Senarai 10 Negara Yang Mempunyai Rizab Simpanan Emas Terbesar Dunia

Emas merupakan logam yang paling berharga dimuka bumi ini dan digunakan sejak sebelum masihi lagi sebagai mata wang. Sehingga kini emas masih lagi kekal relevan dalam menentukan kedudukan ekonomi sesebuah negara.

Setiap negara di dunia ini mempunyai rizab simpanan emas mereka yang tersendiri walaupun mereka tidak lagi menyandar nilai matawang mereka berdasarkan nilai emas.

Mari kita lihat senarai negara yang mempunyai rizab simpanan emas di dunia yang paling tinggi.

10) India – 607 Tan

Negara yang mempunyai penduduk yang kedua paling padat di China. Kerajaan India tidak menyimpan sepenuhnya rizab emas di negara sendiri.

India hanya menyimpan 10% simpanan emas yang dimilikinya di Bank of Mumbai dan selebihnya disimpan di Bank of England dan juga International Settlements di Switzerland.

9) Belanda – 612.5 Tan

Negara yang terkenal di dalam industri pengeksportan barangan makanan yang kedua terbesar di dunia dan juga pemprosesan makanan di antara yang terbaik di dunia. Negara ini telah menjual kebanyakan rizab simpanan emas mereka dan hanya sebahagian kecil sahaja yang disimpan di dalam negara.

Selebihnya disimpan di Bank of England 18%, 20% di Ottawa, dan 31% di New York dan Amsterdam.

8) Jepun – 765.2 Tan

Simpanan rizab emas Jepun berjumlah 2% daripada jumlah rizab emas dunia. Secara tradisinya, Jepun lebih gemar membeli emas dan tradisi itu terhenti apabila berlakunya gempa bumi yang memusnahkan loji nuklear di Fukushima.

Sejak dari peristiwa tersebut, Jepun lebih banyak menjual rizab simpanan emas mereka untuk memulihkan ekonominya.

7) Switzerland – 1,040 Tan

Negara terkenal dengan privasi pemegang akaun bank oleh masyarakat luar. Switzerland adalah tempat popular di dunia bagi menyimpan simpanan rizab emas mereka di sana.

Majoriti simpanan rizab emas Switzerland ini berada di Bern iaitu sebanyak 70% manakala selebihnya berada di Bank of England sebanyak 20% dan 10% di Ottawa.

6) China – 2,141 Tan

Sebelum ini, China banyak bergantung kepada perlombongan sebagai aktiviti ekonomi mereka. Setelah menjadi kuasa besar dunia ekonomi, negara ini banyak bergantung kepada ekonomi negara barat untuk tujuan pengeksportan.

Tidak diketahui secara jelas jumlah sebenar simpanan emas negara China ini.

5) Rusia – 2,228.2 Tan

Merupakan negara pengeluar emas ketiga terbesar di dunia. Ketika era Putin yang menerajui Rusia, presiden ini telah menambah jumlah rizab simpanan emas mereka dari setahun ke setahun.

Putin yang bukannya seorang penggemar Dolar Amerika Syarikat, namun terpaksa akur dengan sistem perdagangan dunia yang menggunakan USD dalam urusan jual beli.

4) Perancis – 2,436 Tan

Menyimpan semua rizab simpanan emasnya di Paris. Sebelum ini, Perancis  berada di tempat ke tiga dalam dalam senarai tetapi ketika era pemerintahan Nicolas Sarkozy, beliau telah menjual 500 tan rizab simpanan Perancis untuk membuat pelaburan dan juga membayar hutang negara tersebut.

3) Itali – 2,451.80 Tan

Mempunyai simpanan emas yang tidak disentuh sejak 20 tahun yang lalu walaupun keadaan negara berdepan dengan pelbagai masalah ekonomi. Sungguh pun berdepan bebanan hutang yang tinggi, Itali masih lagi merupakan kuasa besar ekonomi Eropah dan menjadi watak penting dalam kemakmuran ekonomi di Kesatuan Eropah.

2) Jerman – 3,367.9 Tan

Merupakan negara yang paling maju di dalam Kesatuan Eropah. Jerman menyimpan simpanan emas mereka di The Deutsche Bundesbank sebanyak 70% dan turtut menyimpan emas mereka di New York dan Bank of England.

Kebanyakan emas negara ini disimpan oleh negara sekutu (NATO) ketika era perang dingin sebelum ditebus kembali oleh Jerman.

1) Amerika Syarikat – 8,133.5 Tan

Kuasa ekonomi dunia dan tidak hairanlah mereka juga mempunyai simpanan emas yang terbesar di dunia. Walau bagaimanapun, terdapat pemerhati yang mempertikaikan jumah sebenar yang dimiliki oleh negara Amerika Syarikat kerana negara tersebut juga terkenal dalam meyimpan rizab emas untuk negara lain.

Sumber Rujukan: https://www.bullionbypost.co.uk

Baca juga


Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA