5 Tips Mudah Untuk Tangani Stres Di Tempat Kerja

Semua orang pasti pernah mengalami stres semasa bekerja bukan. Ada yang stres sebab kena marah dengan bos, ada yang stres sebab kerja terlalu banyak. Ada yang stres sebab kena deal dengan pelanggan yang banyak songeh dan lain-lain lagi.

Walau apa pun penyebab stres anda, jangan biarkan ia menganggu minda sekaligus memberi kesan terhadap prestasi anda di tempat kerja.

Berikut merupakan beberapa cara yang boleh kita gunakan untuk menangani stress.

1. Kawal Nafas / Bermeditasi

Setiap kali kita berasa stres dengan tugasan, ambil masa untuk bernafas atau bermeditasi. Duduk dalam posisi yang selesa kemudian pejamkan mata dan tarik nafas dalam-dalam lalu menghembuskannya kembali.

Bayangkan perkara yang menggembirakan kita. Ini bukan sahaja mampu menenangkan, tetapi juga mampu untuk membantu kita kembali fokus.

2. Ketawa

Ketawa merupakan salah satu terapi terbaik untuk menghilangkan stres. Apa kata kita ambil sedikit masa untuk menonton video-video atau kisah-kisah pendek yang melucukan.

Tapi lakukannya dengan berpada-pada. Jangan sampai mengganggu rakan yang lain pula. Dan jangan ambil masa sampai sejam pula. Nanti bertambah stres pula untuk siapkan kerja yang semakin banyak tertunggak.

3. Dengar Muzik

Gunakan earphone untuk mendengar muzik semasa kita sedang bekerja. Tapi jangan pula pilih muzik heavy rock metal yang boleh mengganggu konsentrasi.

Sebaiknya, pilihlah muzik yang lembut dan santai tanpa lirik. Ini bukan sahaja terbukti mampu meredakan stres, tetapi juga mampu meningkatkan fokus kita terhadap kerja yang ingin dilakukan.

4. Senaman Ringan

Lakukan senaman ringan untuk meregangkan otot-otot kita setelah beberapa jam duduk bekerja. Jika kita tak tahu cara nak lakukan senaman ringan, cukup sekadar berjalan sahaja pun dapat meredakan tekanan.

Sebagai contoh, kita boleh berjalan ke pantri, naik turun tangga pejabat, atau sekadar ke meja teman sebelah-menyebelah untuk berborak.

Tetapi ingat! Lakukan aktiviti ini kurang daripada 15 minit sahaja tau. Nanti bos ingat kita tak buat kerja pula.

5. Berehat

Otak juga perlukan masa unutk berehat selepas seharian bekerja. Bila kita berasa penat dan blank untuk meneruskan pekerjaan, ambil masa untuk berehat. Tinggalkan kerja-kerja yang banyak itu sebentar.

Kita boleh ke pantri untuk membancuh minuman kegemaran dan minum di situ sementara menenangkan diri. Bila kita pulang semula ke meja, pasti otak akan berasa lebih segar untuk menyambung kembali tugasan yang terhenti tadi.

Walaupun dah lakukan 5 perkara di atas dan masih berasa stres, mungkin kita boleh pergi bercuti atau dapatkan nasihat daripada pakar. Stres yang tidak dirawat bukan sahaja akan memberi kesan yang buruk terhadap emosi, tetapi juga ia akan mempengaruhi orang sekeliling.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA