Servis di Bank Lambat Sebab Kurang Staf? Apa Jadi Nanti Kalau Tak Ada Langsung?

Cawangan Bank of America Tanpa Staf

Siapa sangka kini anda boleh membuat transaksi perbankan seperti biasa anda lakukan di kaunter, dengan hanya berurusan dengan mesin. Tak percaya?

Baru-baru ini, Bank of America telah membuka 3 cawangan bank yang berautomasi sepenuhnya, di mana pelanggan boleh menggunakan ATM dan mengadakan sidang video dengan kakitangan di cawangan lain.

Kurangkan Kos, Tingkatkan Kecekapan

Siapa sangka bank pun terpaksa ikat perut. Dulu kita ingat yang industri oil & gas dan perbankan ini kebal daripada kemerosotan ekonomi. Bonus berbulan-bulan dan berbelas bulan sudah biasa bagi kakitangan daripada kedua-dua industri ini.

Nampaknya mereka terkena juga tempias ekonomi dan terpaksa lebih berdaya saing bagi memastikan mereka selamat mengharungi tahap getir ini.

Mesin ATM canggih yang digunakan oleh Bank of America
Mesin ATM ini membolehkan pelanggan berinteraksi dengan pegawai bank menerusi skrin

Bank of America seperti mana bank-bank lain, telah berusaha untuk mengurangkan jumlah kakitangan di setiap cawangan bagi mengurangkan kos, dan membuka cawangan di kawasan baru yang berpotensi.

Cawangan baru ini pula biasanya lebih kecil, menggunakan teknologi terkini, dan menyasarkan untuk menjual pinjaman rumah, kad kredit dan sewa beli, berbanding transaksi-transaksi mudah seperti mendepositkan cek.

Masa Depan Yang Gelap Bagi Perbankan Tradisional?

Pernahkan dengar tentang FinTech? Kalau tak pernah, cuba baca sedikit Apa itu FinTech dan masa depan FinTech di Malaysia. Generasi sekarang membesar dengan peranti mudah alih. Maka transaksi kewangan selepas ini akan semudah berkongsi gambar. Perspektif inilah yang membolehkan FinTech berkembang.

Sepertimana contoh Bank of America di atas yang membuka 3 cawangan tanpa sebarang staf, ini merupakan kesan daripada kemajuan teknologi. Kebanyakan bank kini berada di dalam dilema dan lambat laun, mereka terpaksa juga menerima teknologi ini sebagai sebahagian daripada DNA organisasi mereka.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa perbankan tradisional akan pergi buat selama-lamanya. Bagi mereka yang bekerja di sektor perbankan, jangan risau kerana khidmat anda masih diperlukan. Dengan kelebihan teknologi yang dimiliki FinTech dicampur pula dengan kelebihan perbankan tradisional seperti modal yang lebih besar, bilangan pelanggan yang lebih ramai dan pasukan jualan yang lebih besar – kedua-duanya perlu bekerjasama bagi meningkatkan lagi tahap industri perbankan sedia ada.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!