Ada Ke Yang Beli Kereta Tesla?

Pernah dengar kereta berjenama Tesla? Tesla merupakan pengeluar model kenderaan elektrik (EV) dan boleh dikatakan antara salah satu syarikat pengeluar kenderaan elektrik yang terbaik di dunia.

Tesla ditubuhkan pada tahun 2003 sebagai sebuah syarikat pengeluar kenderaan elektrik, panel solar dan bateri kenderaan. Diasaskan oleh Martin Eberhard dan Marc Tarpenning dan syarikat ini mendapat namanya sempena nama pencipta lagenda iaitu Nikola Tesla. 

Elon Musk pula merupakan pengasas bersama Tesla. Sebagai pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk mengetuai semua reka bentuk produk, kejuruteraan dan pembuatan global kenderaan elektrik syarikat, produk bateri dan produk tenaga solar. 

Sejak penubuhan syarikat pada tahun 2003, misi Tesla adalah untuk mempercepatkan peralihan dunia kepada tenaga mampan. 

Industri kenderaan elektrik dilihat mempunyai masa depan yang cerah kerana pengeluar kenderaan kini mula bergerak ke arah tenaga hijau dan mengambil inisiatif mengurangkan pelepasan.

Mungkinkah tidak lama lagi orang ramai akan mula menggunakan kereta elektrik berbanding kereta konvensional yang menggunakan petrol?

Baca : Masa Depan Industri Kenderaan Elektrik. Sudah Bersediakah Kita?

Jika anda antara yang memiliki kenderaan Tesla di Malaysia, ramai pastinya terpegun kerana tidak banyak kereta Tesla yang masuk ke dalam negara setakat ini.

Umpama barang ‘rare’ di atas jalan raya.

Gambar: Reuters 

Cybertruck adalah model pikap pertama yang dikeluarkan oleh Tesla. Pada awalnya Cybertruck dianggap sebagai bahan jenaka kerana reka bentuknya yang unik. 

Trak pikap elektrik pertama Tesla kelihatan seperti kenderaan berperisai sudut futuristik berwarna kelabu ‘gunmetal’.  

Pasaran pikap kini dikuasai oleh Ford Motor Co F-150, selain daripada model keluaran General Motors Co dan Fiat Chrysler Automobiles NV.

Baca : 6 Syarikat Bakal Menjadi Pesaing Tesla

Kita dah bercerita panjang lebar berkenaan dengan Tesla, rasanya ada tak orang yang beli kereta Tesla ni?

Jualan Kenderaan Tesla Meningkat Hampir 2 Kali Ganda Pada 2021

Sumber: Statista

Data di atas diperoleh daripada laman Statista dan data di atas adalah data daripada tahun 2012 sehingga 2021. 

Bayangkan pada tahun 2012, hanya 2600 unit kenderaan Tesla yang terjual. Pada ketika itu, penerimaan terhadap kenderaan Tesla mungkin belum lagi tinggi. 

Namun, lama kelamaan permintaan terhadap kenderaan elektrik semakin meningkat saban tahun. 

Pada tahun 2020, sejumlah 499,550 unit kenderaan Tesla berjaya dijual. Meskipun pandemik melanda seluruh dunia, permintaan terhadap Tesla tidak terhenti malah permintaan terhadap kereta ini meningkat hampir dua kali ganda pada tahun 2021.

Sebanyak 936,172 unit kenderaan Tesla yang berjaya dijual pada tahun lepas.

Status Syariah Saham Tesla

Tak mampu beli kereta Tesla? Anda mungkin mampu membeli saham Tesla dan menjadi pemegang saham syarikat tersebut.

Tahukah anda saham Tesla adalah patuh syariah?

Sumber: Islamicly

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Pas Penerbangan Tulisan Tangan, Daftar Masuk Manual Tangani Kekalutan Gangguan IT Global

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) — Insiden gangguan teknologi maklumat (IT) global mencetuskan kekalutan operasi lapangan terbang dan syarikat penerbangan di serata dunia pada Jumaat, termasuk lapangan terbang Berlin yang mengumumkan penangguhan semua penerbangan manakala di Malaysia menyaksikan segelintir syarikat melaporkan sistem daftar masuk dan tempahan terjejas.

Malah, setakat petang ini, difahamkan selain lapangan terbang dan syarikat penerbangan, gangguan itu turut menular ke peringkat operasi bursa saham, syarikat perkhidmatan kereta api, media serta bank-bank.

Punca insiden itu, sebagaimana diakui Crowdstrike, sebuah syarikat keselamatan siber Amerika Syarikat (AS) yang memaklumkan bertanggungjawab berikutan apa didakwanya sebagai ‘kecacatan’ pengaturcaraan di peringkatnya.

Berikutan itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya George Kurtz berkata CrowdStrike sedang bekerjasama dengan pelanggan terjejas akibat kesan dalam kemas kini kandungan tunggal untuk hos Windows.

“Ini bukannya satu insiden keselamatan atau serangan siber. Malah, puncanya telah dikenal pasti, diasingkan serta usaha mengatasinya sedang dilakukan,” katanya dalam kenyataan disiarkan dalam laman LinkedIn.

Mengikut laporan, syarikat penerbangan seperti American Airlines, United dan Delta telah meminta bantuan pihak Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA) supaya semua penerbangan turut digantung di peringkat global.

FAA sebaliknya menyatakan sedang memantau semua isu teknikal membabitkan sistem IT di syarikat-syarikat penerbangan negara maju itu selain mengesahkan beberapa syarikat penerbangan meminta bantuan bagi menghentikan perkhidmatan berkenaan sehingga masalah itu dapat ditangani.

Sebaliknya di peringkat domestik, Malaysia Airports Holdings Bhd berkata rangkaian lapangan terbangnya di Malaysia tidak terjejas dengan gangguan IT global Microsoft.

“Bagaimanapun, beberapa rakan syarikat penerbangan kami terjejas akibat isu ini,” katanya.

Kenyataan itu jelas merujuk kepada keadaan dialami pelanggan syarikat penerbangan AirAsia

“Terkini!!! Semua sistem Daftar Masuk (dalam talian, kiosk) penerbangan #AirAsia mengalami gangguan teknikal,” kata pengguna Syahrul Azlan menerusi akaun X beliau, @syahrulazlan91.

“Mana yang perlu menaiki penerbangan dalam masa terdekat, sila datang awal ke Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2). Mereka yang belum ada pas penerbangan atau perlu serah bagasi, wajib beratur di kaunter,” katanya.

Akshay Kothari, melalui akaun X miliknya, @akothari  berkata: “Kegagalan Microsoft/CrowdStrike telah “menghuru-harakan” (menganggu operasi) kebanyakan lapangan terbang di India.

“Saya mendapat pas penerbangan tulisan tangan buat pertama kali hari ini,” katanya yang disertakan gambar pas penerbangan syarikat penerbangan Indigo Airlines dengan tulisan tangan berbanding biasanya cetakan komputer.

Ron Jeremy pula berkata sebuah syarikat penerbangan yang beribu pejabat di Denver, Colorado (Amerika Syarikat) – FlyFrontier telah menutup operasi sepenuhnya dan membatalkan semua penerbangan.

“Dalam beberapa jam anda akan menerima e-mel mengenai pilihan anda. Akibat masalah produk Microsoft, syarikat penerbangan ini tidak boleh beroperasi. Kakitangan mereka tidak boleh bekerja menggunakan komputer dan mereka tiada pilihan lain,” katanya di X.

Seorang lagi pengguna X, Pengarah Scowcroft Strategy Initiative, Andrew A. Michta berkata beliau terperangkap di Lapangan Terbang Athens, Greece.

“Kami diberitahu semua rangkaian Microsoft syarikat penerbangan AS tidak dapat beroperasi. Mereka tidak boleh mengeluarkan pelan pelan penerbangan…tiada apa pun yang boleh dilakukan. Saya baru sahaja menerima mesej dari seorang kenalan dari negara Eropah, beliau memberitahu bahawa rangkaian perbankan “lumpuh” di negaranya. Adakah ini serangan siber?.

Sementara itu, antara lapangan terbang paling sibuk di dunia, Lapangan Terbang Heathrow London, United Kingdom berkata gangguan di peringkat global itu hanya memberi kesan kepada sistem terpilih semasa penerbangan beroperasi dan telah melaksanakan pelan kontigensi untuk meminimumkan sebarang kesan terhadap perjalanan udara.

Pihak pengendali lapangan terbang itu turut menasihatkan penumpang supaya merujuk dengan syarikat penerbangan masing-masing bagi mendapatkan maklumat penerbangan terkini.

Di Malaysia, Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) berkata semakannya mendapati berlaku gangguan operasi di beberapa kawasan utama di negara ini.

“Sebagai contoh, operasi KLIA2 terjejas, menyebabkan proses daftar masuk terpaksa dilakukan secara manual dan tempoh menunggu yang lama. Bank turut menghadapi gangguan sistem sehingga menjejaskan urus niaga dan perkhidmatan pelanggan.

“Ini telah menyebabkan kelewatan dan cabaran terhadap operasi merentas pelbagai sektor, menjejaskan perniagaan dan orang ramai. Kami memantau keadaan dengan teliti dan bekerjasama rapat dengan pihak berkepentingan yang berkaitan untuk mengurangkan kesan dan memulihkan operasi secepat mungkin,” katanya

— BERNAMA