Cadangan Mekanisme Penetapan Tarif Air Dibawa Ke Kabinet Minggu Depan

KUALA LUMPUR, 10 Dis (Bernama) — Cadangan mekanisme pentapan tarif air baharu di Semenajung dan Labuan akan dibawa ke mesyuarat Kabinet minggu depan, kata Menteri Sumber Asli. Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) Nik Nazmi Nik Ahmad.

Beliau berkata tarif air sedia ada termasuk bagi akaun domestik dijangka akan dikaji semula apabila mekanisme itu diguna pakai kelak.

“ini adalah satu perkara yang penting bagi membolehkan kita mengatasi masalah NRW (Kadar Air Tidak Berhasil) dan meningkatkan (keupayaan) insfrastruktur (bekalan) air,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan program Sustainability Achieved via Energy Efficiency (SAVE) 4.0 di reruai NRECC pada Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI di perkarangan Stadium Nasional Bukit Jalil di sini hari ini.

Sebelum ini, Nik Nazmi ketika sesi soal jawab di Dewan Rakyat pada 9 Nov berkata kerajaan negeri secara rentas parti, bersetuju pada mesyuarat Majlis Air Negara supaya tarif air di negeri disemak semula dan satu mekanisme penetapan tarif baharu diwujudkan bagi mengawal selia kadar kenaikan tarif oleh syarikat pengendali.

Mengenai SAVE 4.0 , Nik Nazmi berkata orang ramai boleh mendapatkan rebat sehingga RM400 bagi pembelian penyaman udara dan peti sejuk cekap tenaga dengan label empat atau lima bintang yang dikeluarkan oleh Suruhanjya Tenaga bermula hari ini.

Beliau berkata RM50 juta telah diperuntukkan melalui Dana Akaun Amanah Indsutri Bekalan Elektrik (AAIBE) untuk pelaksanaan program itu.

“Kita mempunyai hasrat untuk tingkatkan kecekapan tenaga dan (mencapai) sifar karbon bersih. Jadi keperluan untuk peralatan atau peranti yang lebih cekap tenaga ini penting sebagai satu bentuk galakan bagi mencapai hasrat itu,” katanya.

Sementara itu NRECC dalam kenyataan berkata Rebat SAVE 4.0 boleh dinikmati oleh warganegara Malaysia yang merupakan pemilik akaun elektrik tarif domestik yang berdaftar dengan syarikat utiliti, dan ia terhad kepada satu akaun bil elektrik bagi setiap pembelian penyaman udara dan peti sejuk.

Pengguna boleh memohon dan mendapatkan rebat dengan membawa bil ekeltrik terkini apabila membuat pembelian secara fizikal di kedai elektrik dan pasar raya berdaftar di bawah program itu atau memohon e-rebat dan membuat pembelian secara dalam talian menerusi platform e-dagang yang diiktiraf.

Menurut kenyataan itu program rebat berkenaan akan diteruskan selagi peruntukan RM50 juta bagi program itu belum habis digunakan, dan pemohon adalah diingatkan bahawa rebat adalah tertakluk kepada ‘first come, first serve basis‘.

Maklumat mengenai kriteria kelayakan, cara permohonan e-rebat, mekanisme pelaksanaan, senarai jenama dan model kelengkapan elektrik cekap tenaga serta harga rujukan di bawah Program SAVE 4.0 boleh didapati di laman sesawang rasmi www.saveenergy.gov.my atau microsite yang disediakan di platform e-dagang.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA