BBK, Syarikat Pengeluar Telefon Pintar Terbesar Dunia Yang Tak Dikenali Ramai

Penggunaan telefon pintar kini merupakan satu keperluan yang sangat penting dalam kehidupan kita. Berbanding dengan beberapa tahun dahulu, di mana penggunaan telefon pintar hanya untuk golongan atasan.

Antara faktor utama mengapa telefon pintar mampu dimiliki adalah disebabkan China yang telah membangunkan telefon pintar dengan skala yang sangat besar sehingga menjadikan ianya murah.

China kini terkenal dalam menghasilkan telefon pintar berkualiti tinggi dan mampu dimiliki oleh kebanyakan orang awam.

Sebelum ini, kita telah lihat bagaimana Foxconn berjaya menjadi contract manufacturer terkenal dalam membina peralatan elektronik untuk syarikat terkenal.

Baca: Foxconn, Pengeluar Barangan Elektronik Kedua Terbesar Dunia Yang Kurang Dikenali

Kali ini kita akan lihat pula bagaimana sebuah syarikat pengeluar telefon yang tidak dikenali ramai menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia, menewaskan Samsung.

Permulaan BBK

Kredit Gambar: Finansialku

Syarikat yang tidak dikenali ini adalah BBK. Ia merupakan sebuah syarikat yang diasaskan oleh Duan Yongping yang merupakan seorang industrialist di dalam bidang elektronik.

Beliau merupakan seorang CEO yang amat menjaga privasi dan tidak gemar bermesra dengan media berbanding dengan tokoh teknologi yang lain.

Duan Yongping merupakan seorang graduan dari University Zhejiang pada tahun 1982 dan menjadi guru di Beijing Radio Tube Factory. Beliau kemudian menyambung pengajian di dalam bidang ekonomi di Universiti Renmin.

Pada tahun 1989, beliau bekerja di syarikat Zhongshan Subor selama hampir 6 tahun. Kejayaan pertama yang dikecapi oleh Duan Yongping ketika bekerja di syarikat tersebut adalah, beliau berjaya bersaing dengan Nintendo dalam menghasilkan konsol permainan tape.

Beliau memegang jawatan sebagai general manager sebelum meninggalkan syarikat tersebut kerana tidak bersetuju dengan cara perniagaan mereka.

Pada tahun 1995, Duan Yongping telah menubuhkan syarikatnya sendiri yang bernama BBK. Oleh kerana belilau mempunyai hubungan baik dengan para supplier, ramai suppliernya memberi kerjasama yang baik dalam membantu Duan Yongping mengembangkan syarikatnya.

Pada awal permulaan BBK, mereka hanya mempunyai 6 orang pekerja sahaja.

Falsafah Pemasaran BBK

Menurut falsafah Duan Yongping, sesuatu barang itu tidak perlu original. Apa yang penting adalah kualiti barang tersebut dapat memenuhi kehendak orang ramai.

BBK memegang falsafah di mana produk mesti berkualiti tinggi dan pemasaran perlu dilakukan dengan cara yang unik untuk menarik perhatian pengguna.

Oleh yang demikian, Duan Yongping sangat terkenal di China dalam melakukan teknik pemasaran yang berkesan. Antaranya mereka tidak kedekut untuk menggunakan artis bertaraf dunia untuk menjadi duta produk mereka.

Artis terkenal yang pernah menjadi duta mereka adalah Jackie Chan, Jet Li, Arnold Schwarzenegger dan Leonardo Di Caprio.

Pada awal alaf baru, syarikat ini mula teribat dalam menghasilkan pemain VCD dan DVD. Ini disebabkan permintaan terhadapnya yang sangat tinggi di dalam pasaran.

Kredit Gambar: Ejin Sight

Pada tahun 2001, Duan Yongping telah meletak jawatan sebagai CEO dan berpindah ke California. Walaupun demikian, beliau masih lagi merupakan pengerusi syarikat bagi memastikan BBK terus berkembang.

Ketika menetap di California, Duan Yongping telah melabur ke dalam beberapa buah syarikat termasuk Apple. Beliau juga pernah makan bersama Warren Buffett pada tahun 2006 dan membawa protégénya Colin Huang, yang kini merupakan pengasas Pinduoduo, syarikat gergasi e-commerce di China selepas Alibaba.

Baca: Bagaimana Pinduoduo Mencabar Dominasi Alibaba Dan JD Dalam Pasaran e-Dagang Di China

Selepas Duan Yongping meletak jawatan, syarikat ini telah memecahkan operasi mereka di mana bahagian audio diberi nama Oppo dan bahagian telefon diberi nama Vivo.

Sebelum telefon pintar menjadi fenomena, kedua-dua jenama ini merupakan pengeluar MP3 dan telefon yang terkenal di China.

Menjadi Kuasa Besar Pengeluar Telefon Pintar Android

Ketika telefon android pertama kalil dilancarkan pada tahun 2008, kedua-duanya fokus dalam menghasilkan telefon pintar secara besar-besaran. Disebabkan perkara tersebut, kita dapat lihat telefon jenama Oppo dan Vivo adalah hampir sama.

Selain Vivo dan Oppo, BBK juga turut memiliki saham yang besar dalam OnePlus dan Realme. Disebabkan perkara tersebut, pada tahun lepas BBK menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia kerana banyak syarikat popular dari China berada di bawah payung syarikat ini.

BBK dipercayai menyumbang sebanyak 20% pengeluaran telefon pintar dunia pada tahun lepas.

Sumber Rujukan:

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Emas Bangkok Kesukaan Ramai, Tapi Ada Nilai Tak?

Sudah menjadi lumrah, emas merupakan salah satu barang perhiasan yang menjadi kegilaan para wanita di luar sana. Ramai yang memilih emas Bangkok sebagai perhiasan kerana harganya yang sangat murah.

Mari kami kongsikan tentang emas Bangkok ada nilai tak sebenarnya? Ramai yang nak, asal ada dan cantik sahaja. Mungkin ada di kalangan kita yang tahu tentang emas Bangkok ini namun tidak mengetahui secara lebih mendalam mengenainya.

Tahukah anda, Emas Bangkok merupakan emas sadur yang berkualiti tinggi yang dihasilkan di Bangkok, Thailand. Sebab itulah ia dipanggil dengan nama emas Bangkok.

Kualiti

Emas Bangkok ini disadur dengan sangat persis dengan emas 916 atau emas 999. Apabila kita memandangnya dengan sekilas pandang, kita tidak akan menyangka ia adalah emas Bangkok.

Reka bentuknya telah ditiru atau ‘copy ori’ daripada segi reka bentuk dan warnanya. Daripada segi kualiti, ia lebih cantik dan berkualiti daripada emas Korea.

Bahan Asas

Bahan asas dalam pembuatan emas ini adalah daripada aloi tembaga dan saduran syiling emas 999 yang juga dikenali dengan emas sadur 18k. Ia juga dikenali dengan nama emas sadur 18k Bangkok.

Daripada segi kelasakannya, ia mampu bertahan lebih daripada 5 tahun bergantung dengan ketebalan saduran emas, cara penjagaan dan pemakaian emas tersebut.

Ramai pelanggan yang mengatakan bahawa emas Bangkok ini lebih tumpat, berkualiti dan sukar dibezakan dengan emas 916 seperti yang kita perkatakan tadi. Apabila emas ini pudar, ianya boleh dicelup atau disadur kembali untuk mengembalikan kilauannya.

Emas ini juga dikatakan tidak membuatkan si pemakai terasa gatal seperti emas saduran yang lain.

Nilai

Daripada segi nilai pula, emas Bangkok ini tidak mempunyai harga berbanding dengan emas 916 dan emas 999. Tetapi bagi kebanyakan para wanita, emas ini sesuai untuk dijadikan sebagai barangan perhiasan mereka.

Kesimpulannya, emas Bangkok ini murah dan mampu dimiliki oleh semua orang. Namun, ia tidak boleh dijadikan sebagai simpanan atau pelaburan.

Jadi, ianya sesuai untuk mereka yang suka memakai barangan kemas dengan bajet yang rendah.

Sumber Rujukan:

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM67.50 (berdasarkan harga emas RM270 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold1-700x390.jpg

Daftar secara percuma di KAB Gold sekarang.

Majalah Labur