6 Cara Untuk Langsaikan Hutang Rumah Dengan Lebih Cepat

Memiliki rumah sendiri merupakan impian setiap daripada kita bukan? Bagi yang pertama kali ingin membeli rumah, ia boleh menjadi sesuatu yang menakutkan.

Maklumlah, ianya merupakan satu komitmen kewangan yang besar. Kita perlu bersedia untuk menanggung bayaran sewa beli bertahun-tahun lamanya sebelum rumah tersebut kekal menjadi milik kita.

Kalau boleh, semua orang nak habiskan hutang rumah ini secepat mungkin. Barulah boleh menarik nafas lega dan fokus kepada perkara lain pula seperti menambah baik portfolio kewangan.

Tapi, boleh ke nak langsaikan hutang rumah ini lebih cepat? Berikut merupakan 6 cara untuk melangsaikan hutang rumah dengan lebih awal.

1. Bayar Downpayment Yang Tinggi

Kebanyakan pembeli pasti akan mengemukakan bayaran minimum pembelian rumah iaitu sebanyak 10%. Tetapi jika kita mempunyai duit lebih dan mampu, kenapa tidak memberikan down payment yang lebih tinggi seperti 20% atau 30%?

Dengan cara ini, ianya dapat mengurangkan jumlah keseluruhan hutang perumahan sekaligus mengurangkan faedah pembiayaan.

2. Pilih Pembiayaan Flexi

Macam mana pula kalau kita tidak mampu untuk menyediakan bayaran pendahuluan yang tinggi? Jangan risau, kita boleh memilih pembiayaan perumahan jenis flexi walaupun mengambil margin pembiayaan sehingga 90%.

Dengan memilih pembiayaan jenis ini, kita mempunyai fleksibiliti untuk membuat bayaran bulanan lebih banyak mengikut kemampuan. Kita juga boleh mengeluarkan kembali lebihan bayaran yang dibuat sekiranya mempunyai sebarang kecemasan pada bila-bila masa saja.

Dengan cara ini, kita dapat mengurangkan faedah dan tempoh pembiayaan tersebut tanpa memerlukan prosedur yang rumit dan juga sebarang caj tambahan.

3. Bayar Guna Duit KWSP

Kalau kita tidak mempunyai wang yang cukup untuk meningkatkan pembayaran deposit seperti yang dinyatakan di atas, boleh pertimbangkan untuk mengeluarkan wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Tapi kita perlu melihat dahulu keperluan dan situasi ekonomi semasa. Jangan kerana terlalu nak cepat langsaikan hutang rumah, kita sanggup menggunakan wang KWSP sehingga menyebabkan kerugian di masa hadapan.

4. Refinancing (Pembiayaan Semula)

Pembiayaan semula perumahan merupakan salah satu cara mudah untuk anda menjelaskan hutang perumahan dengan lebih cepat. Kita perlu beri perhatian kepada Effective Landing Rates (ELR) bagi mendapatkan kadar yang lebih baik.

Ia akan membantu kita daripada mengeluarkan lebih banyak duit untuk membayar faedah serta membuatkan ansuran bulanan menjadi lebih rendah.

Katakanlah pembiayaan rumah mempunyai kadar faedah tetap sebanyak 5% setahun, dan kadar faedah pembiayaan semula semasa adalah 3.4% setahun; kita dapat mengurangkan kadar interest sebanyak 1.6% setiap tahun untuk baki pembayaran sekiranya menggunakan kaedah refinancing ini.

5. Pilih Pakej Pembiayaan dengan Faedah Yang Rendah

Bila dah jumpa rumah pilihan, jangan buat pembiayaan pakai redah sahaja. Kita kena bijak dalam membandingkan pakej-pakej pembiayaan perumahan yang sesuai dengan kemampuan kewangan anda.

Pilih pelan dengan kadar faedah yang paling rendah. Sekurang-kurang kita tak terasa beban untung membayar pembiayaan itu nanti.

6. Gunakan Dana Simpanan Tetap (Fixed Deposit)

Kalau ada duit lebih yang disimpan dalam simpanan tetap, kita boleh masukkan duit tersebut ke dalam akaun pembiayaan perumahan. Ini bukan sahaja akan mengurangkan kadar faedah pembiayaan perumahan, tetapi juga mengurangkan jumlah modal hutang dan faedah yang dikenakan oleh pihak bank.

Ianya lebih menguntungkan daripada dibiarkan di dalam simpanan tetap semata-mata. Ini kerana kadar faedah dari simpanan tetap pada kebiasaannya adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan kadar faedah yang dikenakan ke atas pembiayaan rumah.

Tetapi apa-apa pun sebelum anda menggunakan sebarang tips ini, kita perlu tanya diri sendiri, adakah kita mampu untuk melangsaikan hutang perumahan ini dalam masa terdekat?

Sekiranya masih bergelut untuk melangsaikan hutang-hutang sedia ada, kita jangan bertindak terburu-buru melunaskan pembiayaan rumah ini. Langsaikan sahaja mengikut kaedah biasa dengan bayaran yang ditetapkan dan di dalam tempoh yang telah dipersetujui.

Sumber Rujukan: Loan Street

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Hartanah SoHo bermaksud Small Office Home Office, merupakan sebuah hartanah yang direka bentuk untuk menjadi kediaman dan pejabat.

SoHo hanya mempunyai kelengkapan asas seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan kebanyakan SoHo dibina tanpa dapur dan balkoni.

Baca : 6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Keluasannya adalah kurang daripada 500 kaki persegi dan wujud secara mendadak di pusat bandar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu

Ini berlaku gara-gara pengisytiharan Akta Hakmilik Strata pada 2013 untuk membina lebih banyak unit bersaiz kecil (500 kaki persegi) yang lebih mampu milik.

Sasaran utama pembeli unit kediaman SoHo adalah golongan muda yang baru berkahwin dan usahawan muda yang ingin menduduki hartanah di kawasan komersial berdekatan dengan :-

 • MRT/KTM/LRT
 • Pusat Beli Belah/Pasaraya
 • Lot Perniagaan Komersial
 • Akses Lebuhraya
 • Restoran Makanan Segera

Menjelang tahun 2017, permintaan terhadap hartanah SoHo meningkat khususnya dari SME dan startup yang semakin meningkat jumlahnya menerusi pelbagai program subsidi dan geran kerajaan menerusi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Data daripada NAPIC juga menunjukkan transaksi hartanah SoHo meningkat sebanyak 18% setiap tahun semenjak tahun 2013.

SoHo mencatatkan pemilikan sebanyak 3,437 unit pada tahun 2013 kepada 4,800 unit pada tahun 2017 dengan kebanyakan pembeli adalah individu / SME untuk pelaburan hartanah atau dijadikan kediaman dan pejabat.

Permintaan juga dijangka meningkat kepada unit terbaru di pasaran seperti:

Kenapa Permintaan SOHO Meningkat?

Kebanyakan SoHo hadir di pasaran dengan tanda harga di bawah RM500,000 dengan fasiliti seperti gimnasium, kolam renang, lot parkir dan sekuriti 24 jam.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Pemilik syarikat yang telah mengecilkan saiz syarikat dan memerlukan ruang yang lebih kecil akan memilih SoHo sebagai alternatif utama menggantikan co-working space kerana mempunyai kebebasan untuk bekerja lebih masa tanpa terikat dengan waktu operasi co-working space.

Memandangkan bayaran bulanan adalah lebih rendah, pemilik syarikat mempunyai bajet tambahan yang boleh difokuskan untuk aktiviti syarikat.

Dijangka 75% tenaga kerja golongan milennial di Malaysia menjelang tahun 2025 adalah usahawan gig yang sukakan fleksibiliti samada mereka mendapatkannya dengan menyewa/membeli SoHo atau menyewa meja di co-working space.

Faktor Luaran Yang Membantu Peningkatan Permintaan SOHO

Photo by Pixabay from Pexels

Semenjak tahun 2019 lagi Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) cuba menyelesaikan isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual.

Antara langkah popular adalah dengan mewujudkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang membolehkan pembeli rumah membeli tanpa kos tambahan duti setem, MOT, SPA.

Tawaran dari pemaju hartanah pada hari ini yang dilihat terdesak seperti menawarkan rebat, cashback dan diskaun pada amaun yang luar biasa juga bakal membantu peningkatkan permintaan SoHo di masa hadapan.

Jangan terkejut sekiranya anda mendapat pemaju hartanah hari ini bukan sahaja menawarkan deposit percuma, bahkan duit muka mampu dibayar secara ansuran sehingga 22 bulan dan ada pemaju yang menawarkan kabinet dan perabot secara percuma!

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jumlah hartanah SoHo yang dilelong pada tahun 2018 meningkat sebanyak 835 atau 255 unit berbanding 2017 dan ini bermakna secara purata terdapat 21 kes lelong SoHo setiap bulan.

Pada tahun 2019, hartanah RM300,000 hingga RM500,000 tidak terjual adalah sebanyak 7,883 unit dan hartanah lebih RM500,000 sebanyak 12,258 unit yaqni 40.9% daripada jumlah keseluruhan hartanah tidak terjual 2019.

Penawaran inventori dari pemaju juga telah menurun mendadak bermula tahun 2015 dan paling rendah adalah pada tahun 2019.

 • 2014 : 673,235 unit
 • 2015 : 568,951 unit
 • 2016 : 451,913 unit
 • 2017 : 448,199 unit
 • 2018 : 449,685 unit
 • Q3 2019 : 442,468 unit

Landskap Masa Hadapan Di Malaysia

Golongan milennial cenderung untuk menjadi usahawan berbanding bekerja 9-5 di pejabat kerana inginkan fleksibiliti dalam gaya hidup.

Golongan ini ini juga sanggup menangguhkan matlamat hidup yang konservatif seperti memiliki rumah dan berkeluarga dan.

Trend tinggal di co-living semakin mendapat tempat kerana penghuni berkongsi ruang hidup, minat dan nilai yang sama dan wujud di kawasan tumpuan bandar utama dengan penguasaan gig ekonomi yang lebih meluas.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Disebabkan harga rumah pada hari ini dilihat semakin tidak mampu milik, konsep co-living yang mengetengahkan konsep kolaboratif perkongsian ruang dan kemudahan yang menjimatkan wang kini semakin mendapat tempat.

Gaya hidup minimalis lebih cenderung kepada golongan milennial introvert yang lebih selesa berada di rumah berbanding keluar bersosial.

Golongan ini tidak sukakan komitmen dan lebih gemar berbelanja kepada pengalaman sebenar seperti bercuti, makan di restoran dan aktiviti sosial yang menyihatkan.

Kita boleh menjangkakan ketiga – tiga golongan ini lebih cenderung untuk menyewa SoHo kerana inginkan fleksibiliti, ruang yang minimalis dan akses kemudahan yang pelbagai.

Sebenarnya norma baharu dalam hartanah telah lama dibentuk dan golongan milennial dilihat cenderung membeli/menyewa SoHo berbanding rumah teres yang terletak di pinggir bandar.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Lebihan penawaran untuk SoHo boleh di selesaikan dengan sendirinya sekiranya stimulus yang dilancarkan Kerajaan terus konsisten sehingga isu lambakan hartanah ini selesai.

Ini bukanlah pengakhiran untuk ruangan pejabat kerana permintaan terhadap ruang pejabat di lot komersial akan tetap ada.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Hanya trend penyewaan pejabat kini sedikit berbeza dan orang awam inginkan nilai tambah yang mereka boleh dapatkan berbanding ruang pejabat yang lapang dan kosong.

Apa yang pasti, samada co-working space atau SoHo menjadi pilihan utama mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!