Apa Yang Dilakukan Oleh Bilionaire Ini Di Hujung Minggu Agar Isnin Mereka Lebih Produktif?

Setiap daripada kita pasti pernah mengalami sindrom ‘Monday Blues’ bukan? Perasaan malas untuk menghadapi hari Isnin ini adalah normal untuk setiap orang. Nak bangun pagi bersiap ke tempat kerja dan menempuh kesesakan trafik memang sesuatu yang memeritkan pada hari Isnin.

Jadi, apa yang dilakukan mereka bagi memastikan mereka kekal produktif pada hari Isnin?

1. Qada Tidur

Tidur yang cukup penting bagi memastikan anda kekal segar dan fokus setiap hari. Para bilionaire seperti Bill Gates, Tim Cook, Jeff Bezos dan Jack Dorsey sendiri cuba memastikan agar mereka mendapat sekurang-kurangnya 7 jam waktu tidur. Tetapi, biasalah, ada masanya sukar untuk mendapatkan waktu tidur selama itu apabila ada urusan yang penting yang perlu diselesaikan secepat mungkin.

Jadi, mereka menggunakan waktu hujung minggu untuk qada kembali waktu tidur mereka itu. Tetapi, bagi anda, jangan pula ambil kesempatan untuk tidur lewat setiap hari dan kemudia qada tidur selama berbelas jam pula di hujung minggu. Itu lebih tak sihat dan tak produktif namanya.

2. Luangkan Masa Bersama Orang Tersayang

Hari bekerja selalunya jadual kita akan padat dari awal pagi sehingga ke lewat petang. Dan ada juga yang terpaksa bekerja sehingga ke malam hari. Bila sampai ke rumah, badan dah letih dan kepala hanya ingat bantal sahaja. Jadi, gunakan masa hujung minggu dengan sebaiknya untuk bersama orang tersayang.

Bagi bilionaire Mark Cuban, beliau dan isteri akan memastikan merekaakan menghabiskan masa berkualiti bersama anak-anak setiap hujung minggu. Jika kita terpaksa juga menghabiskan urusan kerja pada hujung minggu, sebolehnya cuba untuk pastikan kita lakukannya pada hari Sabtu supaya masih mempunyai hari Ahad untuk dihabiskan bersama keluarga.

3. Buat Perancangan Seminggu Awal

Rancanglah hari kita dengan sebaiknya. Bagi orang yang berjaya, mereka akan merancang hari mereka seminggu lebih awal. Cuba rancang perkara penting yang anda harus lakukan pada hari Isnin lebih awal.

Jadi apabila menjelang hujung minggu, dapatlah kita gunakan masa sepenuhnya untuk relax dan lakukan aktiviti yang digemari bersama dengan orang tersayang.

4. Lakukan Perkara Yang Menaikkan Mood dan Tenaga

Walaupun bilionair-bilionair ini tidak mahu masa mereka terbuang begitu sahaja, mereka masih mempunyai masa untuk relax. Ada yang menghabiskan masa dengan membaca, melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam, makan di tempat menarik dan sebagainya. Semuanya bergantung kepada minat masing-masing.

Richard Branson, memilih untuk berparti pada hari Sabtu dan kemudiannya menghabiskan hari Ahadnya dengan melakukan aktiviti fizikal seperti rock jumping, paddle boarding, boat racing dan sebagainya.

5. Settlekan Urusan Rumah

Dalam kesibukan tugas, jangan abaikan tanggungjawab kita untuk menguruskan keperluan rumah seperti membeli keperluan dapur, membayar bil, membasuh pakaian dan sebagainya. Ada sesetengah orang suka menghimpunkan segala urusan ini di hujung minggu.

Elakkan! Kerana ini akan membuatkan anda menjadi lebih penat apabila tibanya hari Isnin. Sebaliknya, lakukan setiap perkara ini mengkut keutamaan sedikit demi sedikit setiap hari. Contohnya, sambil basuh pakaian, sambil mengemas rumah. Ini membolehkan kita mempunyai masa hujung minggu untuk relax.

6. Masa Bersendirian

Sebagai manusia biasa, setiap daripada kita memerlukan ‘me time’. Ini dalah penting supaya kita akan lebih relax dan fokus dalam kehidupan. Walaupun dikelilingi orang tersayang, kita tetap memerlukan masa bersedirian tanpa gangguan walaupun untuk 30 minit.

Masa ini boleh digunakan untuk kita melakukan refleksi dalam kehidupan anda. Sambil merenung ke dalam diri sendiri, sambil berehat, sambil merancang masa depan. Cubalah, anda pasti akan dapat merasai perubahannnya nanti.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Jualan Basikal Meningkat Dengan Mendadak Ketika Pandemik?

Aktiviti berbasikal kini menjadi trend yang sangat popular di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami trend yang sama ketika dunia dilanda dengan pandemik Covid-19.

Kebaikan aktiviti berbasikal ini untuk kesihatan telah terbukti melalui kajian sains yang dilakukan. Di antara kelebihan yang utama bagi mereka yang berbasikal adalah ianya dapat mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan juga dapat menguatkan otot-otot penting di dalam badan kita.

Kredit Gambar: Gempak

Di Malaysia, kerajaan telah membuat moratorium pada awal tahun yang lalu menyebabkan ramai mempunyai lebihan simpanan duit untuk membeli basikal. Ianya menjadi semakin popular kerana ramai selebriti tempatan yang mula menggunakan media sosial mereka untuk mempromosikan aktiviti tersebut.

Di Amerika Syarikat pula, aktiviti ini menjadi popular disebabkan perintah kawalan pergerakan yang dibuat pihak kerajaan. Banyak pengangkutan awam yang terpaksa beroperasi secara terhad bagi menghalang penyebaran wabak pandemik ini.

Pengguna yang kini lebih selesa bergerak ke tempat yang dituju menggunakan basikal untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Kredit Gambar: Sun Gazette

Jualan basikal di Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak sepanjang tiga bulan pertama tahun ini. Peningkatan sebanyak 31% membawa ini berjumlah USD1.3 bilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun lalu.

Ketika pandemik Covid-19 ini bermula pada awal bulan Februari, banyak kilang terutamanya dari China telah menutup operasi kerana menyambut perayaan tahun baru China. Ianya kemudian disambung pula dengan krisis pandemik yang menular di negara tersebut.

Kilang ditutup dengan lebih lama dari yang sepatutnya bagi mengurangkan penularan wabak ini dan menyebabkan permintaan terhadap basikal melebihi pengeluaran sekali gus menyebabkan stok sedia ada habis dalam tempoh masa yang singkat di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: FT

Harga saham-saham yang berkaitan basikal juga naik mendadak.

Dengan penutupan pusat gimnasium, permintaan terhadap basikal meningkat. Tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Trex yang merupakan syarikat pengeluar basikal terbesar di Amerika Syarikat, 50% yang ditemubual menyatakan berminat untuk meneruskan aktiviti berbasikal walaupun krisis pandemik ini telah berakhir.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakan orang ramai untuk berbasikal ketika musim pandemik ini bagi mengurangkan jangkitan virus terbabit. Selain itu juga, kesan rumah hijau dapat dikurangkan dengan aktiviti berbasikal yang dilakukan terutamanya di bandar-bandar besar seperti London, New York, Paris, Berlin dan Milan.

Negara-negara maju mula memberi keutamaan kepada penunggang basikal dengan menyediakan kemudahan jalan yang khusus bagi mereka. Amerika Syarikat dan Britain telah berbelanja besar dalam menyediakan infrastuktur bagi memudahkan rakyat mereka melakukan aktiviti berbasikal dengan selamat.

Bagi rakyat Malaysia pula, ramai yang mula meminati aktiviti bersukan ini sewaktu krisis pandemik ini. Walaupun aktiviti ini baik untuk kesihatan, ramai penunggang basikal yang baru masih lagi tidak mempunyai kesedaran sivik tentang keselamatan diri mereka ketika berada di atas jalan raya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!