Honda CR-V Baharu Bakal Takrifkan Semula Pasaran SUV

KUALA LUMPUR, 14 Dis (Bernama) — Honda Malaysia hari ini secara rasmi melancarkan kenderaan utiliti sukan (SUV) utamanya, All-New Comfortable Runabout Vehicle (CR-V) Generasi Keenam yang bakal mentakrifkan semula segmen pasaran.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia Hironobu Yoshimura berkata pelancaran CR-V itu sejajar dengan trend pasaran semasa dan permintaan dalam segmen SUV.

“Bagi tiga suku pertama 2023, CR-V menyaksikan pertumbuhan jualan sebanyak 10 peratus tahun ke tahun berbanding tempoh sebelumnya.

“Model tersebut turut mengekalkan kedudukan pertamanya dalam segmen SUV bersaiz sederhana bukan nasional dalam tempoh yang sama.

“Dengan model baharu ini, kami bukan sekadar mengorak langkah ke hadapan. Kami membuat lonjakan yang besar dalam segmen ini,” katanya pada pelancarannya di sini hari ini.

Honda Malaysia menerima lebih 2,000 tempahan hanya dalam tempoh sebulan sebelum pelancarannya, katanya.

Syarikat menyasarkan untuk mencapai jualan bulanan sebanyak 1,000 unit berdasarkan trend pasaran semasa dan permintaan terhadap SUV.

Penghantaran dijangka dalam tempoh dua hingga tiga bulan selepas tempahan, katanya.

Model tersebut boleh didapati dalam empat varian dengan harga antara RM159,900 dan 181,900. CR-V didatangkan dalam empat varian, tiga daripadanya adalah unit petrol pengecas turbo dan yang keempat, hibrid. 

Varian e:HEV RS yang boleh didapati pada awal tahun depan adalah model 2.0L generasi baharu.

Pada majlis sama, Naib Presiden (Pembangunan Pengedar dan Jualan) Honda Malaysia Sunita Prabhakaran berkata syarikat dijangka mencapai sasaran jualan 2023 sebanyak 80,000 unit untuk semua modelnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA