Honda Lancar New Honda City, Harga Bermula RM84,900

KUALA LUMPUR, 10 Ogos (Bernama) — Honda Malaysia Sdn Bhd melancarkan model New Honda City dengan lima varian, menampilkan bahagian luaran yang lebih menarik dan ciri-ciri terkini, dengan harga antara RM84,900 dan RM111,900.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia Hironobu Yoshimura berkata model tersebut boleh didapati dalam dua varian Road Sailing (RS), iaitu hibrid e:HEV RS dan Petrol RS.

“Populariti Honda City tidak dapat dinafikan, kini terdapat lebih 423,000 Honda City di jalan raya Malaysia sejak dilancarkan pada 2002. 

“City generasi ke-5, yang diperkenalkan pada 2020, meningkatkan lagi segmen B berikutan Malaysia adalah negara pertama di dunia yang melancarkan varian e:HEV RS,” katanya pada pelancaran New Honda City di sini hari ini. 

Yoshimura berkata Honda Malaysia menyasarkan untuk mencapai jualan bulanan sebanyak 2,400 unit model tersebut selepas pelancarannya hari ini. 

“New Honda City boleh didapati dalam lima warna iaitu Ignite Red Metallic, Platinum White Pearl, Lunar Silver Metallic, Meteoroid Gray Metallic dan Crystal Black Pearl,” katanya. 

Model baharu itu dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan Honda Sensing termaju Honda; ciri standard untuk semua varian yang terdiri daripada fungsi keselamatan, termasuk sistem brek pengurangan pelanggaran dan pengurangan pelepasan laluan.

Yoshimura berkata New Honda City Petrol RS dan e:HEV RS mempunyai sambungan telefon pintar, dengan Honda Connect sebagai ciri termaju standard. 

Bagi varian bukan RS, pelanggan boleh memilih untuk melengkapkan New Honda City mereka dengan Honda Connect pada harga istimewa RM1,500 sehingga Januari 2024. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Telah Putuskan Dan Tetapkan Tarikh Rasionalisasi Subsidi Diesel – Menteri Ekonomi

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Kerajaan telah memutuskan dan menetapkan tarikh rasionalisasi subsidi diesel, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pengumuman itu akan dibuat pada masa yang sesuai.

“Cuma turutan perlu diperbetulkan dan ia adalah mengenai mengimbangi dan mengurangkan risiko inflasi yang mendadak. Kami telah menemui jalan penyelesaian,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Banci Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas (OSGE) 2024 di sini hari ini.

Rafizi berkata kerajaan perlu memastikan bahawa ia tidak memberi kesan terhadap inflasi.

“Satu lagi sebab, bekalan. Sebab kadangkala bagi pelan awal…tiba-tiba pengguna akan ‘stock-up’ (menambah bekalan) awal sebab mereka tahu harga akan naik dalam masa dua atau tiga bulan lagi.

“Jika kita melakukan penyasaran semula subsidi diesel untuk tujuan menguruskan kegiatan menyorokkan bekalan dan penyeludupan, pengumuman tarikh itu akan menyumbang kepada peningkatan penyeludupan,” katanya.

Beliau juga berkata adalah mustahil untuk penguatkuasaan yang lebih ketat kerana terdapat hanya kira-kira 2,500 pegawai penguatkuasa.

Kementerian Kewangan telah mengumumkan bawaha pemilik kenderaan diesel persendirian individu boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori individu manakala petani kecil dan pekebun kecil boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori komoditi pertanian Bantuan Subsidi MADANI atau BUDI MADANI.

Penerima yang layak akan menerima bantuan BUDI MADANI sebanyak RM200 sebulan seiring dengan pelaksanaan subsidi diesel bersasar.

— BERNAMA