Ada Ke Yang Beli Kereta Tesla?

Pernah dengar kereta berjenama Tesla? Tesla merupakan pengeluar model kenderaan elektrik (EV) dan boleh dikatakan antara salah satu syarikat pengeluar kenderaan elektrik yang terbaik di dunia.

Tesla ditubuhkan pada tahun 2003 sebagai sebuah syarikat pengeluar kenderaan elektrik, panel solar dan bateri kenderaan. Diasaskan oleh Martin Eberhard dan Marc Tarpenning dan syarikat ini mendapat namanya sempena nama pencipta lagenda iaitu Nikola Tesla. 

Elon Musk pula merupakan pengasas bersama Tesla. Sebagai pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk mengetuai semua reka bentuk produk, kejuruteraan dan pembuatan global kenderaan elektrik syarikat, produk bateri dan produk tenaga solar. 

Sejak penubuhan syarikat pada tahun 2003, misi Tesla adalah untuk mempercepatkan peralihan dunia kepada tenaga mampan. 

Industri kenderaan elektrik dilihat mempunyai masa depan yang cerah kerana pengeluar kenderaan kini mula bergerak ke arah tenaga hijau dan mengambil inisiatif mengurangkan pelepasan.

Mungkinkah tidak lama lagi orang ramai akan mula menggunakan kereta elektrik berbanding kereta konvensional yang menggunakan petrol?

Baca : Masa Depan Industri Kenderaan Elektrik. Sudah Bersediakah Kita?

Jika anda antara yang memiliki kenderaan Tesla di Malaysia, ramai pastinya terpegun kerana tidak banyak kereta Tesla yang masuk ke dalam negara setakat ini.

Umpama barang ‘rare’ di atas jalan raya.

Gambar: Reuters 

Cybertruck adalah model pikap pertama yang dikeluarkan oleh Tesla. Pada awalnya Cybertruck dianggap sebagai bahan jenaka kerana reka bentuknya yang unik. 

Trak pikap elektrik pertama Tesla kelihatan seperti kenderaan berperisai sudut futuristik berwarna kelabu ‘gunmetal’.  

Pasaran pikap kini dikuasai oleh Ford Motor Co F-150, selain daripada model keluaran General Motors Co dan Fiat Chrysler Automobiles NV.

Baca : 6 Syarikat Bakal Menjadi Pesaing Tesla

Kita dah bercerita panjang lebar berkenaan dengan Tesla, rasanya ada tak orang yang beli kereta Tesla ni?

Jualan Kenderaan Tesla Meningkat Hampir 2 Kali Ganda Pada 2021

Sumber: Statista

Data di atas diperoleh daripada laman Statista dan data di atas adalah data daripada tahun 2012 sehingga 2021. 

Bayangkan pada tahun 2012, hanya 2600 unit kenderaan Tesla yang terjual. Pada ketika itu, penerimaan terhadap kenderaan Tesla mungkin belum lagi tinggi. 

Namun, lama kelamaan permintaan terhadap kenderaan elektrik semakin meningkat saban tahun. 

Pada tahun 2020, sejumlah 499,550 unit kenderaan Tesla berjaya dijual. Meskipun pandemik melanda seluruh dunia, permintaan terhadap Tesla tidak terhenti malah permintaan terhadap kereta ini meningkat hampir dua kali ganda pada tahun 2021.

Sebanyak 936,172 unit kenderaan Tesla yang berjaya dijual pada tahun lepas.

Status Syariah Saham Tesla

Tak mampu beli kereta Tesla? Anda mungkin mampu membeli saham Tesla dan menjadi pemegang saham syarikat tersebut.

Tahukah anda saham Tesla adalah patuh syariah?

Sumber: Islamicly

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Perangai Wanita Malaysia Selepas Dapat Gaji

Orang kata, wanita di seluruh dunia ada banyak persamaan. Struktur pemikiran dan perkembangan hormon setiap wanita tidak jauh berbeza. Wanita adalah ejen komunikasi dan perhubungan, caregiver yang sentiasa ada untuk buat semua.

Wanita juga adalah nadi yang menggerakkan ekonomi. Wanita dan sifat suka berbelanja tidak dapat dipisahkan. Mereka membeli bukan hanya untuk kepuasan diri, tetapi juga mewakili ahli keluarga, pasangan, anak-anak, ibu bapa, sahabat baik, rakan sekerja dan senarai ini seakan tiada hentinya.

Nak membeli, mestilah kena ada duit di tangan. Biasanya tunggu dapat gaji, para wanita pun mula melancarkan pelan dan serangan.

Apa yang wanita beli?

Apa perangai wanita Malaysia selepas dapat gaji?

Apa barang atau servis yang disasarkan oleh wanita apabila berduit?

Barangan Dapur Dan Keperluan Harian

Nampak seperti perkara remeh, tetapi ini antara keperluan yang tidak boleh diabai. Walaupun sibuk bekerja dan hanya sesekali mampu luangkan masa untuk memasak, tetapi barangan dapur yang asas seperti kicap, bihun, frozen food, susu dan sebagainya dipastikan ada.

Bagi wanita yang bergelar ibu pula, mereka sudah bersedia dengan senarai makanan tertentu mengikut kegemaran anak masing-masing. Anak yang semakin membesar perlukan pelbagai makanan bernutrisi.

Apa yang pasti, melihat ruang peti ais yang berisi dan kabinet dipenuhi aneka makanan juga merupakan satu terapi buat wanita. Itu sebabnya ada yang menganggap dapur sebagai jantung dalam sesebuah rumah. Di situ kita berkumpul dan menikmati saat kebersamaan.

Baju, Tudung, Kasut Dan Aksesori

Wanita suka beli tudung. Walaupun dalam almari sudah ada puluhan helai tudung, tapi masih add to cart ketika melayari website butik yang mencuri perhatian.

Sebab apa begini?

Yang bekerja di pejabat, lima hari dalam seminggu, lama kelamaan akan timbul rasa jemu apabila asyik menggayakan persalinan yang sama. Disebabkan baju atau tudung itu sering dipakai, ia juga lebih cepat lusuh atau terkena kotoran yang sukar dihilangkan.

Jadi, jika ada item sasaran tiada lagi penangguhan apabila dapat gaji. Terus klik check out dan buat bayaran atau bergegas ke kedai pilihan pada hujung minggu.

Itu belum lagi masuk bab tumit kasut terpatah, tali sandal terputus atau batu kerongsang tercabut. Situasi ini sahaja dah mewujudkan keperluan untuk wanita berbelanja.

Selain itu, faktor suai padan outfit kita daripada kepala ke hujung kaki turut menyumbang kepada sesuatu pembelian. Warna tudung dipadankan dengan corak bunga pada baju. Warna atau rekaan blaus dipastikan sesuai dengan skirt kembang yang digayakan. Ton warna yang sejuk mata memandang itu paling penting. Bukan semua orang suka bergaya guna konsep colour block, kan?

Produk Kecantikan Muka, Penjagaan Badan dan Vitamin

Cantik secara luaran dengan busana elegan. Cantik secara dalaman dengan mengamalkan produk yang bersesuaian dengan diri.

Ramai wanita ada bajet khas bagi menjaga kecantikan fizikal, bergantung pada tahap pendapatan. Ada yang suka bereksperimen dengan pelbagai produk di pasaran sehingga jumpa yang benar-benar serasi. Biasanya produk dinilai mengikut review bagus, pengaruh rakan sebaya atau terpesona melihat selebriti yang mempromosikannya.

Hiburan, Terapi Dan Sesuatu Yang Viral

Fitrah manusia, suka dan mahukan hiburan, begitu juga wanita.

Ia boleh jadi apa sahaja asalkan mampu menghiburkan hati. Wanita yang suka makan akan memilih menjadi food hunter. Lokasi jauh, jalan sesak? Itu isu kedua.

Sesetengah wanita lebih gemar menghabiskan masa bersama rakan di kafe untuk dekorasinya. Mereka membayar untuk suasana dan memori yang mendamaikan. Sambil cuci mata, hati terubat sama.

Ada yang suka tonton wayang, staycation satu malam di hotel lima bintang, membeli barangan elektrik yang trending atau melaburkan duit untuk pasu-pasu berukir bagi mencantikkan halaman rumah dengan hobi berkebun. Semua ini adalah terapi bagi wanita meneruskan kelangsungan hidup yang penuh cabaran.

Ganjaran Diri, Syukur Seadanya

Apa salahnya selepas penat mencari rezeki, berbelanja sesuatu yang disukai adalah ganjaran buat diri sendiri. Ganjaran yang diraih hasil usaha dan kudrat yang dicurahkan.

Sebaik sahaja terima gaji atau bayaran, asingkan bajet mengikut keutamaan. Mungkin ada yang memiliki tabungan seperti simpanan di Tabung Haji, melabur dalam saham atau pendidikan anak-anak di masa hadapan. Selebihnya jika masih berbaki, baru dibelanjakan mengikut kehendak hati.

Wanita yang bijak berbelanja tahu apa yang memanfaatkan buat dirinya sekeluarga.

Manfaat pendapatan yang dimiliki, sama ada sedikit atau banyak, kita bersyukur seadanya.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee