5 Tips Berbelanja Menjelang Raya

Baru je masuk bulan Ramadhan, berpusu-pusu orang kita pergi ke ‘shopping complex’. Katanya nak beli persiapan raya, senang beli awal-awal tak kelam-kabut last minute. Walaubagaimanapun, jangan lupa kawal perbelanjaan supaya tak pokai lepas raya nanti.

Maklumlah, beraya memang sebulan tapi lepas raya kita masih lagi perlukan duit untuk perbelanjaan yang lain. Jangan nanti raya dah habis, kita menanggung beban hutang yang banyak.

Berikut disenaraikan 5 tips sebagai panduan untuk mengelakkan duit bocor selepas menyambut raya nanti:

1. Tetapkan Perbelanjaan Mengikut Bajet

Asingkan bajet untuk menyambut raya nanti. Jika bajet ada RM500, sesuaikan perbelanjaan sama seperti bajet yang diperuntukkan. Ramai di antara kita yang lupa masukkan kos petrol dalam bajet yang disediakan. Mereka hanya masukkan kos kuih raya, duit raya, dan baju raya.

Jadi untuk raya kali ini, buat bajet secara terperinci supaya kita tidak berbelanja melebihi bajet yang telah dibuat.

2. Berbincang Dengan Pasangan

Kadangkala suami dah buat bajet, tapi isteri pula yang langgar. Di sini, digalakkan pasangan untuk berbincang mengenai bajet yang telah dirancang. Masing-masing perlu saling memahami dan bertolak ansur mengenai perbelanjaan yang bakal dibuat.

Kita beraya ni nak happy-happy, takut nanti ada yang bermasam muka pula.

3. Patuhi Bajet Yang Dibuat

Bajet dah buat tapi kalau kita langgar juga, sia-sia je. Tak kiralah sama ada si isteri atau si suami. Sebagai contoh jika bajet untuk baju raya adalah RM200, pastikan jumlah yang dikeluarkan adalah RM200 atau kurang. Walaupun jika kita berbelanja hanya lebih RM50, ianya akan menggangu perbelanjaan lain pula nanti.

Kita tak mungkin rasa kesannya sekarang, tapi nanti lepas raya baru terasa sakitnya.

4. Buat Perbandingan

Kebiasaannya, memang kita akan buat perbandingan sebelum membeli sesuatu barang. Tapi kadang-kadang tertewas juga disebabkan tawaran yang nampak menarik (padahal harga tidak banyak beza).

Jika ada kawan atau saudara-mara yang berniaga kuih raya boleh pertimbangkan untuk membeli daripada mereka, sekurang-kurangnya harga kita ketahui lebih awal dan dapat membantu mereka untuk berniaga dan menambah pendapatan mereka.

5. Elak Guna Kad Kredit atau Bayar Kad Kredit Setelah Digunakan

Setelah bajet raya dibuat, asingkan duit bajet tersebut di dalam akaun yang khas untuk perbelanjaan raya sahaja. Adalah sangat tidak digalakkan untuk menggunakan kad kredit kerana takut terlebih belanja pula. Kalau masih nak pakai kad kredit tiada salahnya, tapi disiplinkan diri untuk membayar penuh sebaik sahaja digunakan menggunakan bajet yang telah diasingkan.

Musim perayaan ‘petrol pump’ penuh dengan kenderaan, penggunaan kad kredit mungkin paling efisien pada waktu ini kerana tak perlu beratur panjang membuat pembayaran di kaunter.

Sempena bulan Ramadhan ini, diharap kita dapat berbelanja secara berhemah dan mengelakkan pembaziran. Bukan apa, takut objektif Ramadhan tidak tercapai disebabkan ligat sangat berbelanja.

Nanti pahala tak dapat, hutang pula yang menjelma. Wallahu’alam bisshawab.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.