Senarai 10 Negara Yang Mempunyai Rizab Simpanan Emas Terbesar Dunia

Emas merupakan logam yang paling berharga dimuka bumi ini dan digunakan sejak sebelum masihi lagi sebagai mata wang. Sehingga kini emas masih lagi kekal relevan dalam menentukan kedudukan ekonomi sesebuah negara.

Setiap negara di dunia ini mempunyai rizab simpanan emas mereka yang tersendiri walaupun mereka tidak lagi menyandar nilai matawang mereka berdasarkan nilai emas.

Mari kita lihat senarai negara yang mempunyai rizab simpanan emas di dunia yang paling tinggi.

10) India – 607 Tan

Negara yang mempunyai penduduk yang kedua paling padat di China. Kerajaan India tidak menyimpan sepenuhnya rizab emas di negara sendiri.

India hanya menyimpan 10% simpanan emas yang dimilikinya di Bank of Mumbai dan selebihnya disimpan di Bank of England dan juga International Settlements di Switzerland.

9) Belanda – 612.5 Tan

Negara yang terkenal di dalam industri pengeksportan barangan makanan yang kedua terbesar di dunia dan juga pemprosesan makanan di antara yang terbaik di dunia. Negara ini telah menjual kebanyakan rizab simpanan emas mereka dan hanya sebahagian kecil sahaja yang disimpan di dalam negara.

Selebihnya disimpan di Bank of England 18%, 20% di Ottawa, dan 31% di New York dan Amsterdam.

8) Jepun – 765.2 Tan

Simpanan rizab emas Jepun berjumlah 2% daripada jumlah rizab emas dunia. Secara tradisinya, Jepun lebih gemar membeli emas dan tradisi itu terhenti apabila berlakunya gempa bumi yang memusnahkan loji nuklear di Fukushima.

Sejak dari peristiwa tersebut, Jepun lebih banyak menjual rizab simpanan emas mereka untuk memulihkan ekonominya.

7) Switzerland – 1,040 Tan

Negara terkenal dengan privasi pemegang akaun bank oleh masyarakat luar. Switzerland adalah tempat popular di dunia bagi menyimpan simpanan rizab emas mereka di sana.

Majoriti simpanan rizab emas Switzerland ini berada di Bern iaitu sebanyak 70% manakala selebihnya berada di Bank of England sebanyak 20% dan 10% di Ottawa.

6) China – 2,141 Tan

Sebelum ini, China banyak bergantung kepada perlombongan sebagai aktiviti ekonomi mereka. Setelah menjadi kuasa besar dunia ekonomi, negara ini banyak bergantung kepada ekonomi negara barat untuk tujuan pengeksportan.

Tidak diketahui secara jelas jumlah sebenar simpanan emas negara China ini.

5) Rusia – 2,228.2 Tan

Merupakan negara pengeluar emas ketiga terbesar di dunia. Ketika era Putin yang menerajui Rusia, presiden ini telah menambah jumlah rizab simpanan emas mereka dari setahun ke setahun.

Putin yang bukannya seorang penggemar Dolar Amerika Syarikat, namun terpaksa akur dengan sistem perdagangan dunia yang menggunakan USD dalam urusan jual beli.

4) Perancis – 2,436 Tan

Menyimpan semua rizab simpanan emasnya di Paris. Sebelum ini, Perancis  berada di tempat ke tiga dalam dalam senarai tetapi ketika era pemerintahan Nicolas Sarkozy, beliau telah menjual 500 tan rizab simpanan Perancis untuk membuat pelaburan dan juga membayar hutang negara tersebut.

3) Itali – 2,451.80 Tan

Mempunyai simpanan emas yang tidak disentuh sejak 20 tahun yang lalu walaupun keadaan negara berdepan dengan pelbagai masalah ekonomi. Sungguh pun berdepan bebanan hutang yang tinggi, Itali masih lagi merupakan kuasa besar ekonomi Eropah dan menjadi watak penting dalam kemakmuran ekonomi di Kesatuan Eropah.

2) Jerman – 3,367.9 Tan

Merupakan negara yang paling maju di dalam Kesatuan Eropah. Jerman menyimpan simpanan emas mereka di The Deutsche Bundesbank sebanyak 70% dan turtut menyimpan emas mereka di New York dan Bank of England.

Kebanyakan emas negara ini disimpan oleh negara sekutu (NATO) ketika era perang dingin sebelum ditebus kembali oleh Jerman.

1) Amerika Syarikat – 8,133.5 Tan

Kuasa ekonomi dunia dan tidak hairanlah mereka juga mempunyai simpanan emas yang terbesar di dunia. Walau bagaimanapun, terdapat pemerhati yang mempertikaikan jumah sebenar yang dimiliki oleh negara Amerika Syarikat kerana negara tersebut juga terkenal dalam meyimpan rizab emas untuk negara lain.

Sumber Rujukan: https://www.bullionbypost.co.uk

Baca juga


Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

Dengan minimum pembelian 0.25gram emas atau serendah RM68.25 (berdasarkan harga emas RM273 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.