Ulasan Pakar Ekonomi Mengenai Apa Yang Telah Berlaku Dan Tinjauan Bagi Tahun 2021

Kita telah pun sampai ke penghujung tahun 2020. Ramai yang sangat terkesan dengan pandemik Covid-19 yang melanda dunia. Ada yang diberhentikan kerja, ada yang dipotong gaji dan bermacam-macam lagi.

Jom kita dengarkan kupasan Dr Afzanizam mengenai apa yang kita jangkakan bagi tahun 2021. Adakah ekonomi akan pulih seperti sedia kala?

Ulasan Pakar Ekonomi

Assalam dan selamat pagi semua. Saya Dr Afzanizam, Ketua Penganalisis Ekonomi Bank Islam Malaysia Berhad. Hari ini saya akan mengulas serba sedikit berkenaan isu-isu ekonomi serta tinjauan bagi tahun 2021.

Seperti yang kita sedia maklum, tahun ini merupakan tahun yang penuh dengan dugaan akibat pandemik Covid-19. Langkah-langkah seperti lockdown dan PKP terpaksa dilaksanakan bagi mengekang penularan wabak tersebut.

Angka KDNK yang merupakan petunjuk utama ekonomi negara menguncup dengan drastik kepada 17.1% pada suku kedua 2020, prestasi terburuk semenjak negara menghadap Asian Financial Crisis pada tahun 1997 dan 1998.

Justeru, pelbagai langkah dilaksanakan bagi menstabilkan ekonomi. Dasar monetari yang merupakan the first line of defense telah digunakan yang mana Kadar Dasar Semalaman (OPR) diturunkan sebanyak 125 mata asas iaitu daripada 3% kepada 1.75%.

Dasar fiskal yang mengembang atau “expansionary fiscal policy” juga dilaksanakan yang mana jumlah rangsangan adalah RM305 billion atau bersamaan 21% daripada KDNK. Ianya melebihi RM67 billion jumlah rangsangan ketika Krisis Sub Prima 2008/2009.

Namun demikian, syarat-syarat kawalan pergerakan telah pun dilonggarkan seawal bulan Mei. Sektor-sektor penting telah mula dibenarkan beroperasi dan sekaligus dapat merancakkan aktiviti ekonomi.

Keadaan Mula Pulih

Tanda-tanda pemulihan sudah mula kelihatan. Jualan kenderaan pada awalnya merudum kepada 141 unit pada bulan April, kini ia telah mencecah 56,670 unit pada bulan Oktober yang lalu. Kebanyakannya disumbang oleh kenaikan jualan kenderaan penumpang.

Begitu juga data dari PERKESO yang menunjukkan Loss of Employment (LOE) yang pada awalnya melonjak ke paras 18,579 orang bagi bulan Jun, kini telah merosot kepada 8,563 orang pada bulan November. Penempatan pekerjaan juga naik kepada 20,490 pada bulan November.

Meskipun demikian, peningkatan kes Covid-19 pada bulan September memberi gambaran bahawa perjalanan ekonomi kita bukanlah semudah yang disangka. The known unknown itu membuatkan kita sukar untuk membuat sebarang telahan.

Hakikatnya, pergerakan ekonomi mempunyai suatu kitaran. Kalau kita lihat kali terakhir negara kita meleset adalah pada tahun 2009. Sebelum itu, pada tahun 1998 dan 1985. Ini merupakan suatu petunjuk yang harus kita ingat bagi merancang kewangan kita.

Di dalam Al Quran juga dengan jelas menerangkan kitaran ekonomi didalam surah Yusuf ayat 47, 48 dan 49. Tujuh tahun pertama kitaran meningkat, kita disaran untuk menyimpan. 7 tahun kedua, kitaran menurun dan kita bakal menggunakan simpanan bagi menghadapi masa sukar.

Dalam konteks semasa, petanda atau signals daripada pasaran bon amat berguna. Yield curve atau keluk pulangan bon di Amerika Syarikat merupakan signals yang terbaik bagi menandakan kedatangan sesuatu kemelesetan ekonomi.

Inverted yield curve berlaku apabila kadar pulangan jangka panjang adalah lebih rendah daripada kadar pulangan jangka pendek. Ini merupakan signal bahawa ekonomi itu mungkin akan berhadapan dengan suasana kemelesetan.

Kebiasaanya ia akan mengambil masa dalam satu hingga dua tahun bagi kemelesetan itu untuk berlaku. Petanda atau signal ini jelas kelihatan pada tahun lalu apabila Inverted Yield Curve ini berlaku di pasaran US Treasury antara Mei dan September 2019.

Namun punca kepada kemelesetan tidak diketahui. Pada ketika itu, the usual suspects kepada punca kemelesetan adalah perang perdagangan antara US dan China.

Perkara berkenaan jangkaan kemelesetan pernah dibincangkan seawal 2018. Boleh rujuk artikel ‘More plans needed to fuel economic growth as recession is near’.

Oleh itu, amat penting untuk kita memerhatikan kepada petanda-petanda ini bagi memudahkan kita untuk membuat keputusan yang baik terutamanya keputusan berkenaan berkaitan kewangan dan pelaburan. Sekiranya memang wujud kitaran ekonomi 10 tahun, maka kita perlu membuat persediaan lebih awal

Jika melihat data seperti the US Federal Fund Rate (FFR) pada 31 Januari 1980, ianya berada pada paras 14%. Sekarang FFR berada pada paras 0.25%. Manakala, Dow Jones Industrial Average (DJIA) pula berada 883.45 mata pada 26 Jun 1980. Skrg 29,883 mata. Maksudnya?

Maksudnya, kita perlu mengambil risiko untuk melabur. Ini adalah kerana pelaburan “selamat” memberikan pulangan yang rendah. Risiko pula adalah sesuatu yang kita tidak tahu atau uncertainty. Mahu atau tidak, kita mesti memahami “uncertainty” ini dan bertindak sebaiknya.

Kembali kepada situasi semasa, langkah yang diambil kerajaan dan Bank Negara Malaysia adalah tepat. Iaitu merangsang ekonomi mengikut teori Keynesian yang mana dasar monetari dan fiskal digembeling bagi menstabilkan ekonomi.

Berdasarkan perbincangan saya dgn pihak BNM, pengurangan OPR 125 mata asas ini bakal menghasilkan kesan positif kepada ekonomi sekitar 0.4 hingga 0.5 percentage points (ppt) pada tahun ini. Pada tahun 2021, kesan pengurangan OPR ini lebih tinggi lagi.

Dasar fiskal pula, melalui perbelanjaan pembangunan, kesan penggandanya pula adalah di antara 0.5 hingga 2.0 percentage points (ppt). Kesannya lebih cepat berbanding dasar monetari.

Ramai yang bertanya adakah unjuran KDNK negara bagi tahun 2021 iaitu sekitar 6.5% sehingga 7.5% dapat dicapai? Ini memang soalan cepu emas.

Jawapan mudah, boleh.

Ini adalah kerana belanjawan yang dibentangkan mempunyai saiz yang besar. Dan seperti yang disebut didalam thread, kesan atau impak dasar fiskal adalah lebih cepat berbanding dasar monetari. Justeru, isu perlaksanaan merupakan persoalan seterusnya.

Di samping itu, ekonomi luaran dilihat begitu positif buat masa ini. Berita mengenai penemuan vaksin bagi Covid-19 dilihat semakin rancak dihebahkan. Ini merupakan Critical Success Factor untuk proses pembukaan ekonomi terus berlaku.

Selain itu, Presiden Amerika Syarikat yang baru iaitu Joe Biden juga dijangka lebih rasional dalam pendekatan beliau mengenai isu-isu berkaitan ekonomi. Jangkaan perlantikan Janet Yellen sebagai Treasury Secretary juga positif.

Data seperti J.P. Morgan Global PMI terus meningkat kepada 53.7 mata pada bulan November bagi sektor pembuatan (manufacturing). Harga minyak Brent meningkat ke AS$48 setong berbanding AS$19 pada pertengahan April. 10-yr US Treasury pada 0.94%, Ogos lalu 0.51%.

Ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat berada pada paras RM4.0755 hari ini berbanding RM4.447 pada 23 Mac 2020. FBMKLCI sekarang berada pada 1,615.96 mata berbanding 1,219.72 mata pada 19 Mac 2020. Jelas pasaran kewangan memberi isyarat positif

Dari segi sektor, industri berasaskan eksport dijangka mendapat manfaat positif. World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) telah menyemak semula unjuran jualan Semiconductor bagi tahun 2021 dari 6.2% kepada 8.4%.

Industri Minyak dan Gas pun nampak ada harapan cerah. Pihak International Energy Agency (IEA) menjangkakan permintaan minyak dunia bakal meningkat 5.8 juta tong sehari (mbpd) pada 2021 setelah merudum 8.8 (mbpd) pada tahun ini.

Berikutan peningkatan perbelanjaan pembangunan kepada RM69 billion pada tahun 2021, industri pembinaan (construction) dijangka mencatatkan pertumbuhan sebanyak 13.9% pada tahun 2021 berbanding penguncupan 18.7% pada tahun ini. Byk projek infra bakal dilaksanakan tahun depan.

Sektor perbankan juga dilihat lebih baik tahun hadapan. Berdasarkan pengamatan kami, OPR bakal dikekalkan pada paras 1.75% tahun depan. Perkara ini seharusnya membantu Net Income Margin (NIM) bagi industri perbankan.

Sektor sarung tangan getah juga tidak ketinggalan. Kapasiti pengeluaran yang selesa disamping permintaan produk yang kekal sihat dijangka dapat memastikan tahap keuntungan yang baik.

Dari segi perbelanjaan di kalangan para pengguna, Malaysia merupakan antara negara yang suka berbelanja. Kecenderungan untuk berbelanja bagi setiap kenaikan RM1 dalam pendapatan atau Marginal Propensity to Consume (MPC) adalah 0.61. Oleh itu, pembukaan ekonomi amat penting.

Sektor telekomunikasi juga adalah antara penyumbang tertinggi FBMKLCI iaitu sekitar 12%. Program JENDELA bagi mengukuhkan infra jalur lebar bakal memberi manfaat sektor ini.

Persoalan seterusnya, apakah downside risks kepada tinjauan ekonomi tahun 2021?

Nombor satu memang Covid-19 dan Vaksin la. Ini memang kotak hitam atau black box atau known unknowns yang menghantui pelbagai persoalan. Apa yang boleh kita buat ialah patuhi SOP dan berdoa.

Kedua hubungan dua hala antara Amerika Syarikat dan China. Berita terkini menunjukkan Joe Biden tidak “berminat” untuk membatalkan perjanjian Fasa 1 yang ditandatangani pada awal tahun ini. Selain itu, import tarif yg dikenakan juga tidak dinyatakan rancangan untuk dibatalkan.

Ketiga suasana politik domestik. Ini kena tanya penganalisis politik. Tapi rule of thumb atau hukum alam dia, pasaran tak suka ketidakpastian terutamanya kalau berkaitan halatuju ekonomi dan dasar.

Setakat hari ini, indeks FBMKLCI ditutup tinggi iaitu 1,611.06 mata, naik 12.34 mata. Ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat pula berada pada paras RM4.074, meningkat 35 pips.

Setelah kita menilai perkara yang lepas, melihat prospek ekonomi serta dasar kerajaan yang telah dan bakal dilaksanakan, apakah strategi pelaburan kita pada tahun 2021?

Apakah kita akan melabur seratus peratus dalam pasaran ekuiti? Bagaimana pula pasaran bon? Pasaran hartanah? Atau pun, do nothing?

Jawapan yang rasional adalah, tepuk dada tanya iman. Apa-apa hal pun, kita perlu menilai tahap toleransi kita terhadap risiko. Perkara ini akan menentukan jenis alokasi aset yang sesuai bagi mencapai sasaran pulangan pelaburan yang bersesuaian dgn tahap risiko yang sanggup diambil.

Justeru mempelbagaikan aset itu, saya boleh dikatakan satu kemestian. Dalam waktu pemulihan ekonomi, pasaran saham atau ekuiti sememangnya menjadi pilihan utama disebabkan jangkaan peningkatan keuntungan syarikat serta kenaikan harga saham yang tinggi.

Namun, risiko turun naik harga saham sentiasa ada. Justeru adalah lebih baik kita perlu ada pegangan dalam instrument pendapatan tetap. Kalau pasaran bon, pilihan bagi individu adalah melabur dalam unit amanah yang memberi fokus kepada pasaran sukuk.

Hakikatnya melabur ini suatu keperluan. Ini adalah kerana apabila kita membuat simpanan, duit yang kita simpan itu akan terdedah kepada hakisan inflasi. Ini adalah disebabkan harga barangan saban tahun memang meningkat. Dan ini akan memgurangkan kuasa beli kita.

Berdasarkan Indeks Harga Pengguna (IHP), kadar inflasi meningkat sebanyak 2.5% setahun antara tahun 1985 dan 2019. Ini bermakna duit kita akan “hilang” kuasa belinya sebanyak RM2.50 bagi setiap RM100.

Ini bermakna jika kita mempunyai RM100 pada awal tahun dan kita simpan duit itu didalam dialmari, duit itu akan bernilai RM97.50 pada akhir tahun nanti. Justeru, untuk mengelak duit dari terus dihakis oleh inflasi, maka kenalah melabur.

Melabur pula ada banyak instrumen dan kita telah pun bincang dari segi pasaran ekuiti dan bon. Pasaran hartanah tidak kurang juga daya tarikannya. Terutama sekarang ini pasaran hartanah dikatakan “buyers market”. Ini disebabkan property overhang yang masih berlaku.

Data terkini menunjukkan hartanah kediaman yang tidak terjual adalah 30,926 unit setakat suku ketiga 2020, menurun sedikit daripada 31,661 unit pada suku kedua. Purata harga rumah di Malaysia pula turun kepada RM427k pada suku ketiga berbanding RM432 pada suku kedua.

Selain dari faktor pulangan dan risiko pelaburan, kita perlu juga mengambil kira faktor kecairan dalam satu-satu pelaburan itu. Maksudnya berapa cepat kita boleh tukarkan pelaburan itu kepada bentuk tunai.

Kalau kita letakkan pelaburan kita seratus peratus dalam hartanah, ini boleh menimbulkan masalah. Ini adalah kerana untuk menjual hartanah memakan masa yang lama iaitu berbulan-bulan dan mungkin juga bertahun. Di situ pentingnya kepelbagaian portfolio.

Sumber: Twitter Bursa Malaysia-i

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pulau Pinang Tubuh Akademi Untuk Perkukuh Reka Bentuk Litar Bersepadu – InvestPenang

GEORGE TOWN, 23 Mei (Bernama) — Pulau Pinang telah menubuhkan Akademi Reka Bentuk Cip Pulau Pinang, satu inisiatif untuk memperkukuh reka bentuk Litar Bersepadu (IC) dan sektor digital bagi menyokong rancangan negeri itu membangunkan Reka Bentuk IC dan Taman Digital.

Akademi itu merupakan komponen utama Pelan Tindakan Bakat Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) Pulau Pinang yang akan dilancarkan pada Jun 2024, kata agensi pelaburan negeri Pulau Pinang, InvestPenang dalam satu kenyataan hari ini.

Ia akan mengukuhkan hasrat negeri itu untuk menjadi destinasi pelaburan pilihan untuk reka bentuk dan perniagaan digital dan usahawan,” kata InvestPenang.

Diketuai oleh Pusat Pembangunan Kemahiran Pulau Pinang (PSDC) dengan kerjasama penggiat industri utama, pembekal alat Automasi Reka Bentuk Elektronik (EDA), akademia dan investPenang, akademi itu memfokuskan kepada pembangunan reka bentuk secara keseluruhan (proses dari mula hingga akhir).

Selain itu, akademi itu berperanan membangunkan bakat (pekerja berkemahiran) untuk ekosistem Reka Bentuk IC melalui peningkatan kemahiran dengan latihan akademik dan pengalaman ditimba ketika bekerja.

“Rancangan sedang dimuktamadkan untuk peluang bagi mekanisme pembiayaan swasta-awam,” katanya.

Menurut Verified Market Reports, pasaran perkhidmatan reka bentuk IC global bernilai US$48.97 bilion pada 2023 dan dijangka mencecah US$84.16 bilion menjelang 2030 dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 3.92 peratus.

Pulau Pinang memperoleh hampir RM20 bilion pelaburan perkhidmatan yang diluluskan antara 2019 dan 2023, mewakili sembilan peratus daripada jumlah pelaburan negeri yang diluluskan dalam tempoh ini, kata InvestPenang.

Pulau Pinang kini menempatkan 18 daripada 20 syarikat reka bentuk IC semikonduktor di Malaysia termasuk tiga syarikat reka bentuk IC terkemuka tempatan SkyeChip, Teknologi Oppstar dan Sistem Infinecs.

“Menerusi kemasukan pelaburan yang besar ke Pulau Pinang, ditambah dengan permintaan yang semakin meningkat dalam reka bentuk IC dan sektor digital, bakat semakin diiktiraf sebagai salah satu perbezaan utama dalam menarik pelaburan kerana perniagaan mengutamakan rantau/negara yang mempunyai tenaga kerja berkemahiran tinggi dan pekerja yang boleh menyesuaikan diri.

“Sehubungan itu, objektif utama akademi berkenaan adalah untuk menyediakan individu menjadi jurutera reka bentuk IC untuk pasaran industri, menekankan dedikasi Pulau Pinang untuk meningkatkan rantaian nilai dan membuka peluang bagi pertumbuhan dan kemakmuran dalam era digital ini,” katanya.

–BERNAMA