Skandal ‘Cuci Duit’ Yang Melibatkan HSBC

Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited atau lebih dikenali dengan nama singkatannya HSBC mula diasaskan pada tahun 1865 dan kini beroperasi di 68 negara dengan anggaran sebanyak 3,900 pejabat. HSBC merupakan sebuah bank yang terkenal dan di antara bank yang terbesar di dunia dengan nilai aset melebihi USD2 trilion.

Namun, mungkin ramai yang tidak pernah dengar yang HSBC pernah terlibat dengan skandal AMLA dan didenda sebanyak USD1.9 bilion pada tahun 2012.

HSBC gagal menyediakan sistem pengawasan transaksi yang efektif bagi menangani aktiviti pengubahan wang haram dan menyembunyikan transaksi dengan negara-negara berisiko tinggi di bawah senarai Financial Action Task Force (FATF) seperti Iran, Libya dan Sudan.

US Justice Department menggarkan sebanyak USD881 juta hasil dari wang haram oleh kartel Sinaloa dari Mexico dan kartel Norte de Valle dari Colombia telah berjaya digubah atau pun ‘dicuci’ melalui HSBC Mexico.

Perkara ini berlaku akibat daripada kelemahan yang ada pada proses pembukaan akaun. Setiap bank seharusnya patuh kepada garis panduan ‘Know Your Customer’ (KYC) yang diwujudkan bagi menjadi garis panduan kepada institusi kewangan dalam proses pengesahan identiti pelanggan dan risiko yang bakal dihadapi bagi pihak bank sepanjang perhubungan bersama pelanggan tersebut.

Proses pengesahan perlu dilakukan bagi memastikan syarikat atau pun individu tersebut adalah seperti mana yang dinyatakan dan tidak terlibat dalam aktiviti haram bagi mengelakkan risiko bank terlibat dengan aktiviti penggubahan wang haram.

Walaupun HSBC telah sedia maklum bahawa sebarang perniagaan yang dilakukan di Mexico merupakan satu risiko yang tinggi, mereka secara sengaja meletakkannya akaun yang dibuka di bawah kategori risiko rendah. Melalui cara tersebut, sebarang transaksi dari akaun tersebut tidak akan dikategorikan sebagai risiko tinggi dan akan terlepas daripada sistem pengawasan transaksi.

Dengan itu, dinggarkan nilai transaksi lebih USD670 bilion telah terlepas daripada sistem pengawasan mereka. US Justice Department menyatakan HSBC mengabaikan beberapa amaran bahawa sistem pengawasan mereka memerlukan penaiktarafan dan tidak mencukupi.

Pada tahun 2008, tiada tindakan diambil oleh CEO HSBC Mexico apabila dimaklumkan oleh pihak berkuasa Mexico bahawa mereka mempunyai rakaman suara seorang raja dadah Mexico yang menyebut HSBC adalah tempat untuk ‘mencuci’ duit.

Akhirnya, pada December 2012, HSBC bersetuju untuk menyelesaikan perkara ini di luar mahkamah dan membayar denda sebanyak USD1.9 bilion. Sejurus sahaja berita ini tersebar, harga saham HSBC terus meningkat kerana jumlah denda adalah kurang dari USD2 bilion yang telah dianggarkan.

Ada yang merasakan denda yang dikenakan ini adalah terlalu ringan. Cuba lihat berapa keuntungan mereka peroleh setiap tahun.

Sumber : Statista

HSBC membuat kenyataan bahawa di antara tahun 2009 sehingga 2011, mereka telah membelanjakan sebanyak USD700 juta bagi melakukan penaiktarafan sistem agar dapat menangani masalah menggubahan wang haram. Skandal HSBC ini juga telah didokumentarikan pada tahun 2018 oleh Netflix, berjudul “Dirty Money: Cartel Bank”.

Adakah langkah yang diambil oleh HSBC dapat mengurangkan risiko mereka terlibat dalam skandal AMLA pada masa akan dating?

Jawapannya ada pada fail Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) yang telah bocor pada penghujung September yang lalu.

Baca juga Kisah Cuci Duit (Money Laundering) Di Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apakah Hak Seorang Wanita Dalam Pembahagian Harta Suami?

“Bak sini kunci rumah ngan kereta, biar aku uruskan” kata Bang Long kepada isteri arwah.

Sudahnya lepas 3 tahun, isteri dan anak arwah satu apa pun tak dapat. Walaupun arwah ada anak lelaki.

Situasi ini sebenarnya berlaku dalam masyarakat kita. Sama ada kita sedar atau tidak.

Berdasarkan pengalaman mengurus kes pusaka, kebiasaannya situasi ini terjadi kepada kaum isteri yang tidak bekerja dan menjadi surirumah sepenuh masa. Mereka sering menjadi mangsa kepada ahli keluarga lain yang rakus.

Para isteri seharusnya tahu dan pertahankan hak mereka. Tidak sepatutnya terus diam dan tidak mengambil apa-apa keputusan.

Hak Isteri Dalam Harta Suami

Seorang isteri mempunyai dua hak terhadap harta suaminya.

1. Harta sepencarian (sehingga 50%)

2. Bahagian faraid isteri. Bahagian faraid isteri pula terbahagi kepada 2 keadaan:
– ¼ Jika arwah suami tiada anak
– 1/8 Jika arwah suami mempunyai anak. Sebagai contoh, jika suami berpoligami, atau pernah berkahwin lain, dan mempunyai anak, walaupun bukan dengan si isteri tersebut, maka bahagian faraid isteri tetap 1/8.

Berkaitan harta sepencarian, ianya adalah hak yang boleh dituntut oleh si isteri sama ada ketika bercerai dengan suami (semasa hidup) ataupun ketika suami meninggal dunia.

Mungkin ada dalam kalangan isteri yang merasakan, dia tidak mempunyai hak terhadap harta seperti rumah, kereta dan barangan di dalam rumah kerana mereka tidak bekerja dan tidak pernah keluarkan duit pun untuk membeli harta tersebut.

Ini tidak benar.

Sebagai isteri, walaupun tidak sama-sama menyumbang dari sudut kewangan terhadap harta bersama, tetapi isteri telah menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Ini juga dikira sebagai sumbangan terhadap harta tersebut.

Sekiranya bercerai, ataupun suami meninggal dunia, isteri berhak membuat tuntutan harta sepencarian di Mahkamah Syariah. Paling tinggi isteri boleh dapat sehingga 50% daripada harta sepencarian. Ianya bergantung kepada keputusan mahkamah.

Jika suami meninggal dunia, urusan tuntutan harta sepencarian yang dibuat dulu. Setelah selesai tuntutan, baki daripada harta pusaka suami tersebut baru diuruskan mengikut pembahagian faraid pula.

Dalam harta pusaka suami ini yang bahagian faraid isteri ada dua situasi. ¼ jika suami tidak pernah mempunyai anak dan 1/8 sekiranya suami mempunyai anak yang masih hidup.

Maknanya jika suami meninggal, bahagian harta yang berhak isteri terima adalah harta sepencarian sebanyak 50% (paling tinggi) ditambah pula ¼ & 1/8 bahagian faraid.

Inilah sebenarnya bahagian-bahagian harta yang berhak seorang isteri terima.

Isteri Tak Mampu Melawan Keluarga Suami

Walaupun hakikatnya bahagian harta yang berhak isteri terima adalah besar, tetapi isterilah pihak yang selalu dizalimi ketika urusan harta pusaka suami.

Sebagai perunding harta pusaka, saya sering menerima kes di mana keluarga arwah suami telah dengan tidak adilnya menguruskan pusaka anak lelaki mereka.

Antara yang membuat saya tergamam, ada satu kes di mana pada waktu pagi arwah suami selamat dikebumikan, di sebelah petang pula si isteri dihalau keluar daripada rumah oleh abang iparnya.

Si isteri dan anak-anak yang masih kecil disuruh balik ke rumah ibubapanya.

Katanya mereka akan uruskan pembahagian harta pusaka arwah. Akhirnya sehingga hari ini, selepas 5 tahun, isteri dan anak-anak langsung tidak mendapat apa-apa pun.

Nak tuntut di Mahkamah memerlukan kos pula. Kerana tiada pilihan, si isteri terpaksa redha.

Kesimpulannya, Islam adalah agama yang adil dan sangat memberi perhatian kepada kelebihan dan hak kaum wanita.

Cumanya wanita itu sendiri kena ambil tahu tentang hak-hak mereka dan berfikir jauh ke hadapan dengan membuat perancangan harta bersama suami semasa masih hidup lagi. Ini bagi mengelakkan berlakunya pertelingkahan di antara keluarga di kemudian hari.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka.

Iklan

6 Krisis Kewangan Yang Perlu Kita Tahu (Yang Terkini Covid-19)

Pada 16 Mac 2020, Perdana Menteri melalui perutusan khas telah mengumumkan tempoh perintah kawalan pergerakan bermula 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020. Pengumuman ini adalah sebagai satu langkah pencegahan dari menularnya kes Covid 19.

Menularnya wabak Covid 19 ini juga secara langsung menyebabkan gangguan aktiviti ekonomi bukan sahaja di dalam negara, tetapi di seluruh dunia.

Jom kita tengok 6 krisis kewangan dan ekonomi (termasuk Covid-19) yang pernah dan sedang melanda dunia.

1. Krisis Kredit 1777

Ini adalah antara krisis kewangan yang terawal di dunia. Pada masa itu, pihak British mengaut keuntungan yang besar hasil daripada dasar imperalisme iaitu mengaut keuntungan daripada sumber asli di tanah jajahan mereka. Situasi ini menyebabkan bank mudah memberikan pinjaman kredit.

Krisis bermula pada 1777 apabila Alexander Fordyce, iaitu salah seorang rakan kongsi bank utama di British telah melarikan diri ke Perancis untuk mengelak diri dari pembayaran hutang. Ia telah menyebabkan situasi panik di mana pendeposit telah mengeluarkan wang mereka dari bank secara pukal dan bank telah kekurangan tunai.

Krisis ini kemudiannya telah merebak ke beberapa negara Eropah yang lain.

2. Great Depression 1929-1939

Ia bermula dengan kejatuhan Wall Street pada 1929 dan merebak dengan cepat ke seluruh dunia. Kejatuhan pasaran saham menyebabkan bermulanya pengangguran dan kemiskinan. Ditambah pula dengan kesilapan Kerajaan Amerika Syarikat membuat polisi ekonomi.

Untuk rekod, kadar pengangguran telah meningkat dari 14.3% pada tahun 1937 kepada 19% pada 1938. Krisis ini telah menyebabkan banyak negara hilang sumber pendapatan dan ianya mengambil masa 10 tahun untuk kembali pulih.

3. Perubahan Harga Minyak OPEC 1973

OPEC atau nama penuhnya Organisasi Pengeksport Petroleum telah menghentikan eksportnya ke Amerika Syarikat dan Negara Bersekutu. Ini adalah sebagai tanda bantahan di atas bantuan ketenteraan Amerika Syarikat kepada Israel.

Untuk makluman, majoriti ahli OPEC adalah terdiri dari negara-negara Islam seperti Iran, Kuwait, Arab Saudi, dan Iraq. Situasi ini menyebabkan pengurangan bekalan minyak dan menyebabkan harga minyak melonjak secara mendadak.

Ia telah mengakibatkan krisis ekonomi di Amerika Syarikat dan Negara sekutunya.

4. Krisis Ekonomi Asia 1997

Krisis pada tahun 1997 ini telah bermula di Thailand sebelum merebak ke negara lain seperti Malaysia dan Indonesia. Spekulasi aliran modal telah menyebabkan pertambahan pemberian kredit secara drastik dan pengumpulan hutang.

Kerajaan Thailand telah menukar kadar pertukaran mata wang terhadap Amerika Syarikat menyebabkan situasi panik berlaku di mana banyak negara menarik pelaburan di Asia.

Malaysia yang turut terkesan dengan situasi ini adalah antara negara terpantas yang berjaya memulihkan ekonominya. Malaysia telah menolak bantuan IMF (International Monetary Fund) tetapi telah menambat ringgit dan Perdana Menteri pada masa itu telah memperkenalkan dasar kawalan modal.

5. Krisis Ekonomi 2008

Pasaran harga rumah telah jatuh mendadak sehingga menyebabkan kejatuhan Lehman Brothers, iaitu bank pelaburan keempat terbesar di Amerika Syarikat. Ini menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat terpaksa memberikan bantuan kepada Lehman Brothers dan mempengaruhi perdagangan import dan eksport Amerika Syarikat.

Situasi ini telah menyebabkan krisis kewangan di seluruh dunia. Kesan daripada krisis ini menyebabkan keyakinan pelabur berkurangan dan kadar pengangguran meningkat.

6. Covid-19 (terkini)

Kes pertama virus ini berlaku di sebuah pasar di Wilayah Wuhan, China pada November 2019. Virus ini begitu cepat merebak menyebabkan China mengambil langkah membina hospital sementara bagi menempatkan pesakit yang dijangkiti.

Ia kemudiannya merebak ke negara-negara lain seperti Jepun, Korea Selatan, Itali, Iran dan Amerika Syarikat. Kes pertama yang berlaku di Malaysia adalah melibatkan tiga warga China yang masuk ke Malaysia melalui Johor yang telah dikesan pada 25 Januari 2020.

Covid-19 telah menjadi pandemik di serata dunia dan menyebabkan banyak aktiviti ekonomi terjejas seperti industri pelancongan dan penerbangan. Pada Januari dan Februari sahaja, kerugian sektor pelancongan di Malaysia dianggarkan sebanyak RM3.37 bilion akibat wabak ini. Kerugian tahunan sektor pelancongan pula dijangka mencecah RM51 bilion.

Ramai pekerja diberi cuti tanpa gaji kerana syarikat tidak mempunyai pendapatan dengan aliran tunai yang tidak menentu. Sebagai contoh, Malaysia Aviation Group telah menawarkan cuti tanpa gaji kepada 13,000 pekerja berkuatkuasa pada bulan April.

Jika kita lihat semua krisis ekonomi yang dinyatakan di atas, apabila berlaku sesuatu krisis di sesebuah negara, ianya turut melibatkan negara lain. Ini kerana setiap negara bergantung di antara satu dengan yang lain melalui perdagangan import eksport, pasaran modal, dan pasaran mata wang.

Covid-19 ini pula telah melanda seluruh dunia dan dijangka kemelesetan ekonomi bakal berlaku jika wabak ini berterusan disebabkan ramai pekerja yang bercuti tanpa gaji manakala syarikat pula tidak mempunyai bisnes.

Semoga Allah SWT melindungi Malaysia yang terrcinta dan seluruh dunia.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

7 Tips Untuk Peniaga Agar Dapat Bertahan Semasa Ekonomi Gawat

Penurunan dalam keyakinan pengguna dan penjualan mengancam semua perniagaan, terutamanya perniagaan kecil kerana mereka sering tidak mempunyai rizab untuk membantu mereka menghadapi masa yang sukar. Jadi, bagaimanakah anda boleh menjadikan perniagaan anda kalis kemelesetan?

Melaksanakan amalan ini akan membantu memastikan kelangsungan usaha kecil anda dan bahkan membiarkannya terus berkembang dalam masa ekonomi yang sukar.

1. Melindungi Aliran Tunai

Aliran tunai adalah nyawa perniagaan, jadi untuk memastikan perniagaan anda sihat, keperluan tunai haruslah diteruskan. Tidak kira dalam masa yang sukar, dengan aliran tunai  perniagaan anda tidak akan bermasalah.

Selagi perniagaan anda wujud, anda akan mempunyai perbelanjaan. Tetapi semakin lemah ekonomi, semakin sukar untuk menjaga aliran tunai. Perniagaan anda akan menjadi kalis kemelesetan dengan melaksanakan strategi untuk menjaga aliran tunai.

2. Mengkaji Amalan Pengurusan Inventori

Lihat apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kos inventori tanpa mengorbankan kualiti barang atau meresahkan pelanggan. Adakah anda memesan terlalu banyak item tertentu? Bolehkah item dibekalkan di tempat lain dengan harga yang lebih baik? Adakah terdapat alternatif penghantaran yang akan berfungsi untuk anda, menghapuskan kos penghantaran dan pergudangan?

Hanya kerana anda selalu memesan sesuatu daripada pembekal tertentu atau melakukan perkara-perkara dengan cara tertentu tidak bermakna anda perlu terus melakukannya dengan cara itu – terutamanya apabila terdapat cara lain yang boleh menjimatkan wang anda

3. Fokus Kekuatan Utama

Seringkali pemilik perniagaan kecil memudahkan konsep “kepelbagaian” menjadi “berbeza”. Jika hanya menambah produk atau perkhidmatan lain untuk penawaran anda itu bukanlah kepelbagaian.

Berusaha untuk jadi berbeza kadang-kadang membazirkan masa dan wang. Lebih buruk lagi, ia boleh menjejaskan perniagaan teras anda dengan mengambil masa dan wang anda dari apa yang anda lakukan dengan terbaik atau merosakkan jenama dan reputasi anda.

Jadi, lupakan tambahan dan fokus pada kekuatan produk sedia ada yang menguntungkan untuk  perniagaan anda kalis kemelesetan.

4. Membangun dan Melaksanakan Strategi Untuk Memenangi Persaingan

Sekiranya perniagaan kecil anda berkembang maju pada masa yang sukar, anda perlu terus memperluaskan pangkalan pelanggan anda dan ini bermakna menarik pelanggan dari persaingan.

Anda boleh melakukannnya dengan menawarkan sesuatu yang lebih atau sesuatu yang berbeza daripada pesaing. Menyelidik dan meneliti  persaingan anda dan melihat apa yang anda boleh tawarkan untuk menarik pelanggan mereka ke kedai anda contohnya dengan memberi khidmat pelanggan yang lebih baik.

5. Buat Yang Terbaik Untuk Pelanggan Sedia Ada

Pelanggan anda adalah peluang untuk membuat lebih banyak jualan tanpa menanggung kos mencari pelanggan baru. Lebih baik lagi, jika pelanggan anda menjadi pelanggan yang setia, ia akan memberikan anda lebih banyak peluang jualan.

Seandainya anda ingin perniagaan anda kalis kemelesetan, anda tidak seharusnya mengabaikan keuntungan yang berpotensi untuk memindahkan tumpuan jualan anda bagi memasukkan pelanggan terbaru.

6. Pemasaran Perlu Diteruskan

Pada masa yang susah, banyak perniagaan kecil membuat kesilapan dengan memotong belanjawan pemasaran mereka ke tahap minima bahkan ada yang menghapuskannya sepenuhnya. Tetapi masa itulah perniagaan kecil anda paling memerlukan pemasaran.

Pengguna mungkin ingin membuat perubahan dalam keputusan pembelian mereka. Anda perlu membantu mereka mencari produk dan perkhidmatan anda dan memilih mereka daripada yang lain dengan mendapatkan jenama anda di luar sana. Jadi jangan berhenti membuat pemasaran. Malah, tingkatkan lagi usaha pemasaran anda.

7. Simpan Kredit Peribadi Dalam Keadaan Baik

Masa yang sukar menjadikannya lebih sukar untuk membuat pinjaman. Dengan kredit peribadi yang baik, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk dapat meminjam wang yang diperlukan untuk memastikan perniagaan anda bertahan jika perlu.

Untuk perniagaan anda kalis kemelesetan, jagalah penarafan kredit peribadi anda serta perniagaan anda dan lakukan apa yang diperlukan untuk memastikan penarafan kredit anda dalam keadaan baik.

Namun harus difahami, tiada apa-apa yang akan menjadikan perniagaan kecil anda seratus peratus kalis kemelesetan. Tetapi dengan melaksanakan amalan di atas bagi perniagaan anda kalis kemelesetan akan membantu memastikan perniagaan kecil anda dapat bertahan pada masa yang sukar.

Iklan

Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016

Kalau merujuk kepada statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia baru-baru ini, kita dapat lihat bahawa gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%.

Apa Itu Min Dan Median?

Kita kena buka balik buku Matematik zaman sekolah. Kalau ikut definisi:

  • Median adalah nilai cerapan yang terletak di tengah-tengah taburan data apabila nilai-nilai cerapan disusun mengikut tertib menaik.
  • Min adalah purata bagi nilai-nilai cerapan dalam satu set data.
Sumber: http://csc.columbusstate.edu

Kalau diikutkan, kiraan min adalah lebih tepat yang menggambarkan gaji purata seorang pekerja Malaysia.

Gaji Pekerja Bandar Lebih Tinggi Daripada Gaji Pekerja Luar Bandar

Kita sedia maklum, gaji mereka yang bekerja di bandar adalah lebih tinggi daripada gaji mereka yang bekerja di luar bandar. Memang tidak dinafikan, ini merupakan sebab utama ramai anak muda berhijrah ke bandar untuk mencari pekerjaan sebaik sahaja mereka menamatkan pengajian.

Tapi kena fikir juga kos sara hidup yang lebih tinggi di bandar, adakah ianya dapat menampung kehidupan yang selesa? Atau sekadar cukup-cukup makan sahaja?

Gaji RM5,000 Dikira Miskin Bandar

Macamana pula ni? Kalau diikutkan, ramai pekerja bandar yang menerima gaji min/purata yang dikira sebagai miskin bandar. Sanggup duduk berjauhan dengan mak ayah di kampung, tapi hakikatnya kena pula beli motor atau kenderaan untuk ke tempat kerja, lepas tu kena menyewa bilik pula.

Bila nak kumpul duit untuk beli rumah?

Bagaimana pula nak menabung untuk masa depan kalau pendapatan pun tak cukup?

7.1 Juta Penerima BR1M?

Ini merupakan lagi satu statistik yang membimbangkan. Satu angka yang mengejutkan.

Kalau diikutkan, sebanyak 7.1 juta rakyat Malaysia layak menerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M). Rata-rata golongan penerima BR1M ni pula adalah daripada mereka yang berpendapatan rendah.

Maka, adakah isyarat ini membimbangkan?

Kurangkan Perbelanjaan, Tambah Pendapatan

Dalam situasi ekonomi yang semakin mencabar, kita ada 2 pilihan. Samada nak kurangkan perbelanjaan atau tambah pendapatan.

Contoh nak kurangkan perbelanjaan:

Kalau rasa susah sangat nak buat perkara di atas, apa kata cuba tambahkan pendapatan; contohnya seperti:

  • Buat kerja part-time luar waktu pejabat atau pada hujung minggu
  • Berniaga online
  • Jual beli saham syarikat di pasaran saham Bursa Malaysia

Atau boleh rujuk kepada 9 Idea Buat Duit Sambil Tidur Dengan Cara Yang Halal.

Perlukan Usaha Dan Tawakal

Sebelum itu, kita kena belajar bersyukur dengan segala pemberian Allah. Kemudian, kita mulakan dengan usaha untuk menurangkan perbelanjaan dan menambah pendapatan dan disusuli dengan tawakal.

Kalau berdoa sahaja tapi tak buat apa-apa, tak jalan juga. Dan kalau kita dah berusaha tapi masih tak beroleh kejayaan, rajinlah berdoa dan minta tolong kepada Tuhan Yang Maha Pemberi Rezeki.

Kami doakan semoga pembaca semua peroleh kejayaan di dunia dan akhirat.

Baca juga 5 Sebab Logik Kenapa Gaji Rakyat Malaysia Tak Naik

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!