PayPal – Generasi Kedua ‘Duit Internet’

Jika sebelum ini, kami berkongsi mengenai DigiCash sebagai ‘The First Generation of Internet Money’ namun pada perkongsian kali ini, kami akan berkongsi bagaimana PayPal belajar daripada kegagalan DigiCash dan memonopoli ‘The Second Generation of Internet Money’ pada alaf baharu.

PayPal Holding Inc. adalah syarikat yang diasaskan di Amerika Syarikat dan beroperasi di seluruh dunia, menggunakan online payment system yang menyokong penggunaan money transfer dan mengklasifikasikan wang elektronik melalui kaedah penerapan. Paypal menggunakan kelebihan penggunaan sambungan internet dalam menggantikan sistem transaksi wang tradisional.

Sememangnya PayPal berjaya memonopoli wang digital ketika itu, disebabkan keupayaan mereka menyediakan perkhidmatan yang diinginkan oleh pelanggan; berdasarkan wang digital dalam talian internet yang sudah dikenali ramai waktu itu.

PayPal tidak seperti pesaingnya di saat itu, di mana mereka mampu memberi keupayaan transaksi wang daripada seorang pengguna kepada pengguna yang lain, seperti penjual dan pembeli, melalui sistem yang digelar sebagai P2P (peer-to-peer) yang ringkas dan lancar.

Semasa artikel ini ditulis, Paypal telah mencapai 286 juta pengguna di seluruh dunia pada tahun 2019. PayPal telah diasaskan pada tahun 1998, tahun yang sama DigiCash diistiharkan muflis dan mendapat IPO pada tahun 2002, dan menjadi anak syarikat Ebay pada tahun tersebut.

PayPal telah diiktiraf sebagai syarikat gergasi di tangga ke-222 pada tahun 2018 dan pada tahun yang sama, PayPal telah dikenal pasti sebagai salah sebuah daripada 500 syarikat di Amerika Syarikat yang telah menjana keuntungan yang besar.

Kejayaan PayPal telah membuktikan bahawa, pengguna tidak perlu lagi bergantung hidup dengan pembayaran tradisional seperti kad kredit, wang tunai dan sebagainya. Namun kejayaan Paypal sebagai wang digital tidak hanya terhenti di situ. Tahukah anda, salah satunya pesaing kepada PayPal ialah E-Gold?

Sedikit berbeza dengan PayPal, mata wang utama di dalam E-Gold adalah emas, iaitu pengguna perlu melakukan deposit emas dan sebagai balasan E-Gold akan melakukan kredit emas ke dalam sistem wang digital mereka kepada pengguna. E-Gold dapat menguruskan transaksi pemindahan wang digital mereka, dengan pantas dan tanpa sempadan.

Walau bagaimanapun, disebabkan kelaziman skim ponzi sangat berleluasa berkaitan dengan emas, maka operasi E-Gold telah ditutup sepenuhnya pada tahun 2014.

Sekarang semakin canggih dengan adanya e-Wallet pula. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.