Ketahui Tanggungjawab Penyewa Rumah Dan Tuan Rumah

Ramai yang menganggap tugas penyewa adalah menyewa dan menjaga rumah yang disewa dengan baik, manakala tugas tuan rumah pula hanyalah mengutip duit sewa rumah setiap bulan. Tanpa kita sedari, sebenarnya banyak lagi tanggungjawab yang harus dipikul di antara penyewa dan tuan rumah ini.

Dengan mengetahui tanggungjawab penyewa dan tuan rumah, urusan sewa menyewa akan menjadi lebih lancar. Jom lihat apakah tanggungjawab penyewa dan tuan rumah yang perlu kita tahu.

Tanggungjawab Penyewa Rumah

1. Menjaga Rumah Sewa Dan Segala Peralatan Yang Disediakan Dengan Baik

Sebagai seorang penyewa, kita perlu menjaga rumah sewa dan segala peralatan yang disediakan dengan baik. Ia bagaikan satu amanah buat kita.

Sekiranya rumah tersebut dalam keadaan kotor, kita hendaklah membersihkannya. Jika rumah sewa dilengkapi dengan peralatan elektrik dan perabot, barangan tersebut juga harus dijaga dengan baik.

Pastikan rumah tersebut sentiasa dalam keadaan yang sama seperti pada hari pertama penyewa berpindah masuk.

2. Bertanggungjawab Terhadap Peralatan Yang Rosak

Sekiranya terdapat peralatan yang disediakan rosak, pastikan anda menghubungi tuan rumah untuk dibaikpulih.

Sekiranya mereka meminta anda untuk melakukannya sendiri, bincanglah dengan mereka mengenai pembayaran kos sebelum melakukan baikpulih tersebut.

3. Menghormati Jiran

Sekiranya anda menyewa di kawasan yang mempunyai ramai jiran, maka hormatilah mereka dan beramah mesra dengan jiran tetangga. Dengan sikap ini, mereka akan membantu anda sekiranya anda menghadapi pelbagai masalah.

Lagipun, tanggungjawab sebagai jiran juga adalah untuk menghormati jiran-jiran yang lain.

4. Jangan Ubahsuai Rumah Sewa Tanpa Kebenaran

Jika anda ingin mengubah sebarang bahagian pada rumah yang disewa, pastikan mendapat izin daripada tuan rumah terlebih dahulu. Sekiranya mereka tidak mengizinkan, maka jangan mengubahnya sesuka hati.

Apa yang diberi dan ditinggalkan, seeloknya anda kekalkannya begitu sahaja melainkan anda mendapat kebenaran daripada tuan rumah untuk mengubahnya.

Ada juga tuan rumah yang tak benarkan dinding ditebuk, walaupun untuk menggantung gambar atau jam dinding sekalipun.

Tanggungjawab Tuan Rumah Sewa

1. Menangani Masalah Yang Dihadapi Penyewa

Sekiranya penyewa membuat aduan mengenai masalah rumah yang berlaku, ianya menjadi tanggungjawab tuan rumah untuk menanganinya dengan segera. Masalah akan jadi lebih besar sekiranya rundingan tidak dilakukan dalam tempoh terdekat aduan dibuat kepada tuan rumah.

Sebagai contoh mereka ada aduan tentang jiran yang suka buat bising, kita boleh berjumpa dan berbincang dengan jiran tersebut untuk menasihatinya.

2. Menyelenggara Rumah Sewa Dan Peralatan Yang Disediakan

Tuan rumah hendaklah memastikan segala struktur rumah sewa dan peralatan yang disediakan berada dalam keadaan baik. Sekiranya terdapat sebarang kerosakan, maka tuan rumah hendaklah memperbaikinya dengan segera agar penyewa berasa selesa tinggal di rumah tersebut.

Sebagai contoh tuan rumah terima aduan tentang atap bocor sehingga air masuk ke dalam rumah, maka segeralah panggil orang untuk membaikinya.

3. Pastikan Keselamatan Penyewa Terjaga

Tuan rumah boleh memasang sistem keselamatan seperti alat penggera, sistem pemadaman api, CCTV dan sebagainya untuk memastikan keselamatan penyewa terjaga. Lebih-lebih lagi apabila penyewa tersebut ada keluarga mereka sendiri, terutamanya anak kecil.

Kesimpulannya, penyewa dan tuan rumah hendaklah memikul tanggungjawab mereka dengan sebaik mungkin. Sekiranya berlaku masalah, selesaikanlah dengan cara yang professional.

Semoga sama-sama dapat menjalankan tanggungjawab sebagai penyewa dan tuan rumah, pasti setiap masalah dapat diselesaikan dengan baik selepas ini.

Sumber Rujukan: Tenancy Check

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA