BBK, Syarikat Pengeluar Telefon Pintar Terbesar Dunia Yang Tak Dikenali Ramai

Penggunaan telefon pintar kini merupakan satu keperluan yang sangat penting dalam kehidupan kita. Berbanding dengan beberapa tahun dahulu, di mana penggunaan telefon pintar hanya untuk golongan atasan.

Antara faktor utama mengapa telefon pintar mampu dimiliki adalah disebabkan China yang telah membangunkan telefon pintar dengan skala yang sangat besar sehingga menjadikan ianya murah.

China kini terkenal dalam menghasilkan telefon pintar berkualiti tinggi dan mampu dimiliki oleh kebanyakan orang awam.

Sebelum ini, kita telah lihat bagaimana Foxconn berjaya menjadi contract manufacturer terkenal dalam membina peralatan elektronik untuk syarikat terkenal.

Baca: Foxconn, Pengeluar Barangan Elektronik Kedua Terbesar Dunia Yang Kurang Dikenali

Kali ini kita akan lihat pula bagaimana sebuah syarikat pengeluar telefon yang tidak dikenali ramai menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia, menewaskan Samsung.

Permulaan BBK

Kredit Gambar: Finansialku

Syarikat yang tidak dikenali ini adalah BBK. Ia merupakan sebuah syarikat yang diasaskan oleh Duan Yongping yang merupakan seorang industrialist di dalam bidang elektronik.

Beliau merupakan seorang CEO yang amat menjaga privasi dan tidak gemar bermesra dengan media berbanding dengan tokoh teknologi yang lain.

Duan Yongping merupakan seorang graduan dari University Zhejiang pada tahun 1982 dan menjadi guru di Beijing Radio Tube Factory. Beliau kemudian menyambung pengajian di dalam bidang ekonomi di Universiti Renmin.

Pada tahun 1989, beliau bekerja di syarikat Zhongshan Subor selama hampir 6 tahun. Kejayaan pertama yang dikecapi oleh Duan Yongping ketika bekerja di syarikat tersebut adalah, beliau berjaya bersaing dengan Nintendo dalam menghasilkan konsol permainan tape.

Beliau memegang jawatan sebagai general manager sebelum meninggalkan syarikat tersebut kerana tidak bersetuju dengan cara perniagaan mereka.

Pada tahun 1995, Duan Yongping telah menubuhkan syarikatnya sendiri yang bernama BBK. Oleh kerana belilau mempunyai hubungan baik dengan para supplier, ramai suppliernya memberi kerjasama yang baik dalam membantu Duan Yongping mengembangkan syarikatnya.

Pada awal permulaan BBK, mereka hanya mempunyai 6 orang pekerja sahaja.

Falsafah Pemasaran BBK

Menurut falsafah Duan Yongping, sesuatu barang itu tidak perlu original. Apa yang penting adalah kualiti barang tersebut dapat memenuhi kehendak orang ramai.

BBK memegang falsafah di mana produk mesti berkualiti tinggi dan pemasaran perlu dilakukan dengan cara yang unik untuk menarik perhatian pengguna.

Oleh yang demikian, Duan Yongping sangat terkenal di China dalam melakukan teknik pemasaran yang berkesan. Antaranya mereka tidak kedekut untuk menggunakan artis bertaraf dunia untuk menjadi duta produk mereka.

Artis terkenal yang pernah menjadi duta mereka adalah Jackie Chan, Jet Li, Arnold Schwarzenegger dan Leonardo Di Caprio.

Pada awal alaf baru, syarikat ini mula teribat dalam menghasilkan pemain VCD dan DVD. Ini disebabkan permintaan terhadapnya yang sangat tinggi di dalam pasaran.

Kredit Gambar: Ejin Sight

Pada tahun 2001, Duan Yongping telah meletak jawatan sebagai CEO dan berpindah ke California. Walaupun demikian, beliau masih lagi merupakan pengerusi syarikat bagi memastikan BBK terus berkembang.

Ketika menetap di California, Duan Yongping telah melabur ke dalam beberapa buah syarikat termasuk Apple. Beliau juga pernah makan bersama Warren Buffett pada tahun 2006 dan membawa protégénya Colin Huang, yang kini merupakan pengasas Pinduoduo, syarikat gergasi e-commerce di China selepas Alibaba.

Baca: Bagaimana Pinduoduo Mencabar Dominasi Alibaba Dan JD Dalam Pasaran e-Dagang Di China

Selepas Duan Yongping meletak jawatan, syarikat ini telah memecahkan operasi mereka di mana bahagian audio diberi nama Oppo dan bahagian telefon diberi nama Vivo.

Sebelum telefon pintar menjadi fenomena, kedua-dua jenama ini merupakan pengeluar MP3 dan telefon yang terkenal di China.

Menjadi Kuasa Besar Pengeluar Telefon Pintar Android

Ketika telefon android pertama kalil dilancarkan pada tahun 2008, kedua-duanya fokus dalam menghasilkan telefon pintar secara besar-besaran. Disebabkan perkara tersebut, kita dapat lihat telefon jenama Oppo dan Vivo adalah hampir sama.

Selain Vivo dan Oppo, BBK juga turut memiliki saham yang besar dalam OnePlus dan Realme. Disebabkan perkara tersebut, pada tahun lepas BBK menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia kerana banyak syarikat popular dari China berada di bawah payung syarikat ini.

BBK dipercayai menyumbang sebanyak 20% pengeluaran telefon pintar dunia pada tahun lepas.

Sumber Rujukan:

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama