Pengurusan Kewangan Semasa Kegawatan Ekonomi, Buat 7 Perkara Ini

Pada 23 April yang lepas, YAB Perdana Menteri telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan sehingga 12 Mei 2020. Ini bermakna kita telah dan akan lalui PKP sehingga fasa keempat yang bermula sejak 18 Mac yang lalu. Perayaan Aidilfitri yang kebiasaannya disambut meriah mungkin disambut ala kadar dan setakat duduk di rumah sahaja.

Walaupun PKP ditamatkan, kita masih lagi perlu mengamalkan penjarakan sosial, had perjalanan, dan acara-acara besar tidak boleh diadakan. Ini tentunya memberi kesan kepada peniaga baju, bazar Ramadan, syarikat pelancongan, dan syarikat pengangkutan yang terjejas akibat permintaan pengguna yang lemah.

Akibat kerugian yang terpaksa ditanggung, mungkin ada syarikat yang terpaksa memberhentikan pekerja. Kemungkinan ramai yang akan hilang pekerjaan atau terpaksa bercuti tanpa gaji sehingga keadaan pulih.

Dalam menghadapi krisis ekonomi yang mencabar, berikut disenaraikan 7 tips yang boleh kita amalkan sebagai langkah menghadapi kegawatan ekonomi yang melanda.

1. Pendapatan Lebihan

Di sebalik dugaan yang melanda, mungkin terhidang peluang bagi kita menambah pendapatan. Jika kita pandai memasak, boleh gunakan peluang ini untuk berniaga.

Kerana Covid-19, pergerakan agak terhad dan orang ramai lebih suka memesan dari rumah. Boleh mulakan di kawasan kejiranan dahulu dengan menjual kek, kuih, atau apa-apa jenis juadah.

Sekarang ni dah canggih, kebanyakan kawasan kejiranan dah ada WhatsApp Group dan Facebook Group, boleh terus iklankan di sana.

2. Tunai Di Tangan

Dalam menghadapi kegawatan ekonomi, wang tunai adalah penting. Melalui Pakej Prihatin yang ditawarkan kerajaan, jelas kerajaan mahu rakyat Malaysia mempunyai tunai di tangan melalui Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang mensasarkan golongan B40 dan M40.

Selain daripada itu, kerajaan juga membuat inisiatif dengan pengeluaran i-Lestari KWSP, pengurangan potongan KWSP bagi syer pekerja daripada 11% kepada 7%, dan pemberian moratorium selama 6 bulan bagi pembiayaan bank.

Semua inisiatif ini dilakukan bagi membolehkan kita mempunyai lebihan tunai di tangan.

Berbelanjalah secara berhemah dan kepada yang perlu sahaja. Elak pembaziran dan buat simpanan.

Kita tak tahu nasib kita selepas ini, namun kita kena berdepan dengan kemungkinan dibuang kerja, terpaksa bercuti tanpa gaji, atau dipotong gaji.

3. Semak Rekod Takaful

Dalam menghadapi wabak Covid-19, ada sesetengah pengendali takaful yang menawarkan manfaat tambahan. Sebagai contoh, kita diberikan pampasan sebanyak RM10,000 jika disahkan positif Covid-19.

Semak dengan pengendali takaful atau ejen untuk kepastian. Jika ada manfaat tambahan, pampasan tersebut boleh digunakan dalam menghadapi krisis ekonomi atau digunakan sebagai simpanan.

4. Tabung Kecemasan

Dalam pengurusan kewangan peribadi, kita digalakkan mempunyai tabung kecemasan sebanyak 3-6 bulan gaji. Sebagai contoh, jika kita bergaji RM3,000 sebulan, pastikan tabung kecemasan kita ada sekurang-kurangnya RM9,000.

Jika masih tiada tabung kecemasan, gunakan peluang yang telah diberi kerajaan melalui BPN, i-Lestari, potongan syer pekerja KWSP, dan moratorium bank untuk mula menabung.

5. Jangan Buat Hutang Baru

Jika berhasrat untuk menukar kereta baru atau membuat pembiayaan peribadi bagi mengubahsuai rumah, tangguhkan dulu hasrat tersebut. Dalam kegawatan ekonomi, kita sepatutnya mengurangkan komitmen dan bukannya menambah komitmen.

Berfikir secara rasional dan elakkan pepatah ‘biar papa asal bergaya’. Raya nanti bukannya kita boleh buat ‘open house’ untuk ajak orang ramai tengok perabot baru dan langsir baru di rumah kita.

6. Sayangi Kerjaya

Bersyukurlah dengan apa yang ada. Jangan berhenti kerja walaupun kita dah menyampah dengan syarikat tempat kita bekerja. Ramai orang yang telah dibuang kerja, maka kita yang masih bekerja, jangan pula pergi berhenti kerja.

Melainkan kita memang mendapat tawaran yang lumayan dari syarikat lain atau sudah mempunyai perancangan lain. Jika saja-saja nak berhenti, fikirlah semula.

7. Banyakkan Bersedekah

Jika kita tidak terkesan dengan kegawatan ekonomi yang melanda, gaji tak kena potong dan pendapatan masih stabil serta tiada apa-apa hutang tertunggak; inilah peluang untuk buat saham akhirat. Ambil peluang ini untuk bersedekah kepada golongan yang terkesan.

Sebagai umat Islam, kita memang digalakkan bersedekah mengikut kemampuan masing-masing. Bayangkan sedekah yang dibuat dapat membantu sebuah keluarga untuk makan minum dan berbuka puasa.

Jika tidak boleh bersedekah macam biasa, gunakan medium elektronik. Kalau ada masa boleh tengok Bersamamu di TV3, ramai golongan susah yang memerlukan bantuan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Daripada Abu Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud:

“Sedekah tidak mengurangkan harta. Allah tidak melebihkan seseorang hamba dengan kemaafannya melainkan kemuliaan dan tidak merendahkan diri seseorang melainkan Allah mengangkatnya”. (Hadis Riwayat Muslim, ad-Darimi dan Ahmad.)

Kesimpulannya, pengurusan kewangan peribadi semasa kegawatan ekonomi amat penting supaya kita boleh hidup menjalani dugaan yang hebat ini dengan penuh sabar.

Tips yang diberi hanyalah sebagai panduan sahaja, apa pun segalanya terletak kepada kemampuan diri sendiri. Semoga bermanfaat.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.