Ketahui Tanggungjawab Penyewa Rumah Dan Tuan Rumah

Ramai yang menganggap tugas penyewa adalah menyewa dan menjaga rumah yang disewa dengan baik, manakala tugas tuan rumah pula hanyalah mengutip duit sewa rumah setiap bulan. Tanpa kita sedari, sebenarnya banyak lagi tanggungjawab yang harus dipikul di antara penyewa dan tuan rumah ini.

Dengan mengetahui tanggungjawab penyewa dan tuan rumah, urusan sewa menyewa akan menjadi lebih lancar. Jom lihat apakah tanggungjawab penyewa dan tuan rumah yang perlu kita tahu.

Tanggungjawab Penyewa Rumah

1. Menjaga Rumah Sewa Dan Segala Peralatan Yang Disediakan Dengan Baik

Sebagai seorang penyewa, kita perlu menjaga rumah sewa dan segala peralatan yang disediakan dengan baik. Ia bagaikan satu amanah buat kita.

Sekiranya rumah tersebut dalam keadaan kotor, kita hendaklah membersihkannya. Jika rumah sewa dilengkapi dengan peralatan elektrik dan perabot, barangan tersebut juga harus dijaga dengan baik.

Pastikan rumah tersebut sentiasa dalam keadaan yang sama seperti pada hari pertama penyewa berpindah masuk.

2. Bertanggungjawab Terhadap Peralatan Yang Rosak

Sekiranya terdapat peralatan yang disediakan rosak, pastikan anda menghubungi tuan rumah untuk dibaikpulih.

Sekiranya mereka meminta anda untuk melakukannya sendiri, bincanglah dengan mereka mengenai pembayaran kos sebelum melakukan baikpulih tersebut.

3. Menghormati Jiran

Sekiranya anda menyewa di kawasan yang mempunyai ramai jiran, maka hormatilah mereka dan beramah mesra dengan jiran tetangga. Dengan sikap ini, mereka akan membantu anda sekiranya anda menghadapi pelbagai masalah.

Lagipun, tanggungjawab sebagai jiran juga adalah untuk menghormati jiran-jiran yang lain.

4. Jangan Ubahsuai Rumah Sewa Tanpa Kebenaran

Jika anda ingin mengubah sebarang bahagian pada rumah yang disewa, pastikan mendapat izin daripada tuan rumah terlebih dahulu. Sekiranya mereka tidak mengizinkan, maka jangan mengubahnya sesuka hati.

Apa yang diberi dan ditinggalkan, seeloknya anda kekalkannya begitu sahaja melainkan anda mendapat kebenaran daripada tuan rumah untuk mengubahnya.

Ada juga tuan rumah yang tak benarkan dinding ditebuk, walaupun untuk menggantung gambar atau jam dinding sekalipun.

Tanggungjawab Tuan Rumah Sewa

1. Menangani Masalah Yang Dihadapi Penyewa

Sekiranya penyewa membuat aduan mengenai masalah rumah yang berlaku, ianya menjadi tanggungjawab tuan rumah untuk menanganinya dengan segera. Masalah akan jadi lebih besar sekiranya rundingan tidak dilakukan dalam tempoh terdekat aduan dibuat kepada tuan rumah.

Sebagai contoh mereka ada aduan tentang jiran yang suka buat bising, kita boleh berjumpa dan berbincang dengan jiran tersebut untuk menasihatinya.

2. Menyelenggara Rumah Sewa Dan Peralatan Yang Disediakan

Tuan rumah hendaklah memastikan segala struktur rumah sewa dan peralatan yang disediakan berada dalam keadaan baik. Sekiranya terdapat sebarang kerosakan, maka tuan rumah hendaklah memperbaikinya dengan segera agar penyewa berasa selesa tinggal di rumah tersebut.

Sebagai contoh tuan rumah terima aduan tentang atap bocor sehingga air masuk ke dalam rumah, maka segeralah panggil orang untuk membaikinya.

3. Pastikan Keselamatan Penyewa Terjaga

Tuan rumah boleh memasang sistem keselamatan seperti alat penggera, sistem pemadaman api, CCTV dan sebagainya untuk memastikan keselamatan penyewa terjaga. Lebih-lebih lagi apabila penyewa tersebut ada keluarga mereka sendiri, terutamanya anak kecil.

Kesimpulannya, penyewa dan tuan rumah hendaklah memikul tanggungjawab mereka dengan sebaik mungkin. Sekiranya berlaku masalah, selesaikanlah dengan cara yang professional.

Semoga sama-sama dapat menjalankan tanggungjawab sebagai penyewa dan tuan rumah, pasti setiap masalah dapat diselesaikan dengan baik selepas ini.

Sumber Rujukan: Tenancy Check

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

PropertyGuru: Kediaman Bertanah Terus Menjadi Pilihan Utama, Namun Kesulitan Kewangan Telah Menjejaskan Permintaan Pembeli Pada Suku Lepas

PropertyGuru Malaysia mengumumkan bahawa Laporan Pasaran Hartanah Malaysia (MPMR) Q2 2022, dikuasakan oleh PropertyGuru DataSense, mencatatkan peningkatan 1.10% QoQ dan 3.64% YoY dalam Indeks Harga Jualan Hartanah Bertanah. Turut direkodkan adalah penurunan sebanyak 1.96% QoQ dalam Indeks Permintaan Jualan Hartanah Bertanah, walaupun mencatatkan peningkatan 5.21% YoY.

Trend dalam pasaran hartanah bertanah ini menunjukkan bahawa kediaman bertanah terus menjadi pilihan utama pembelian, walaupun buat masa ini bakal pembeli rumah terjejas oleh isu kemampuan dan kesulitan kewangan, sekali gus mengakibatkan permintaan yang lebih perlahan.

Shylendra Nathan, Pengurus Negara, Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my) berkongsi, “Walaupun kita perlahan-lahan melihat penambahbaikan dalam pasaran, sentimen pengguna masih terjejas oleh kesan berlarutan pasca COVID-19. Disebabkan kebimbangan terhadap peningkatan inflasi, bakal pembeli rumah lebih berhati-hati, mencari penstabilan semula dan jaminan pekerjaan yang lebih baik dalam iklim ekonomi semasa. Dengan kekurangan insentif kewangan untuk dimanfaatkan, pembeli mungkin teragak-agak untuk meneruskan rancangan pembelian mereka sehingga ekonomi stabil semula.”

Beliau menambah, “Sentimen pengguna dalam pasaran besar kemungkinan akan bertambah baik seiring dengan pemulihan ekonomi negara, yang kami harap dapat dilihat pada tahun ini. Sementara itu, kami dapati potensi untuk permintaan hartanah akan mula pulih pada suku akan datang, kerana rakyat Malaysia yang berkemampuan akan melihat hartanah sebagai lindung nilai terhadap inflasi. Dengan mengambil kira kelebihan nilai tanah, kenaikan harga hartanah bertanah menawarkan margin yang lebih besar untuk naiknilai modal dalam jangka panjang.”

Pasaran Perumahan Terus Berdepan Isu Jumlah Tinggi Unit Tidak Terjual

Menurut Tinjauan Kestabilan Kewangan 2H 2021 Bank Negara Malaysia (BNM), secara keseluruhannya terdapat penambahbaikan nyata dalam sektor ekonomi dan kewangan. Namun begitu, jumlah tinggi hartanah tidak terjual kekal sebagai isu utama bagi industri perumahan. Laporan menyatakan bahawa lebih 180,000 unit dalam pasaran perumahan masih tidak terjual, mencerminkan isu ketidakmampuan sedia ada yang diburukkan lagi oleh pandemik.

Ini konsisten dengan Indeks Bekalan MPMR, dengan trend peningkatan terus berlaku, memperoleh 0.31% QoQ dan 19.10% YoY pada Q1 2022 berdasarkan jumlah keseluruhan hartanah yang disenarai.

Dengan peningkatan inflasi global disebabkan pandemik, pertambahan semula permintaan akan menyebabkan kejejalan komoditi penting seperti bahan mentah, sekali gus mendorong kenaikan harga. Jumlah semasa unit rumah tidak terjual yang tinggi di Malaysia pula boleh menjadi peluang terakhir untuk membeli hartanah sebelum kemungkinan berlakunya kenaikan kos pembinaan.

Indeks Harga Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi Meningkat Walaupun Persekitaran Ekonomi Tidak Stabil

Menurut Indeks Harga Jualan Hartanah Bertingkat Tinggi MPMR, harga untuk hartanah berstrata jatuh sebanyak 0.23% QoQ pada Q1 2022 dan hanya mencatatkan kenaikan 0.51% YoY dalam tempoh sama. Walau bagaimanapun, bekalan hartanah bertingkat tinggi terus meningkat sebanyak 3.25% QoQ dan 18.24% YoY. Ini menunjukkan ketidakpadanan harga dengan hasrat pembeli untuk faktor-faktor lain seperti lokasi, kemudahan dan kebolehcapaian.

Walau bagaimanapun, dari sudut sewaan, Indeks Harga Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi naik sedikit sebanyak 0.91% QoQ dan meningkat sebanyak 0.20% YoY, manakala Indeks Permintaan Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi mencatatkan peningkatan QoQ sebanyak 6.08% dan lonjakan 111.23% YoY pada suku lepas. Ini menunjukkan bahawa bakal pembeli rumah terutamanya mereka yang telah menangguhkan rancangan pembelian buat sementara waktu bagi menunggu penstabilan ekonomi telah mengubah keutamaan mereka kepada menyewa.

“Hasrat pembelian pengguna sedang terjejas buat masa ini, seperti yang dapat dilihat dengan peningkatan dalam Indeks Permintaan Sewa Hartanah Bertingkat Tinggi. Kami telah melihat corak permintaan yang stabil bagi golongan milenial yang menyatakan hasrat terhadap kondominium di lokasi strategik.  Bagaimanapun, kekurangan perolehan dan penanggungan bagi unit bertingkat tinggi ini, walaupun banyak yang tidak terjual, telah menunjukkan ketidakpadanan harga terhadap ‘selera’ semasa pembeli”, sambung Shylendra.

Walaupun terdapat petunjuk optimis yang pasaran akan bertambah baik dan pemulihan beransur-ansur dijangka berlaku pada separuh kedua tahun ini, pembeli rumah terus dihalang oleh ketidakmampuan, ketidakupayaan untuk mendapatkan pembiayaan, jaminan pekerjaan dan kestabilan ekonomi secara keseluruhan. Selain itu, dengan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) baru-baru ini oleh Bank Negara Malaysia daripada 1.75% kepada 2%, faedah gadai janji pembeli dan pemilik rumah sedia ada dan masa hadapan akan terjejas, seterusnya melemahkan keyakinan pembelian.

“Disebabkan itu, kita berkemungkinan hanya akan melihat penambahbaikan sentimen pengguna seiring dengan pemulihan persekitaran ekonomi dan ketersediaan inisiatif kerajaan yang akan menghasilkan jaminan kewangan yang lebih baik dalam tempoh ini. Pendekatan “tunggu dan lihat” yang diambil pembeli diburukkan lagi oleh ketidakstabilan politik yang berterusan dan ketidaktentuan dasar ekonomi dan kesihatan, yang terus melembapkan pasaran. Sementara kita menunggu penambahbaikan terhadap faktor-faktor luaran ini, penjual perlu mengambil inisiatif untuk memberi insentif kepada pembeli dengan pakej menarik untuk merangsang pasaran”, kata beliau.

Baca juga :