4 Tips POWER Untuk Dapatkan Penyewa Rumah Dengan Cepat

Jika anda baru sahaja membeli hartanah dan berniat untuk menyewakannya kepada orang lain, berhagialah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat.

Dilema ramai newbies pelabur hartanah adalah bagaimana caranya untuk mencari penyewa.

Antara kesilapan biasa yang dilakukan pelabur hartanah pada peringkat awal adalah lambat mendapatkan penyewa untuk menyewa rumah mereka dan kesannya menyebabkan aliran tunai mereka terganggu.

Baca : Buat 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Anda

“Jangan beli rumah tapi tiada perancangan untuk rumah tersebut. Jangan ikut orang dan merana untuk 30 tahun.”

Akan tetapi, dengan perancangan, strategi, disiplin dan tindakan yang betul, pelaburan hartanah yang anda lakukan mampu memberi anda keuntungan dan mengubah hidup anda.

TIPS SEBELUM MENDAPATKAN PENYEWA RUMAH ANDA.

Ada beberapa kriteria penting yang perlu anda kaji dan fahami dengan baik sebelum mula mengiklankan dan mencari penyewa rumah anda.

Jenis Hartanah

Hartanah jenis kediaman dan komersial mempunyai target pasaran penyewa yang berbeza.

Jika anda berniat untuk menyewakan hartanah anda untuk satu tempoh jangka panjang, maka komersial adalah yang terbaik.

Dan jika anda ingin membuat keuntungan dari hartanah dan masih memiliki hartanah tersebut untuk didiami kelak, anda boleh pilih hartanah jenis kediaman seperti apartmen dan flat yang permintaan terhadap sewaan adalah paling tinggi.

Lokasi

Lokasi sangat mempengaruhi jenis penyewa yang anda bakal terima di kemudian hari. Jika anda inginkan penyewa dari golongan berkeluarga, anda boleh cari hartanah di lokasi pinggir bandar ataupun 10KM – 15KM dari bandar.

Ini berbeza jika anda ingin menyewakan kepada pekerja industri/ kilang, maka anda perlu mencari hartanah yang berada berdekatan dengan kawasan perindustrian.

Kelengkapan Asas

Sebelum anda membeli sebarang hartanah, pastikan anda kaji lokasi sekitar kawasan perumahan tersebut dan pastikan terdapat kelengkapan asas seperti :-

  • Hospital
  • Sekolah
  • Masjid
  • Bank
  • Pasaraya
  • Kemudahan pengangkutan awam
  • Kawasan perindustrian / Kedai

Tawaran Pinjaman Pembiayaan

Mohon 3 bank/ institusi kewangan secara serentak untuk sebuah hartanah dan lihat tawaran dari manakah yang lebih rendah kadar faedahnya dan faedah lain yang bakal anda terima.

Semak jenis pinjaman pembiayaan mana yang sesuai dengan anda samada flexi, semi flexi, basic term, atau islamik.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan?

Rental Yield

Anda perlu tahu kebolehan hartanah tersebut untuk menjana pendapatan kepada anda secara bulanan dengan mengira peratus keuntungan rental yield yang bakal anda perolehi selepas ditolak segala kos – kos lain.

Baca: Pelaburan Hartanah vs Saham. Ini 9 Perbandingannya

4 Langkah Power Bantu Anda Dapatkan Penyewa Lebih Cepat

1. Rumah Fully Furnished

Tahukah anda, permintaan terhadap rumah sewa fully furnished adalah sangat tinggi sedangkan penawarannya adalah rendah.

Sebenarnya terdapat ramai bakal penyewa di luar sana yang sanggup membayar lebih asalkan rumah tersebut fully furnished.

Antara kelengkapan yang anda wajib beli adalah katil & tilam, almari baju, meja makan, sofa, kabinet dapur dan barang elektrik seperti kipas, pemanas air elektrik dan lampu.

Gunakan kreativiti anda dengan mengubah suai rumah anda menjadi sebuah rumah dengan suasana lapang dan sesuai untuk kehidupan berkeluarga.

2. Kadar Sewa

Dengan keadaan ekonomi semasa yang lembap, anda tidak perlu meletakkan kadar deposit yang tinggi seperti 3 + 1 + 1 (utiliti).

Cukup sekadar menetapkan 1 + 1 sahaja dengan syarat penyewa tidak boleh menggunakan deposit sebagai bayaran ansuran bulan terakhir sewa rumah.

Deposit tersebut juga akan dikira hangus seandainya penyewa melanggar kontrak, lari dari rumah atau merosakkan barang – barang dalaman rumah.

Hipotesisnya mudah, semakin tinggi kadar deposit dan sewa, semakin rendah peratus anda untuk mendapat penyewa bagi hartanah anda.

Baca : Penerangan Deposit Sewa Rumah. Istilah 1+1,  2+1, 2+1+1

3. Upah Ejen Hartanah

Tidak kisah jika anda membeli rumah jenis undercon atau subsale, anda perlu mengupah ejen hartanah yang bertauliah secepat mungkin supaya anda mampu mendapatkan penyewa rumah anda secepat mungkin.

Menggunakan khidmat ejen hartanah sememangnya mempercepatkan proses anda mendapatkan penyewa kerana pada kebiasaannya ejen hartanah mempunyai database orang yang ingin jual beli rumah, penyewa dan pemilik rumah.

Dan paling penting, ejen hartanah akan membawa bakal penyewa untuk viewing rumah anda dan juga melayan pelbagai kerenah mereka.

4. Iklankan Hartanah Anda

Jangan terlalu selesa kerana proses mencari penyewa boleh memakan masa berminggu – minggu lamanya.

Anda sebagai pemilik rumah juga harus mengambil langkah proaktif dengan mengiklankan hartanah anda di platform yang tepat seperti portal hartanah, sosial media atau menerusi WhatsApp Group / Telegram Group.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah Di Malaysia Tahun 2019

Sebagai contoh, sekiranya rumah anda berada di dalam kawasan Subang Bestari, anda boleh iklankan di Facebook Group “Community Subang Bestari”.

Jangan terkejut pula jika anda mendapati terdapat orang dari kawasan yang sama ingin mencari rumah yang berbeza atas faktor, tamat kontrak atau inginkan rumah yang fully furnished dan sebagainya.

Anda juga boleh iklankan hartanah di portal online seperti iBilik, Speedhome, Hartabumi, iProperty dan sebagainya.

Untuk tambahan, ilmu hartanah sahaja tidak mencukupi. Anda sebagai pelabur hartanah wajib mempunyai kesabaran yang tinggi dan tahap toleransi yang baik.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA