6 Cara Untuk Langsaikan Hutang Rumah Dengan Lebih Cepat

Memiliki rumah sendiri merupakan impian setiap daripada kita bukan? Bagi yang pertama kali ingin membeli rumah, ia boleh menjadi sesuatu yang menakutkan.

Maklumlah, ianya merupakan satu komitmen kewangan yang besar. Kita perlu bersedia untuk menanggung bayaran sewa beli bertahun-tahun lamanya sebelum rumah tersebut kekal menjadi milik kita.

Kalau boleh, semua orang nak habiskan hutang rumah ini secepat mungkin. Barulah boleh menarik nafas lega dan fokus kepada perkara lain pula seperti menambah baik portfolio kewangan.

Tapi, boleh ke nak langsaikan hutang rumah ini lebih cepat? Berikut merupakan 6 cara untuk melangsaikan hutang rumah dengan lebih awal.

1. Bayar Downpayment Yang Tinggi

Kebanyakan pembeli pasti akan mengemukakan bayaran minimum pembelian rumah iaitu sebanyak 10%. Tetapi jika kita mempunyai duit lebih dan mampu, kenapa tidak memberikan down payment yang lebih tinggi seperti 20% atau 30%?

Dengan cara ini, ianya dapat mengurangkan jumlah keseluruhan hutang perumahan sekaligus mengurangkan faedah pembiayaan.

2. Pilih Pembiayaan Flexi

Macam mana pula kalau kita tidak mampu untuk menyediakan bayaran pendahuluan yang tinggi? Jangan risau, kita boleh memilih pembiayaan perumahan jenis flexi walaupun mengambil margin pembiayaan sehingga 90%.

Dengan memilih pembiayaan jenis ini, kita mempunyai fleksibiliti untuk membuat bayaran bulanan lebih banyak mengikut kemampuan. Kita juga boleh mengeluarkan kembali lebihan bayaran yang dibuat sekiranya mempunyai sebarang kecemasan pada bila-bila masa saja.

Dengan cara ini, kita dapat mengurangkan faedah dan tempoh pembiayaan tersebut tanpa memerlukan prosedur yang rumit dan juga sebarang caj tambahan.

3. Bayar Guna Duit KWSP

Kalau kita tidak mempunyai wang yang cukup untuk meningkatkan pembayaran deposit seperti yang dinyatakan di atas, boleh pertimbangkan untuk mengeluarkan wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Tapi kita perlu melihat dahulu keperluan dan situasi ekonomi semasa. Jangan kerana terlalu nak cepat langsaikan hutang rumah, kita sanggup menggunakan wang KWSP sehingga menyebabkan kerugian di masa hadapan.

4. Refinancing (Pembiayaan Semula)

Pembiayaan semula perumahan merupakan salah satu cara mudah untuk anda menjelaskan hutang perumahan dengan lebih cepat. Kita perlu beri perhatian kepada Effective Landing Rates (ELR) bagi mendapatkan kadar yang lebih baik.

Ia akan membantu kita daripada mengeluarkan lebih banyak duit untuk membayar faedah serta membuatkan ansuran bulanan menjadi lebih rendah.

Katakanlah pembiayaan rumah mempunyai kadar faedah tetap sebanyak 5% setahun, dan kadar faedah pembiayaan semula semasa adalah 3.4% setahun; kita dapat mengurangkan kadar interest sebanyak 1.6% setiap tahun untuk baki pembayaran sekiranya menggunakan kaedah refinancing ini.

5. Pilih Pakej Pembiayaan dengan Faedah Yang Rendah

Bila dah jumpa rumah pilihan, jangan buat pembiayaan pakai redah sahaja. Kita kena bijak dalam membandingkan pakej-pakej pembiayaan perumahan yang sesuai dengan kemampuan kewangan anda.

Pilih pelan dengan kadar faedah yang paling rendah. Sekurang-kurang kita tak terasa beban untung membayar pembiayaan itu nanti.

6. Gunakan Dana Simpanan Tetap (Fixed Deposit)

Kalau ada duit lebih yang disimpan dalam simpanan tetap, kita boleh masukkan duit tersebut ke dalam akaun pembiayaan perumahan. Ini bukan sahaja akan mengurangkan kadar faedah pembiayaan perumahan, tetapi juga mengurangkan jumlah modal hutang dan faedah yang dikenakan oleh pihak bank.

Ianya lebih menguntungkan daripada dibiarkan di dalam simpanan tetap semata-mata. Ini kerana kadar faedah dari simpanan tetap pada kebiasaannya adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan kadar faedah yang dikenakan ke atas pembiayaan rumah.

Tetapi apa-apa pun sebelum anda menggunakan sebarang tips ini, kita perlu tanya diri sendiri, adakah kita mampu untuk melangsaikan hutang perumahan ini dalam masa terdekat?

Sekiranya masih bergelut untuk melangsaikan hutang-hutang sedia ada, kita jangan bertindak terburu-buru melunaskan pembiayaan rumah ini. Langsaikan sahaja mengikut kaedah biasa dengan bayaran yang ditetapkan dan di dalam tempoh yang telah dipersetujui.

Sumber Rujukan: Loan Street

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/