10 Kereta Pilihan Bilionaire

Ramai percaya bahawa orang yang kaya-raya ni mesti akan memandu kereta mewah yang mahal. Maklumlah, nak jaga status sebagai seorang bilionaire katanya.

Namun hakikatnya, kebanyakan daripada mereka lebih cenderung untuk menggunakan kereta yang berpatutan daripada segi kualiti berbanding dengan harga.

Jom kami kongsikan 10 kereta pilihan bilionaire terkenal seperti berikut.

1. Volkswagen R32

Kredit Gambar: encyCARpedia

Pengasas bersama Facebook dan Asana, Dustin Moskovitz mempunyai nilai bersih USD21.7 bilion, menurut Forbes. Profilnya di The Seattle Times pada tahun 2011 menyatakan bahawa beliau memandu Volkswagen R32 pada masa itu.

2. Toyota Prius

Kredit Gambar: Wikipedia

Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet dan pengasas Google, Larry Page mendapat tempat sebagai orang ke-8 terkaya dunia, beliau hanya membawa kereta Toyota Prius.

Harga sebuah kereta tersebut pada tahun 2019 adalah sekitar USD23,770.

3. Tesla Roadster

Kredit Gambar: Tesla

CEO jutawan Tesla dan SpaceX, Elon Musk memiliki kereta syarikatnya sendiri. Kereta tersebut dianggarkan berharga sekitar USD250,000.

Nampak cantik sangat, pasti seorang bilionaire akan memilih kereta Tesla Roadster ini!

4. Ford F-150

Kredit Gambar: Ford

Alice Walton adalah salah seorang pewaris kekayaan Walmart dan merupakan wanita kedua terkaya di dunia. Beliau memiliki koleksi seni bernilai ratusan juta dolar.

Beliau mempunyai trak pikap Ford F-150 King Ranch tahun 2006. Harga bagi kereta pilihan jutawan terkenal ini pada tahun itu adalah sekitar USD40,930.

5. Porsche 959

Kredit Gambar: Wikipedia

Tahukah anda bahawa Bill Gates yang merupakan pengasas Microsoft, mempunyai nilai bersih aset sekitar USD126.6 bilion? Sedangkan beliau hanya membawa kereta Porsche 959 keluaran tahun 1988.

Ianya pernah menjadi kereta terpantas di dunia satu ketika duu, sudah pasti kereta Porsche ini merupakan kereta pilihan bilionaire terkenal ini!

6. Ford Fusion Hybrid

Kredit Gambar: Ford

Steve Ballmer, bekas CEO Microsoft dan pemilik Los Angeles Clippers, mempunyai aset bersih bernilai USD73.1 bilion merupakan pelanggan tetap bagi syarikat Ford.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Ford, Alan Mulally secara peribadi telah menyampaikan Ford Fusion Hybrid kepada Steve Ballmer pada tahun 2009.

7. Cadillac XTS

Kredit Gambar: Wikipedia

Cadillac XTS juga tersenarai sebagai kereta pilihan biionaire yang terkenal, iaitu Warren Buffett. Beliau memang sangat terkenal dengan sikapnya yang suka berjimat cermat.

Pemilik Berkshire Hathaway ini telah memiliki kereta Cadillac XTS pada tahun 2014.

8. Roewe RX5

Kredit Gambar: Wikipedia

Jack Ma adalah pengasas konglomerat e-dagang dan teknologi, Alibaba. Dengan nilai kekayaannya sekitar USD46.9 bilion, Jack Ma memilih untuk memakai kereta Roewe RX5 SUV pada Oktober 2018.

9. Honda Accord 1996

Kredit Gambar: Wikimedia

Siapa sangka, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Amazon, Jeff Bezos ini bernilai kira-kira USD186.8 bilion. Namun, Beliau masih memandu Honda Accord 1996 yang dimilikinya sejak awal penubuhan Amazon.

Beliau berkata bahawa kereta tersebut sangat bagus dan sebab itulah ianya menjadi kereta pilihan beliau.

10. Acura TSX

Kredit Gambar: Wikipedia

Kereta pilihan pengasas Facebook, Mark Zuckerberg adalah Acura TSX. Tujuan beliau memiliki kereta tersebut adalah supaya tidak mudah dikenali orang.

Kesimpulannya, walaupun mereka mempunyai wang yang banyak, mereka tetap hidup dalam keadaan sederhana. Boleh dikatakan berbeza dengan kita, ada duit sikit mulalah nak pakai kereta mahal dan tambah liabiliti.

Oleh itu, contohilah para bilionaire di atas dalam berbelanja untuk memantapkan lagi tahap kewangan kita.

Sumber Rujukan:

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku β€œPercaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

πŸ”₯ Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

πŸ”₯ Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

πŸ”₯ Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

πŸ”₯ Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

πŸ”₯ Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Emas Bangkok Kesukaan Ramai, Tapi Ada Nilai Tak?

Sudah menjadi lumrah, emas merupakan salah satu barang perhiasan yang menjadi kegilaan para wanita di luar sana. Ramai yang memilih emas Bangkok sebagai perhiasan kerana harganya yang sangat murah.

Mari kami kongsikan tentang emas Bangkok ada nilai tak sebenarnya? Ramai yang nak, asal ada dan cantik sahaja. Mungkin ada di kalangan kita yang tahu tentang emas Bangkok ini namun tidak mengetahui secara lebih mendalam mengenainya.

Tahukah anda, Emas Bangkok merupakan emas sadur yang berkualiti tinggi yang dihasilkan di Bangkok, Thailand. Sebab itulah ia dipanggil dengan nama emas Bangkok.

Kualiti

Emas Bangkok ini disadur dengan sangat persis dengan emas 916 atau emas 999. Apabila kita memandangnya dengan sekilas pandang, kita tidak akan menyangka ia adalah emas Bangkok.

Reka bentuknya telah ditiru atau β€˜copy ori’ daripada segi reka bentuk dan warnanya. Daripada segi kualiti, ia lebih cantik dan berkualiti daripada emas Korea.

Bahan Asas

Bahan asas dalam pembuatan emas ini adalah daripada aloi tembaga dan saduran syiling emas 999 yang juga dikenali dengan emas sadur 18k. Ia juga dikenali dengan nama emas sadur 18k Bangkok.

Daripada segi kelasakannya, ia mampu bertahan lebih daripada 5 tahun bergantung dengan ketebalan saduran emas, cara penjagaan dan pemakaian emas tersebut.

Ramai pelanggan yang mengatakan bahawa emas Bangkok ini lebih tumpat, berkualiti dan sukar dibezakan dengan emas 916 seperti yang kita perkatakan tadi. Apabila emas ini pudar, ianya boleh dicelup atau disadur kembali untuk mengembalikan kilauannya.

Emas ini juga dikatakan tidak membuatkan si pemakai terasa gatal seperti emas saduran yang lain.

Nilai

Daripada segi nilai pula, emas Bangkok ini tidak mempunyai harga berbanding dengan emas 916 dan emas 999. Tetapi bagi kebanyakan para wanita, emas ini sesuai untuk dijadikan sebagai barangan perhiasan mereka.

Kesimpulannya, emas Bangkok ini murah dan mampu dimiliki oleh semua orang. Namun, ia tidak boleh dijadikan sebagai simpanan atau pelaburan.

Jadi, ianya sesuai untuk mereka yang suka memakai barangan kemas dengan bajet yang rendah.

Sumber Rujukan:

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM67.50 (berdasarkan harga emas RM270 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold1-700x390.jpg

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Majalah Labur