Terma Kewangan Islam Yang Mudah Untuk Kita Faham

Mesti ramai yang confuse bila dengar terma-terma kewangan Islam buat pertama kali. Malah, ada yang dah biasa kita dengar pun masih tak pasti apakah maksudnya.

Jom kita belajar bahasa Arab sikit dan ikuti perkongsian Puan Nuraishah Hanani seperti berikut:

1. Kalau simpan – Wadiah
2. Kalau labur – Mudarabah
3. Kalau di’urus – Wakalah
4. Kalau yuran – Ujrah
5. Kalau TT ia – Hawalah
6. Kalau rebate – Ibraa
7. Kalau caj gantirugi – Tawidh
8. Kalau penalti – Gharamah
9. Kalau berjanji – Waad
10. Kalau gadai – Rahnu
11. Kalau pinjam – Qard
12. Kalau adat – Uruf 
13. Kalau gerenti – Kafalah
14. Kalau bagi deposit – ‘Urbun
15. Kalau sewa – Ijarah
16. Kalau jual – Bai
17. Kalau untung rugi bersama – Musyarakah
18. Kalau kongsi untung beramanah – Mudarabah
19. Kalau beri hadiah – Hibah
20. Kalau tolong menolong – Takaful

Sumber: FB Nuraishah Hanani

Lepas ni bila dengar terma-terma kewangan Islam yang kita tak pasti, boleh rujuk senarai ini. Semoga tidak keliru lagi bila dengar perkataan Arab disebut oleh mereka dalam industri kewangan Islam ni.

Tapi tahu saja tak mencukupi, kita kena ambil tahu juga lebih mendalam pasal kewangan Islam ni. Jemput baca:

Dapatkan Khidmat Nasihat Berkaitan Kewangan Daripada Perancang Kewangan Yang Berlesen

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana?

Zaman sekarang ni, ramai yang claim mereka pakar, tapi berapa ramai yang merupakan Perancang Kewangan atau Financial Planner yang berlesen? Kalau nak tahu di Malaysia, bilangan mereka ini tak sampai pun seribu orang, memang rare sangat.

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!