QSR Nak Jual KFC dan Pizza Hut Pada Harga RM6 Bilion

QSR Brand (M) Holdings (QSR) dipercayai merancang menjual dua rangkaian restoran makanan segera miliknya iaitu Kentucky Fried Chicken (KFC) dan Pizza Hut di Asia Tenggara pada harga kira-kira S$1.96 bilion (RM6 bilion), lapor The Straits Times.

Akhbar Singapura itu menjelaskan, maklumat tersebut didedahkan oleh satu sumber yang mengetahui mengenai perkara berkenaan namun enggan mendedahkan identitinya kerana mendakwa maklumat diperoleh bersifat peribadi.

Katanya, sumber menjelaskan, cadangan menjual dua rangkaian restoran makanan segera berkenaan ada kaitannya dengan masalah ekonomi di Malaysia yang perlahan dan kurang memberangsangkan di Asia Tenggara.

“Pemegang saham utama syarikat Malaysia, termasuk firma ekuiti swasta CVC Capital Partners, sedang bekerjasama dengan seorang penasihat untuk menilai kepentingan daripada pembeli berpotensi untuk kepentingan mengawal dalam QSR.

“Mereka sepakat menganggarkan nilai jualan kedua-dua buah rangkaian restoran makanan segera itu kira-kira S$1.96 bilion,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, pelabur-pelabur QSR telah meminta tawaran tidak mengikat untuk diserahkan pada akhir bulan November ini.

“Pemegang saham memutuskan untuk meneruskan penjualan saham dan bukannya menghidupkan kembali penyenaraian yang berpotensi seperti yang dirancang sebelum ini, selepas pasaran lemah membawa kepada kekurangan tawaran awam permulaan di negara ini,” katanya.

Untuk rekod, majoriti saham KFC Malaysia sebanyak 51 peratus dipegang oleh Johor Corporation yang juga milik penuh kerajaan Johor.

Selain itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) turut memiliki saham rangkaian restoran berkenaan sebanyak 25 peratus.

Difahamkan, sebanyak 830 cawangan restoran KFC telah dibuka di Malaysia, Singapura, Brunei dan Kemboja manakala sebanyak 470 cawangan Pizza Hut telah dibuka di Malaysia dan Singapura.

Sumber:

Tak Jadi Nak IPO, Kini Nak Jual Terus

Desas-desas QSR Brands nak IPO hampir jadi realiti. Namun, QSR Tak Jadi Nak IPO, Melepas Nak Jadi Pemegang Saham Syarikat KFC dan Pizza Hut.

Mengikut kajian yang dijalankan, KFC berada di tempat pertama selaku restoran segera yang menjadi pilihan rakyat Malaysia. Pizza Hut pula berada di tempat ketiga. Kedua-duanya adalah milik QSR Brands.

Sumber: Statista

Jadi persoalannya sekarang, siapa agak-agaknya bakal jadi pemilik baru KFC dan Pizza Hut ni?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tabung Haji: Wadiah Yad Dhamanah Vs Wakalah?

Baru-baru ini, pihak Tabung Haji (TH) telah membuat satu pengumuman besar iaitu penukaran kontrak (Aqad) deposit TH daripada Wadiah Yad Dhamanah kepada Wakalah. Boleh baca lanjut mengenainya di Akaun Wakalah TH Memberi Lebih Nilai Tambah Dan Manfaat Kepada Pendeposit.

Ramai ke yang konfius dengan terma-terma Islamik yang digunapakai? Jom kita sama-sama fahamkan dan ketahui perbezaan di antara kedua-duanya.

Wadiah Yad Dhamanah Adalah Simpanan Dengan Jaminan

Wadiah Yad Dhamanah bermakna simpanan dengan jaminan. Ia adalah kontrak yang telah lama digunapakai oleh TH.

Kontrak ini menjanjikan kepada pendeposit yang mana walaupun simpanan mereka digunakan oleh TH untuk aktiviti pelaburan, kerugian tidak akan ditanggung oleh pendeposit kerana ia dijamin.

Jaminan menurut Akta TH 1995 adalah daripada pihak kerajaan.

Wakalah Pula Kita Mewakilkan

Kontrak Wakalah pula bermakna kontrak Wakil. Dalam pengumuman semalam, pendeposit selepas ini akan melantik TH sebagai wakil atau nama panjangnya Wakalah bil Istismar iaitu Wakil untuk Pelaburan di mana TH akan melaburkan deposit mereka dan untung dibahagikan.

Kerugian pula sama, dijamin oleh kerajaan seperti dalam Akta TH 1995.

Kenapa Kontrak Perlu Ditukar?

Kontrak Wadiah Yad Dhamanah merupakan satu kontrak yang mempunyai ciri-ciri pinjaman atau Qard kerana walaupun ia simpanan, TH menggunakan atau ‘meminjam’ duit pendeposit untuk membuat pelaburan.

Dalam kaedah Fiqh segala yang mendatangkan manfaat ke atas pinjaman adalah Riba maka dari segi kontrak, pendeposit tidak boleh dijanjikan sebarang untung walaupun TH membuat keuntungan yang tinggi.

Kerana itu, Hibah atau maknanya Hadiah diberikan. Hibah diberikan dengan syarat ia adalah hak mutlak TH untuk memberi dan pendeposit tiada hak menuntut.

Kontrak baru ini pula memberi kebenaran dari sudut Shariah untuk TH meletakkan kadar peratus atau nisbah perkongsian keuntungan dan kali ini disebabkan pendeposit telah melantik TH sebagai wakil, pendeposit mempunyai kuasa menuntut keuntungan hasil pelaburan TH.

Kerugian pula akan ditanggung oleh kerajaan dan deposit pendeposit terjamin.

Akhir sekali, harus diingatkan agar deposit di TH hanya diletakkan bagi tujuan pelaburan untuk menunaikan Haji. Objektif pelaburan lain eloklah kita melabur di instrumen pelaburan lain seperti saham, unit amanah, hartanah dan sebagainya.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Jalil Rasheed Bakal Dilantik CEO Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB)

Dalam pengumuman terbaru, Jalil Rasheed bakal dilantik menjadi CEO Kumpulan PNB yang baru bagi menggantikan YBhg Dato’ Abdul Rahman Ahmad apabila tamatnya kontrak beliau pada penghujung bulan September 2019.

Khabarnya YBhg Dato’ Abdul Rahman Ahmad bakal berpindah ke Sime Darby Berhad sebagai pengerusi syarikat. Dengan PNB selaku pemegang saham terbesar Sime Darby, khidmat beliau masih diperlukan bagi memajukan lagi syarikat-syarikat tempatan.

Untuk pengetahun, PNB merupakan pengurus dana terbesar di Malaysia dengan sejumlah RM301.4 bilion aset di bawah pengurusan setakat bulan Mei 2019.

Sumber Rujukan: The Edge Markets

Siapakah Gerangan Jalil Rasheed?

Menurut laman web Invesco, beliau telah menyertai Invesco pada bulan April 2013 selaku Pengarah Pelaburan di pejabat Singapura.

Sebelum menyertai Invesco, beliau merupakan CEO Aberdeen Islamic Asset Management di Kuala Lumpur. Beliau merupakan ketua negara untuk Malaysia dan menerajui pengurus dana bagi ekuiti negara ASEAN.

Sebelum itu, beliau berada di Singapura bagi tempoh 2005-2007 dan di London dari 2003 ke 2005 bersama Aberdeen, sebagai seorang ahli ekuiti benua Asia dan pasaran baru muncul (Emerging Markets).

Beliau mempunyai Bachelor of Science in Accounting and Finance degree daripada London School of Economics & Political Science, United Kingdom.

Barisan kepimpinan PNB sebelum berita perlantikan Jalil Rasheed:

Sumber: Laman Web PNB

Memang hebat pun barisan kepimpinan PNB selama ini. Dengan adanya CEO Kumpulan yang baru yang berpengalaman, sudah pasti kita harapkan PNB akan terus maju jaya.

Prestasi Pelaburan PNB Meningkat Bagi Tahun 2019

Jika dilihat kepada prestasi pelaburan PNB, kita dapat lihat peningkatan bagi tahun ini. Boleh rujuk Top 20 Pelaburan PNB Di Bursa Malaysia Meningkat 5.41% Bagi Setengah Tahun 2019 untuk maklumat lanjut.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20-Pegangan-Saham-Terbesar-PNB-di-Bursa-Malaysia-700x580.jpg
Sumber: The Edge dan Bloomberg

Diharapkan Pulangan Dana PNB Akan Meningkat Tahun Ini

Jika dilihat kepada prestasi pulangan bagi ASB dan dana-dana lain yang dikendalikan PNB, ianya mencatatkan sedikit penurunan. Tetapi dengan peningkatan prestasi yang dicatatkan mereka pada tahun ini, maka kita sudah semestinya berharap pulangan pelaburan akan turut meningkat.

Iklan

4 Strategi Pengurusan Kewangan Islam

Sedar tak sedar, 2018 dah nak sampai ke pertengahan tahun. Dan setiap tahun itu jugalah, kita perlu letakkan matlamat untuk dicapai. Ada juga yang tidak mempunyai sebarang matlamat dalam kehidupan.

Jack Canfield dalam bukunya ‘The Success Principles’ menyarankan setiap orang menulis matlamat dalam 7 aspek kehidupan iaitu:

 • Karier
 • Kewangan
 • Masa lapang
 • Kesihatan
 • Hubungan
 • Kendiri atau spiritual
 • Sumbangan kepada komuniti

Bagi orang Islam pula , Nabi Muhammad S.A.W berpesan bahawa akan datang lima perkara sebelum lima perkara:

 • Sihat sebelum sakit
 • Kaya sebelum miskin
 • Lapang sebelum sibuk
 • Muda sebelum tua
 • Hidup sebelum mati

Secara tidak langsung, kita dapat memahami kepentingan menetapkan matlamat supaya kita dapat melaksanakan tanggungjawab semasa kita dalam keadaan lima perkara sebelum datang lima perkara yang dinyatakan tadi.

Begitu juga halnya dalam aspek pengurusan kewangan. Bagi mereka yang masih bergelumang dengan riba dengan sistem kewangan konvensional, segeralah bertukar kepada sistem kewangan Islam.

Jom kita tengok 4 strategi pengurusan kewangan Islam yang kita boleh amalkan untuk tahun ini.

1. Mencari Rezeki Yang Halal

Allah Maha Pemurah dan Pemberi Rezeki menyebut di dalam Surah Al-Jumuah, ayat 10 yang bermaksud:

“Kemudian, setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi, dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatkanlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya di dunia dan di akhirat.”

Rezeki dan limpah kurniaan Allah itu sangat luas dan kita disarankan untuk mencari rezeki yang halal iaitu pekerjaan atau perniagaan hasil usaha jujur, bebas penipuan atau rasuah, tidak terlibat dengan perkara yang haram.

Orang Islam yang beriman dan bertakwa akan mengelakkan diri daripada terjerumus dalam riba’, arak, judi dan lain-lain hal yang dilarang oleh agama.

2. Melanggan Takaful Sebagai Persediaan Menghadapi Musibah

Takaful ialah produk perlindungan yang berlandaskan syariah. Kontrak takaful berbeza dengan insurans kerana ia menggunakan konsep ‘bantu-membantu’ di kalangan peserta takaful. Tiada unsur faedah dan ketidakpastian (gharar) sebagaimana kontrak insurans konvensional.

Orang awam kadangkala menghadapi dilema apabila ejen takaful mempromosi pelan perlindungan yang ada di pasaran. Hal ini berlaku kerana terdapat terma yang kurang difahami dan ejen pula tidak memberi penjelasan yang mencukupi di dalam bahasa yang mudah untuk difahami.

Produk takaful adalah keperluan bagi anda yang mempunyai tanggungan dan sebagai persediaan menghadapi musibah seperti sakit. Anggaplah ia sebagai suatu perbelanjaan untuk masa depan.

Peserta takaful membuat sumbangan secara bulanan dengan kadar yang telah ditetapkan. Sumbangan ini nampak kecil kerana dibuat secara konsisten setiap bulan. Apabila berlaku musibah, operator takaful akan membayar manfaat perlindungan kepada peserta.

Semua peserta dalam pelan takaful seolah berpegangan tangan, jika seorang peserta terjatuh yang lain akan membantu dan menghulurkan tangan supaya dia dapat bangun semula atau sekurang-kurangnya keluarganya dapat bangkit daripada beban kewangan yang melanda.

3. Melabur Tanpa Berhutang

Matlamat pelaburan ialah menambah nilai daripada apa yang anda miliki. Pakar kewangan tidak menggalakkan anda membuat pelaburan melalui pinjaman. Setiap pelaburan mempunyai risiko masing-masing. Tahap risiko bergantung kepada jenis pelaburan yang anda sertai.

Pelaburan dalam saham berpotensi untuk mendapat untung yang tinggi, risikonya juga tinggi berbanding pelaburan unit amanah saham. Untung rendah, risiko juga lebih rendah.

Pinjaman akan mengikat anda dengan suatu komitmen hutang. Hutang perlu dijelaskan tidak kira anda membuat untung atau menanggung kerugian. Oleh itu, hutang akan menambah beban kewangan jika tidak diuruskan dengan betul.

Kegagalan membayar hutang atau pinjaman khususnya kepada pihak bank mendedahkan anda kepada satu lagi risiko iaitu disaman atau diisytihar muflis bagi kes yang berat. Usah mengikat diri dengan hutang.

Jika anda mampu membayar sejumlah nilai untuk membayar hutang, gunakan sahaja wang itu untuk menyimpan atau melabur dalam saham atau unit amanah saham. Dan jangan lupa untuk pilih pelaburan yang patuh Syariah.

4. Menunaikan Zakat dan Bersedekah (Infaq)

Zakat merupakan rukun Islam yang ke-empat dan menjadi tanggungjawab ekonomi setiap umat Islam. Zakat dikenakan ke atas harta yang telah cukup jumlahnya (nisab) dan tempohnya (haul). Pusat Zakat menerima bayaran Zakat dan mengagihkan kepada lapan golongan yang disyariatkan sebagai penerima zakat.

Zakat tidak sama sekali mengurangkan harta. Kadar 2.5% daripada pendapatan amat besar ertinya bagi golongan yang memerlukan. Secara tidak langsung, pengeluar Zakat melaksanakan tanggungjawab sosial kepada saudara seagama.

Infaq atau sedekah adalah pelengkap kepada Zakat. Sesiapa pun boleh memberi sedekah tanpa mengira jumlah harta dan ia boleh dilakukan bila-bila masa.

Mendermakan sebahagian daripada harta adalah ciri orang yang bertakwa. Hal ini dijelaskan dalam ayat 132 dan 133 Surah Ali Imran yang bermaksud:

132: Dan segeralah kamu kepada keampunan dari Tuhan kamu, dan syurga yang luasnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang yang bertakwa.

133: Iaitu orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, orang yang menahan kemarahannya, dan orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Bersama-Sama Kita Jadi Jutawan Dunia Dan Akhirat

Seorang usahawan yang berjaya dan mempunyai syarikat dengan pendapatan jutaan Ringgit setahun berkongsi bagaimana beliau mengajak orang lain menjadi jutawan akhirat sepertinya.

AJK masjid di tempat tinggal beliau memohon sumbangan untuk memasang karpet baru dan menyelenggara masjid. Beliau mampu beri sumbangan tersebut dengan kos mencecah puluhan ribu. Namun, apa yang beliau lakukan ialah meminta AJK masjid mengumpulkan sumbangan daripada penduduk setempat terlebih dahulu dan dia akan menanggung perbelanjaan selebihnya.

Begitulah indahnya amalan bersedekah. Amalan yang kecil tetapi konsisten itu adalah lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa.

Sumber Rujukan:

Baca juga 5 Tips Untuk Mencapai Matlamat Kewangan.

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

17 Perkara Saya Belajar Tentang Cukai

17 perkara saya belajar tentang cukai daripada Tuan Haji Jerry Zafrul Rizal Mat #sexyaccountant.

Sudut pandang seorang usahawan:

1. Malaysia merupakan negara sekular yang mengamalkan undang-undang sekular. Agama islam sebagai agama rasmi. Secara logik, negara Islam tidak mengutip cukai.

2. Cukai adalah di antara sumber pendapatan negara. Ada direct tax dan juga indirect tax.

3. Semakin banyak bayaran cukai dibuat, semakin tinggi loan yang kita boleh dapat. Ini kerana cukai ditaksir atas pendapatan.

4. Usahawan perlu fikir berapa banyak duit yang perlu dibuat berbanding berapa banyak cukai yang perlu dibayar.

5. Asingkan zakat sebagai bayaran daripada gaji peribadi, itu lebih baik. Untuk syarikat, bayar kedua-dua sekali – cukai dan zakat.

6. Pihak bank akan memberi point yang tinggi kepada pembayar cukai yang banyak.
(Lebih mudah untuk lulus loan)

7. Pendapatan lebih RM48,000 setahun sudah dikenakan cukai. Tapi ambil kira semua pelepasan yang layak.

8. Walaupun pendapatan yang diterima kurang dari RM3,000 setahun, setiap orang perlu submit penyelarasan cukai tahunan kepada LHDN.

9. Walaupun pada waktu itu kita masih belum mampu membayar cukai, submit pada LHDN untuk tujuan rekod.

10. Ketiadaan rekod pada LHDN akan menyukarkan kita untuk membuat pinjaman bank. Itu dokumen penting yang pihak bank akan lihat.

11. Sekiranya permohonan pinjaman kita ditolak oleh pihak bank, semak semula berapa banyak cukai yang telah kita bayar?

12. Duit yang banyak di dalam akaun bukan jaminan utama boleh mendapat loan.

13. Sekiranya kita belum pernah membayar cukai, berhati-hati dengan populariti. (Ada pihak yang akan memerhati)

14. Segala rekod urusan jual beli dan transaksi jualan harus disimpan selama 7 tahun. (Simpan sekiranya pihak LHDN datang untuk membuat audit)

15. Segala bentuk pendapatan yang masuk akan dikenakan cukai. (Gaji, Komisyen, Elaun, Bonus, Sewa)

16. Dividen tidak dikenakan cukai kerana ianya keuntungan bersih selepas ditolak cukai.

17. Berhati-hati dengan pembelian kereta atau rumah secara tunai sekiranya kita belum pernah membayar cukai. (Kemungkinan untuk pihak LHDN membuat lawatan adalah tinggi)

Selamat menunaikan tanggungjawab sebagai penyumbang pendapatan negara.

Sumber asal : Firdaus Yasin

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!