Jealous Tengok Rakan Anda Yang Selalu Travel?

Adakah anda tertanya-tanya akan mereka yang kerap travel, bagaimana mereka mengumpul duit? Padahal mereka yang suka travel ini bukan yang bergaji besar setiap bulan.

Apakah yang membuatkan mereka berjaya mengumpul simpanan untuk travel ke serata tempat sehingga ke luar negara?

Berikut adalah 3 perkara yang dilakukan oleh geng travel dalam misi mereka mengumpul duit untuk mencapai hasrat dan hajat mereka untuk travel ke sana sini.

Follow rapat-rapat 3 perkara ini dalam apa jua yang anda lakukan terutamanya dalam perbelanjaan kehidupan anda.

This image has an empty alt attribute; its file name is direction-journey-laptop-lying-700x718.jpg

1. Matlamat Utama

Mereka  yang suka travel ini punya matlamat yang jelas dan apa cara sekalipun, matlamat itu perlu dicapai.

Matlamat mereka adalah travel. Oleh itu mereka telah membuat perancangan yang amat rapi seawal 6 ke 12 bulan dari jangka masa yang mereka tetapkan untuk travel. Contohnya nak pergi melancong bulan Disember tahun 2022, seawal Disember tahun 2021 dah start kumpul duit.

Begitu juga dari segi pengurusan kewangan mereka. Tahap pengurusan kewangan yang sangat efisien untuk memastikan setiap duit keluar dan masuk serta duit simpanan travel berada pada keadaan yang stabil.

2.  Berjimat Cermat

Walaupun ada dalam kalangan kaki travel ini bukan tergolong dalam kalangan mereka yang memiliki duit yang banyak dan bukan dari keluarga yang kaya juga mewah. Namun, disebabkan sikap mereka yang sentiasa mengambil langkah berjimat cermat telah menjadikan mereka berjaya untuk mencapai misi travel mereka.

Bukan dari penjimatan sahaja yang mereka lakukan, malah mereka juga sanggup melakukan lebih daripada satu kerja untuk mengumpul dana kewangan mereka ketika travel nanti. Apa yang mereka lakukan ini adalah satu semangat gigih yang perlu dicontohi.

Kurang berduit bukan alasan untuk mereka travel tetapi adalah satu pemangkin untuk mereka lebih rajin menjana pendapatan sampingan.

3. Buat Perbandingan

Menjadi kebiasaan bagi geng travel membuat survey dan perbandingan terlebih dahulu sebelum mereka travel. Ini bagi memastikan mereka tidak membuang masa dan duit dengan langkah yang salah sewaktu mereka travel kerana mereka juga tidak mahu rugi.

Mereka akan memastikan kos perbelanjaan adalah pada tahap  yang menguntungkan di pihak mereka. Perbandingan ini telah membantu pengurusan kewangan mereka jauh lebih baik dalam mengeluarkan kos perbelanjaan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA