Maafkan Kami, RM261 Juta Bitcoin Hilang Dicuri

Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan penggodaman NiceHash yang mengakibatkan kecurian sebanyak 4,700 Bitcoin yang bernilai hampir $64 juta US Dolar.

NiceHash adalah pasaran mata wang digital yang menghadiahkan pelombong Bitcoin dengan mata wang Bitcoin.

Ketua Pemasaran NiceHash, Andrej Skraba berkata, godaman itu satu serangan “sangat profesional dengan kejuruteraan sosial yang canggih.” Terdahulu, NiceHash yang berpangkalan di Slovenia berkata, operasinya dihentikan selama 24 jam bagi menyiasat godaman itu.

Permohonan Maaf Melalui Facebook

CEO NiceHash Marko Kobal dan Pengasas Bersama Sasa Coh kemudiannya terpaksa memohon maaf melalui FB Live kepada orang ramai dan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan.

https://www.facebook.com/NiceHash/videos/2013146182237851/

Mereka juga menasihatkan para pengguna NiceHash supaya menukar kata laluan mereka sebagai langkah berjaga-jaga. Tapi apakan daya, nasi sudah menjadi bubur.

Adakah dengan permohonan maaf sudah memadai?

Di antara kelebihan Bitcoin adalah setiap transaksinya tidak perlu menggunakan nama sebenar. Oleh itu, kita tidak dapat mengesan siapa dalang yang mencuri Bitcoin tadi, kerana anda tidak perlu menggunakan butiran peribadi seperti nama, alamat atau apa-apa yang boleh kaitkan anda sebagai pemilik Bitcoin.

Setiap transaksi pula adalah muktamad, yang mempunyai kelebihan dan juga keburukan. Tidak seperti kad kredit, anda boleh batalkan transaksi dan dapat wang anda semula. Dengan Bitcoin, semuanya adalah muktamad. Memang tak dapat nak reverse balik.

Tiada Jaminan Wang Dikembalikan

Begitulah kisahnya dengan Bitcoin, kononnya Bitcoin tidak dikawal oleh mana-mana kerajaan dan tiada pihak yang memantaunya. Tapi bila adanya kes sebegini berlaku, mulalah pemilik Bitcoin keluh kesah.

Tidak tahu dengan siapa untuk menuntut kembali Bitcoin mereka, dan pihak NiceHash pula hanya boleh memohon maaf. Nak minta NiceHash gantikan semula wang yang telah digodam? Kirim salamlah…

Sekurang-kurangnya dengan institusi kewangan yang berdaftar, contohnya di Malaysia kita ada PIDM (Perbadanan Insurans Deposit Malaysia). Semua jenis pendeposit, tidak kira perniagaan atau individu adalah dilindungi sehingga RM250,000 untuk setiap pendeposit bagi setiap bank. Ini bermakna 99% daripada pendeposit di Malaysia dilindungi sepenuhnya dengan skim PIDM ini.

Kalau ditakdirkan, akaun anda digodam dan anda terbukti kehilangan RM250,000, anda akan dapat semula kesemua wang anda.

Mata Wang Digital Alaf Baru Masih Belum Patuh Syariah

Bagi umat Islam, eloklah jauhkan diri terlebih dahulu dengan Bitcoin ini. Ini kerana, belum ada status patuh Syariah yang dikeluarkan baginya. Disebabkan status Bitcoin yang masih samar-samar, eloklah mengelakkan diri daripada terlibat dengan perkara syubhah.

Nak tahu lebih lanjut mengenai Bitcoin dan mata wang digital alaf baru ini, rajin-rajinlah baca Apa Itu Bitcoin & Mengapa Ianya Bukan Sejenis Pelaburan.

Sumber Rujukan: Harian Metro Online

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA