Kerajaan Lancar Program AI Untuk Rakyat Bagi Perkasa Literasi Digital Dan Pemahaman AI

KUALA LUMPUR, 16 Jan (Bernama) — Kerajaan memperkenalkan program Kecerdasan Buatan (AI) Untuk Rakyat yang berkeupayaan merapatkan lagi jurang literasi digital dan pemahaman AI dalam kalangan rakyat.

Program tersebut melalui kerjasama dengan Intel Malaysia dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Universiti Putra Malaysia, hari ini.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata AI Untuk Rakyat adalah satu lagi inisiatif kerajaan yang menyediakan pemahaman asas mengenai teknologi AI bagi membuka peluang memperdalam pengetahuan teknologi dalam dunia digital.

“Bagi golongan pelajar, program ini dapat memberikan gambaran asas tentang dunia AI yang bertujuan untuk menarik minat mereka menceburi dan seterusnya membina kerjaya dalam sektor ini.

“Bagi golongan lain pula, program ini dapat memberikan fahaman asas tentang AI agar kita lebih faham yang ia adalah sebuah teknologi yang boleh membawa manfaat yang besar kepada kita sebagai individu,” katanya pada majlis pelancaran tersebut.

Beliau berkata dengan memanfaatkan peluang itu, Malaysia mampu membina ekonomi digital yang kalis masa hadapan dan membolehkan negara menjana nilai yang lebih tinggi di persada dunia.

Sementara itu, Pengarah Urusan Intel Malaysia AK Chong berkata AI bukan hanya keajaiban teknologi tetapi juga pemacu kritikal bagi sesebuah ekonomi.

“Bayangkan AI sebagai sebuah jambatan, menghubungkan setiap individu kepada dunia yang penuh dengan peluang, tanpa mengira latar belakang atau keadaan. Inilah fokus program iaitu untuk memperkasakan rakyat Malaysia dengan pengetahuan, kemahiran dan peralatan yang diperlukan bagi mencapai kejayaan dalam era digital.

“Saya menjemput anda semua untuk menjadi sebahagian daripada perjalanan ini bagi membawa AI ke setiap penjuru,” katanya pada majlis tersebut.

AI Untuk Rakyat merupakan sebuah program pembelajaran kendiri dalam talian yang direka untuk meningkatkan pemahaman dan kesedaran orang ramai tentang AI.

Ia boleh dicapai oleh semua di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja. Pengalaman pembelajaran yang menarik dan interaktif disediakan melalui dua bahagian iaitu AI Aware dan AI Appreciate.

AI Aware bertujuan bagi memperkenalkan dan membincangkan kes-kes penggunaan AI serta memperjelas kekeliruan umum mengenai AI.

Manakala AI Appreciate mengupas lebih lanjut tentang aplikasi dan impak AI merentas industri serta menyasarkan mereka yang ingin meningkatkan pengetahuan tentang AI. 

Program ini boleh dicapai melalui portal www.ai.gov.my dan menyasarkan satu juta peserta pada tahun ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA