Kesan Buruk Yang Bakal Menimpa Negara Miskin Akibat Wabak Covid-19

Covid-19 ini sangat dahsyat sehingga kebanyakan negara di dunia ini mula menerima kesan yang sangat mendalam. Kuasa besar ekonomi dunia, Amerika Syarikat, China dan juga Eropah turut mengalami nasib yang kurang baik; apabila industri negara tersebut hampir lumpuh sepenuhnya.

Kadar penganguran meningkat dengan begitu mendadak sehingga kerajaan masing-masing terpaksa menyuntik dana bantuan kewangan bagi menghalang negara tersebut daripada terus berada di lembah kehancuran.

Itu keadaan yang berlaku di negara maju, pernahkah kita terfikir apa yang berlaku kepada negara miskin kesan daripada wabak ini?

Jawapannya sudah tentu negara miskin ini menghadapi kesan yang lebih besar jika dibandingkan dengan negara maju. Kebanyakan negara miskin ini tidak mampu untuk menghadapi krisis ini bersendirian kerana mereka serba-serbi kekurangan dalam setiap aspek.

Pada hari yang biasa pun, mereka kekurangan makanan dan keperluan asas yang lain. Bila dilanda musibah, situasi mereka semakin genting. Daripada segi perubatan lagi, rawatan lagi, hospital lagi.

Presiden Bank Dunia iaitu David Malpass telah menyuarakan kebimbangan beliau terhadap negara miskin ini. Bank Dunia merupakan sebuah institusi yang menyediakan kemudahan kewangan bagi membantu mana-mana negara terutamanya negara dunia ketiga.

Bank Dunia bertindak dengan memberi pinjaman dalam tempoh jangka masa yang panjang bagi membolehkan sesebuah negara itu membangunkan ekonomi mereka.

Kini kebanyakan negara miskin yang telah terjejas teruk akibat wabak ini akan dibantu oleh Bank Dunia bagi bersama-sama menghadapi kemelut ini. Bank Dunia telah memperuntukkan wang sebanyak $1.9 bilion kepada negara miskin.

Bank Dunia juga telah meluluskan bantuan khusus untuk India yang berjumlah $1 bilion bagi mengelakkan negara itu menjadi pusat pandemik yang baru.

Selain itu juga, Bank Dunia telah menyediakan rancangan pembangunan ekonomi untuk negara miskin yang bernilai $160 bilion. Ini bertujuan untuk memulihkan ekonomi mereka yang terjejas teruk terjejas dalam tempoh 15 bulan yang akan datang.

Selain Bank Dunia, satu lagi badan penting yang melibatkan ekonomi dunia adalah IMF (International Monetary Fund). Badan ini merupakan badan yang mengukur tahap perjalanan ekonomi sesebuah negara berdasarkan perdagangan yang dijalankan oleh negara tersebut.

IMF juga memberi pinjaman kepada ahlinya tetapi kebanyakan pinjaman yang diberikannya itu adalah untuk tempoh sederhana berbanding dengan Bank Dunia yang memberi pinjaman long-term.

Badan ini juga telah menerima permohonan daripada negara-negara ahlinya, di mana separuh telah memohon untuk membuat pinjaman kewangan. Ianya bertujuan untuk memulihkan ekonomi mereka yang terjejas teruk terutamanya ahli IMF yang merupakan negara miskin.

Menurut IMF, kemelesetan yang berlaku pada kali ini boleh dibandingkan dengan kemelesatan yang berlaku pada awal tahun 1930-an yang dikenali sebagai The Great Depression. Apa yang membezakan kedua-dua peristiwa ini adalah, pada kali ini, kemelesetan ekonomi berlaku seiring dengan perintah lockdown yang dijalankan oleh kebanyakan negara yang telah menghalang orang ramai untuk bergerak bebas melakukan kerja.

Badan ini menyediakan bantuan kewangan yang berjumlah $1 trilion bagi membantu negara ahlinya.

Daripada peristiwa yang berlaku ini, kita boleh simpulkan bahawa Malaysia masih lagi mampu bertahan ketika banyak negara di dunia ini telah terjejas teruk dalam menghadapi wabak Covid-19 ini.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: