Servis di Bank Lambat Sebab Kurang Staf? Apa Jadi Nanti Kalau Tak Ada Langsung?

Cawangan Bank of America Tanpa Staf

Siapa sangka kini anda boleh membuat transaksi perbankan seperti biasa anda lakukan di kaunter, dengan hanya berurusan dengan mesin. Tak percaya?

Baru-baru ini, Bank of America telah membuka 3 cawangan bank yang berautomasi sepenuhnya, di mana pelanggan boleh menggunakan ATM dan mengadakan sidang video dengan kakitangan di cawangan lain.

Kurangkan Kos, Tingkatkan Kecekapan

Siapa sangka bank pun terpaksa ikat perut. Dulu kita ingat yang industri oil & gas dan perbankan ini kebal daripada kemerosotan ekonomi. Bonus berbulan-bulan dan berbelas bulan sudah biasa bagi kakitangan daripada kedua-dua industri ini.

Nampaknya mereka terkena juga tempias ekonomi dan terpaksa lebih berdaya saing bagi memastikan mereka selamat mengharungi tahap getir ini.

Mesin ATM canggih yang digunakan oleh Bank of America
Mesin ATM ini membolehkan pelanggan berinteraksi dengan pegawai bank menerusi skrin

Bank of America seperti mana bank-bank lain, telah berusaha untuk mengurangkan jumlah kakitangan di setiap cawangan bagi mengurangkan kos, dan membuka cawangan di kawasan baru yang berpotensi.

Cawangan baru ini pula biasanya lebih kecil, menggunakan teknologi terkini, dan menyasarkan untuk menjual pinjaman rumah, kad kredit dan sewa beli, berbanding transaksi-transaksi mudah seperti mendepositkan cek.

Masa Depan Yang Gelap Bagi Perbankan Tradisional?

Pernahkan dengar tentang FinTech? Kalau tak pernah, cuba baca sedikit Apa itu FinTech dan masa depan FinTech di Malaysia. Generasi sekarang membesar dengan peranti mudah alih. Maka transaksi kewangan selepas ini akan semudah berkongsi gambar. Perspektif inilah yang membolehkan FinTech berkembang.

Sepertimana contoh Bank of America di atas yang membuka 3 cawangan tanpa sebarang staf, ini merupakan kesan daripada kemajuan teknologi. Kebanyakan bank kini berada di dalam dilema dan lambat laun, mereka terpaksa juga menerima teknologi ini sebagai sebahagian daripada DNA organisasi mereka.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa perbankan tradisional akan pergi buat selama-lamanya. Bagi mereka yang bekerja di sektor perbankan, jangan risau kerana khidmat anda masih diperlukan. Dengan kelebihan teknologi yang dimiliki FinTech dicampur pula dengan kelebihan perbankan tradisional seperti modal yang lebih besar, bilangan pelanggan yang lebih ramai dan pasukan jualan yang lebih besar – kedua-duanya perlu bekerjasama bagi meningkatkan lagi tahap industri perbankan sedia ada.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: