Skandal ‘Cuci Duit’ Yang Melibatkan HSBC

Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited atau lebih dikenali dengan nama singkatannya HSBC mula diasaskan pada tahun 1865 dan kini beroperasi di 68 negara dengan anggaran sebanyak 3,900 pejabat. HSBC merupakan sebuah bank yang terkenal dan di antara bank yang terbesar di dunia dengan nilai aset melebihi USD2 trilion.

Namun, mungkin ramai yang tidak pernah dengar yang HSBC pernah terlibat dengan skandal AMLA dan didenda sebanyak USD1.9 bilion pada tahun 2012.

HSBC gagal menyediakan sistem pengawasan transaksi yang efektif bagi menangani aktiviti pengubahan wang haram dan menyembunyikan transaksi dengan negara-negara berisiko tinggi di bawah senarai Financial Action Task Force (FATF) seperti Iran, Libya dan Sudan.

US Justice Department menggarkan sebanyak USD881 juta hasil dari wang haram oleh kartel Sinaloa dari Mexico dan kartel Norte de Valle dari Colombia telah berjaya digubah atau pun ‘dicuci’ melalui HSBC Mexico.

Perkara ini berlaku akibat daripada kelemahan yang ada pada proses pembukaan akaun. Setiap bank seharusnya patuh kepada garis panduan ‘Know Your Customer’ (KYC) yang diwujudkan bagi menjadi garis panduan kepada institusi kewangan dalam proses pengesahan identiti pelanggan dan risiko yang bakal dihadapi bagi pihak bank sepanjang perhubungan bersama pelanggan tersebut.

Proses pengesahan perlu dilakukan bagi memastikan syarikat atau pun individu tersebut adalah seperti mana yang dinyatakan dan tidak terlibat dalam aktiviti haram bagi mengelakkan risiko bank terlibat dengan aktiviti penggubahan wang haram.

Walaupun HSBC telah sedia maklum bahawa sebarang perniagaan yang dilakukan di Mexico merupakan satu risiko yang tinggi, mereka secara sengaja meletakkannya akaun yang dibuka di bawah kategori risiko rendah. Melalui cara tersebut, sebarang transaksi dari akaun tersebut tidak akan dikategorikan sebagai risiko tinggi dan akan terlepas daripada sistem pengawasan transaksi.

Dengan itu, dinggarkan nilai transaksi lebih USD670 bilion telah terlepas daripada sistem pengawasan mereka. US Justice Department menyatakan HSBC mengabaikan beberapa amaran bahawa sistem pengawasan mereka memerlukan penaiktarafan dan tidak mencukupi.

Pada tahun 2008, tiada tindakan diambil oleh CEO HSBC Mexico apabila dimaklumkan oleh pihak berkuasa Mexico bahawa mereka mempunyai rakaman suara seorang raja dadah Mexico yang menyebut HSBC adalah tempat untuk ‘mencuci’ duit.

Akhirnya, pada December 2012, HSBC bersetuju untuk menyelesaikan perkara ini di luar mahkamah dan membayar denda sebanyak USD1.9 bilion. Sejurus sahaja berita ini tersebar, harga saham HSBC terus meningkat kerana jumlah denda adalah kurang dari USD2 bilion yang telah dianggarkan.

Ada yang merasakan denda yang dikenakan ini adalah terlalu ringan. Cuba lihat berapa keuntungan mereka peroleh setiap tahun.

Sumber : Statista

HSBC membuat kenyataan bahawa di antara tahun 2009 sehingga 2011, mereka telah membelanjakan sebanyak USD700 juta bagi melakukan penaiktarafan sistem agar dapat menangani masalah menggubahan wang haram. Skandal HSBC ini juga telah didokumentarikan pada tahun 2018 oleh Netflix, berjudul “Dirty Money: Cartel Bank”.

Adakah langkah yang diambil oleh HSBC dapat mengurangkan risiko mereka terlibat dalam skandal AMLA pada masa akan dating?

Jawapannya ada pada fail Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) yang telah bocor pada penghujung September yang lalu.

Baca juga Kisah Cuci Duit (Money Laundering) Di Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Penama Tidak Memiliki Harta Yang Diwariskan?

Banyak kisah yang dikongsi oleh orang ramai terutamanya individu yang kecewa akibat menjadi waris yang dinafikan hak mereka. Pada mulanya dah seronok kerana ingatkan dapat mewarisi harta daripada ahli keluarga yang telah meninggal dunia, tetapi hakikatnya tidak seperti yang disangka.

Si mati mewariskan harta miliknya kepada waris, namun terdapat pelbagai masalah yang menyukarkan waris untuk memiliki harta tersebut. Adakah benar bahawa meletakkan penama sahaja sudah cukup untuk memastikan waris mendapat hak mereka?

Penama Tidak Diberikan Hak Mutlak

Sebenarnya penama hanyalah seorang wasi atau pemegang amanah kecuali ianya adalah Hibah. Sekiranya Hibah, penama tersebut diberi hak mutlak ke atas harta yang ditinggalkan oleh si mati.

Ramai yang berpendapat bahawa mempunyai penama sudah cukup untuk memudahkan membuat tuntutan harta yang ditinggalkan apabila meninggal dunia nanti. Ada yang meletakkan nama pasangan, ibu, ayah dan anak-anak sebagai penama untuk memastikan nasib mereka terus terbela setelah si mati tiada.

Tanggungjawab Penama Membahagikan Harta Mengikut Faraid

Penama tersebut haruslah membahagikan wang yang ditinggalkan oleh si mati mengikut undang-undang faraid dan bukannya mengambil kesemua wang itu dan menjadikannya sebagai hak mutlak. Melainkan jika si mati telah hibahkan kepada penama, barulah ia menjadi milik mutlak penama yang dihibahkan itu.

Sedih sebenarnya apabila kita dapat tahu ramai penama yang tamak dan membolot harta tersebut sehingga menyebabkan mereka yang berhak tidak mendapat bahagian yang sepatutnya. Mereka yang tidak bertanggungjawab akan menanggung dosa kerana mengambil harta benda yang bukan milik mereka.

Proses untuk membuat tuntutan juga tidak mudah, waris atau penama kena pergi ke mahkamah atau Amanah Raya untuk mendapatkan surat kuasa. Dan tidak mustahil ianya mengambil masa bertahun-tahun sekiranya waris atau penama gagal untuk mencapai persetujuan atau berlakunya pertikaian di antara mereka.

Hibah Beri Hak Mutlak, Penama Kena Ikut Faraid

Kesimpulannya, walaupun si suami telah menamakan si isteri sebagai penama, isteri tersebut bukanlah penerima mutlak harta tersebut. Sebaliknya harta peninggalan tersebut perlu diagihkan kepada semua waris si suami yang berhak mengikut kepada kaedah faraid.

Sebab itulah kita kena perbetulkan anggapan bahawa dengan menetapkan penama, masalah pengurusan harta pusaka dapat diselesaikan.

Sumber Rujukan:

  1. Xtra
  2. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Kelantan
  3. BH Online

Baca juga:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!