5 Tips Berbelanja Menjelang Raya

Baru je masuk bulan Ramadhan, berpusu-pusu orang kita pergi ke ‘shopping complex’. Katanya nak beli persiapan raya, senang beli awal-awal tak kelam-kabut last minute. Walaubagaimanapun, jangan lupa kawal perbelanjaan supaya tak pokai lepas raya nanti.

Maklumlah, beraya memang sebulan tapi lepas raya kita masih lagi perlukan duit untuk perbelanjaan yang lain. Jangan nanti raya dah habis, kita menanggung beban hutang yang banyak.

Berikut disenaraikan 5 tips sebagai panduan untuk mengelakkan duit bocor selepas menyambut raya nanti:

1. Tetapkan Perbelanjaan Mengikut Bajet

Asingkan bajet untuk menyambut raya nanti. Jika bajet ada RM500, sesuaikan perbelanjaan sama seperti bajet yang diperuntukkan. Ramai di antara kita yang lupa masukkan kos petrol dalam bajet yang disediakan. Mereka hanya masukkan kos kuih raya, duit raya, dan baju raya.

Jadi untuk raya kali ini, buat bajet secara terperinci supaya kita tidak berbelanja melebihi bajet yang telah dibuat.

2. Berbincang Dengan Pasangan

Kadangkala suami dah buat bajet, tapi isteri pula yang langgar. Di sini, digalakkan pasangan untuk berbincang mengenai bajet yang telah dirancang. Masing-masing perlu saling memahami dan bertolak ansur mengenai perbelanjaan yang bakal dibuat.

Kita beraya ni nak happy-happy, takut nanti ada yang bermasam muka pula.

3. Patuhi Bajet Yang Dibuat

Bajet dah buat tapi kalau kita langgar juga, sia-sia je. Tak kiralah sama ada si isteri atau si suami. Sebagai contoh jika bajet untuk baju raya adalah RM200, pastikan jumlah yang dikeluarkan adalah RM200 atau kurang. Walaupun jika kita berbelanja hanya lebih RM50, ianya akan menggangu perbelanjaan lain pula nanti.

Kita tak mungkin rasa kesannya sekarang, tapi nanti lepas raya baru terasa sakitnya.

4. Buat Perbandingan

Kebiasaannya, memang kita akan buat perbandingan sebelum membeli sesuatu barang. Tapi kadang-kadang tertewas juga disebabkan tawaran yang nampak menarik (padahal harga tidak banyak beza).

Jika ada kawan atau saudara-mara yang berniaga kuih raya boleh pertimbangkan untuk membeli daripada mereka, sekurang-kurangnya harga kita ketahui lebih awal dan dapat membantu mereka untuk berniaga dan menambah pendapatan mereka.

5. Elak Guna Kad Kredit atau Bayar Kad Kredit Setelah Digunakan

Setelah bajet raya dibuat, asingkan duit bajet tersebut di dalam akaun yang khas untuk perbelanjaan raya sahaja. Adalah sangat tidak digalakkan untuk menggunakan kad kredit kerana takut terlebih belanja pula. Kalau masih nak pakai kad kredit tiada salahnya, tapi disiplinkan diri untuk membayar penuh sebaik sahaja digunakan menggunakan bajet yang telah diasingkan.

Musim perayaan ‘petrol pump’ penuh dengan kenderaan, penggunaan kad kredit mungkin paling efisien pada waktu ini kerana tak perlu beratur panjang membuat pembayaran di kaunter.

Sempena bulan Ramadhan ini, diharap kita dapat berbelanja secara berhemah dan mengelakkan pembaziran. Bukan apa, takut objektif Ramadhan tidak tercapai disebabkan ligat sangat berbelanja.

Nanti pahala tak dapat, hutang pula yang menjelma. Wallahu’alam bisshawab.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Memohon Skim Perkeso Bagi Yang Bekerja Sendiri Serta 8 Manfaatnya

Ketika PKP dilaksanakan kepada rakyat Malaysia, semakin ramai rakyat negara yang kehilangan pekerjaan. Sektor industri yang semakin lemah dan bantuan kerajaan kepada rakyat Malaysia yang semakin meningkat, menunjukkan bahawa PKP ini dijangka akan berlaku untuk tempoh masa yang panjang.

Di antara kerja yang paling mendapat tempat pada ketika musim PKP ini adalah penghantar makanan. Penghantar makanan (rider) melalui motosikal menjadi sangat popular sehinggakan yang berjaya mendapat pendapatan sebanyak RM18,000 dalam masa dua bulan hasil daripada kerja menjadi rider untuk syarikat penghantar makanan.

Walaupun mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia yang telah kehilangan pekerjaan, kerja ini terdedah kepada risiko yang tinggi terutamanya ketika waktu puncak. Kita boleh lihat ramai di kalangan rider menghadapi kamalangan jalan raya yang boleh menjejaskan pendapatan harian mereka dan keluarga.

Mungkin ramai di antara rider ini tidak mempunyai insurans atau takaful untuk menampung kehidupan mereka jika berlaku kemalangan ketika melakukan tugas. Kini, pihak kerajaan telah memberi skim bantuan kemalangan melalui PERKESO.

Pastinya ramai yang tidak mengetahui kewujudan skim yang dikenali sebagai MATRIX ini. Skim ini merupakan satu skim yang disediakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pekerja sendiri untuk melindungi diri mereka.

Jenis Pekerjaan Yang Layak

Bermula Januari 2020, skim MATRIX ini telah memperluaskan kategori bagi sesiapa yang bekerja sendiri di bawah 19 jenis kategori. Mereka yang layak adalah Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap yang menjalankan pekerjaan sendiri dengan tujuan menjana pendapatan tanpa mengira had umur.

Jenis-jenis pekerjaan yang layak untuk mencarum adalah seperti berikut:

  • Pengangkutan Barangan dan Makanan           
  • Perniagaan Online
  • Pertanian     
  • Teknologi Maklumat
  • Penternakan
  • Pemprosesan Data
  • Perhutanan 
  • Ejen
  • Perikanan    
  • Perkhidmatan Profesional
  • Makanan      
  • Perkhidmatan Sokongan
  • Pembuatan  
  • Kesenian
  • Pembinaan  
  • Perkhidmatan Isi Rumah
  • Penjaja          
  • Penjagaan Perawatan dan Pemulihan Kesihatan
  • Premis Penginapan

Cara Mendaftar Skim MATRIX

Untuk memudahkan rakayat Malaysia mengambil skim ini, PERKESO telah menyediakan permohonan melalui dalam talian. Jom kita tengok cara-cara untuk mendaftar.

1. Layari https://matrix.perkeso.gov.my/mypass/login, masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit bagi pertama kali daftar ke sistem Matrix ini untuk pendaftaran.

This image has an empty alt attribute; its file name is Cara-Nak-Memohon-Skim-Perkeso-Bagi-Yang-Bekerja-Sendiri1-700x347.jpg

2. Klik butang “SAYA BEKERJA SENDIRI”

3.Klik butang “Daftar” untuk mencarum di dalam skim ini

4. Pilih sektor pekerjaan

5. Isi maklumat lengkap diri sendiri

6. Pilih pelan caruman yang dikehendaki

7. Antara dokumen yang penting yang wajib dimiliki oleh pencarum adalah lesen SSM yang aktif.

Jumlah Caruman

Pencarum ada 4 pelan untku dipilih. Caruman yang dikenakan oleh PERKESO amat mampu milik jika dibandingkan dengan insurans atau takaful.

Para pencarum boleh memilih untuk membayar caruman mengikut kadar bulanan atau tahunan.

8 Manfaat Yang Diperolehi

Memang tiada siapa mahu kemalangan terjadi, tetapi kita haruslah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Di antara manfaat yang bakal diperolehi adalah seperti yang berikut.

  • Faedah Perubatan
  • Faedah Hilang Upaya Sementara
  • Faedah Hilang Upaya Kekal
  • Faedah Elaun Layanan Sentiasa
  • Faedah Orang Tanggungan
  • Faedah Pengurusan Mayat
  • Kemudahan Pemulihan Jasmani atau Vokasional
  • Faedah Pendidikan

1. Faedah Perubatan

Mereka yang ditimpa bencana boleh mendapat rawatan perubatan secara percuma di klinik panel PERKESO atau klinik / hospital Kerajaan; atau

Membuat tuntutan bayaran ganti belanja kos rawatan di Pejabat PERKESO.

2. Faedah Hilang Upaya Sementara

Faedah Hilang Upaya Sementara dibayar sepanjang tempoh cuti sakitnya yang disahkan oleh doktor. Tempoh cuti sakit mestilah sekurang-kurangnya empat (4) hari termasuk hari kemalangan.

Perlu mengemukakan sijil cuti sakit.

Kadar bayaran RM30.00 – RM105.33 sehari berdasarkan pelan caruman yang dipilih.

3. Faedah Hilang Upaya Kekal

Hilang upaya kekal ertinya hilang upaya yang berkekalan hingga mengurangkan keupayaan seseorang untuk menjalankan pekerjaannya. Tuntutan boleh dibuat selepas tamat tempoh cuti sakit.

Kadar bayaran sebanyak 90% dari pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Contoh pengiraan Faedah Hilang Upaya Kekal (bayaran pukal) jika taksiran sama dengan 20% dengan faktor umur 8873 (umur bawah 20 tahun) dan kadar caruman RM592.80.

= (RM3,950 X 90% ÷ 30 hari) X 20% X 8873

= RM210,290.10

4. Elaun Layanan Sentiasa

Elaun diberikan kepada yang tidak berdaya sehingga memerlukan bantuan oleh orang lain.

Elaun bulanan sebanyak RM500.00.

5. Faedah Orang Tanggungan

Faedah Orang Tanggungan dibayar secara bulanan kepada yang meninggal dunia. Kadar bayaran sebanyak 90% daripada pilihan pendapatan bulanan yang diinsuranskan.

Orang Tanggungan Yang Layak Balu atau duda dan anak berumur di bawah 21 tahun. Jika tiada balu, duda atau anak

Ibu atau bapa; atau

Adik-beradik berumur di bawah 21 tahun; atau

Datuk nenek

Duda/balu, ibu/bapa, datuk/nenek menerima faedah sepanjang hayat

Anak menerima faedah sehingga berumur 21 tahun atau berkahwin (mana yang lebih awal). Jika sedang belajar di IPT, terima faedah sehingga mendapat ijazah pertama atau berkahwin (mana yang lebih awal)

Contoh pengiraan bayaran Faedah Orang Tanggungan kepada Isteri dan Anak.

Pelan Pendapatan Bulanan Pilihan Yang Diinsuranskan (Pencen Bulanan)

1. RM1,050 = RM1,050 X 90% = RM945.00

2. RM1,550 = RM1,550 X 90% = RM1,395.00

3. RM2,950 = RM2,950 X 90% = RM2,655.00

4. RM3,950 = RM3,950 X 90% = RM3,555.00

6. Faedah Pengurusan Mayat

Faedah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000.00 dibayar kepada mereka yang meninggal dunia akibat daripada bencana pekerjaan sendiri atau semasa menerima faedah hilang upaya.

7. Kemudahan Pemulihan Jasmani Atau Vokasional

Kemudahan permulihan dan vokasional diberikan secara percuma. Pemulihan jasmani ini termasuklah fisioterapi, pembedahan rekonstruktif, anggota tiruan, rawatan hemodialisis, kerusi roda, tilam khas, tongkat, commode chair, lampin dan banyak lagi.

Kemudahan vokasional pula seperti latihan dalam bidang elektrikal, jahitan, membaiki radio dan lain-lain.

8. Faedah Pendidikan

Faedah Pendidikan merupakan kemudahan dalam bentuk pinjaman atau biasiswa kepada anak yang telah meninggatl dunia atau menerima bayaran berkala faedah hilang upaya kekal dengan memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan.

Sumber Rujukan: Perkeso

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!