4 Tips POWER Untuk Dapatkan Penyewa Rumah Dengan Cepat

Jika anda baru sahaja membeli hartanah dan berniat untuk menyewakannya kepada orang lain, berhagialah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat.

Dilema ramai newbies pelabur hartanah adalah bagaimana caranya untuk mencari penyewa.

Antara kesilapan biasa yang dilakukan pelabur hartanah pada peringkat awal adalah lambat mendapatkan penyewa untuk menyewa rumah mereka dan kesannya menyebabkan aliran tunai mereka terganggu.

Baca : Buat 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Anda

“Jangan beli rumah tapi tiada perancangan untuk rumah tersebut. Jangan ikut orang dan merana untuk 30 tahun.”

Akan tetapi, dengan perancangan, strategi, disiplin dan tindakan yang betul, pelaburan hartanah yang anda lakukan mampu memberi anda keuntungan dan mengubah hidup anda.

TIPS SEBELUM MENDAPATKAN PENYEWA RUMAH ANDA.

Ada beberapa kriteria penting yang perlu anda kaji dan fahami dengan baik sebelum mula mengiklankan dan mencari penyewa rumah anda.

Jenis Hartanah

Hartanah jenis kediaman dan komersial mempunyai target pasaran penyewa yang berbeza.

Jika anda berniat untuk menyewakan hartanah anda untuk satu tempoh jangka panjang, maka komersial adalah yang terbaik.

Dan jika anda ingin membuat keuntungan dari hartanah dan masih memiliki hartanah tersebut untuk didiami kelak, anda boleh pilih hartanah jenis kediaman seperti apartmen dan flat yang permintaan terhadap sewaan adalah paling tinggi.

Lokasi

Lokasi sangat mempengaruhi jenis penyewa yang anda bakal terima di kemudian hari. Jika anda inginkan penyewa dari golongan berkeluarga, anda boleh cari hartanah di lokasi pinggir bandar ataupun 10KM – 15KM dari bandar.

Ini berbeza jika anda ingin menyewakan kepada pekerja industri/ kilang, maka anda perlu mencari hartanah yang berada berdekatan dengan kawasan perindustrian.

Kelengkapan Asas

Sebelum anda membeli sebarang hartanah, pastikan anda kaji lokasi sekitar kawasan perumahan tersebut dan pastikan terdapat kelengkapan asas seperti :-

 • Hospital
 • Sekolah
 • Masjid
 • Bank
 • Pasaraya
 • Kemudahan pengangkutan awam
 • Kawasan perindustrian / Kedai

Tawaran Pinjaman Pembiayaan

Mohon 3 bank/ institusi kewangan secara serentak untuk sebuah hartanah dan lihat tawaran dari manakah yang lebih rendah kadar faedahnya dan faedah lain yang bakal anda terima.

Semak jenis pinjaman pembiayaan mana yang sesuai dengan anda samada flexi, semi flexi, basic term, atau islamik.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan?

Rental Yield

Anda perlu tahu kebolehan hartanah tersebut untuk menjana pendapatan kepada anda secara bulanan dengan mengira peratus keuntungan rental yield yang bakal anda perolehi selepas ditolak segala kos – kos lain.

Baca: Pelaburan Hartanah vs Saham. Ini 9 Perbandingannya

4 Langkah Power Bantu Anda Dapatkan Penyewa Lebih Cepat

1. Rumah Fully Furnished

Tahukah anda, permintaan terhadap rumah sewa fully furnished adalah sangat tinggi sedangkan penawarannya adalah rendah.

Sebenarnya terdapat ramai bakal penyewa di luar sana yang sanggup membayar lebih asalkan rumah tersebut fully furnished.

Antara kelengkapan yang anda wajib beli adalah katil & tilam, almari baju, meja makan, sofa, kabinet dapur dan barang elektrik seperti kipas, pemanas air elektrik dan lampu.

Gunakan kreativiti anda dengan mengubah suai rumah anda menjadi sebuah rumah dengan suasana lapang dan sesuai untuk kehidupan berkeluarga.

2. Kadar Sewa

Dengan keadaan ekonomi semasa yang lembap, anda tidak perlu meletakkan kadar deposit yang tinggi seperti 3 + 1 + 1 (utiliti).

Cukup sekadar menetapkan 1 + 1 sahaja dengan syarat penyewa tidak boleh menggunakan deposit sebagai bayaran ansuran bulan terakhir sewa rumah.

Deposit tersebut juga akan dikira hangus seandainya penyewa melanggar kontrak, lari dari rumah atau merosakkan barang – barang dalaman rumah.

Hipotesisnya mudah, semakin tinggi kadar deposit dan sewa, semakin rendah peratus anda untuk mendapat penyewa bagi hartanah anda.

Baca : Penerangan Deposit Sewa Rumah. Istilah 1+1,  2+1, 2+1+1

3. Upah Ejen Hartanah

Tidak kisah jika anda membeli rumah jenis undercon atau subsale, anda perlu mengupah ejen hartanah yang bertauliah secepat mungkin supaya anda mampu mendapatkan penyewa rumah anda secepat mungkin.

Menggunakan khidmat ejen hartanah sememangnya mempercepatkan proses anda mendapatkan penyewa kerana pada kebiasaannya ejen hartanah mempunyai database orang yang ingin jual beli rumah, penyewa dan pemilik rumah.

Dan paling penting, ejen hartanah akan membawa bakal penyewa untuk viewing rumah anda dan juga melayan pelbagai kerenah mereka.

4. Iklankan Hartanah Anda

Jangan terlalu selesa kerana proses mencari penyewa boleh memakan masa berminggu – minggu lamanya.

Anda sebagai pemilik rumah juga harus mengambil langkah proaktif dengan mengiklankan hartanah anda di platform yang tepat seperti portal hartanah, sosial media atau menerusi WhatsApp Group / Telegram Group.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah Di Malaysia Tahun 2019

Sebagai contoh, sekiranya rumah anda berada di dalam kawasan Subang Bestari, anda boleh iklankan di Facebook Group “Community Subang Bestari”.

Jangan terkejut pula jika anda mendapati terdapat orang dari kawasan yang sama ingin mencari rumah yang berbeza atas faktor, tamat kontrak atau inginkan rumah yang fully furnished dan sebagainya.

Anda juga boleh iklankan hartanah di portal online seperti iBilik, Speedhome, Hartabumi, iProperty dan sebagainya.

Untuk tambahan, ilmu hartanah sahaja tidak mencukupi. Anda sebagai pelabur hartanah wajib mempunyai kesabaran yang tinggi dan tahap toleransi yang baik.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!