6 Cara Untuk Langsaikan Hutang Rumah Dengan Lebih Cepat

Memiliki rumah sendiri merupakan impian setiap daripada kita bukan? Bagi yang pertama kali ingin membeli rumah, ia boleh menjadi sesuatu yang menakutkan.

Maklumlah, ianya merupakan satu komitmen kewangan yang besar. Kita perlu bersedia untuk menanggung bayaran sewa beli bertahun-tahun lamanya sebelum rumah tersebut kekal menjadi milik kita.

Kalau boleh, semua orang nak habiskan hutang rumah ini secepat mungkin. Barulah boleh menarik nafas lega dan fokus kepada perkara lain pula seperti menambah baik portfolio kewangan.

Tapi, boleh ke nak langsaikan hutang rumah ini lebih cepat? Berikut merupakan 6 cara untuk melangsaikan hutang rumah dengan lebih awal.

1. Bayar Downpayment Yang Tinggi

Kebanyakan pembeli pasti akan mengemukakan bayaran minimum pembelian rumah iaitu sebanyak 10%. Tetapi jika kita mempunyai duit lebih dan mampu, kenapa tidak memberikan down payment yang lebih tinggi seperti 20% atau 30%?

Dengan cara ini, ianya dapat mengurangkan jumlah keseluruhan hutang perumahan sekaligus mengurangkan faedah pembiayaan.

2. Pilih Pembiayaan Flexi

Macam mana pula kalau kita tidak mampu untuk menyediakan bayaran pendahuluan yang tinggi? Jangan risau, kita boleh memilih pembiayaan/pinjaman perumahan jenis flexi walaupun mengambil margin pembiayaan sehingga 90%.

Dengan memilih pembiayaan jenis ini, kita mempunyai fleksibiliti untuk membuat bayaran bulanan lebih banyak mengikut kemampuan. Kita juga boleh mengeluarkan kembali lebihan bayaran yang dibuat sekiranya mempunyai sebarang kecemasan pada bila-bila masa saja.

Sebagai misalan, jika pembiayaan/pinjaman rumah adalah RM300,000 dan kita ingin membayar secara lump sum sebanyak RM100,000 ke atas principal pembiayaan/pinjaman tersebut; melalui pakej ini, faedah pinjaman kita telah dikurangkan dan jumlah pembiayaan/pinjaman terkini adalah RM200,000 dan bukan lagi RM300,000.

Dengan cara ini, kita dapat mengurangkan jumlah hutang pokok dan tempoh pembiayaan tersebut tanpa memerlukan prosedur yang rumit dan juga sebarang caj tambahan.

3. Bayar Guna Duit KWSP

Kalau kita tidak mempunyai wang yang cukup untuk meningkatkan pembayaran deposit seperti yang dinyatakan di atas, boleh pertimbangkan untuk mengeluarkan wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Tapi kita perlu melihat dahulu keperluan dan situasi ekonomi semasa. Jangan kerana terlalu nak cepat langsaikan hutang rumah, kita sanggup menggunakan wang KWSP sehingga menyebabkan kerugian di masa hadapan.

4. Refinancing (Pembiayaan Semula)

Pembiayaan semula perumahan merupakan salah satu cara mudah untuk anda menjelaskan hutang perumahan dengan lebih cepat. Kita perlu beri perhatian kepada Effective Landing Rates (ELR) bagi mendapatkan kadar yang lebih baik.

Ia akan membantu kita daripada mengeluarkan lebih banyak duit untuk membayar faedah serta membuatkan ansuran bulanan menjadi lebih rendah.

Katakanlah pembiayaan rumah mempunyai kadar faedah tetap sebanyak 5% setahun, dan kadar faedah pembiayaan semula semasa adalah 3.4% setahun; kita dapat mengurangkan kadar interest sebanyak 1.6% setiap tahun untuk baki pembayaran sekiranya menggunakan kaedah refinancing ini.

5. Pilih Pakej Pembiayaan dengan Faedah Yang Rendah

Bila dah jumpa rumah pilihan, jangan buat pembiayaan pakai redah sahaja. Kita kena bijak dalam membandingkan pakej-pakej pembiayaan perumahan yang sesuai dengan kemampuan kewangan anda.

Pilih pelan dengan kadar faedah yang paling rendah. Sekurang-kurang kita tak terasa beban untung membayar pembiayaan itu nanti.

6. Gunakan Dana Simpanan Tetap (Fixed Deposit)

Kalau ada duit lebih yang disimpan dalam simpanan tetap, kita boleh masukkan duit tersebut ke dalam akaun pembiayaan perumahan. Ini bukan sahaja akan mengurangkan kadar faedah pembiayaan perumahan, tetapi juga mengurangkan jumlah modal hutang dan faedah yang dikenakan oleh pihak bank.

Ianya lebih menguntungkan daripada dibiarkan di dalam simpanan tetap semata-mata. Ini kerana kadar faedah dari simpanan tetap pada kebiasaannya adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan kadar faedah yang dikenakan ke atas pembiayaan rumah.

Tetapi apa-apa pun sebelum anda menggunakan sebarang tips ini, kita perlu tanya diri sendiri, adakah kita mampu untuk melangsaikan hutang perumahan ini dalam masa terdekat?

Sekiranya masih bergelut untuk melangsaikan hutang-hutang sedia ada, kita jangan bertindak terburu-buru melunaskan pembiayaan rumah ini. Langsaikan sahaja mengikut kaedah biasa dengan bayaran yang ditetapkan dan di dalam tempoh yang telah dipersetujui.

Sumber Rujukan: Loan Street

Baca juga Bayar Baki Loan Rumah Lagi Awal Bijak? Ini Ulasannya

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA