Servis di Bank Lambat Sebab Kurang Staf? Apa Jadi Nanti Kalau Tak Ada Langsung?

Cawangan Bank of America Tanpa Staf

Siapa sangka kini anda boleh membuat transaksi perbankan seperti biasa anda lakukan di kaunter, dengan hanya berurusan dengan mesin. Tak percaya?

Baru-baru ini, Bank of America telah membuka 3 cawangan bank yang berautomasi sepenuhnya, di mana pelanggan boleh menggunakan ATM dan mengadakan sidang video dengan kakitangan di cawangan lain.

Kurangkan Kos, Tingkatkan Kecekapan

Siapa sangka bank pun terpaksa ikat perut. Dulu kita ingat yang industri oil & gas dan perbankan ini kebal daripada kemerosotan ekonomi. Bonus berbulan-bulan dan berbelas bulan sudah biasa bagi kakitangan daripada kedua-dua industri ini.

Nampaknya mereka terkena juga tempias ekonomi dan terpaksa lebih berdaya saing bagi memastikan mereka selamat mengharungi tahap getir ini.

Mesin ATM canggih yang digunakan oleh Bank of America
Mesin ATM ini membolehkan pelanggan berinteraksi dengan pegawai bank menerusi skrin

Bank of America seperti mana bank-bank lain, telah berusaha untuk mengurangkan jumlah kakitangan di setiap cawangan bagi mengurangkan kos, dan membuka cawangan di kawasan baru yang berpotensi.

Cawangan baru ini pula biasanya lebih kecil, menggunakan teknologi terkini, dan menyasarkan untuk menjual pinjaman rumah, kad kredit dan sewa beli, berbanding transaksi-transaksi mudah seperti mendepositkan cek.

Masa Depan Yang Gelap Bagi Perbankan Tradisional?

Pernahkan dengar tentang FinTech? Kalau tak pernah, cuba baca sedikit Apa itu FinTech dan masa depan FinTech di Malaysia. Generasi sekarang membesar dengan peranti mudah alih. Maka transaksi kewangan selepas ini akan semudah berkongsi gambar. Perspektif inilah yang membolehkan FinTech berkembang.

Sepertimana contoh Bank of America di atas yang membuka 3 cawangan tanpa sebarang staf, ini merupakan kesan daripada kemajuan teknologi. Kebanyakan bank kini berada di dalam dilema dan lambat laun, mereka terpaksa juga menerima teknologi ini sebagai sebahagian daripada DNA organisasi mereka.

Tetapi ini tidak bermakna bahawa perbankan tradisional akan pergi buat selama-lamanya. Bagi mereka yang bekerja di sektor perbankan, jangan risau kerana khidmat anda masih diperlukan. Dengan kelebihan teknologi yang dimiliki FinTech dicampur pula dengan kelebihan perbankan tradisional seperti modal yang lebih besar, bilangan pelanggan yang lebih ramai dan pasukan jualan yang lebih besar – kedua-duanya perlu bekerjasama bagi meningkatkan lagi tahap industri perbankan sedia ada.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pertumbuhan Pinjaman Bank Malaysia Kekal Lima Hingga Enam Peratus Pada 2023 — S&P Global

KUALA LUMPUR, 17 Nov  (Bernama) — Pertumbuhan pinjaman sektor perbankan Malaysia dijangka kekal di antara lima hingga enam peratus pada 2023 bersandarkan kepada ekonomi negara yang stabil yang akan menyokong kepercayaan kredit perniagaan dan pengguna Malaysia, kata S&P Global Ratings.

Katanya, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia diunjurkan berkembang pada 6.6 peratus pada 2022 dan purata 4.5 peratus dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Dalam Ulasan Prospek Bank 2023 oleh S&P Global Ratings yang dikeluarkan hari ini, firma penyelidikan itu berkata bank juga boleh mengatasi risiko kualiti aset yang semakin meningkat kerana permodalan yang kukuh dan penimbal peruntukan mampu mengimbangi tekanan kualiti aset.

Permodalan kukuh bank-bank Malaysia setakat 30 Jun, 2022 ialah pada 14.3 peratus nisbah ekuiti biasa Tahap-1, dan penampan peruntukan sebanyak 1.8 peratus daripada jumlah pinjaman akan membantu mereka menyerap peningkatan tekanan kredit yang sederhana, katanya.

Walau bagaimanapun, ia menyatakan bahawa kualiti aset dijangka merosot dan nisbah pinjaman tidak berbayar (NPL) industri mungkin akan meningkat kepada 2.5 hingga 3.0 peratus dalam tempoh dua tahun akan datang daripada 1.8 peratus pada akhir Jun 2022 berikutan tamatnya tempoh program moratorium.

”Pinjaman kepada isi rumah berpendapatan rendah dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang bergelut untuk pulih daripada pandemik mungkin berisiko. Inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah menyebabkan ia menjadi lebih teruk. Penampan peruntukan tinggi bank juga harus mengehadkan keperluan dalam peruntukan tambahan walaupun NPL meningkat.

“Sementara itu, kos kredit pula akan menurun kepada 30 hingga 40 mata asas (bps) tetapi kekal lebih tinggi daripada paras prapandemik kerana institusi perbankan berkemungkinan kekal berhati-hati di tengah-tengah ketidaktentuan global,” katanya.

Ia berkata bagaimanapun, pendapatan bank boleh menghampiri tahap prapandemik bermula 2023, dengan margin yang lebih tinggi, kos kredit yang disederhanakan dan kadar cukai yang dinormalkan akan mendorong dalam peningkatan itu.

“Dalam kes asas kami, kami meramalkan pulangan purata aset sebanyak 1.3 hingga 1.4 peratus, berbanding 1.1 hingga 1.2 peratus yang dianggarkan untuk 2022,” katanya.

S&P Global Ratings juga menekankan bahawa risiko pasaran hartanah harus dikekalkan walaupun isu lebihan bekalan dalam pasaran hartanah kekal sebagai cabaran berstruktur.

“Namun begitu, pertumbuhan sederhana dalam harga hartanah pada beberapa tahun kebelakangan ini, nisbah pinjaman kepada nilai berhemat bank dan pinjaman yang berhati-hati kepada risiko mengehadkan segmen komersial daripada sektor ini,” katanya.

Melangkah ke hadapan, ia berkata pada tahun depan, inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi boleh menjejaskan permintaan kredit dan meningkatkan risiko mungkir bagi sesetengah pengguna yang berpendapatan rendah serta kepada PKS.

“Kami melihat risiko ini sebagai masih boleh diurus. Walaupun ia bukan kes asas kami, peningkatan mendadak dalam pengangguran juga boleh meningkatkan risiko kualiti aset untuk sektor perbankan.

“Beberapa bank digital baharu boleh melancarkan operasi pada 2023. Walaupun kami percaya bank yang besar akan mengekalkan bahagian pasaran mereka, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana model perniagaan mereka berkembang untuk bertindak balas dengan persaingan digital,” katanya.

Melihat secara lebih meluas lagi terhadap sektor perbankan global, ia berkata sektor perbankan akan menjadi lebih sukar pada 2023. Walaupun sebahagian besar penilaian bank adalah stabil, S&P Global menjangkakan penimbal penting yang telah dibina oleh bank sepanjang 10 tahun yang lalu akan diuji kali ini.

Margin faedah bersih semakin “gemuk” dalam banyak bidang kuasa berdasarkan kadar faedah yang lebih tinggi. Rangsangan ini, bersama-sama dengan kualiti aset yang kukuh dan permodalan yang teguh, terus menyokong pandangan secara keseluruhan yang stabil merentas sektor perbankan global.

Asas deposit yang kukuh disokong oleh lebihan simpanan hasil daripada pandemik COVID-19 turut membantu, katanya.

Ia juga menekankan bahawa inflasi berada pada paras tertinggi 40 tahun dalam beberapa bidang kuasa perbankan, dan ini memberi kesan kepada kos pinjaman yang lebih tinggi. Inflasi juga bertindak seperti brek pada prospek pertumbuhan ekonomi.

Persamaan bagi bank boleh berubah pada inflasi yang lebih tinggi secara material di luar kes asas semasa S&P Global, atau kemelesetan yang lebih mendalam atau lebih lama mengakibatkan penguncupan pertumbuhan yang lebih teruk daripada jangkaan dan pengangguran yang lebih tinggi, katanya.

“Risiko utama kepada penarafan bank ialah munculnya keadaan ekonomi dan pembiayaan yang lebih teruk daripada kes asas kami. Risiko utama tambahan ialah insolvensi korporat yang berpotensi lebih tinggi diburukkan lagi oleh pinjaman korporat yang besar, pinjaman kerajaan yang tinggi dan sektor hartanah yang melemah.

“Kami menjangkakan peningkatan dalam perbezaan kredit antara yang kuat dan lemah. Cabaran mungkin lebih akut dan pantas untuk institusi kewangan bukan bank, dan bank tertentu di pasaran sedang pesat membangun. Entiti di negara yang paling terdedah kepada sekatan tenaga juga mungkin menghadapi cabaran,” tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pertumbuhan-pinjaman-bank-malaysia-kekal-lima-hingga-enam-peratus-pada-2023-sp-global/