4 Restoran Halal Dengan Status ‘Michelin Star’ Di Seluruh Dunia

Dengan angka sekitar 2.1 trilion USD (RM8.8 trilion) pada tahun 2017, perbelanjaan orang Islam terus berkembang maju dalam pelbagai sektor.

Antara tumpuan utama dalam kalangan sektor itu adalah industri makanan dan minuman (F&B) dan industri hospitaliti. Ini adalah satu berita yang baik buat umat Islam yang mengembara. Sebelum ini, mencari makanan halal di negara bukan Islam adalah perkara yang sukar. Namun sekarang, bukan sahaja terdapat banyak pilihan makanan, tetapi juga peluang untuk menikmati makanan halal di restoran-restoran terkemuka. Apabila bercakap tentang restoran, setakat ini, status Michelin Star adalah penghargaan yang paling tinggi.

Berikut adalah senarai 4 restoran halal di seluruh dunia dengan status Michelin Star:

1. Bismillah Biryani (Singapura)

Sumber

Untuk pilihan pertama dalam senarai, restoran Bismillah Biryani ini tidaklah terlalu jauh. Nama restoran ini saja sudah memberikan gambaran yang jelas. Sudah tentu anda akan menjangkakan restoran dengan “Bismillah” pada namanya menyediakan juadah yang halal. Apa yang  menarik lagi, walaupun restoran ini mempunyai status Michelin Star, ia bukanlah restoran yang sangat mewah dan mahal. Sebaliknya, harga hidangan adalah di antara SGD4.50 (RM13.68) ke SGD20 (RM60.80).

Dalam panduan Michelin, pengasas restoran tersebut Arif Salahuddin menyenaraikan Nasi Beriani Dum (juga dinamakan Beriani Gam) sebagai menu cadangan mereka. Menu cadangan yang lain juga termasuklah Kebab Kambing Seekh, Lassi Manga sebagai minuman, dan Pista Kulfi yang dilapisi buah pelage sebagai pencuci mulut.

2. Soranoiro (Tokyo)

Sumber

Apabila anda berkunjung ke kawasan yang terkenal dengan ramen, tentulah anda ingin menikmati hidangan Jepun. Walau bagaimanapun, penyediaan tradisional ramen adalah menggunakan tonkatsu (air rebusan tulang khinzir). Pelancong Islam bernasib baik kerana mereka hanya memerlukan lima minit untuk berjalan kaki dari Stesen Kojimachi untuk mendapatkan ramen yang bukan sahaja halal tetapi sangat enak.

Soranoiro menghidangkan beberapa ramen vegan dan mi soba yang anda boleh dapati. Hidangan-hidangan yang disediakan di sini tidak mengandungi daging atau alkohol. Satu mangkuk hidangan berharga sekitar 1,100 Yen(RM42.77). Restoran ini sangatlah popular sehinggakan anda perlu beratur panjang sebelum ia dibuka lagi untuk makan di sini.

3. Arabesque (Geneva)

Sumber

Restoran yang terkenal dengan masakan Lubnan ini terletak di Geneva, yang merupakan sebuah ibu kota negara Switzerland.  Di sini, anda boleh menikmati mezzes (snek) yang berwarna-warni dan daging panggang yang lazat, semuanya dimasak menggunakan kaedah tradisional Lubnan.  Anda juga boleh menemui beberapa hidangan istimewa dan masakan ikan seperti Samak Mechoui atau Syadieh.

Pengaturan ruang makan restoran Arabesque ini juga amat mengagumkan. Anda akan menjamu selera dalam keadaan redup daripada lakuer hitam berserta dengan perabot berwarna putih dan mozek emas . Tidak hairanlah mereka menggambarkan restoran mereka sebagai tempat yang menawarkan hidangan masakan unik di dalam dunia Thousand and One Nights!

4.   Pollen Street Social (London)

Sumber

Walaupun terdapat hidangan-hidangan yang tidak halal di dalam menu, hidangan vegetarian, vegan dan makanan laut mereka lebih daripada cukup untuk memuaskan selera pelancong muslim. Restoran ini dibuka pada bulan April 2011 dan telah dianugerahkan Michelin Star dalam hanya tempoh enam bulan.

Pollen Street Social menyediakan suasana sosial yang tidak formal, di mana persekitarannya adalah menakjubkan, setaraf dengan makanannya. Restoran ini adalah bistro kontemporari yang menawarkan santapan yang santai dan tidak formal.

Perbankan Halal Yang Sebenarnya

Dari dulu hingga sekarang, ada masa di mana kita perlu untuk memohon pinjaman tertentu. Antara sebab pinjaman perlu dibuat adalah seperti perniagaan, pelancongan, perkahwinan, pengubahsuaian rumah dan lain-lain. Di sinilah kewangan Islam dapat dilaksanakan. Ia mempunyai beberapa kelebihan berbanding pembiayaan konvensional seperti:

 • Keadilan dan perlindungan daripada bahaya
 • Selamat daripada krisis
 • Kos yang tetap dan jelas
 • Penalti yang lebih rendah
 • Perlindungan takaful

Untuk mendapatkan tawaran pembiayaan Islam yang terbaik di Malaysia, layari ke laman web AsSidq.com. Ia adalah platform sehenti bagi produk kewangan Islam. Mereka membantu memadankan anda dengan tawaran kewangan patuh syariah yang terbaik daripada rakan perbankan dan kewangan mereka, mengikut keperluan anda. Perkhidmatan disediakan secara percuma, mudah digunakan dan anda akan dipadankan dengan segera. Mohon sekarang dan dapatkan kelulusan dalam masa yang singkat!

Dikarang oleh Sedania As Salam Capital. Diterjemah dan disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Peningkatan Kepelbagaian Pembeli Di Shopee

KUALA LUMPUR, 21 SEPTEMBER 2022 – Memandangkan musim beli-belah akhir tahun berterusan dengan pantas, Shopee Malaysia mengkaji datanya untuk memahami penggunanya dari segi produk yang dicari dan faktor-faktor yang mendorong mereka untuk membeli-belah dalam talian. Platform e-dagang tersebut menganalisis tingkah laku para pembeli yang membeli-belah dengan kerap.

Penemuan utama termasuk:

 • Terdapat 13 kali lebih banyak Functional Homemakers dalam talian tahun ini berbanding tiga tahun lalu (Januari hingga Ogos 2022 berbanding tempoh yang sama pada 2019). Sejak 2019, carian untuk penggoreng udara telah meningkat sebanyak 11 kali, pembersih vakum sebanyak 8 kali dan pemproses makanan sebanyak 4 kali.
 • 6 persona beli-belah dalam talian teratas berdasarkan populariti kata kunci pada hari ini ialah:
 1. Functional Homemakers (24%), yang mencari peralatan rumah premium yang mempunyai jaminan serta teknologi terkini untuk peranti rumah pintar.
 2. Digital Replenishers (23%), yang membina ekosistem aksesori digital yang produktif dengan ipad, tablet, stilus, fon telinga dan sarung telefon pintar.
 3. Impulse Indulgers (18%), yang memberi ganjaran kepada diri dengan membeli makanan ringan, aksesori barang kemas, cermin mata hitam dan peralatan seni kuku.
 4. Gifting Butterflies (10%), yang gemar memberi set hadiah, hamper, jambangan bunga, coklat dan juadah perayaan kepada rakan dan ahli keluarga. 
 5. Success Seekers (8%), yang bercita-cita tinggi dan melengkapkan diri dengan buku motivasi, beg tangan kulit, minyak wangi, kasut oxford dan kancing manset.
 6. Persona-persona lain yang ditemui dalam talian termasuk: Health Devotees, Nurturing Caretakers, Outdoor Enthusiasts dan Green Shoppers.
 • Memandangkan rakyat Malaysia mengutamakan alam semula jadi dan kecergasan, terdapat 4 kali lebih banyak Outdoor Enthusiasts dalam talian tahun ini yang membeli peralatan memasak perkhemahan, khemah, kerusi lipat mudah alih dan beg tidur dari Januari hingga Ogos 2022 berbanding tempoh yang sama pada 2021.

“Dengan pelbagai jenama dan berjuta-juta penjual di Shopee, para pengguna boleh dapatkan semua yang mereka perlukan, dari barangan keperluan harian ke produk mewah premium. Kami berusaha untuk memahami jenis produk dan maklumat yang dicari dalam talian oleh rakyat Malaysia agar kami dapat membawakan jenama Shopee Mall dan Shopee Premium yang diperibadikan dan disyorkan dalam kategori kegemaran mereka kerana kami percaya rakyat Malaysia yang berpengetahuan akan membuat keputusan pembelian yang lebih baik,” kata Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia.

Rakyat Malaysia dalam talian mentakrifkan semula maksud ‘maklumat’ semasa mereka membeli-belah di pasaran dalam talian dengan mencari tawaran eksklusif, testimoni pembeli, kandungan yang menarik, pengesyoran dari pemberi pengaruh serta ganjaran kesetiaan yang disesuaikan dengan keutamaan khusus mereka.

Pembeli-pembeli dalam talian Malaysia boleh menikmati tawaran hari bertema berbeza dari jenama-jenama Shopee Mall termasuk jenama yang baru menyertai Shopee Premium seperti Bang & Olufsen, BOSE, Dyson, Le Creuset, Moët Hennessy dan Osulloc untuk kempen Shopee 10.10 Jualan Berjenama.

Nantikan lebih banyak maklumat daripada Shopee Malaysia sebagai sebahagian daripada cerapan “Winning Loyalty with E-commerce” yang akan dikongsi sempena kempen Shopee 10.10 Jualan Berjenama yang akan datang.