Futu, ‘Robinhood Versi China’ Yang Sedang Berkembang Pesat Di Amerika Syarikat

Golongan milenial kini lebih terdedah dengan pasaran saham disebabkan mereka lebih celik mengenainya berbanding dengan generasi sebelum ini. Selain daripada itu, broker juga memainkan peranan yang penting untuk menarik minat mereka.

Syarikat broker di era moden kini lebih kreatif dalam menarik minat generasi baru untuk melabur dalam pasaran saham. Antara platform yang paling diminati oleh pelabur generasi baru adalah platform Robinhood yang popular di Amerika Syarikat.

Platform ini merupakan platform pertama yang tidak mengenakan brokerage fees kepada pelanggan mereka. Sebelum ini, kadar brokerage fees boleh dikatakan mahal untuk pelabur baru.

Kredit Gambar: SCMP

Kehadiran Robinhood telah memberi nafas baru dalam industri pelaburan saham.

Walaupun tidak mengenakan sebarang brokerage fees, Robinhood mendapat keuntungan apabila menjual que pembelian saham pelanggan mereka kepada hedge fund. Robinhood telah menjadikan pelanggan mereka sebagai barang dagangan.

“When something online is free, you’re not the customer, you’re the product.”

– Jonathan Zittrain

Walaupun begitu, pengguna Robinhood terus meningkat walaupun adanya kontroversi ini. Kini Robinhood bakal menghadapi satu lagi persaingan baru dari syarikat China iaitu Futu.

Futu Juga Menawarkan Brokerage Percuma

Futu turut menawarkan perkhidmatan yang hampir sama iaitu menawarkan brokerage percuma. Setakat ini, tiada lagi kes yang melibatkan syarikat ini menjual que jualan saham mereka kepada pihak hedge fund.

Walaupun syarikat ini dilihat menyerupai Robinhood, syarikat ini mempunyai asas perniagaan yang hampir sama dengan hedge fund.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 2008 sebagai sebuah syarikat Fintech. Futu di dalam Bahasa Inggeris bermaksud “the road to wealth

Pandemik Merancakkan Lagi Peranan Broker

Futu menyediakan pelbagai pelan pelaburan yang menarik kepada para pelanggan mereka yang mendaftar menggunakan perkhidmatan yang ditawarkanya.

Selepas berjaya dalam pasaran China, mereka mula mengorak langkah untuk mengembangkan perkhidmatan mereka ke peringkat antarabangsa.

Antara pelabur terbesar yang melabur dalam Futu ini adalah Tencent yang memiliki sebanyak 38.2% saham dan menjadi pemegang kedua terbesar selepas pengasas syarikat tersebut.

Syarikat tersebut menjadikan Amerika Syarikat sebagai destinasi mereka kerana negara tersebut mempunyai pasaran yang bernilai sebanyak USD34 trilion yang mewakili 43% saham dunia.

Disebabkan mempunyai bilangan pelanggan yang semakin bertambah, syarikat ini mula mengembangkan pasaran mereka ke Amerika Syarikat dan telah berjaya IPO di Nasdaq pada tahun 2019.

Ketika krisis pandemik Covid-19 mula melanda dunia, saham syarikat ini meningkat dengan mendadak kerana ramai golongan milenial menceburi bidang saham secara tiba-tiba.

Krdit Gambar: CNBC

Robinhood juga menerima tempias yang sama. Oleh kerana ingin bersaing dengan Robinhood dalam pasaran saham, Futu telah membangunkan sebuah aplikasi yang dikenali sebagai Moomoo yang menawarkan perkhidmatan yang hampir sama dengan platform Robinhood.

Pada tahun ini, saham syarikat telah naik dengan mendadak disebabkan keuntungan yang diperolehi tahun lepas meningkat.

Meluaskan Empayar Ke Asia-Pasifik

Mereka mula mengorak langkah dalam mengembangkan platform mereka  ke Asia-Pasifik, dengan Singapura menjadi negara pertama. Mengikut perancangan yang dilakukan oleh CEOnya, pasaran Singapura masih lagi belum tepu dengan perkhidmatan fintech.

Moomoo juga turut membenarkan pengguna mereka untuk membeli saham-saham yang terdapat di Amerika Syarikat dan juga Hong Kong.

Setakat ini, perkhidmatan yang ditawarkan oleh Futu di Singapura masih lagi berbayar tetapi dengan kos yang paling rendah berbanding dengan pesaing mereka yang lain.

Kini, mereka telah menjadi pencabar kepada syarikat broker di Barat dan tidak mustahil akan menjadi salah sebuah syarikat broker terbesar jika mampu mengusai pasaran di Timur pula.

Sumber Rujukan: Fortune

Previous ArticleNext Article

3 Perkara Penting Dalam Trading Plan

Dalam pelaburan saham, persoalan yang selalu timbul dalam kalangan pelabur adalah saham apa yang boleh dibeli dan bilakah masa terbaik untuk membuat pembelian. Bagi menjawab persoalan itu, sudah pasti para pelabur akan menggunakan ilmu Analisis Fundamental dan juga Analisis Teknikal.

Namun begitu, dua jenis analisis tersebut sememangnya penting dan terbukti membantu para pelabur dan terdapat satu lagi perkara yang sering pelabur alpa, trading plan.

Dengarnya remeh, tapi apa kata jika anda buat dahulu trading plan anda dan lihat kesannya.

Tak tahu apa fungsi trading plan dan tak tahu apa yang perlu ada dalam trading plan anda?

Jom tonton 3 perkara penting dalam trading plan. Semoga bermanfaat.

Trading plan merupakan satu rekod pembelian saham anda. Maklumat-maklumat penting berkenaan pelaburan anda perlu direkodkan. Cuba bayangkan jika dalam tempoh masa 6 bulan, berapa jual beli saham yang berlaku.

Ada yang untung, ada yang rugi. Tapi adakah anda ingat dan yakin teknik belian mana yang membuat keuntungan dan kerugian tanpa melihat semula kepada rekod?

3 perkara ini merupakan perkara asas dan penting perlu ada dalam trading plan anda.

  1. Harga belian
  2. Harga sasaran
  3. Stop loss

Harga belian adalah harga ketika anda membuat pembelian saham tersebut. Untuk membantu anda pada masa hadapan, anda boleh meletakkan juga sebab kenapa anda membeli saham tersebut dan kenapa pada harga tersebut.

Harga sasaran merupakan harga jualan yang anda sasarkan selepas mendapat keuntungan. Harga ini boleh ditentukan melalui beberapa perkara seperti yang ditunjukkan dalam video di atas.

Stop loss pula merupakan satu harga yang ditentukan oleh pelabur untuk meminimumkan kerugian. Ini boleh dilakukan menggunakan kadar peratusan kerugian yang anda sanggup rugi dan juga berdasarkan analisis teknikal.

Itulah 3 perkara penting dalam trading plan yang perlu ada. Seringkali para pelabur alpa akan perkara ini dan betapa pentingnya rekod ini untuk membantu anda menganalisis keuntungan dan kerugian pelaburan saham anda.

Semoga ilmu kali ini bermanfaat dan dapat membantu anda berjaya dalam dunia pelaburan!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.