Futu, ‘Robinhood Versi China’ Yang Sedang Berkembang Pesat Di Amerika Syarikat

Golongan milenial kini lebih terdedah dengan pasaran saham disebabkan mereka lebih celik mengenainya berbanding dengan generasi sebelum ini. Selain daripada itu, broker juga memainkan peranan yang penting untuk menarik minat mereka.

Syarikat broker di era moden kini lebih kreatif dalam menarik minat generasi baru untuk melabur dalam pasaran saham. Antara platform yang paling diminati oleh pelabur generasi baru adalah platform Robinhood yang popular di Amerika Syarikat.

Platform ini merupakan platform pertama yang tidak mengenakan brokerage fees kepada pelanggan mereka. Sebelum ini, kadar brokerage fees boleh dikatakan mahal untuk pelabur baru.

Kredit Gambar: SCMP

Kehadiran Robinhood telah memberi nafas baru dalam industri pelaburan saham.

Walaupun tidak mengenakan sebarang brokerage fees, Robinhood mendapat keuntungan apabila menjual que pembelian saham pelanggan mereka kepada hedge fund. Robinhood telah menjadikan pelanggan mereka sebagai barang dagangan.

“When something online is free, you’re not the customer, you’re the product.”

– Jonathan Zittrain

Walaupun begitu, pengguna Robinhood terus meningkat walaupun adanya kontroversi ini. Kini Robinhood bakal menghadapi satu lagi persaingan baru dari syarikat China iaitu Futu.

Futu Juga Menawarkan Brokerage Percuma

Futu turut menawarkan perkhidmatan yang hampir sama iaitu menawarkan brokerage percuma. Setakat ini, tiada lagi kes yang melibatkan syarikat ini menjual que jualan saham mereka kepada pihak hedge fund.

Walaupun syarikat ini dilihat menyerupai Robinhood, syarikat ini mempunyai asas perniagaan yang hampir sama dengan hedge fund.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 2008 sebagai sebuah syarikat Fintech. Futu di dalam Bahasa Inggeris bermaksud “the road to wealth

Pandemik Merancakkan Lagi Peranan Broker

Futu menyediakan pelbagai pelan pelaburan yang menarik kepada para pelanggan mereka yang mendaftar menggunakan perkhidmatan yang ditawarkanya.

Selepas berjaya dalam pasaran China, mereka mula mengorak langkah untuk mengembangkan perkhidmatan mereka ke peringkat antarabangsa.

Antara pelabur terbesar yang melabur dalam Futu ini adalah Tencent yang memiliki sebanyak 38.2% saham dan menjadi pemegang kedua terbesar selepas pengasas syarikat tersebut.

Syarikat tersebut menjadikan Amerika Syarikat sebagai destinasi mereka kerana negara tersebut mempunyai pasaran yang bernilai sebanyak USD34 trilion yang mewakili 43% saham dunia.

Disebabkan mempunyai bilangan pelanggan yang semakin bertambah, syarikat ini mula mengembangkan pasaran mereka ke Amerika Syarikat dan telah berjaya IPO di Nasdaq pada tahun 2019.

Ketika krisis pandemik Covid-19 mula melanda dunia, saham syarikat ini meningkat dengan mendadak kerana ramai golongan milenial menceburi bidang saham secara tiba-tiba.

Krdit Gambar: CNBC

Robinhood juga menerima tempias yang sama. Oleh kerana ingin bersaing dengan Robinhood dalam pasaran saham, Futu telah membangunkan sebuah aplikasi yang dikenali sebagai Moomoo yang menawarkan perkhidmatan yang hampir sama dengan platform Robinhood.

Pada tahun ini, saham syarikat telah naik dengan mendadak disebabkan keuntungan yang diperolehi tahun lepas meningkat.

Meluaskan Empayar Ke Asia-Pasifik

Mereka mula mengorak langkah dalam mengembangkan platform mereka  ke Asia-Pasifik, dengan Singapura menjadi negara pertama. Mengikut perancangan yang dilakukan oleh CEOnya, pasaran Singapura masih lagi belum tepu dengan perkhidmatan fintech.

Moomoo juga turut membenarkan pengguna mereka untuk membeli saham-saham yang terdapat di Amerika Syarikat dan juga Hong Kong.

Setakat ini, perkhidmatan yang ditawarkan oleh Futu di Singapura masih lagi berbayar tetapi dengan kos yang paling rendah berbanding dengan pesaing mereka yang lain.

Kini, mereka telah menjadi pencabar kepada syarikat broker di Barat dan tidak mustahil akan menjadi salah sebuah syarikat broker terbesar jika mampu mengusai pasaran di Timur pula.

Sumber Rujukan: Fortune

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Previous ArticleNext Article

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur