing dengan syarikat peralatan sukan yang besar seperti Nike, Adidas dan Puma dalam pasaran.

Sebaliknya ketiga-tiga gergasi ini menjual pelbagai jenis peralatan sukan dari baju sehinggalah ke kasut sukan.

Selain itu juga, Chip Wilson menjaga hak eksklusif barangan keluaran syarikatnya. Lululemon terkenal dengan menjual barangan yoga pada harga yang mahal kepada pelanggan mereka. Selain itu juga, Lululemon juga terkenal di dalam menjaga harga barangan keluaran mereka.

Tidak seperti Nike, Adidas dan Puma, Lululemon tidak pernah memberi potongan diskaun kepada pelanggan mereka. Berbeza dengan Adidas yang terpaksa memberi potongan sebanyak 40% untuk menghabiskan stok mereka.

Mereka turut menggunakan media sosial dengan optimum sebagai salah satu teknik pemasaran yang terbesar. Sama seperti Amazon, Lululemon menggunakan program loyaliti untuk menambat hati pelanggan mereka.

Iklan
Kredit Gambar: Statista

Syarikat ini mula tersenarai di pasaran saham Amerika Syarikat pada tahun 2007 dan dengan keadah pemasaran yang betul, syarikat berkembang dengan baik – dan begitu juga harga saham syarikat. Kalau sebelum ini mereka khusus kepada pakaian yoga untuk wanita, kini mereka turut menjadikan golongan lelaki sebagai sasaran pelanggan.

Pada tahun lepas, saham syarikat telah meningkat sebanyak 80% disebabkan jualan online mereka yang berkembang pesat. Berbanding dengan Nike yang hanya mencapai pertumbuhan 25% dan Under Armour yang mencapai sebanyak 2%. Faktor utama perkembangan ini  adalah disebabkan syarikat mengawal pengeluaran (production) dan pengedaran (distribution) mereka.

Lululemon menjual pakaian mereka secara langsung kepada pelanggan tanpa melibatkan orang ketiga. Oleh kerana pakaian mereka dijual dengan harga yang sangat ekslusif tanpa melibatkan pihak ketiga, keuntungan yang diperolehi oleh syarikat adalah sangat lumayan.

Walaupun mereka berjaya dalam tempoh yang singkat berbanding dengan syarikat pakaian yang lain, Lululemon tidak terlepas dengan isu kontroversi yang melanda dan yang paling popular telah berlaku pada tahun 2013.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lululemon-Syarikat-Pakaian-Yoga-Yang-Memberi-Saingan-Sengit-Kepada-Gergasi-Sukan3-700x350.gif
Kredit Gambar: Best Products

Mereka didakwa menjual produk yang tidak berkualiti di mana pakaian tersebut menjadi renggang apabila dipakai oleh pelanggan. Orang ramai tidak berpuas hati kerana telah membayar harga yang mahal untuk memilikinya. Chip Wilson mempertahankan syarikatnya dengan mendakwa tidak semua wanita sesuai untuk memakai pakaian yang dikeluarkan oleh syarikatnya itu.

Ketika musim pandemik yang melanda dunia pada tahun ini, Lululemon tidak mengalami sebarang masalah kerana telah mempunyai perniagaan online yang kukuh. Jualan syarikat terus meningkat disebabkan semakin ramai yang melakukan yoga ketika terpaksa bekerja dan duduk di rumah.

Pendapatan Lululemon meningkat 24% menjadi $3.3 bilion pada tahun 2018, kemudian naik 21% lagi menjadi $4 bilion pada tahun 2019.

Kini syarikat bernilai sebanyak $43 bilion dan jualan bagi pada suku tahun kedua tahun 2020 adalah sebanyak USD924 juta dan jualan online meningkat sebanyak 175%.

Saham Lululemon buat masa ini disaring sebagai saham patuh syariah oleh Islamicly.

Kini, kekayaan yang dimiliki oleh Chip Wilson adalah sebanyak USD3.9 bilion.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!