Skandal ‘Cuci Duit’ Yang Melibatkan HSBC

Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited atau lebih dikenali dengan nama singkatannya HSBC mula diasaskan pada tahun 1865 dan kini beroperasi di 68 negara dengan anggaran sebanyak 3,900 pejabat. HSBC merupakan sebuah bank yang terkenal dan di antara bank yang terbesar di dunia dengan nilai aset melebihi USD2 trilion.

Namun, mungkin ramai yang tidak pernah dengar yang HSBC pernah terlibat dengan skandal AMLA dan didenda sebanyak USD1.9 bilion pada tahun 2012.

HSBC gagal menyediakan sistem pengawasan transaksi yang efektif bagi menangani aktiviti pengubahan wang haram dan menyembunyikan transaksi dengan negara-negara berisiko tinggi di bawah senarai Financial Action Task Force (FATF) seperti Iran, Libya dan Sudan.

US Justice Department menggarkan sebanyak USD881 juta hasil dari wang haram oleh kartel Sinaloa dari Mexico dan kartel Norte de Valle dari Colombia telah berjaya digubah atau pun ‘dicuci’ melalui HSBC Mexico.

Perkara ini berlaku akibat daripada kelemahan yang ada pada proses pembukaan akaun. Setiap bank seharusnya patuh kepada garis panduan ‘Know Your Customer’ (KYC) yang diwujudkan bagi menjadi garis panduan kepada institusi kewangan dalam proses pengesahan identiti pelanggan dan risiko yang bakal dihadapi bagi pihak bank sepanjang perhubungan bersama pelanggan tersebut.

Proses pengesahan perlu dilakukan bagi memastikan syarikat atau pun individu tersebut adalah seperti mana yang dinyatakan dan tidak terlibat dalam aktiviti haram bagi mengelakkan risiko bank terlibat dengan aktiviti penggubahan wang haram.

Walaupun HSBC telah sedia maklum bahawa sebarang perniagaan yang dilakukan di Mexico merupakan satu risiko yang tinggi, mereka secara sengaja meletakkannya akaun yang dibuka di bawah kategori risiko rendah. Melalui cara tersebut, sebarang transaksi dari akaun tersebut tidak akan dikategorikan sebagai risiko tinggi dan akan terlepas daripada sistem pengawasan transaksi.

Dengan itu, dinggarkan nilai transaksi lebih USD670 bilion telah terlepas daripada sistem pengawasan mereka. US Justice Department menyatakan HSBC mengabaikan beberapa amaran bahawa sistem pengawasan mereka memerlukan penaiktarafan dan tidak mencukupi.

Pada tahun 2008, tiada tindakan diambil oleh CEO HSBC Mexico apabila dimaklumkan oleh pihak berkuasa Mexico bahawa mereka mempunyai rakaman suara seorang raja dadah Mexico yang menyebut HSBC adalah tempat untuk ‘mencuci’ duit.

Akhirnya, pada December 2012, HSBC bersetuju untuk menyelesaikan perkara ini di luar mahkamah dan membayar denda sebanyak USD1.9 bilion. Sejurus sahaja berita ini tersebar, harga saham HSBC terus meningkat kerana jumlah denda adalah kurang dari USD2 bilion yang telah dianggarkan.

Ada yang merasakan denda yang dikenakan ini adalah terlalu ringan. Cuba lihat berapa keuntungan mereka peroleh setiap tahun.

Sumber : Statista

HSBC membuat kenyataan bahawa di antara tahun 2009 sehingga 2011, mereka telah membelanjakan sebanyak USD700 juta bagi melakukan penaiktarafan sistem agar dapat menangani masalah menggubahan wang haram. Skandal HSBC ini juga telah didokumentarikan pada tahun 2018 oleh Netflix, berjudul “Dirty Money: Cartel Bank”.

Adakah langkah yang diambil oleh HSBC dapat mengurangkan risiko mereka terlibat dalam skandal AMLA pada masa akan dating?

Jawapannya ada pada fail Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) yang telah bocor pada penghujung September yang lalu.

Baca juga Kisah Cuci Duit (Money Laundering) Di Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: