PayPal – Generasi Kedua ‘Duit Internet’

Jika sebelum ini, kami berkongsi mengenai DigiCash sebagai ‘The First Generation of Internet Money’ namun pada perkongsian kali ini, kami akan berkongsi bagaimana PayPal belajar daripada kegagalan DigiCash dan memonopoli ‘The Second Generation of Internet Money’ pada alaf baharu.

PayPal Holding Inc. adalah syarikat yang diasaskan di Amerika Syarikat dan beroperasi di seluruh dunia, menggunakan online payment system yang menyokong penggunaan money transfer dan mengklasifikasikan wang elektronik melalui kaedah penerapan. Paypal menggunakan kelebihan penggunaan sambungan internet dalam menggantikan sistem transaksi wang tradisional.

Sememangnya PayPal berjaya memonopoli wang digital ketika itu, disebabkan keupayaan mereka menyediakan perkhidmatan yang diinginkan oleh pelanggan; berdasarkan wang digital dalam talian internet yang sudah dikenali ramai waktu itu.

PayPal tidak seperti pesaingnya di saat itu, di mana mereka mampu memberi keupayaan transaksi wang daripada seorang pengguna kepada pengguna yang lain, seperti penjual dan pembeli, melalui sistem yang digelar sebagai P2P (peer-to-peer) yang ringkas dan lancar.

Semasa artikel ini ditulis, Paypal telah mencapai 286 juta pengguna di seluruh dunia pada tahun 2019. PayPal telah diasaskan pada tahun 1998, tahun yang sama DigiCash diistiharkan muflis dan mendapat IPO pada tahun 2002, dan menjadi anak syarikat Ebay pada tahun tersebut.

PayPal telah diiktiraf sebagai syarikat gergasi di tangga ke-222 pada tahun 2018 dan pada tahun yang sama, PayPal telah dikenal pasti sebagai salah sebuah daripada 500 syarikat di Amerika Syarikat yang telah menjana keuntungan yang besar.

Kejayaan PayPal telah membuktikan bahawa, pengguna tidak perlu lagi bergantung hidup dengan pembayaran tradisional seperti kad kredit, wang tunai dan sebagainya. Namun kejayaan Paypal sebagai wang digital tidak hanya terhenti di situ. Tahukah anda, salah satunya pesaing kepada PayPal ialah E-Gold?

Sedikit berbeza dengan PayPal, mata wang utama di dalam E-Gold adalah emas, iaitu pengguna perlu melakukan deposit emas dan sebagai balasan E-Gold akan melakukan kredit emas ke dalam sistem wang digital mereka kepada pengguna. E-Gold dapat menguruskan transaksi pemindahan wang digital mereka, dengan pantas dan tanpa sempadan.

Walau bagaimanapun, disebabkan kelaziman skim ponzi sangat berleluasa berkaitan dengan emas, maka operasi E-Gold telah ditutup sepenuhnya pada tahun 2014.

Sekarang semakin canggih dengan adanya e-Wallet pula. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA