Maafkan Kami, RM261 Juta Bitcoin Hilang Dicuri

Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan penggodaman NiceHash yang mengakibatkan kecurian sebanyak 4,700 Bitcoin yang bernilai hampir $64 juta US Dolar.

NiceHash adalah pasaran mata wang digital yang menghadiahkan pelombong Bitcoin dengan mata wang Bitcoin.

Ketua Pemasaran NiceHash, Andrej Skraba berkata, godaman itu satu serangan “sangat profesional dengan kejuruteraan sosial yang canggih.” Terdahulu, NiceHash yang berpangkalan di Slovenia berkata, operasinya dihentikan selama 24 jam bagi menyiasat godaman itu.

Permohonan Maaf Melalui Facebook

CEO NiceHash Marko Kobal dan Pengasas Bersama Sasa Coh kemudiannya terpaksa memohon maaf melalui FB Live kepada orang ramai dan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan.

https://www.facebook.com/NiceHash/videos/2013146182237851/

Mereka juga menasihatkan para pengguna NiceHash supaya menukar kata laluan mereka sebagai langkah berjaga-jaga. Tapi apakan daya, nasi sudah menjadi bubur.

Adakah dengan permohonan maaf sudah memadai?

Di antara kelebihan Bitcoin adalah setiap transaksinya tidak perlu menggunakan nama sebenar. Oleh itu, kita tidak dapat mengesan siapa dalang yang mencuri Bitcoin tadi, kerana anda tidak perlu menggunakan butiran peribadi seperti nama, alamat atau apa-apa yang boleh kaitkan anda sebagai pemilik Bitcoin.

Setiap transaksi pula adalah muktamad, yang mempunyai kelebihan dan juga keburukan. Tidak seperti kad kredit, anda boleh batalkan transaksi dan dapat wang anda semula. Dengan Bitcoin, semuanya adalah muktamad. Memang tak dapat nak reverse balik.

Tiada Jaminan Wang Dikembalikan

Begitulah kisahnya dengan Bitcoin, kononnya Bitcoin tidak dikawal oleh mana-mana kerajaan dan tiada pihak yang memantaunya. Tapi bila adanya kes sebegini berlaku, mulalah pemilik Bitcoin keluh kesah.

Tidak tahu dengan siapa untuk menuntut kembali Bitcoin mereka, dan pihak NiceHash pula hanya boleh memohon maaf. Nak minta NiceHash gantikan semula wang yang telah digodam? Kirim salamlah…

Sekurang-kurangnya dengan institusi kewangan yang berdaftar, contohnya di Malaysia kita ada PIDM (Perbadanan Insurans Deposit Malaysia). Semua jenis pendeposit, tidak kira perniagaan atau individu adalah dilindungi sehingga RM250,000 untuk setiap pendeposit bagi setiap bank. Ini bermakna 99% daripada pendeposit di Malaysia dilindungi sepenuhnya dengan skim PIDM ini.

Kalau ditakdirkan, akaun anda digodam dan anda terbukti kehilangan RM250,000, anda akan dapat semula kesemua wang anda.

Mata Wang Digital Alaf Baru Masih Belum Patuh Syariah

Bagi umat Islam, eloklah jauhkan diri terlebih dahulu dengan Bitcoin ini. Ini kerana, belum ada status patuh Syariah yang dikeluarkan baginya. Disebabkan status Bitcoin yang masih samar-samar, eloklah mengelakkan diri daripada terlibat dengan perkara syubhah.

Nak tahu lebih lanjut mengenai Bitcoin dan mata wang digital alaf baru ini, rajin-rajinlah baca Apa Itu Bitcoin & Mengapa Ianya Bukan Sejenis Pelaburan.

Sumber Rujukan: Harian Metro Online

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.