4 Restoran Halal Dengan Status ‘Michelin Star’ Di Seluruh Dunia

Dengan angka sekitar 2.1 trilion USD (RM8.8 trilion) pada tahun 2017, perbelanjaan orang Islam terus berkembang maju dalam pelbagai sektor.

Antara tumpuan utama dalam kalangan sektor itu adalah industri makanan dan minuman (F&B) dan industri hospitaliti. Ini adalah satu berita yang baik buat umat Islam yang mengembara. Sebelum ini, mencari makanan halal di negara bukan Islam adalah perkara yang sukar. Namun sekarang, bukan sahaja terdapat banyak pilihan makanan, tetapi juga peluang untuk menikmati makanan halal di restoran-restoran terkemuka. Apabila bercakap tentang restoran, setakat ini, status Michelin Star adalah penghargaan yang paling tinggi.

Berikut adalah senarai 4 restoran halal di seluruh dunia dengan status Michelin Star:

1. Bismillah Biryani (Singapura)

Sumber

Untuk pilihan pertama dalam senarai, restoran Bismillah Biryani ini tidaklah terlalu jauh. Nama restoran ini saja sudah memberikan gambaran yang jelas. Sudah tentu anda akan menjangkakan restoran dengan “Bismillah” pada namanya menyediakan juadah yang halal. Apa yang  menarik lagi, walaupun restoran ini mempunyai status Michelin Star, ia bukanlah restoran yang sangat mewah dan mahal. Sebaliknya, harga hidangan adalah di antara SGD4.50 (RM13.68) ke SGD20 (RM60.80).

Dalam panduan Michelin, pengasas restoran tersebut Arif Salahuddin menyenaraikan Nasi Beriani Dum (juga dinamakan Beriani Gam) sebagai menu cadangan mereka. Menu cadangan yang lain juga termasuklah Kebab Kambing Seekh, Lassi Manga sebagai minuman, dan Pista Kulfi yang dilapisi buah pelage sebagai pencuci mulut.

2. Soranoiro (Tokyo)

Sumber

Apabila anda berkunjung ke kawasan yang terkenal dengan ramen, tentulah anda ingin menikmati hidangan Jepun. Walau bagaimanapun, penyediaan tradisional ramen adalah menggunakan tonkatsu (air rebusan tulang khinzir). Pelancong Islam bernasib baik kerana mereka hanya memerlukan lima minit untuk berjalan kaki dari Stesen Kojimachi untuk mendapatkan ramen yang bukan sahaja halal tetapi sangat enak.

Soranoiro menghidangkan beberapa ramen vegan dan mi soba yang anda boleh dapati. Hidangan-hidangan yang disediakan di sini tidak mengandungi daging atau alkohol. Satu mangkuk hidangan berharga sekitar 1,100 Yen(RM42.77). Restoran ini sangatlah popular sehinggakan anda perlu beratur panjang sebelum ia dibuka lagi untuk makan di sini.

3. Arabesque (Geneva)

Sumber

Restoran yang terkenal dengan masakan Lubnan ini terletak di Geneva, yang merupakan sebuah ibu kota negara Switzerland.  Di sini, anda boleh menikmati mezzes (snek) yang berwarna-warni dan daging panggang yang lazat, semuanya dimasak menggunakan kaedah tradisional Lubnan.  Anda juga boleh menemui beberapa hidangan istimewa dan masakan ikan seperti Samak Mechoui atau Syadieh.

Pengaturan ruang makan restoran Arabesque ini juga amat mengagumkan. Anda akan menjamu selera dalam keadaan redup daripada lakuer hitam berserta dengan perabot berwarna putih dan mozek emas . Tidak hairanlah mereka menggambarkan restoran mereka sebagai tempat yang menawarkan hidangan masakan unik di dalam dunia Thousand and One Nights!

Iklan

4.   Pollen Street Social (London)

Sumber

Walaupun terdapat hidangan-hidangan yang tidak halal di dalam menu, hidangan vegetarian, vegan dan makanan laut mereka lebih daripada cukup untuk memuaskan selera pelancong muslim. Restoran ini dibuka pada bulan April 2011 dan telah dianugerahkan Michelin Star dalam hanya tempoh enam bulan.

Pollen Street Social menyediakan suasana sosial yang tidak formal, di mana persekitarannya adalah menakjubkan, setaraf dengan makanannya. Restoran ini adalah bistro kontemporari yang menawarkan santapan yang santai dan tidak formal.

Perbankan Halal Yang Sebenarnya

Dari dulu hingga sekarang, ada masa di mana kita perlu untuk memohon pinjaman tertentu. Antara sebab pinjaman perlu dibuat adalah seperti perniagaan, pelancongan, perkahwinan, pengubahsuaian rumah dan lain-lain. Di sinilah kewangan Islam dapat dilaksanakan. Ia mempunyai beberapa kelebihan berbanding pembiayaan konvensional seperti:

  • Keadilan dan perlindungan daripada bahaya
  • Selamat daripada krisis
  • Kos yang tetap dan jelas
  • Penalti yang lebih rendah
  • Perlindungan takaful

Untuk mendapatkan tawaran pembiayaan Islam yang terbaik di Malaysia, layari ke laman web AsSidq.com. Ia adalah platform sehenti bagi produk kewangan Islam. Mereka membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik daripada rakan perbankan dan kewangan mereka, mengikut keperluan anda. Perkhidmatan disediakan secara percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan dengan segera. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Yang Dilakukan Oleh Bilionaire Ini Di Hujung Minggu Agar Isnin Mereka Lebih Produktif?

Setiap daripada kita pasti pernah mengalami sindrom ‘Monday Blues’ bukan? Perasaan malas untuk menghadapi hari Isnin ini adalah normal untuk setiap orang. Nak bangun pagi bersiap ke tempat kerja dan menempuh kesesakan trafik memang sesuatu yang memeritkan pada hari Isnin.

Jadi, apa yang dilakukan mereka bagi memastikan mereka kekal produktif pada hari Isnin?

1. Qada Tidur

Tidur yang cukup penting bagi memastikan anda kekal segar dan fokus setiap hari. Para bilionaire seperti Bill Gates, Tim Cook, Jeff Bezos dan Jack Dorsey sendiri cuba memastikan agar mereka mendapat sekurang-kurangnya 7 jam waktu tidur. Tetapi, biasalah, ada masanya sukar untuk mendapatkan waktu tidur selama itu apabila ada urusan yang penting yang perlu diselesaikan secepat mungkin.

Jadi, mereka menggunakan waktu hujung minggu untuk qada kembali waktu tidur mereka itu. Tetapi, bagi anda, jangan pula ambil kesempatan untuk tidur lewat setiap hari dan kemudia qada tidur selama berbelas jam pula di hujung minggu. Itu lebih tak sihat dan tak produktif namanya.

2. Luangkan Masa Bersama Orang Tersayang

Hari bekerja selalunya jadual kita akan padat dari awal pagi sehingga ke lewat petang. Dan ada juga yang terpaksa bekerja sehingga ke malam hari. Bila sampai ke rumah, badan dah letih dan kepala hanya ingat bantal sahaja. Jadi, gunakan masa hujung minggu dengan sebaiknya untuk bersama orang tersayang.

Bagi bilionaire Mark Cuban, beliau dan isteri akan memastikan merekaakan menghabiskan masa berkualiti bersama anak-anak setiap hujung minggu. Jika kita terpaksa juga menghabiskan urusan kerja pada hujung minggu, sebolehnya cuba untuk pastikan kita lakukannya pada hari Sabtu supaya masih mempunyai hari Ahad untuk dihabiskan bersama keluarga.

3. Buat Perancangan Seminggu Awal

Rancanglah hari kita dengan sebaiknya. Bagi orang yang berjaya, mereka akan merancang hari mereka seminggu lebih awal. Cuba rancang perkara penting yang anda harus lakukan pada hari Isnin lebih awal.

Iklan

Jadi apabila menjelang hujung minggu, dapatlah kita gunakan masa sepenuhnya untuk relax dan lakukan aktiviti yang digemari bersama dengan orang tersayang.

4. Lakukan Perkara Yang Menaikkan Mood dan Tenaga

Walaupun bilionair-bilionair ini tidak mahu masa mereka terbuang begitu sahaja, mereka masih mempunyai masa untuk relax. Ada yang menghabiskan masa dengan membaca, melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam, makan di tempat menarik dan sebagainya. Semuanya bergantung kepada minat masing-masing.

Richard Branson, memilih untuk berparti pada hari Sabtu dan kemudiannya menghabiskan hari Ahadnya dengan melakukan aktiviti fizikal seperti rock jumping, paddle boarding, boat racing dan sebagainya.

5. Settlekan Urusan Rumah

Dalam kesibukan tugas, jangan abaikan tanggungjawab kita untuk menguruskan keperluan rumah seperti membeli keperluan dapur, membayar bil, membasuh pakaian dan sebagainya. Ada sesetengah orang suka menghimpunkan segala urusan ini di hujung minggu.

Elakkan! Kerana ini akan membuatkan anda menjadi lebih penat apabila tibanya hari Isnin. Sebaliknya, lakukan setiap perkara ini mengkut keutamaan sedikit demi sedikit setiap hari. Contohnya, sambil basuh pakaian, sambil mengemas rumah. Ini membolehkan kita mempunyai masa hujung minggu untuk relax.

6. Masa Bersendirian

Sebagai manusia biasa, setiap daripada kita memerlukan ‘me time’. Ini dalah penting supaya kita akan lebih relax dan fokus dalam kehidupan. Walaupun dikelilingi orang tersayang, kita tetap memerlukan masa bersedirian tanpa gangguan walaupun untuk 30 minit.

Masa ini boleh digunakan untuk kita melakukan refleksi dalam kehidupan anda. Sambil merenung ke dalam diri sendiri, sambil berehat, sambil merancang masa depan. Cubalah, anda pasti akan dapat merasai perubahannnya nanti.

Iklan

Market Share Telefon Pintar Sejak Tahun 2009 Sehingga 2019

10 tahun adalah masa yang sangat lama dalam industri telefon pintar. Kalau diikutkan, setahun pun dah kira masa yang agak lama bila kita bicara tentang smartphone.

Ini kerana dalam masa yang singkat, bermacam-macam teknologi baru yang keluar dan pelbagai model telefon baru yang dilancarkan. Pengeluar telefon berlumba-lumba untuk menghasilkan telefon yang terkini, sesuai dengan citarasa orang ramai.

Jadi siapakah yang mendominasi pasaran sedunia daripada tahun 2009 sehingga ke tahun 2019? Ada ke jenama yang maintain sepanjang 10 tahun tersebut? Jenama mana yang tewas dalam perjalanan? Siapa pula nama baru yang meningkat naik?

Untuk itu, jom kita sama-sama tengok pegangan pasaran bagi telefon pintar sejak tahun 2009 sehingga ke 2019 seperti di bawah. Pastinya ia akan mengimbau kenangan lama, suka dan duka bersama dengan model telefon lama yang pernah dimiliki suatu ketika dulu.

Sumber: Statista

Tahun 2009

1. Nokia
2. Lain-lain
3. RIM
4. Apple
5. HTC

Tahun 2010

1. Nokia
2. Lain-lain
3. Apple
4. RIM
5. Samsung

Tahun 2011

1. Lain-lain
2. Apple
3. Samsung
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2012

1. Samsung
2. Apple
3. Lain-lain
4. Nokia
5. RIM

Tahun 2013

1. Samsung
2. Lain-lain
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2014

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. LG

Tahun 2015

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Lenovo

Iklan

Tahun 2016

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2017

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Oppo

Tahun 2018

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Apple
4. Huawei
5. Xiaomi

Tahun 2019

1. Lain-lain
2. Samsung
3. Huawei
4. Apple
5. Xiaomi

Nokia Merupakan Raja Sehingga 2010, Kemudian Takhta Beralih Ke Samsung Sehingga Ke Hari Ini

Siapa masih ingat telefon Nokia zaman dulu-dulu? Telefon yang dibuat untuk baling anjing? Telefon yang sangat solid dan tahan lama. Telefon yang jatuh ke lantai, lantai yang retak dan bukan telefon yang rosak.

Kredit: Twitter

Masih ingat lagi bateri yang kita caj sekali, tapi boleh tahan sampai berminggu-minggu lamanya?

Kredit: Pinterest

Itulah dia kenangan 10 tahun yang lalu. Setiap bulan ada saja model baru yang dikeluarkan Nokia. 3310? Butterfly? Sabun?

Sejak zaman telefon pintar ini, Nokia semakin ketinggalan zaman kerana tidak mahu berubah.

Selepas Samsung, China Bakal Mendominasi?

Kemudian muncul pula Samsung yang mendominasi dengan siri Galaxy dan Galaxy Note. Setiap kali pelancaran, memang jutaan unit habis dijual. Sampailah ke hari ini, Samsung maintain jenama telefon pintar #1 dunia.

Tetapi dengan kemunculan Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo dan ramai lagi; kelihatan seperti China bakal mendominasi segmen telefon pintar tak lama lagi. Harga yang ditawarkan adalah murah jika dibandingkan dengan spesifikasi yang diberi, telefon pintar dari China juga berkualiti.

Dan kalau anda nak tahu, iPhone pun ‘Made in China’ tau…

Iklan

Jimat Dengan 5 Makanan Bujang Ini

‘’Makanan bujang’’ memang menjadi pilihan popular bagi mereka yang sedang belajar atau pun masih bujang. Istilah ‘’makanan bujang’’ ini membawa maksud hidangan makanan yang murah dan menjimatkan.

Sekiranya anda berada dalam keadaan terdesak ketika sedang menyimpan dan mengawal perbelanjaan anda, ‘’makanan bujang’’ ini memang menjadi pilihan utama. Ianya cukup untuk mengalas perut daripada kelaparan.

Berikut merupakan ‘’makanan bujang’’ yang boleh anda ambil apabila sedang berdepan dengan poket yang kekeringan.

1. Mi Segera

Paling popular dan amat dikenali ramai adalah Maggie, walaupun ada juga jenama lain yang popular. Ia bukan setakat murah, tetapi juga mengenyangkan. Penyediaan yang  mudah dan ringkas, memang mi segera menjadi pilihan ramai.

Harga untuk sebungkus mee segera masih berada di sekitar RM4, dengan sebungkus mengandungi 5 paket. Cukup untuk hidangan beberapa hari.

2. Nasi Bujang

Jika zaman belajar, nasi bujang ini memang sangat popular. Hanya nasi putih, telur dadar, sup dan sedikit sambal belacan. Ada sesetengah penjual, mereka akan letak sedikit ulam seperti timun.

Harga satu set nasi bujang sekitar RM3.00 sahaja. Jika anda memang seorang yang kena makan nasi dan tekak tak boleh terima makanan lain, nasi bujang adalah pilihan yang terbaik. Makan tengahari boleh kenyang sampai malam.

3. Nasi Lemak

Iklan

Dulu-dulu, nasi lemak hanya dijadikan sebagai hidangan pada waktu pagi sahaja. Namun, nasi lemak kini dijual pada setiap masa – tidak kira waktu siang atau malam.

Denga harga nasi lemak yang masih berpatutan, ada kedai yang masih menjualnya pada harga RM1. Kalau betul-betul nak berjimat, boleh makan sebungkus di waktu pagi, sebungkus tengahari dan sebungkus lagi di waktu malam.

4. Roti + Kaya

Roti campur kaya, kelazatan yang sangat enak untuk dinikmati. Roti sebungkus yang berharga bawah RM3, biasanya boleh bertahan selama seminggu.

Kaya pula boleh tahan berbulan lamanya, tengok pada tarikh luput kaya tersebut. Makanan ringkas seperti ini boleh dijadikan sebagai bekal ketika anda ke tempat kerja, dan juga sebagai bekal untuk anak-anak yang bersekolah.

5. Biskut Kering + Air Panas

Hidangan biskut kering bersama air panas seperti teh atau kopi, ternyata dapat memukau mereka yang menikmatinya. Waktu kelihatan berjalan amat perlahan, ketika anda sedang mencicah dan menyuapkannya ke dalam mulut.

Jika biskut kering dimakan bersendirian, atau teh dan kopi diminum secara bersendirian; memang tak kena dan tak kenyang. Tapi bila digabungkan bersama, memang amat jimat dan mengenyangkan.

Iklan

Saham, Waran, ETF, REIT, Opsyen dan Sukuk Daripada Sudut Patuh Syariah

Rakyat Malaysia semakin celik melabur. Kadang-kadang teruja sangat sampai langgar halal haram.

Kena tahu, dalam pelaburan saham juga terdapat banyak instrumen.

Jenis-jenis instrumen yang ada adalah saham, waran, ETF, REIT, opsyen dan sukuk. Rasanya, bukan semua instrumen ini yang kita tahu kan? Dan bukan semua instrumen yang sesuai untuk kita melabur.

Jom kita tengok daripada sudut patuh Syariah pula seperti berikut:

SAHAM / EKUITI

Saham patuh Syariah adalah yang memperolehi status patuh Syariah setelah melalui proses saringan yang dijalankan oleh Majlis Penasihat Syariah (“MPS”) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) dua kali setahun pada setiap bulan Mei dan November.

Yang tak lulus saringan akan dikategorikan sebagai tak patuh Syariah. Mereka yang ada akaun CDS Islamik akan dihalang daripada membeli saham-saham ini.

WARAN (WARRANT)

Waran terbahagi kepada dua:

1. Waran

  • Dikeluarkan oleh syarikat dengan tujuan untuk mendapatkan modal syarikat terbabit.
  • Selalunya mempunyai tempoh matang yang panjang iaitu untuk tempoh 4 tahun sehingga 10 tahun.

Jika ‘emak’ waran patuh Syariah, biasanya ‘anak’ waran juga patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada WA, WB, WC, WD.

Contoh: PMETAL-WA, PMETAL-WB

2. Waran Opsyen Beli

  • Dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan bagi saham yang tidak berkaitan dengan syarikat tersebut.
  • Kebiasaannya akan matang dalam jangka masa lebih pendek iaitu kurang dari setahun.

Walaupun ‘emak’ waran patuh Syariah, ‘anak’ waran tidak patuh Syariah. Kalau ‘emak’ waran tak patuh Syariah, sah-sah ‘anak’ waran pun tak patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada C diikuti dengan nombor.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

OPSYEN (OPTION)

Opsyen atau Stock Option di Malaysia juga dikenali sebagai Waran Opsyen Beli.

Sama seperti Waran di atas, hanya Waran yang dikeluarkan oleh syarikat adalah patuh Syariah, jika ‘emak’ waran adalah patuh Syariah.

Contoh: PMETAL-WC

Manakala Waran Opsyen Beli yang dikeluarkan oleh syarikat kewangan adalah tidak patuh Syariah.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

Bagi pasaran saham global pula, opsyen bermaksud kita diberi pilihan sama ada nak beli atau tidak pada harga yang ditetapkan sebelum tarikh luput. Ia membolehkan kita mengambil keuntungan daripada kenaikan harga saham dengan risiko terhad, dan kos lebih rendah daripada membeli saham tersebut.

Contoh: Kita beli satu opsyen saham Intel ’25 call’ dengan harga saham semasa $25, dan kita bayar $1. Kemudiannya saham Intel tersebut naik ke paras $28, jadi opsyen kita dah untung sekurang-kurangnya $2 dalam nilai, memberikan kita keuntungan 200%, berbanding kenaikan 12% jika kita beli saham Intel tadi.

Iklan

Opsyen di pasaran global tak patuh Syariah.

Baca juga Apakah Status Syariah Untuk Options dan CFD?

EXCHANGE TRADED FUND (ETF)

Merupakan dana penjejak indeks yang tersenarai dan didagangkan di bursa saham seperti saham.

Sama juga seperti saham, ETF yang patuh Syariah adalah kelompok aset patuh Syariah, maknanya ia terdiri daripada saham-saham yang patuh Syariah saja.

Contoh: MYETF-US50

ETF yang tak patuh Syariah, bebas untuk beli saham-saham yang tak patuh Syariah.

Contoh: FBMKLCI-EA

REIT

REIT merupakan dana atau saham amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, perladangan hartanah perindustrian dan blok-blok pejabat. Ianya juga disenaraikan di Bursa Malaysia dan didagangkan seperti saham.

Sama juga seperti saham, REIT yang patuh Syariah adalah di mana penyewa mengendalikan aktiviti yang dibenarkan mengikut prinsip Syariah.

Contoh: KLCC REIT

REIT yang tak patuh Syariah pula adalah sebaliknya.

Contoh: IGB REIT

Baca juga Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

SUKUK / BON

Merupakan sekuriti pendapatan tetap, juga dikenali sebagai bon atau sukuk, yang disenaraikan dan didagangkan di pasaran saham.

Kalau nama sukuk, ianya patuh Syariah.

Contoh: DANAINFRA NASIONAL ETBS

Kalau nama bon, ianya tak patuh Syariah.

Contoh: AEONCR LA

Sekarang dah tahu, jadi jangan main hentam. Melabur dalam instrumen patuh Syariah adalah wajib untuk orang Islam.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!