Cadangan Mekanisme Penetapan Tarif Air Dibawa Ke Kabinet Minggu Depan

KUALA LUMPUR, 10 Dis (Bernama) — Cadangan mekanisme pentapan tarif air baharu di Semenajung dan Labuan akan dibawa ke mesyuarat Kabinet minggu depan, kata Menteri Sumber Asli. Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) Nik Nazmi Nik Ahmad.

Beliau berkata tarif air sedia ada termasuk bagi akaun domestik dijangka akan dikaji semula apabila mekanisme itu diguna pakai kelak.

“ini adalah satu perkara yang penting bagi membolehkan kita mengatasi masalah NRW (Kadar Air Tidak Berhasil) dan meningkatkan (keupayaan) insfrastruktur (bekalan) air,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan program Sustainability Achieved via Energy Efficiency (SAVE) 4.0 di reruai NRECC pada Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI di perkarangan Stadium Nasional Bukit Jalil di sini hari ini.

Sebelum ini, Nik Nazmi ketika sesi soal jawab di Dewan Rakyat pada 9 Nov berkata kerajaan negeri secara rentas parti, bersetuju pada mesyuarat Majlis Air Negara supaya tarif air di negeri disemak semula dan satu mekanisme penetapan tarif baharu diwujudkan bagi mengawal selia kadar kenaikan tarif oleh syarikat pengendali.

Mengenai SAVE 4.0 , Nik Nazmi berkata orang ramai boleh mendapatkan rebat sehingga RM400 bagi pembelian penyaman udara dan peti sejuk cekap tenaga dengan label empat atau lima bintang yang dikeluarkan oleh Suruhanjya Tenaga bermula hari ini.

Beliau berkata RM50 juta telah diperuntukkan melalui Dana Akaun Amanah Indsutri Bekalan Elektrik (AAIBE) untuk pelaksanaan program itu.

“Kita mempunyai hasrat untuk tingkatkan kecekapan tenaga dan (mencapai) sifar karbon bersih. Jadi keperluan untuk peralatan atau peranti yang lebih cekap tenaga ini penting sebagai satu bentuk galakan bagi mencapai hasrat itu,” katanya.

Sementara itu NRECC dalam kenyataan berkata Rebat SAVE 4.0 boleh dinikmati oleh warganegara Malaysia yang merupakan pemilik akaun elektrik tarif domestik yang berdaftar dengan syarikat utiliti, dan ia terhad kepada satu akaun bil elektrik bagi setiap pembelian penyaman udara dan peti sejuk.

Pengguna boleh memohon dan mendapatkan rebat dengan membawa bil ekeltrik terkini apabila membuat pembelian secara fizikal di kedai elektrik dan pasar raya berdaftar di bawah program itu atau memohon e-rebat dan membuat pembelian secara dalam talian menerusi platform e-dagang yang diiktiraf.

Menurut kenyataan itu program rebat berkenaan akan diteruskan selagi peruntukan RM50 juta bagi program itu belum habis digunakan, dan pemohon adalah diingatkan bahawa rebat adalah tertakluk kepada ‘first come, first serve basis‘.

Maklumat mengenai kriteria kelayakan, cara permohonan e-rebat, mekanisme pelaksanaan, senarai jenama dan model kelengkapan elektrik cekap tenaga serta harga rujukan di bawah Program SAVE 4.0 boleh didapati di laman sesawang rasmi www.saveenergy.gov.my atau microsite yang disediakan di platform e-dagang.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA