Honda Lancar Model WR-V baharu Bagi Pasaran Malaysia

KUALA LUMPUR, 13 Julai (Bernama) — Honda Malaysia Sdn Bhd hari ini melancarkan model Winsome Runabout Vehicle (WR-V) serba baharu bagi pasaran Malaysia yang didatangkan dengan empat varian berharga antara RM89,900 dan RM107,900.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia Hironobu Yoshimura berkata pengeluar kereta tersebut menyaksikan peningkatan permintaan terhadap kenderaan utiliti sukan (SUV) di Malaysia dan menjangka model terbaharu itu akan menguasai trend SUV kecil di negara ini.

“Kami percaya SUV kecil ini mempunyai potensi besar dalam pasaran dan akan mengukuhkan lagi kehadiran Honda Malaysia dalam segmen SUV bukan nasional. 

“Kami yakin WR-V serba baharu ini dapat menarik perhatian golongan profesional muda serta pelanggan berkeluarga yang mencari SUV kecil dengan penawaran nilai yang baik,” katanya pada majlis pelancaran model tersebut, di sini, hari ini.

Yoshimura berkata, Honda Malaysia menerima lebih 2,500 tempahan semasa pra-tempahan dalam masa hanya sebulan.

Menurutnya, berdasarkan peningkatan permintaan terhadap SUV dalam pasaran, syarikat itu menyasar mencapai jualan sebanyak 1,300 unit sebulan dengan jangkaan serahan kereta dalam tempoh dua hingga tiga bulan. 

Beliau berkata Malaysia kekal sebagai pasaran penting bagi Honda di rantau ini dan syarikat itu yakin dengan prospek bagi tempoh Separuh Kedua 2023 meskipun dunia masih berdepan dengan isu kekurangan cip ketika ini.  

“Sehingga kini kami masih menghadapi isu kekurangan cip, tetapi pada tempoh Separuh Kedua tahun ini, kami berharap kami akan dapat memperoleh jumlah tertentu, dan kami sudahpun merancang untuk meningkatkan pengeluaran kami pada masa depan,” katanya pada sidang media.

Sementara itu, penyelaras eksekutif Honda Malaysia Yujiro Sugino berkata syarikat tersebut berada di landasan untuk mencapai sasaran jualan 80,000 unit kereta bagi 2023, jumlah yang sama seperti tahun lepas.

“Walaupun volum pada tempoh Separuh Pertama 2023 rendah sedikit disebabkan kekurangan bekalan cip, kami menjangkakan menjelang Separuh Kedua, kami akan dapat memulihkan bekalan dan berada di landasan untuk mencapai sasaran kami,” katanya.

Model WR-V serba baharu itu akan dikuasakan enjin 1.5L DOHC i-VTEC yang menghasilkan kuasa maksimum 121PS dan tork 145Nm, diintegrasikan dengan Transmisi Boleh Laras Berterusan (CVT) dan teknologi tukaran G-design.

Semua varian, S, E, V dan RS (road sailing) mengandungi sejumlah ciri keselamatan canggih seperti Honda LaneWatch dan Honda SENSING sebagai tambahan, yang hanya terdapat dalam varian RS.

WR-V didatangkan dengan lima pilihan warna, termasuk warna baharu, putih mutiara stellar yang pertama kali seumpamanya bagi model Honda. Warna lain ialah putih mutiara platinum, merah menyala metalik, kelabu meteoroid metalik dan hitam kristal mutiara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama