5 Tips Berbelanja Menjelang Raya

Baru je masuk bulan Ramadhan, berpusu-pusu orang kita pergi ke ‘shopping complex’. Katanya nak beli persiapan raya, senang beli awal-awal tak kelam-kabut last minute. Walaubagaimanapun, jangan lupa kawal perbelanjaan supaya tak pokai lepas raya nanti.

Maklumlah, beraya memang sebulan tapi lepas raya kita masih lagi perlukan duit untuk perbelanjaan yang lain. Jangan nanti raya dah habis, kita menanggung beban hutang yang banyak.

Berikut disenaraikan 5 tips sebagai panduan untuk mengelakkan duit bocor selepas menyambut raya nanti:

1. Tetapkan Perbelanjaan Mengikut Bajet

Asingkan bajet untuk menyambut raya nanti. Jika bajet ada RM500, sesuaikan perbelanjaan sama seperti bajet yang diperuntukkan. Ramai di antara kita yang lupa masukkan kos petrol dalam bajet yang disediakan. Mereka hanya masukkan kos kuih raya, duit raya, dan baju raya.

Jadi untuk raya kali ini, buat bajet secara terperinci supaya kita tidak berbelanja melebihi bajet yang telah dibuat.

2. Berbincang Dengan Pasangan

Kadangkala suami dah buat bajet, tapi isteri pula yang langgar. Di sini, digalakkan pasangan untuk berbincang mengenai bajet yang telah dirancang. Masing-masing perlu saling memahami dan bertolak ansur mengenai perbelanjaan yang bakal dibuat.

Kita beraya ni nak happy-happy, takut nanti ada yang bermasam muka pula.

3. Patuhi Bajet Yang Dibuat

Bajet dah buat tapi kalau kita langgar juga, sia-sia je. Tak kiralah sama ada si isteri atau si suami. Sebagai contoh jika bajet untuk baju raya adalah RM200, pastikan jumlah yang dikeluarkan adalah RM200 atau kurang. Walaupun jika kita berbelanja hanya lebih RM50, ianya akan menggangu perbelanjaan lain pula nanti.

Kita tak mungkin rasa kesannya sekarang, tapi nanti lepas raya baru terasa sakitnya.

4. Buat Perbandingan

Kebiasaannya, memang kita akan buat perbandingan sebelum membeli sesuatu barang. Tapi kadang-kadang tertewas juga disebabkan tawaran yang nampak menarik (padahal harga tidak banyak beza).

Jika ada kawan atau saudara-mara yang berniaga kuih raya boleh pertimbangkan untuk membeli daripada mereka, sekurang-kurangnya harga kita ketahui lebih awal dan dapat membantu mereka untuk berniaga dan menambah pendapatan mereka.

5. Elak Guna Kad Kredit atau Bayar Kad Kredit Setelah Digunakan

Setelah bajet raya dibuat, asingkan duit bajet tersebut di dalam akaun yang khas untuk perbelanjaan raya sahaja. Adalah sangat tidak digalakkan untuk menggunakan kad kredit kerana takut terlebih belanja pula. Kalau masih nak pakai kad kredit tiada salahnya, tapi disiplinkan diri untuk membayar penuh sebaik sahaja digunakan menggunakan bajet yang telah diasingkan.

Musim perayaan ‘petrol pump’ penuh dengan kenderaan, penggunaan kad kredit mungkin paling efisien pada waktu ini kerana tak perlu beratur panjang membuat pembayaran di kaunter.

Sempena bulan Ramadhan ini, diharap kita dapat berbelanja secara berhemah dan mengelakkan pembaziran. Bukan apa, takut objektif Ramadhan tidak tercapai disebabkan ligat sangat berbelanja.

Nanti pahala tak dapat, hutang pula yang menjelma. Wallahu’alam bisshawab.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA