Futu, ‘Robinhood Versi China’ Yang Sedang Berkembang Pesat Di Amerika Syarikat

Golongan milenial kini lebih terdedah dengan pasaran saham disebabkan mereka lebih celik mengenainya berbanding dengan generasi sebelum ini. Selain daripada itu, broker juga memainkan peranan yang penting untuk menarik minat mereka.

Syarikat broker di era moden kini lebih kreatif dalam menarik minat generasi baru untuk melabur dalam pasaran saham. Antara platform yang paling diminati oleh pelabur generasi baru adalah platform Robinhood yang popular di Amerika Syarikat.

Platform ini merupakan platform pertama yang tidak mengenakan brokerage fees kepada pelanggan mereka. Sebelum ini, kadar brokerage fees boleh dikatakan mahal untuk pelabur baru.

Kredit Gambar: SCMP

Kehadiran Robinhood telah memberi nafas baru dalam industri pelaburan saham.

Walaupun tidak mengenakan sebarang brokerage fees, Robinhood mendapat keuntungan apabila menjual que pembelian saham pelanggan mereka kepada hedge fund. Robinhood telah menjadikan pelanggan mereka sebagai barang dagangan.

“When something online is free, you’re not the customer, you’re the product.”

– Jonathan Zittrain

Walaupun begitu, pengguna Robinhood terus meningkat walaupun adanya kontroversi ini. Kini Robinhood bakal menghadapi satu lagi persaingan baru dari syarikat China iaitu Futu.

Futu Juga Menawarkan Brokerage Percuma

Futu turut menawarkan perkhidmatan yang hampir sama iaitu menawarkan brokerage percuma. Setakat ini, tiada lagi kes yang melibatkan syarikat ini menjual que jualan saham mereka kepada pihak hedge fund.

Walaupun syarikat ini dilihat menyerupai Robinhood, syarikat ini mempunyai asas perniagaan yang hampir sama dengan hedge fund.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 2008 sebagai sebuah syarikat Fintech. Futu di dalam Bahasa Inggeris bermaksud “the road to wealth

Pandemik Merancakkan Lagi Peranan Broker

Futu menyediakan pelbagai pelan pelaburan yang menarik kepada para pelanggan mereka yang mendaftar menggunakan perkhidmatan yang ditawarkanya.

Selepas berjaya dalam pasaran China, mereka mula mengorak langkah untuk mengembangkan perkhidmatan mereka ke peringkat antarabangsa.

Antara pelabur terbesar yang melabur dalam Futu ini adalah Tencent yang memiliki sebanyak 38.2% saham dan menjadi pemegang kedua terbesar selepas pengasas syarikat tersebut.

Syarikat tersebut menjadikan Amerika Syarikat sebagai destinasi mereka kerana negara tersebut mempunyai pasaran yang bernilai sebanyak USD34 trilion yang mewakili 43% saham dunia.

Disebabkan mempunyai bilangan pelanggan yang semakin bertambah, syarikat ini mula mengembangkan pasaran mereka ke Amerika Syarikat dan telah berjaya IPO di Nasdaq pada tahun 2019.

Ketika krisis pandemik Covid-19 mula melanda dunia, saham syarikat ini meningkat dengan mendadak kerana ramai golongan milenial menceburi bidang saham secara tiba-tiba.

Krdit Gambar: CNBC

Robinhood juga menerima tempias yang sama. Oleh kerana ingin bersaing dengan Robinhood dalam pasaran saham, Futu telah membangunkan sebuah aplikasi yang dikenali sebagai Moomoo yang menawarkan perkhidmatan yang hampir sama dengan platform Robinhood.

Pada tahun ini, saham syarikat telah naik dengan mendadak disebabkan keuntungan yang diperolehi tahun lepas meningkat.

Meluaskan Empayar Ke Asia-Pasifik

Mereka mula mengorak langkah dalam mengembangkan platform mereka  ke Asia-Pasifik, dengan Singapura menjadi negara pertama. Mengikut perancangan yang dilakukan oleh CEOnya, pasaran Singapura masih lagi belum tepu dengan perkhidmatan fintech.

Moomoo juga turut membenarkan pengguna mereka untuk membeli saham-saham yang terdapat di Amerika Syarikat dan juga Hong Kong.

Setakat ini, perkhidmatan yang ditawarkan oleh Futu di Singapura masih lagi berbayar tetapi dengan kos yang paling rendah berbanding dengan pesaing mereka yang lain.

Kini, mereka telah menjadi pencabar kepada syarikat broker di Barat dan tidak mustahil akan menjadi salah sebuah syarikat broker terbesar jika mampu mengusai pasaran di Timur pula.

Sumber Rujukan: Fortune

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA